icon

Nosí vám stromček Ježiško?

17. dec 2021

Ahojte. Nedá sa to nazvať problémom, ale asi skôr nedorozumením na celý život. Mám manžela a mame spolu 2 deti. Môj manžel je z veľmi "pobožnej rodiny"(kostol, modlenie, pôsty, atď) no on je ten, ktorí do kostola nechodí, nepôsti sa a jednoducho je takým opakom, skoro tak ako som ho spoznala.. No, tu ide skôr o to, čo sa týka Vianoc.. Napríklad ja by som už stromček postavila, on nie, že stromček nosí Ježiško, hovorim Ježiško nosí darčeky a nie stromček.. Ja som sa prispôsobila vianočnej večeri, velkonecnemu jedlo, čo sa týka kapusty a varenia atď on sa nevie v ničom prispôsobiť mne, ja som v tom nebola chovaná a príde mi to zvrátené.. O to horšie že keď padne téma na stromček ako teraz on sa ani baviť so mnou o tom nechce, on si povie si povie svoje a koniec debaty. V ničom sa neprispôsobil, a je mi to ľúto. Ja už by som chcela mať, takú vianočnú atmosféru, stromček nosí Ježiško hovorím ozaj? Tak to by ho musel doniesť 24.12.takze je to úplná blbosť. Všade stromček všade nosí Ježiško? Deti sú není hlúpe, aj v škôlke mali stromček ako chce deťom vysvetliť ze iní stromček majú a my nie? Mate niečo doma podobne? Ja nehovorím ze som neveriaca verím, ale čo sa týka katolíckej viery ma veľa toho vyvádza z miery. Ale to je jedno.
Ak to niekto ma podobne doma, ako sa dohodujete? Ako riešite n takéto nezhody? Ďakujem

Strana
z2
abigail88
17. dec 2021

@apolka77 presne 🙂 Staviam vtedy, kedy mám čas a chuť, napríklad tento rok ideme už teraz v nedeľu, minule už ani nepamätám, aký dátum bol....a osobne na štedrý deň chcem mať už konečne trosku "oddych", venovať sa skôr deťom, chodíme vždy na cintorín zapáliť sviečku, do kostola na Betlehemske svetlo, poobede už chystame na večeru...Neviem teda, ako ostatní ale my staviame stromček s dvoma detmi aj pol dňa a mňa by teda muž riadne vytočil, keby silou mocou chcel práve na štedrý deň ...A tie Vianoce tak rýchlo ubehnú, vždy sa chcem čo najviac potešiť tej celkovej atmosfére...A teda, my sme dosť katolícka rodina, ale ešte s nikdy nepočula, že stromček nosí Ježiško 🙂 A v iných veciach sa dá s ním dohodnúť???

didi2102
17. dec 2021

Že si ozdobím stromcekked.manzel nieje doma,tento rok napr som povedala že.mame dve malé deti a darcekyai rozbalila ráno,on nesúhlasí lebo oni mali vždy večer,lenže večer nás čaká rýchla návšteva jedných starých rodičov,kde budú ďalšie darčeky a nechcem aby toho bolo veľa naraz,manzel mojim argumentom nechce rozumieť,preto s nimi Tom nebudem diskutovať a deťom dám darceky uz rano

didi2102
17. dec 2021

A.este manžel je.zo silno veriaceho rodiny a sám do kostola chodí,oni sa vždy pred štedrou večerou modlili aj cez 30min,ja som mu povedala že.v žiadnom prípade, ak chce tak rýchla modlidba nahlas ,ja som ticho rešpektujem to,potom môj zvyk sú oblatky to muž nemal,nevidí v Tom zmysel,tak som mu vysvetlila že to je moja tradícia a ja nevidím tých jeho veciach no repektujem to,ja som bola zvyknutá na kapra,manžel ryby nemá rád no robím kapra a.lososa tak je ok,tento rok má.ozaj naštval s.tymi darčekmi,pretože je jedno kedy si rozbaliť darček 1.5r dieťa symbolicky a keďže jeho argumenty sú na úrovni lebo medveď , proste si urobím ako uznam za vhodné,ostatné veci máme vydiskutovane , to čo popisuje s ale s katolíckou vierou nemá nič spoločné,len muž je zjavné zvyknutý že je ako on chce,dupni si nohou alebo nech si robí všetko sam

jordana111
17. dec 2021

To je pre mňa novinka že by mal stromček nosiť Ježiško 😁

autor
18. dec 2021

Nie on by sa mi nikdy neprisposobil, stromček nosí Ježiško a basta. Ja som sa prispôsobila k tomu ze nebudem jest mäso na stredy deň, čo som pred tým jedla normálne a nemal nikto s tým problém, teda moja prababka vždy robila kačicu a to bola silno veriaca. On keď si postaví hlavu, tak to tak je. Je to odveci, my sme si stromček postavili vždy keď sme chceli a teraz potrebujem povolenie, v jeho byte. On nevie robiť v ničom komrppsmisy on je sebecký, lebo jeho rodina je normálna a ma normálne zvyky ostatní sú nenormálny. A kto sa ma sním hádať? Ja ho nemôžem postaviť len tak, za prvé je v pivnici, a aj keby vedel ze tam idem nedovolí mi to jednoducho. A nedajbože keby sa to dozvedeli jeho rodicia. Len neviem ako vysvetľujú vtedy keď deti majú stromček v škôlke na námestí v obchodoch u známych len mi ho nemáme.. Akože v podstate čím menej tak lepšie aby nezavadzal ale tu ide o tu atmosféru, tajiť pred deťmi stromček ja by som ho kľudne ozdobil aj s nimi. Nemala by som s tým problem, ale keď teda viem ze to deti vidia ako niečo nádherné rozjasnia sa im o ci a je to znamením príchodu Ježiška tak preto sa to robí tajné ale ci to spravím deň pred stredrym alebo týždeň ci mesiac to je snáď jedno :/ ale no co už..

On sa mi nikdy neprisposobil a včera mi nebol už schopný ani odpovedať na otázku ako deťom vysvetli keď uviida stromček u niekoho iného? Lebo napríklad naši stávajú stromček cez víkend..

ibrunova
18. dec 2021

My veriaci nie sme, stromček zdobia deti a majú z toho radosť, nechám tu o celkom na nich. Akože Ježiško najprv roznása stromy a potom darčeky ? 😂

autor
18. dec 2021

@ibrunova zevraj, tiež som z toho znechutená ale tak to on vraví

bosorka2302
18. dec 2021

Mytus ze stromcek nosi jezisko vznikol tym, ze rodicia nechceli aby im deti zavadzali pri zdobeni stromceka tak povedali ze doniesol jezisko..ja som silne veriaca a syromcek staviame okolo 20teho. Teraz vynimocne skor lebo sme objednali novy umely a kurier doviezol tak uz ked sme ho vybrali zo skatule a vyrovnali tak sme ho aj ozdobili😁😁. Knazi v kostoloch upozornuju aby sa stromcek nestaval prilis zavcasu lebo obdobie adventu ma byt akoze to cakanie. My ho mame napr postsveny ale este ho nesvietime. Az na stedry vecer. Takze toto k Vianociam inak problem u Vas nie je stromcek ale sebecky manzel. Zrejme sa prisppsobujes cely zivot pre pokoj v rodine toto by trebalo primarne riesit

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
nikayla
18. dec 2021

My staviame, kedy sa nám chce a mame čas. Tento rok už 4.12., lebo dcéra mala meniny a chcela stromček. Nepoznám nikoho, komu stromček nosí Ježiško. Na tvojom mieste by som nečakala na muzovo dovolenie a postavila ho.

hablko2
18. dec 2021

Nečítala som komenty, takže neviem čo tu poradili ostatné dievčatá, ale netuším, čo má tento váš “problém” spoločné s vierou. Ja aj s manželom sme z veriacich, praktizujucich rodín, aj my sme praktizujúci katolíci, ale nikdy som nepočula v kostole, ani nečítala v Biblii nič také, že kedy sa stavia stromček. Rovnako čo sa týka jedla, závisí to od regiónu, nie od viery. Niekde majú v kapustnici hríby, niekde klobásu, niekde kapra či lososa, inde rezeň. Na Vianoce nie je Cirkvou predpísaný post, ako na Veľký piatok, takže každý si urobí vlastné tradície, zvyky a potom to prenáša aj do rodiny. Takže ste si mali s manželom vytvoriť na prvé Vianoce svoje vlastné tradície, jednoducho urobiť kompromis, aby ste boli obaja spokojní. Čo sa týka stromčeka, možno to mali v manželovej rodine tak zaužívané, že deti videli stromček až spolu s darčekmi, ale s vierou to fakt nemá nič spoločné.

h2
18. dec 2021

Ja mám kolegov Maďarov (nie tých z Maďarska, ale tých z južného Slovenska) a u nich je tento zvyk, že stromček nosí Ježiško. Kolegyňa, kým mala deti malé a verili tomu, tak nikdy v noci z 23. na 24. nespala, lebo museli s mužom počkať, kým deti zaspia a potom stavali a zdobili stromček, aby na Vianoce ráno už bol. Príde mi to, ako veľmi hlúpy zvyk a aj ona sama, ktorá v tom vyrástla, hovorí, že je rada, že deti už sú veľké a môže zdobiť stromček kedy chce. Nechápem, ako môže jeden dospelý chlap bazírovať na niečom takom. (No a s vierou to nemá už vôbec nič spoločné.)

number19
18. dec 2021

@autorka Dovolim si zopar cicatov z tvojho posledneho prispevku:
"-Nie on by sa mi nikdy neprisposobil,
- On keď si postaví hlavu, tak to tak je.
- teraz potrebujem povolenie, v jeho byte. On nevie robiť v ničom komrppsmisy on je sebecký,
- On sa mi nikdy neprisposobil."

Toto u vas nie je len o noseni stromceka Jeziskom. Tu je nabaleneho toho trosku viac.
Nie je dobre, aby si mala vo vztahu takyto diktat od jedneho chlapa neschopneho robit kompromisy a tiez ti urobit radost. Napr. tym ze ti uz dnes bude svietit stromcek.

janba
18. dec 2021

Ked sme boli deti, aj u nas stromcek nosil jezisko, nasi ho stavali v noci 23.
Ked som sa vydala, mame dieta, dohadovali sme sa co a ako, u mojho muza stromcek vzdy stavali s detmi. Mne sa to pacilo, tak som sa prisposobila, stromcek nenosi jezisko, staviame ho s malym.
Je to o kompromisoch, tvoj muz by sa mal v niecom prisposobit. Neviem ako stare deti mate, ale ked uz chodia do skolky, urcite sa im bude pacit ozdobovat stromcek s vami, aby ste ho nachystali pre jeziska, aby mohol priniest darceky.

luckalucinkalucka
19. dec 2021

Ja som katolícka a stromček mávame niekedy uz aj dva týždne dopredu , po pravde som ešte nepočula o tom,že stromček nesie Jezisko🤔🤔 tu je skôr problém,že manžel sa nevie prispôsobiť, ako samotné to kedy bude stromček ..ze je to kvôli viere? Zvláštne, keď ju on sám nepraktizuje

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
19. dec 2021

On o tom nechce ani počuť, čo mám robiť.. Na jednej strane si poviem ze budem radšej ticho a nebudem otvárať tému, na druhej strane byť ticho znamená ze si vždy bude dovolovat.. Kompromisy z jeho strany neexistujú

vroni
19. dec 2021

Keď ho postavis, tak sa stane co? Zloží ho? Zduje sa? Začne sa hádať? Co urobí?

autor
19. dec 2021

@vroni zduje sa začne robiť scény ako každý rok... Ale som vám vďačná ste mi dodali sebavedomie.. akurát som mu oznámila že si dnes postavím stromček ci sa mu to páči alebo nie, malého syna som sa spýtala kto nosí stromček povedal Mikuláš lebo tak to malý v škôlke... A nech si z druhej izby hreší koľko chce dnes ten stromček štát bude 🙂

autor
19. dec 2021

A ešte som mu povedala ze sa mu nebudem celý život prispobovat len ja ale bude sa aj on.. Ja som sa mu prispôsobila všetkému, on mne k ničomu.. Jedine kedy sa robí kapustnica podľa mňa je na Silvestra a aj tak on ju nejedol.

katka1389
19. dec 2021

Ja ho uz mam postaveni od mikulasa .Pred deti aby mali radost a je .Ale ja mam zas ineho muza tolerantny aj nam ho doniesol s pivnice.....No neviem aky je ci ty nevynada ked ho postavis ...

vroni
19. dec 2021

Tak v tom prípade, nech sa od oduvania aj nadnasa ako prepelicka. Ako sa zdul, tak sa aj odduje. Držím palce!!!

ibrunova
19. dec 2021

Čiže mohli by ste si ozdobiť v kľude, hoci aj dnes, a takto ho budeš vlastne zdobiť sama v noci.

ivik4
19. dec 2021

Potom napis ako sa spraval po zvysok dna 😃

autor
19. dec 2021

No tak bol chvíľku zduty ale stromček už stojí.. Niekedy je dobre dostať viac sebavedomia a nebyť ticho ďakujem vam

katarinka289
31. dec 2023

Aj u nas az doteraz nosil stromcek Jezisko. Cisty. My uz sme si ho spolu ozdobili.No kedze dcera uz mi dava tento rok na javo,ze vie,ako to je aj s darcekmi, buduci rok uz to riesit nebudem

Strana
z2