Oslava narodenín - pohanský zvyk
Ahojte, prišla som si po radu. Syn nedávno pozval kamoša zo školy na narodeninovú oslavu (klasika, stretneme sa ako rodina, torta, hudba, deti sa hrajú atď. ). Kamarátova mama reagovala, že v žiadnom prípade, oni že narodeniny neoslavujú, lebo je to "pohanský zvyk" a že sa nemajú ani sfukovať sviečky na torte - údajne, keby moje dieťa vedelo, čo to znamená, nerobilo by to. Zaujalo ma to, lebo som sa nikdy s takým niečím nestretla. Mama toho kamoša ešte odporučila môjmu synovi, aby si o tom niečo naštudoval. Ale neodporúčala zdroje. Tak sa chcem opýtať, máte to niekto podobne doma? Viete mi dať k tomu nejaké zdroje? Google ponúka len možné korene tradície sfukovania sviečok v starovekom Grécku na počesť nejakej bohyne, ale nenašla som nejaké "temné súvislosti". Vďaka za odpovede, prípadne odkazy.
Tusim jehovisti neoslavuju nic, okrem nejakych dvoch sviatkov. Skus touto cestou.
A ohladom sfukovania - tradicie a pod. neviem, ale z hygienickeho hladiska - pri fukani na celu tortu posles pozdrav zo seba pre vsetkych co tortu budu jest. Proste na nu naplujes.
Aké náboženstvo vyznávajú? Neoslavujú ani Vianoce, čo sú vlastne tiež oslavy narodenia? Viem len, že niektorí moslimskí duchovní sa občas vyjadrujú tak, že oslavy narodenín sú proti islamu, ale zas tam, čo dedina, to iný imám s iným názorom.
Nebudú oni skôr Jehovovi svedkovia....? Mala som takých spolužiakov, oni sa nesmeli učiť ani básničky na Vianoce, vystupovať na deň Matiek atď.
to vyzera na jehovistov ... nechapem ale naco odporucala tvojmu synovi si to nastudovat .. nech je akejkolvek vieri ale mala slusne odmietnut a hotovo
Nebude tá mamička len nejaká prepnutá sektárka? Si myslím že jej len švitorí. Napríklad ale viem, že pre LaVeyových satanistov sú narodeniny ten najväčší sviatok.
Svedkovia Jehovovi nesmu oslavovat narodeniny ale o sfukovani sviecok pocujem prvy raz. Zaujimalo by ma to.
Ja som pocula ze sviecky sa maju nechat dohoriet (Nie na torte ale na nejakej tacke) aby sa to zelanie vyplnilo.
@annm81
@annm81 Salafisticki muslimovia majú taký názor ako píšeš. Tých je našťastie málo.
Naopak iny smer: sufisti oslavujú dosť pompézne maulid = narodeniny Proroka Muhammada. A tiež oslavujú aj bežné narodeniny.
Narodeniny proroka Ježiša sú iná záležitosť. Tie sa v islame nezvyknú oslavovať z dôvodu, že vtedy sa on nenarodil. Podľa Biblie sa narodil keď sa von pasli ovce, podľa Koránu dozrievali figy = čo je jedno i druhé obdobie okolo augusta-septembra v daných zemepisných šírkach.
oslava narodenin a sfukovanie sviecok na torte bude mat pre vas taky vyznam, aky vy mu date.. vazne si chces hladat a studovat, co v tom kto kedy videl temne a nebodaj sa tym nechat ovplyvnovat? ..keby si nieco zleho o tom nasla, prestanete slavit narodky a sfukovat sviecky? 🙄
ja by som nechala dotycnu, nech si spestruje svoj zivot, ako chce a ja by som si uzila so synom pre nas normalnu oslavu
@reanda nuž, ja mám otvorenú myseľ a hlavne ma zaujímajú súvislosti. Neplánujem sa nechať ničím ovplyvňovať, no učím sa celý život a k tomu vediem aj deti. Najjednoduchšie je odmietnuť všetko čo je 'iné' bez zamyslenia sa. Ja radšej iné odmietam až po zamyslení sa.
Ďakujem všetkým za názory, niektoré boli podnetné, vážim si váš čas a ochotu nasmerovať ma.
Milujem takychto svihnutych ludi, ktorí sa snazia (az neprijemne) predostriet druhym svoju "pravdu". Chuda dieta, bude v drtsve o vela veci ukratene. No ale to nie je nasa vec. Vasa oslava, vase zvyky. Komu sa nepaci, nech ostane doma
tak mat otvorenu mysel je fajn, ale je aj dobre si zvazit, cim si ju naplnim.. aby si si tam nepustila zbytocne len dake smeti, co ti skor neprospeju, ako prospeju.. a toboz este detom
@reanda ďakujem
Sviecky roznych farueb sa pouzivaju pri bielej i ciernej magii. Podla ucelu.
V bielej magii maju vo vacsine za ulohu cistit priestor od zleho (+ palit s nimi aj rozne bylinky).
Mozno si ta mamicka spojila narodeninovy zvyk s tortou a svieckami s carodejnictvom a berie akekolvek palenie sviecok za bosoractvo.
@elizabet173 akej svokre?
@elizabet173 A ja ze sa poznate a vies nieco viac ako my.😀
Ako tu uz baby pusali,islam,alebo svedkovia jehovovi. Pozvat na oslavu narodenin moslima sa niekde dokonca povazuje za hriech prenho,keby sa zucastnil. Sfukavanie sviecok suvisi so starymi greckymu zvykmi,myslim ze tak Artemis pozehnala,ked sa podarilo na jeden nadych sfuknut. Preto je to pre nich vyslovene nepripustne,lebo to naozaj suvisi so starymi ritualmi a niet boha okrem Alaha atd.
Mne raz jeden známy pri podobnej príležitosti vysvetľoval, že v dychu je prítomná tvoja duša a životná energia a keď vydychuješ do ohňa, teda sfukuješ sviečku, ako keby si túto dušu a energiu ničila.

Sviecka symbolizuje pritomnost Boha, vecneho svetla a tym padom zivota. Rovnako je sviecka symbolom konecnosti - casom dohori - preto prave ako oslava narodenin a pripominanie svojej pominutelnosti - tam prave patri... kazdym jednym sfuknutim sviecky sme blizsie k navratu do Bozej naruce... ze kedysi pouzivali sviecky aj pohania, ako vazne... kedysi nebola elektrina..