icon

Oslavujete s deťmi Halloween?

16. sep 2022

Ak ano, tak ako? Robite aj nejaku vyzdobu?

miadi
17. sep 2022
silvike
17. sep 2022

@jana_eyre_2 Nie, nepoznam historiu pohanstva. Tusim to boli narody ktore si sli tak po svojsky. Nemali ziadneho krestanskeho Boha ale uctievali asi skor nieco prirodne ( slnko, dazd...). Neviem, mozno sa mylim.

silvike
17. sep 2022

@miadi Nie neprezivam to, len sa zamyslam nad tym co vlastne oslavujem a ci to oslavovat chcem. Nebudem sa tvarit ze ti zombici, upiri, kostlivci a carodejnici su vlastne straaasne super...

vroni
17. sep 2022

My halloween oslavujeme, vyrezávame tekvice, pečieme tekvicový koláč a varíme tekvicovu polievku, mame nejaké tie pavučiny a pavúkov (predčasných živých dobrovolnikov som cele leto z domu vyhadzovala, takže len umelé nahrady) a sviečky... Ale krvavé mŕtvoly a zombikov z duše neznášam, hnusí sa mi to, takže to nie. A teda robíme deckám honbu za pokladom, nájdu kufor sladkosti, zvoniť a zobrať po susedoch im tiež dovoliť nemienim. A hoci mi halloween nie je po chuti, rozhodne ho znesiem radšej ako slovensku veľkú noc s korbáčmi a ulicami plnými spitých chlapov.

miadi
17. sep 2022

@silvike su to super kostymi nie su to ozajstbe carodejnice mas pristup ako inkvizitor 😉

silvike
17. sep 2022

@miadi Tak teraz ste zabila 🤣😂😅 Na katolickej skole oslavuju Heloween ??? ...pomoooc...No dobre, uz mi nadnes staci. ....fakt, nech si kazdy oslavuje co chce jak chce kedy chce.

miadi
17. sep 2022

@silvike ocividne to oslavovat nechces ani nemusis. Nikto ta nenuti 😉ani druhych nemusis chapat preco sa im paci co tebe nie. Zi a nechaj zit.

miadi
17. sep 2022

@silvike este dalsiu “ novinku” ti poviem na MK sa nevyka ale tyka. A ano aj na Katolickej skole maju dovolene oslavovat Halloween 🎃 Asi su aj katolici tolerantnejsi ako ty.

andreatytler
17. sep 2022

Mam Halloween velmi rada. Nie je tak silno komercny ako Vianoce. Vacsina dekoracii a masiek sa da kupit za 2-5 dolarov a kostimy sa daju urobit. Spoji ludi. Amici konecne vyrazia do ulic. Ludia si pred domom vyrobia strasidelne bludisko pre vsetky deti z okolia. Stavaju to aj cele tyzdne. V praci si ludia ozdobuju kancelarie, robia party a sutaze o najlepsi kostim alebo vyzdobu. Je to ohromna zabava.

andreatytler
17. sep 2022

@miadi Love, love, love your costumes.

enya00
17. sep 2022

@sylvia217 ach nobudeme sa tu teraz chytat za slovicka..tak je to americky sviatok,ospravedlnujem sa..

enya00
17. sep 2022

@jana_eyre_2 ved kazdy nech si oslavuje co chce 🤷‍♀️ mne sa to nepaci,tak ,,neoslavujem"

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
miadi
17. sep 2022

@andreatytler u nas su kostymy dost drahe v kammenych obchodoch superstore chce $110 za miraculous lady bug co mala Moja minuly rok kupila som na AliExpress za uz Neviem 25 aj s parochnou. Ale take mini witch 🎩 headband atd v dollarama ano kupis za $3 alebo value village mà lacne. Frozen. Kostymi som potom predala za $20 na Amazon je len Olaf tusim $80 Ono je to dost komercne. A ked Musis kupit candy 😉Aj ked u nas superstore pred Halloween dava sady cokoladok zadara k nakupu nad $250 Asi aj u vas ?

silvike
17. sep 2022

@miadi Tak ono je to take smutnovtipne, ze ludia oslavuju, ani poriadne nevedia co. A vlastne ich to popravde ani nezaujima. Hlavne ze je zabava, mlsanica, super kostymy a vyzdoba...to je zaklad.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
zuzitko74
17. sep 2022

@silvike Prečo ti to vlastne tak veľmi vadí? Ty si si slobodne vybrala, že to sláviť nebudeš, iní si vybrali, že to sláviť chcú. Ich život a ich vec.

andreatytler
17. sep 2022

Autorka,
Aj jaj, pozri, poniktorym tu aj zili navreli na cele, lebo chces oslavovat Halloween. 😀😀😀
To je super ze to chces oslavit. Svet sa globalizuje. Preco si neurobit oslavu ak mam chut. Ved ani vianoce sa v minulosti na Slovensku neslavili s Vianocnym stromcekom...
Ja som s mamou vyrezavala tekvicu uz pred 40timi rokmi, takze to nie je nic nove co sa len teraz pretlaca.
Presne ako vravi @miadi, halloween je karneval. Decka sa vyobliekaju a idu sa ukazat po susedoch. Kazdy ich pochvali a da im sladkost. Castokrat maju viac radosti z toho kostymu ako z tych sladkosti. Mala by si vidiet ake su stastne a hrde ked ti vysvetluju ze aky je to kostym a aky stastni su ti ludia ked tie deti u nich zazvonia. My mavame aj 100-150 deti.

andreatytler
17. sep 2022

@miadi Cokolady som zdarma este nenasla. Tie nas stoja tak $50. Kostymy my nerobime take pekne ako mas ty. Prvy krat som kupila synovi pred rokom supermana a bolo to drahe vzhladom na to ze je to len 1 den, ale ja som cakala 10 rokov na to ze budem chodit s dietatom trick or treat a tak mi nevadi dat za kostym aj $50. Tento rok neviem co bude. Ozdoby mame kazdy rok tie iste, az na tych par cerstvych tekvic, takze v porovnani s vianocami je toto pohodicka pre nasu penazenku.

jana_eyre_2
17. sep 2022

@silvike pohania sú naši predkovia.. áno verili na strigy, viacerých bohov, boli tu ešte pred tým ako prišli kresťania.. väčšina našich sviatkov má základ v pohanských zvykoch.. to mi príde na týchto témach smutné - ľudia sa rozčuľujú že k nám prišlo niečo z Ameriky, ale sami nepoznajú zvyky našich predkov.. lebo predkovia to nie je len blízka história, ale aj ďaleká.. a tam je pohanských zvykov veľmi veľa..

andreatytler
17. sep 2022

@jana_eyre_2 Presne. Ved vianoce aj velka noc maju povod v pohanskych sviatkoch. Krestania ich len preonacili aby ich potlacili.

zuzinabila
17. sep 2022

@miadi dúfam ze si pochopila moj ironicky podton.Oznacenie Xmas je dost mimo,moderny vystrelok ktory nema nic spolocne s Vianocami...na to clovek nepotrebuje google,aby to pochopil🙃

miadi
17. sep 2022

@zuzinabila a co mas za problem ? Xmas sa normalne pouziva . Chod sa odbavovat niekde inde a nejak inteligentnejsie len sa zhadzujes .

miadi
17. sep 2022

@zuzinabila slang ti nic nehovori? Slusnost tiez nie.. ty len taky internet troll co nema Sam za seba o com tak sa snazi zhodit druhych. Sorry na mna nemas takym ako ty nevenujem Moj cas. Bye Felicia! ( a teraz dumaj nad tym aku referenciu som pouzila ) 😜

miadi
17. sep 2022

@andreatytler k nam nikdy nikto nechodi uz ani candy nedavam na verandu zbytocne .. my sme kus od cesty a na nasej ulici su domy dost daleko od seba to by museli deti ist do auta k domu a zas do auta.. chodime k svagrovi do subdivision u nich to zije skoro kazdy dom. Ale minuly rok sme sli prvy x ozaj trick or treat a detom sa to velmi pacilo .. inokedy sme to nikdy nestihali Lebo po robote mm nas bral k svokrovcom tam sme zabili cas potom k svagrovi a uz Neviem okolo 8-9 to konci. Teraz pojdeme len trick or treat . Minuly rok..

miadi
17. sep 2022

@andreatytler co bude maly tento rok ? U nas pred covidom frcal Spider-Man taky nabuchany svalnaty kostym .. a nez sme mali maleho fanusika dinosaurou tak vonku behali ti velky nafukovaci .. Ja som objednala z ali elfske usi celenku a saty Chcela som byt Galadriel 😂OG nie ta nova .. no teraz mi to pise ze Asi to dojde az v November.. na Amazon maju tie usi za $10 tam boli tusim $2. Mala by som
To Asi odlozit o rok .. a teraz nieco z Jurassic park ked budem mat 2 dinosaurou 😂pacilo by sa mi k tomu steak 🥩 ale este som taky nenasla 😆

silvike
17. sep 2022

@jana_eyre_2 Ja neriesim ci je ten sviatok z Ameriky ale to, coho oslavou vlastne je.

abbey1
17. sep 2022

Koho zaujíma čo, prečo, kedy, ako,.....Nech sa páči, môže čítať.
https://www.britannica.com/topic/Halloween

miadi
17. sep 2022

@abbey1 ich to nezaujima . Googlit vie kazdy. Oni len chcu byt trapne zaujimave. Oni akoze “ skusaju “ tie co to oslavuju a maju potrebu moralizovat tam kde netreba. Niekto tu spomenul mexiko a dia los muertos ze je lepsi.. zila som v mexiku a tam frci aj Halloween 🎃😝kto chce nech oslavuje co chce ako chce ked tym nikomu neubližuje a kto nechce nech neriesi.

poopsie
17. sep 2022

Robíme svetlonosa a učím deti naše zvyky nie cudzie...