icon

Oslavujete s deťmi Halloween?

16. sep 2022

Ak ano, tak ako? Robite aj nejaku vyzdobu?

omama40
17. sep 2022

@miadi panecku, Tebe riadne praskli nervy😝vsak baby tu mnohe maju pravdu, si sa vyfarbila

liusa82
17. sep 2022

Mne sa to páči ja sa naň tešim každý rok🙂 Nemám proti tomu nič.Každý rok si nakúpime dajaké sladkosti s touto tématikou v obchodoch je ich už aj u nás dosť.A potom idem veselo aj k nám na hroby🙂 to veselo som myslela samozrejme v uvodzvkách.Aby sa zase aj tohto niekto nechytil

jana_eyre_2
17. sep 2022

@silvike to si si už prečítala.. je oslavou toho, čo oslavovali naši predkovia..

silvike
17. sep 2022

@jana_eyre_2 Ja len ci som to spravne pochopila. Lebo vychadza mi z toho ze je to vlastne oslava carodejnictva magie a pod. Ak ano, tak na tom ja nic dobre nevidim.

jana_eyre_2
17. sep 2022

@silvike keďže nie som kresťan (nie som ani pokrstená) nevyznavam žiadne náboženstvo a nemám proti ničomu nič ani proti magii, čarodejníctvu a podobne nemám problém ani so žiadnym sviatkom či oslavovanim.. myslím že každý si môže oslavovať čo chce, pokiaľ nikomu neubližuje, vklude môže aj spagetovy deň 😉

Ja napríklad nerozumiem mnohým iným sviatkom (nebudem konkretizovať) avšak nedovolila by som si súdiť ľudí ktorí ho chcú oslavovať..

silvike
17. sep 2022

@jana_eyre_2 A...tak snad svoj nazor mas, nie ? Ja mam tiez ten svoj. Nikto nehovori o sudeni.

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
miadi
17. sep 2022

@omama40 ako mi praskli nervy? Ved nikomu nehovorim co mà oslavovat. Ja viem o com to je a nemam potrebu to vysvetlovat. Vyfarbila si sa ty . 😀aku pravdu maju ? Ved to je vsetko len subjektivny Nazor. Smutne je ked Niekto mà potrebu vraviet fuj na nieco co je pre ineho mnam. Ked sem das foto cokoladovej torty nebudem ti pisat ze cokolada je smrt hnus umelina co ani ozaj nie je cokolada a ze ani nevies o com to cele je a ake smutne ze k tomu vedies svoje deti. Takze pre mna si ty a tebe podobne len dalsi anonymny troll 😈 Ja som vyfarbena davno ze Halloween mam rada ak stym mas problem 😂vyhladaj odbornu pomoc .

miadi
17. sep 2022

@silvike nehovori nikto o sudeni? Ty tu pises ze je smutne ze ludia ani nevedia o com to je a oslavuju, Och chore toto. Ti co oslavuju vedia a nemusia ti nic vysvetlovat . Ty nechces pochopit ty chces len rypat a zhadzovat lebo ty mas iny nazor neuznavas nepaci sa ti to. No paradoxne tejto teme venujes svoj cas., ze ta to bavi.

zuzitko74
17. sep 2022

@silvike Ľudia dnes už v čarodejníctvo a mágiu neveria v takej miere ako kedysi. Halloween je pre nich len pripomienka toho, v čo verili ich predkovia a možnosťou zabaviť sa. Prirovnala by som to povedzme k takému vynášaniu Moreny. Dnes už nikto neverí, že tým vyženie zimu z chotára a privolá jar a predsa v niektorých dedinách ešte Morenu vynášajú (dokonca aj v BA ju chodievali svojho času hádzať do Kuchajdy). Dnes je to pre ľudí len pripomienka tradície, možnosť stretnúť sa a zabaviť sa a tak isto dnes ľudia berú aj ten halloween. Nie je to žiadna ducharina, ani čarodejníctvo.

silvike
17. sep 2022

@miadi Venujem sa teme lebo som bola zvedava ci ludia, ktori to akoze oslavuju ci aj vedia co Haloweenom oslavuju. TY ( pozor, tykam podla pravidiel MK). To je cele. Od Teba som sa dozvedela akurat to ze to beries ako velkolepy karneval strasidelnych masiek, kostymov. Doteraz si nenapisala co tym Haloweenom vlastne oslavujete. Kazdy sviatok je na pocest niecoho/niekoho. Mrzi ma ak moje prispevky beries ako nejake podrypovanie. Nie su tak myslene. Ale uz odchadzam z tejto temy.

zuzitko74
17. sep 2022

@silvike Ťažko ti to niekto vysvetlí, keď k tejto téme pristupuješ s predsudkami a nepripustíš iné správne odpovede, než tie svoje.

omama40
17. sep 2022

@miadi 🤣🤣🙈🙉

miadi
17. sep 2022

@silvike nie je to o carodejnicstve. Ak si si o tom citala a vybrala si toto zial. Nie je to o magii a carodejnicstve. Fakt Neviem
Preco by som to mala cudzim ludom na nete vysvetlovat ako vnikla Tato tradicia. Ze to zacalo paganism a bolo to o žatve bliziacej sa zime a smrti, .. ze to beriem ako nevinnu zabavu pre deti je podla teba odsudenia hodne. Je to len socialna akcia kde sa ludia v okoli pekne zabavia a robia radost detom. Sorry ze nevyvolavam duchov a nerobim sabbatical ritual aby to bolo podla tvojich predstav plnohodnotne hoci stale zle a zvratene. Aj ked o tom to vobec nie je..

omama40
17. sep 2022

@miadi ty musis byt riadne nestastny človek

miadi
17. sep 2022

@omama40 ak som Tak Dufam ze sa budem mat vzdy takto dobre ako sa mam dakujem tvoj nenavistny koment mi nic nerobi trolllovia ine nevedia len sudit inych podla seba 😘

dzejsik
17. sep 2022

nie

maribell
17. sep 2022

@omama40 🧐 .. veľmi zvláštna komunikácia z tvojej strany. Skoro by som povedala, že ty si ten nešťastný človek.

omama40
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
17. sep 2022

@miadi Musela som vygooglit tu Galadriel... nesledujez ziadne serialy. Poznam to len z uputavok ze je to o nejakom kralovstve drakov. To by sa ti pekne hodilo k tym "drakom" co budu deti. A este sa aj podobas... stihla, dlhe blond vlasy. Ved ti staci celenka a nejaka dlha roba.
Este neviem co bude syn tento rok. Podla aktualnych zalub asi smetiar... svoju kukanadobu uz ma davnejsie, aj safety vest takze uz len malickosti.

miadi
17. sep 2022

@andreatytler Galadriel je elf z lord of the rings 😃nie je to moc o drakoch ten je v hobbit .,Ved to chcela som vyuzit podobu vlasou dlhych. Este mà napadlo ze kupim take Dino rider ako mà mala a skombinujem to ze Galadriel na Dino 😀ked bol maly babo Chcela som byt postava z GOT tiez blond matka drakou a maly by bol baby drak ale nejak som sa k tomu nedostala Lebo mala chcela frozen 🥶😁

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
18. sep 2022

@elizabet173 Ved hej. Pre mna a autorku je to zabava a pre teba nie a tym to konci. Kazda sme si povedali aky mame k tomu pristup a kazda z nas je v pohode s tym ze ten pristup je uplne odolisny. Ja som prvy krat spznala Halloween ked som mala asi 12 rokov a videla som film E.T. Neviem ci si videla alebo sa pamatas, ale je tam scena, kde sa cela rodina vyoblieka do kostymov a vyraza do ulic a mna to nadchlo uz tam a som velmi rada ze mam teraz moznost to praktikovat. Dusicky a palenie sviecok mi ale chyba.
To s tou PN mi prippmenulo kolegynu, ktora si berie dovolenku kazdy piatok 13teho. Pre mna torochu radikalne, ale chapem ze to tak citi a tak nech si tak zije. V praci nad tym kazdy len mrdne plecom a ide sa dalej.

katka700
18. sep 2022

Neoslavujeme, je to ďalší komerčný sviatok ktorého hlavnou úlohou je zabezpečiť zisk z predaja plastových akože dekorácii raroh, kostýmov a nechutne vyzerajúcich sladkostí nabytych éčkami. Halloween má so Samhainom spoločné menej než vynášanie Moreny so slovanskými rituálmi. Kelti na Slovensku žili ale ani na Devíne ani na Havranku archeológovia nenašli plastových pavúkov alebo kostým zombika.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
18. sep 2022

@elizabet173 Myslim ze nemas upne uceleny obraz o tom ako to prebieha a co to je. Asi sa to ani neda kym toho clovek nie je svedkom. Z obrazkov nedokazes pochopit atmosferu ktora vladne v ten den . Nedokazes vycitit co z tych ludi vyzaruje. Na fotke len vidis strasidelny makeup, alebo znetvorenu tvar ale tu je upne kazdemu (aj tym najmensim detom) jasne ze je to len sranda. Ano su masky, ktore su vyslovene priserne a vyzdoba taka ze aj ja mam dost, ale nie je to mienene v zlom alebo v necitlivom chapani. Neviem to vysvetlit. Ja sama neznasam horory a strasne sa bojim upirov a zombi a nechapem ako niekto dobrovolne zaplati v kine za to ze sa bude bat. Ale pocas toho Halloweenu nejde o to ludi vystrasit, ale im ukazat ze sa toho netreba bat a ze s tym moze byt aj sranda.