icon

Oslavujete s deťmi Halloween?

16. sep 2022

Ak ano, tak ako? Robite aj nejaku vyzdobu?

andreatytler
18. sep 2022

@elizabet173 Cooo. E.T. nudny? 😲 ha ha... no tak v tomto sme skutocne ine... ale vo vela veciach sa tu zhodneme a mame rovnaky vztah k Silvestru.😀

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
18. sep 2022

@elizabet173 Hej asi nerozumiem... co ma to z Halloweenom? Ved ak sa nechces pridat k oslave a nebudes ozdobovat s kolegami, tak sa nic nestane. Mame takych kolegov. Nikto ich nenuti, nesomre, neohovara. Ci teba nutia?

zuzitko74
18. sep 2022

@elizabet173 Žiť mimo ,,mainstream" už tiež začína byť uniformou a v dnešnej dobe sa ju snaží obliekať čoraz viac ľudí.😉 Môžeš si to všimnúť aj tu na MK. Najmä okolo sviatkov. Veľmi veľa statusov sa začína vetou ,,Som jediná, ktorá nerobí to, či ono..." a v reakciách sa jej zhŕkne tisíc ľudí, ktorí to tiež nerobia a vyjadrujú sa dehonestujúco o tých, ktorí to robia (dosaď si čokoľvek).

omama40
18. sep 2022

@katka700 perfektne si to vystihla.ludia sa biju do prs kvoli "ekologii" a ti isti ludia potom zatazuju prostredie napr.halloweenskymi srackami.

abbey1
18. sep 2022

@omama40 Vieš, že ekológii pomôžeš i keď vypnete internet? A svetu, keď odstránite zlobu zo svojho srdca a mysle.

misinka0611
18. sep 2022

@omama40 Vyrezeme jednu tekvicu, z ktorej potom urobíme zvnútra polievku. Urobíme muffiny haloweenske ktoré zjeme. Fuha, toto sme tak zaťažili túto prírodu strašne.. aj to čo vyrobíme vyrobíme z toho čo máme doma, takže recyklacia a dobrý pocit z ušetrených peňazí.

Si pozri kolkymi ako si to nazvala “ sračkami “ sa zaťažuje príroda na Vianoce. Naozaj sa na to vykašli radšej. Aj na tie dušičky umelé ikebany, veď nech to vydrží, čo kvet hneď zvädne..

zuzitko74
18. sep 2022

@omama40 OK, keďže sviatky sú ,,ekologickou záťažou", treba ich hejtovať spolu s tými, ktorí ich oslavujú a najlepšie by bolo ich úplne zrušiť. A teraz, samozrejme, nemám na mysli iba Haloween, ale všetky sviatky, vrátane Vianoc, Silvestra, Veľkej noci, Valentína, MDŽ, MDD, Deň matiek, Deň detí, narodeniny, meniny a ešte veľa iných, ktoré ani nepoznáme. Nemôžme predsa diskriminovať iba jeden sviatok, ak to má byť spravodlivé, musíme pristupovať ku všetkým rovnako.

misinka0611
18. sep 2022

@zuzitko74 A potom prídeš k
@omama40 domov a zbadas tie lapace prachu alebo to všetko čo ma k Vianociam v krabiciach a každoročne to vyťahuje. Tento argument čo dala to je už z kategórie že neviem už čo napísať, ale niečo skúsim..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
maribell
18. sep 2022

@misinka0611 perfektný postreh 👍 .. obchody plné plastových pavúkov a smrtiek sú "sračky" a zaťaženie pre planétu...ale stánky plné umelých vencov kvôli vš. svätým sú už úplne v poriadku 😊 veď to je predsa slovenský sviatok. 👏👏

asocial
18. sep 2022

Mna vzdy fascinuje ked niekto vravi, ako slavi slovenske sviatky. Netvrdili by taku somarinu, keby si pozreli genezu sviatkov. Keby tak urobili, take hluposti by netvrdili. Pocnuc od prevzatia pohanskych tradicii krestanstvom po trebars vianocny stromcek, ktory nema povod v slovenskom ci slovanskom svete.

oblecenie99
18. sep 2022

Zatiaľ nie, ja mám rada aj atmosféru na cintoríne na jeseň (nemyslím tie návaly ľudí, ja tam rada chodím až tesne PO dusickach), veľa myslím v takomto čase na tých, ktorí už s nami nie sú, ale v takom dobrom, najme na pekné zážitky a spoločne chvile, žiadna melanchólia.. ale ak malý bude mať tie "strašidelne" akcie v školke, škole, nebudem sa bránit.. ja mám celkovo rada jesennú atmosféru, od babieho leta po úplny Silent hill vonku 😅sviečky, tlmené svetlo, nejaká knižka ,čaj.. a zbožňujem filmy s halloweenskou tematikou, najmä tie pre deti, ako Hokus pokus, či ten, v ktorom hrali dvojičky Olsenove 🙂

kamatopo
18. sep 2022

Pravdaže, veď deti až čakajú kedy budú robiť svetlonosov. Vlani som aj výzdobu. V KiK mali výpredaj tak sme natiahli pavučiny všade.😂 Ja som toho názoru,že pokiaľ sú deti malé a majú o takéto veci záujem treba im robiť akciu.

misinka0611
18. sep 2022

@maribell Vieš mňa by len zaujímalo či cez Vianoce tu bude ľudom vypisovať na fotky žien že kolko vianočných “ sraciek “ si vystavili 😀 Či tie vianočné “ sracky “ sama vytiahne. Išla som do Tedi a tam na konci regálu pár halloween veci, v Kik nič nebolo za to vianočných veci milión.. takže taký argument o zaťazovani prirody je pre mňa 0 bodov. Kto chce si vie ten Halloween urobiť naozaj lacno, recyklovateľne ak ma niekto záujem nieje s tým najmenší problém 🙂

zuzitko74
18. sep 2022

@elizabet173 Ja ti rozumiem, osobne si myslím, že pravidlá ,,zábavy" vymýšľajú väčšinou ľudia, ktorí sú úplne iná krvná skupina než ja, takže tiež ma kopec vecí neoslovuje a nezúčastňujem sa ich.
Aj napriek tomu si však myslím, že ľudia majú právo osláviť si sviatok, ktorý sa im páči, bez toho, aby im niekto do toho kecal s hláškami, aké je to čudné, nudné, komerčné, či priam zvrátené, alebo démonické.

zuzinabila
18. sep 2022

@andreatytler 🤣 toto odkial mas ze Vianoce a Velka Noc maju povod v pohanskych sviatkoch??toto je konspiracia a hoax roka.alebo citanie z plusky🤭

jana_eyre_2
18. sep 2022

@zuzitko74 s tym mainstreamom o tom ako každý musí dokázať čo nerobí ako väčšina si úplne presne vystihla 👍👍 a následne musí dať každému pocítiť aki sú tí čo tak robia pozadu 😅

Najradšej to mám pri temach ako sviatky, televízia, sladkosti a podobne..

zuzitko74
18. sep 2022

@zuzinabila Vianoce a Veľká noc, tak ako ich dnes poznáme, je mixka pohanských predkresťanských sviatkov, ktoré sa v tých ročných obdobiach slávili a kresťanskej tradície. To nie je hoax ani konšpirácia, to je roky rokúce známy a dokázateľný fakt. Ešte aj ten opovrhovaný Halloween má vlastne spoločný pôvod s našimi Dušičkami.

zuzinabila
18. sep 2022

@zuzitko74 🤣🤣

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
zuzinabila
18. sep 2022

@zuzitko74 velmi Ti odporucam nastudovat spolahlive odborne pramene...ľudia slávia niektoré sviatky podobne a náhody sa dejú. Tak je to aj s tvojou teoriou o pohanskom a krestanskom mixe tychto sviatkov.Korelácia sa nerovná kauzalite.

oblecenie99
18. sep 2022

@zuzinabila Môžeš teda napísať, ako to je?, bez rypania. Lebo ja som pochopila, ako to myslí @zuzitko74. Tiež mám takú vedomosť, že tie sviatky sa akoby prelínali, najprv boli tie pohanské, a potom postupne (pravdepodobne nie až tak náhodne na to isté obdobie cca datumovo..) ich vytlačili tie kresťanské.. a že je plno zvykov, symbolov, ktoré sa prevzali resp. zotrvali ešte z čias pohanských. Ale tak hej, prísne vzaté to nemôžeme nazvať pôvodom, ale sposob slávenia toho ktorého kresťanského sviatku (mám na mysli rôzne úkony, zvyky vo výzdobe a iné tradície) už pôvod v Tom pohanskom má. A je to uplne prirodzene, nakoľko naši predkovia boli pred príchodom kresťanstva pohanmi, teda do tých nových sviatkov "prepašovali" aj pohanské zvyky.

zuzinabila
18. sep 2022

@oblecenie99 nie,nemas pravdu.plati co som napisala vyssie.je vela historikov ktori ti to vysvetlia,je to na dlhe pisanie a v tejto diskusii na to nie je priestor.preto som pisala,ze odporucam nastudovat spolahlive historicke pramene.

abbey1
18. sep 2022

@zuzinabila Tak nám pridaj link.

derdia
18. sep 2022

Nie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
18. sep 2022

@zuzinabila kde sú tie spoľahlivé historické pramene?

oblecenie99
18. sep 2022

@zuzinabila ale veď v poriadku, táto diskusia je presne o tom. Dokonca mne aj sedliacky rozum hovorí , vlastne aj poznanie histórie a historických súvislostí vyustuje do toho istého pre mňa logického zaveru. Ja iné pramene nepoznám, ktoré by hovorili opak, čiže ak máš niečo spoľahlivé a nechce sa ti vysvetľovať, kľudne daj link, odkaz na literatúru, rada si k tomu niečo prečítam.

zuzitko74
18. sep 2022

@oblecenie99 Tiež by som si poprosila link na takýto spoľahlivý historický prameň, alebo odkaz na nejakú publikáciu, ktorá o tom pojednáva, prípadne meno historika, ktorý sa tomu venuje.
Odpoveď v znení ,,nemám čas ti to hľadať, nájdi si to sama", budem chápať ako priznanie, že nič také neexistuje.