icon

Peniaze na Veľkú noc

zuzikak
17. apr 2017

Ahoj dievcata, damy, mamy, babicky, sestry a vlastne vsetky zeny 🙂 Chcem sa spytat ako to u vas funguje na velku noc. My v nasej rodine sibacom mimo rodiny nedavame ziadne peniaze. To znamena, ze moji chlapi, ked idu sibat tiez peniaze od nikoho neberu ( i ked ponukaju). Velka noc je u nas len o vajickach a cokolade. Ako to funguje v inych rodinach so starsimi detmi ? Ked uz dievcata su skolacky a chodia sibat spoluziaci. Nepozeraju sa potom starsie deti divne ? Aj ked nedostanu moderne kinderka ale obycajneho cokoladoveho zajaca ? Velmi sa mi nepaci tato pre mna "hypermodernizacia" sviatkov jari ale neviem, do kedy bude mozne sa tomu vyhnut. Neviem si predstavit, ze kazdemu zo spoluziakov, susedov dam 2 alebo 5e....Ze to nie je v dnesnej dobe az take zle ? 🙂

Strana
z4
katarinka289
18. apr 2017

@sisaka u nas je skolska taska od krstnych na velku noc tradicia. Aj ja som si ju vysibala od mojej krstnej pred 32rokmi

dai
18. apr 2017

@katarinka289 zaujimave ake su tradicie rozne🙂 a zaujimave ako sa vzdy najde niekto kto sa bude bit za tvoje svoje az do krvi... a kazdy s niecim inym sa hned opici, necti , je feminisra a neviemco🙂 ja sa rada nechavam cudzim obohatit a pritom si stale zachovavam yo co ma pre mna nejaku cenu ci sa mi zda pekne😉

katarinka289
18. apr 2017

@dai u nas co si pamytam z detstva je tradicia taka, ze male deti (aj dievcata) dostavaju od krstnych okrem sladkosti aj malu drobnost (hracku) To konci prave tou skolskou taskou.Skolakom uz len balicek sladkosti, farbene uvarene vajicko a nejake eurko ( No urcite nie 50, alebo 100€). Ja sa napriklad cudujem nad jedalnickom. My jedlo na Velku Noc neriesime. V nedelu sme mali fazulovu polievku, co zostala zo soboty 😀

dai
18. apr 2017

@katarinka289 u nas take veci ako taska idu zasadne cez nas - rodicov - to by si moj muz nedal vziat🙂 on najskor preskuma vsetky ergonomicke rebricky potom testy a nasledne prejde pol sveta aby svojmu dietatu kupil top tasku😀 u nas babky davaju viac penazi, ja nedavam napr. Nikomu... co viem u nasich to bolo vzdy do centa rozpocitane aby oazda rodina dostala presne tolko od nas ako nase chalani dostanu od nich... cize ako rodina sme koncili vsetci na nule akurat sa peniaze presunuli od rodicov k detom😉 tie zas nasledne aj tak isli na potrebne veci ako bicykel ci nova teplakova suprava🙂 akurat ze my deti sme mali pocit ze si to kupujeme sami🙂

gklin
18. apr 2017

Bohuzial,taketo sviatky su zasa o peniazoch,rovnako ako z vianoc zostala cista komercia. Podstata sa vytraca a riesime tu,ci davat vajcia alebo peniaze a ci vobec slavit nieco. Nase deti su mimoriadne narocne,len na vianoce co vsetko dostavaju je az zarazajuce. Ked ich ludia zo svojho presvedcenia odmietaju slavit ako krestanske,nech su to aspon sviatky rodiny,kde sa postretavaju surodenci, bratranci alebo priatelia.

olivienka28
18. apr 2017

@gklin nie som odbornik na vsetko ale religionistiku a etnologiu mam studovanu a zaoberam.sa tym uz od zakladnej.skoly co je peknych par rokov

katarinka289
18. apr 2017

@dai u nas to funguje rovnako. Kolko my krstniatkam, tolko segra nasim detom...a tasku pre syna si samozrejme vybrala sama

dai
18. apr 2017

@gklin a preco sa nemoze slavit vsetko spolu? Rodina, nabozenstvo a aj trochu tej komercie? Preco vsetko musime tlacit hned do extremnych poloh?

marsmykkok
18. apr 2017

K tým peniazom, celkom by ma zaujímalo koľko dávate teda malým šibačom z rodiny/prípadne koľko dostanú vaši synovia od tety, starkej a tak? Lebo viem že veľa rodín dáva 20,30 eur čo mi príde teda fakt extrém a zaráža ma to, ked je aj z rodiny, predsa len nemá žiadny sviatok, príde mi to moc, za mňa by bolo rozumné možno 5 eur, maximálne 10 a nejaké lepšie sladkosti k tomu, ale toto sa mi zdá veľa, či len ja mám ten pocit? 😲

dorottka
18. apr 2017

Davam kinderko alebo zajaca, to je vsetko. Peniaze som dala len raz, ked som necakala, ze niekto pride a nemala som kupene sladkosti 🙂. Inak by ma to ani nenapadlo, neviem dako sa to nikdy v rodine ani netradovalo, ani som to asi u nikoho nevidela v okoli, aj daaaavno, ked som bola decko, chlapci sa proste tesili cokoladam, nebol dovod menit 🙂. Nie je to lakomstvo, len vazne, nevidim dovod 🙂.

gklin
19. apr 2017

@dai ja to rozhodne do extremu netlacim, ja sviatky slavim aj v kostole, aj s pribuznymi a aj komercne, kedze davam aj kinderka, aj peniazky, sibat nas chodia vacsinou deti pribuznych - vzdy sa nam tie vydavky vratia zasa inokedy, alebo v inej forme. Vobec to neberiem ako cistu stratu. Dcerinym spoluziakom som dala po 1€. To ma nezabije. Bpli dvaja🙂

zuzulienaba
19. apr 2017

@zuzikak nie je to žiadna hypermodernizácia sviatkov 🙂 Už kedysi sa malým šibačom dávali peniažky, korunky, takže sa pokračuje len v tradícii, ktorú sme prebrali od našich predkov. Z historických prameňov sa dá vyčítať, že peniažky sa teda dávali, ale len tým malým šibačom, po korunke, tým väčším sa potom dávali koláče, sladkosti a pálenô, stužka na korbáč, a kraslice, ktoré dievčatá spravili. Takže je na nás, čoho sa budeme držať, či tradícii, prevzatých od našich predkov, alebo si to spravíme po svojom. myslím, že sa nikto neurazí, ani nebude kukať divne, keď budeme sami s tým spokojní, ako si sviatky oslávime. Môj 7 ročný syn chodil šibať, dostal síce peniažky, vôbec ho nezaujímali, pre neho to bola práve tá zábava a sranda, z čoho sa tešil 😉

gklin
21. apr 2017

@olivienka28 neda mi este nezareagova na tvoju odbornost,prave citam rozhovor s etnologickou K Nadaskou v Zivote a ta tvrdi,ze sibanie a polievanie je velmi stary z zvyk este z predkrestanskeho obdobia...

tajka1986
21. apr 2017

@zuzikak toto vobec neriesim. Uz treti rok ideme radsej na dovolenku ako pchat povacsine cudzim deckam peniaze do vrecka. Tyzden oddychu mi padol uplne vhod. Ako dievca si pamatam ze som davala spoluziakom aj po 5 Sk,pytali vzdy na cigarety 🙂

olivienka28
21. apr 2017

@gklin ano? Tak ako vzniklo to oblievanie? Predsa v case ked jezis vstal z mrtvych zeny oblievali zumpou aby nic nevideli ... Nadaska tiez musi povedat info tak aby sa to dalo odvysielat.

olivienka28
21. apr 2017

@gklin citala som si to od nadaskej a poviem ti. Je to sice odbornicka ale nedava to logiku lebo v pohanskych casoch bol dolezity sviatok na jana kedy sa zeny kupali aby boli zdrave a krasne v potoku a bol to sviatok plodnosti, mladosti a pod. A to s tym kupanim na velku noc nema logiku kedze sa zacalo oblievat po tom incidente po vzkrieseni Krista co ma suvis. A velka noc sa uz predtym slavila ale u zidov to s nasimi pohanskym vtedajsimi zvykmi nema nic. Tu boli kupala , morena , sv.jan (nieco ako beltain) a pod...

vroni
21. apr 2017

@olivienka28, okrem toho, ze to nie je pravda, zumpa je priestor, pripadne obrovska nadoba, oblievat sa nou neda. Da sa do nej spadnut, to tiez nic neuvidis. Za cias Krista zrejme pouzivana este nebola. Aj ked katolici puknu, oblievacka a sibacka su zvysky predkrestanskych pohanskych zvykov. Svet nezacal svoju existenciu vznikom katolickej cirkvi.

zbruna
21. apr 2017

@olivienka28 Pravdou je to, co hovori ohladne zvyku oblievania @gklin 😉
Velka noc je povodne zidovskym sviatkom, kedy izraelci slavili vyslobodenie z egyptskeho otroctva prave pocas "velkej noci". Neskor prebrali tento zvyk krestania, ktori si pripominaju vzkriesenie Jezisa Krista ... je v tom aj ista vyznamova spojitost ... ako boli zidia vyvedeni z egyptskeho otroctva (pred smrtou zachranil ich prvorodenych synov znak krvi baranka na verajoch dveri), tak aj Jezis Kristus, Bozy baranok, oslobodil svoj lud z otroctva hriechu vyliatim svojej krvi na krizi.
Z pohladu krestana naozaj nechapem, ako moze kopecb tzv. "krestanov" slavit Velku noc prave oblievanim, sibanim a dalsimi pohanskymi tradiciami, z ktorych mnohe maju aj okultny povod. Uplne si to protireci a tito ludia zrejme o tom moc nepremyslaju a robia, ako im vravi spolocnost a "tradicia"...

salfusco
21. apr 2017

aj tak su to všetko bludy

olivienka28
21. apr 2017

@vroni to je pravda, ale myslim ze som to nemusela vysvetlovat ze to doslova zumpa nebola vsak to kazdemu dojde ze v tych casoch nebola kanalizacia. 🙂
@zbruna toto viem predsa naco mi to pises? Ale to co pisem ja je logicke ... Kedze na velku noc ktoru zidia slavili presne ako hovoris zhodou okolnosti bol ukrizovany jezis a pod.. Ale tie pohanske zvyky co sa tyka kupania JA POZNAM tak, ze sa kupali na jana.. A kupali sa dobrovolne..nik ich tam nehadzal. A najvacsiu pravdu ma
@salfusco aj tak su to len povedacky..ako vidis 😅 skus sa spytat v afrike ako to poznaju oni 😀

olivienka28
21. apr 2017

A stale sa smejem ako sa bijete za niektore tradicie.. Ono vsetko su to pekne veci ale bit by som sa nenechala ani oblievat ani keby co bolo lebo z toho zdrava ani mlada neostanem 😂 ak tomu dakedy verili , fajn. Ludia boli velmi jednoduchi, ale su veci, tradicie ktore sa menia s ludstvom... Niekedy musela zena umriet spolu s muzom.. Aj to bola tradicia. A to co si teraz medzi sebou ludia robia je kazdeho vec. Uz neverime na bosorky, bohov ani zlych ci dobrych duchov 😉

librarian
21. apr 2017

táto debata vo mne vyvolala spomienku na 1. stupeň základnej školy - keď som triednej učiteľke slušne povedala, že u nás sa veľkonočné sviatky neslávia, povedala mi, že to budem v dospelosti ľutovať. prešlo odvtedy pekných pár rokov (už pár dní mám na krku 30-ku) a ľutujem jedno - že ma tá zrúda učila (v rámci učenia silno fackovala neobľúbených žiakov, vrátane mňa, silno po oboch lícach - viacero spolužiakov kvôli nej odišlo; napáchala veľa škody). ...trošku tolerancie treba na oboch stranách. zástancovia Veľkej noci - kľudne oslavujte, ale neočakávajte moju účasť na tom. tolerancia celkovo je nedostatkový tovar.

zbruna
21. apr 2017

@olivienka28
A mas 100% pravdu, ze su to vsetko len povedacky a nepodstatne veci ... podstatne je iba to, co jednotlivec s tym vzkriesenym Kristom vo svojom zivote urobi, ci som to ja, Ty alebo aj ten African 😉 A pridam este jeden citat z Biblie: "Slovo o krizi je totiz blaznovstvom tym, co hynu, ale nam, ktori dosahujeme spasenie, je mocou Bozou..."

gklin
21. apr 2017

@olivienka28 vidim,ze sa vyznas,klobuk dolu,reagovala som len preto,ze som to prave dnes citala,ale je jasne,ze kazdy moze mat na to svoje vysvetlenie a svoje zdroje,takze OK,ako hovoria bratia z Ameriky☺ a pekny vecer,tento vikend nas,chvalabohu ziadny vyprask ani kybel vody necaka☺😊😀

petka47
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4