icon

Peniaze namiesto daru

bororka
23. sep 2021

Ahojte,

chcela by som vedieť váš názor. Čoskoro vrhnem mláďa a z mužovej strany to bude 1. dieťa v rodine. Mala som šťastie na pôrody kamošiek a viacmenej som dostala všetko od postielky, komody, oblečenia, odsávačky, hračiek až do cca 1 roka malej. Plánujem plienkovať, tak som si nakúpila výbavu.
V princípe som minimalista a už teraz mám prebytok, samozrejme za čo som vďačná.
Keďže po pôrode jej bude chcieť každý niečo doniesť, napadlo ma vytvoriť jej účet a nech jej radšej pošlú 5€ akoby mali minúť peniaze na niečo, čo žiaľ nevyuzijem.
MM sa tento nápad nepáči, nakoľko vyzerá akoby sme pýtali peniaze.
Chcem sa opýtať, či už ste sa s takýmto niečím stretli, alebo ako by ste to vnímali. Moja rodina to pochopila a v tej jeho som krátko, aby som vedela predvídať.
Ešte mám nápad, že by som im napísala, že budeme radšej keď o pár rokov obdarujú malú skôr svojím časom stráveným s ňou, ako momentálne darom.

evkamotka
23. sep 2021

Ucet je blbost. Normalne povec po rodine, ze uz vybavicku mas kompletnu a nebudes pouzivat plienky, tak v prípade darceka vas potesi prispevok a plienkovu tortu nevyuzijes. Ved komunikujete. Ak chce dat niekto cez mrtvoly vecny dar, nic viac s tym nespravis

bororka
autor
23. sep 2021

@jazula super nápad, ďakujem. Tie aktivity ma vôbec nenapadli 🙂 Ďakujem

bororka
autor
23. sep 2021

@bluka2 Veľmi pekne napísané, ďakujem 🙂

simona92101
23. sep 2021

@bororka ucet nieje zla vec.ja som napriklad podostavala tolko plienok a kozmetiky a vsetko som musela rozdat lebo dcerka je alergik a nic z toho nemohla pouzit.to uz skor poukazku do DMky/lekarne/obchodu s oblecenim a nech si kazda mamicka kupi co potrebuje.ked nie hned,o pol roka mozno vyuzije.

thoughtfulweirdo
23. sep 2021

Podľa mňa je to skvelý nápad a lepšie by to na svete vyzeralo, keby to tak robili všetci. Táto doba konzumu je úplne chorá, hocičo kúpiť, aj keď je to zbytočné, aj keď to druhá strana nechce, len aby to bolo 🤦 vďakabohu u nás v rodine sa nehanbime "vypytovať peniaze" miesto nepotrebných zbytočností. Ako minimalista som na máločo alergickejsia, než na zvlakanie zbytočností. Však to mi tí ľudia donesú akurát starosti, nie radosť.

esterba
23. sep 2021

@bororka podľa mňa úplne v poriadku, aj účet, prečo nie. A hlasujem aj za vrh mláďatka 😉

fineta
23. sep 2021

@bororka súhlasím, že naša ľúbozvučná slovenčina má veľké množstvo krásnych výrazov, ktoré zabúdame používať. 😔 Je to na škodu.
Len takisto nevyznieva v nej dobre, ak sa niektoré výrazy prenášajú do takých kontextov, kde nemajú čo robiť. Napríklad práve slovo vrhnúť, používané v zoológii v súvislosti s pôrodením človeka neznie prijemne. 😉

ciernabrigita
23. sep 2021

@simona92101 veru, moja mohla mať plienky a aj vlhčené len jednej značky jedného radu a nie najlacnejšej, takže dostať hocičo by bolo kontraproduktívne. darčekové poukážky sú tiež super

kikazoe
23. sep 2021

@bororka jej, konečne niekto to to tu berie takto s humorom ( ja som čakala votrelca a tiež som vrhla 🙂 ) ..... k darčeku- čo tak spisať a verejne vycapiť wish list? tiež som mala prvé v širokom okolí a u nás to troška pomohlo- babky dostali ,, ultimátum,, , rodina pochopila a kamošky to brali ako samozrejmosť. dostala som napr. harmonogram kočíkovania, poukážku na popoludnie iba pre seba, tiež kto naučí čo- kamoška naučila kreslit, iná hrať tenis 🙂 čiže kludne sa ozvi, rodina a okolie by to mali akceptovať

bororka
autor
23. sep 2021

@makova333
vrhnúť - expr. (čo do čoho, kam) spôsobiť, umožniť, že sa niečo niekam dostane, že sa niečo niekde objaví;
mláďa, -aťa, mn. č. -atá, -at stred. nedorastený, nedospelý mladý živočích: ľudské, zvieracie m.;

Práveže ich pripravujem strategicky už 3 mesiace, že momentálne nebude nič treba. Ale ďakujem za pohľad

mareka49
23. sep 2021

Prepáč, ale toto je ten systém ja ja ja.
Navsteva a dar je zo strany človeka ktorý ťa chce obdarovať a navštíviť.
Návštevu môžeš časovo obmedziť alebo presunúť s pochopiteľných dôvodov.
Darček môžeš po darovať, založiť odložiť predať.
Ale diktovať?
Ak niekto ku krstu naprikad dá hračku a peniaz jeho vec.
Maximálne by som tie dary ohranicila keď sa veľmi bojíš nechcených zbytočnosti.
Kúpte malému malej oblečenie až od roka plus.
Alebo dáko naznačiť co isto nie.
Napriklad pysaky alebo tak.
Ale všetko jemne a s porozumením, že to myslia dobre ale máte malý byt napríklad a bojíš sa ze to nevyužijete.
Teš sa keď ta odarujú a posun ďalej.
Účet mi príde cez a manžela chapem

maciatkoe
23. sep 2021

@bororka Vies o tom, ze napr. babku toho babatka moze tesit vyberat nejake oblecenie, hracky? Ja si ani neviem predstavit, ze babke maleho poviem, dajte peniaze, nic nekupujte. Este aj pred porodom kupovala malemu oblecenie, hracky, a tesila sa z toho ako aj ja. A tak je tomu stale, cela je rada, ze malemu pokupi oblecenie, hracky. A ja sa tesim ked pozeram ake krasne veci nakupila. Nakolko tiez mi velku radost robi kupovat malemu oblecenie, hracky urcite by som to nikomu nezakazovala robit. Maly ma sice vela oblecenia a aj hraciek, ale vzdy sa napr. svokra spyta, ku velkost ma nakupit, a uz ma nakupene aj vacsie velkosti maly.

ajka0207
23. sep 2021

@bororka kebyže idem pozrieť novorodenca, tak mu mám potrebu niečo kúpiť, akože chápem že tebe ako mamičke to pripadá ako 450. somarina, ale ja by som tú vec vybrala v obchode, doniesla v darčekovej taške, pogratulovala... Duplom odkedy mám deti čo to vnímajú a kupujú darčeky so mnou. Úplne si neviem predstaviť že ti donesiem päť eur a dokonca ani to nie, lebo však by som ti ich poslala na účet.

zzkmetova
23. sep 2021

@bororka je to zvlastne, kazdy si urobi nakoniec po svojom. Ale som toho isteho nazoru. Tiez to u nas funguje len z jednej strany. Babka chce kupit sama. Za starku kupim ja, vzdy malickost a ona to da detom. A to, ze niekomu podarujes... halda je toho.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
klip0
23. sep 2021

Tiež som tehotná a bude to prvé vnúča z oboch strán. Ale toto by ma veru nenapadlo, ako nejaká charitatívna zbierka na liečbu alebo čo, že spraviť účet a skladať sa po 5€ 😳

bodkolienka81
23. sep 2021

@bororka ked sa to manzelovi nepozdava, tak uz by som to dalej ani neriesila..
Ved jeden chce doniest hracku, druhy vino, treti nic..
A uz vidim babky na IB ako posielaju 5EUR..

beata_k
Odpoveď bola odstránená
vero96
23. sep 2021

Tu veľa pozitívnych reakcíí nedostaneš, lebo sama vidíš, že "vývoj" zastal v dobách dávno minulých. Pokiaľ nedonesieš dar urazíš niekoho, prečo by si mala niekomu niečo diktovať? :O Mne to príde úplne štandardné. Bežne to tak robíme v rodine mojej, mužovej, s kamarátmi, krsňatami. Nikdy nedonesieme pár eurovú hračku len preto aby niečo bolo. Snažíme sa žiť udržateľne, nepodporovať fastfashion a nutne kúpiť niečo len preto aby sa nepovedalo....
Moja stará mama (68) nám už ani nenosí peniažky v obálke ale rovno pošle na účet cez IB 😀

ciernabrigita
23. sep 2021

@bodkolienka81 tak nám dajú do ruky alebo do obálky a ja vkladám na účet, resp. presúvam danú sumu z môjho účtu na účet dieťaťa.
A manžel je na to, aby sme to prebrali spolu a nie jeden povedal a bodka...niekedy ma dosť zaráža, ako veľa manželstiev ,,funguje" a komunikuje.

bodkolienka81
23. sep 2021

@ciernabrigita a tu obalku si vypytas alebo ako to funguje v reale ?
S manzelom nech si to samozrejme riesia, ju zaujima nazor zien na MK, kt je pre ich situaciu irelevantny, kedze jej manzel s tym nesuhlasi a hadam pozna svoju rodinu a ako by ich to prekvapilo :D

vero96
23. sep 2021

@ciernabrigita inak to ma tiež fascinuje. manžel povedal. 😀 a čo keď povedal? ja som povedala tiež. sme predsa pár rovnocenní partneri a neviem podľa akej matematickej konštanty sme prišli na to, že jeho názor je smerodatný. Snáď by sme mali komunikovať a konverzovať dovtedy kým nenájdeme zlatú strednú cestu 😠

ciernabrigita
23. sep 2021

@bodkolienka81 na začiatku som povedala, že nechceme žiadne darčeky, ktoré nepotrebujeme (ostala som tehotná a hneď, že malému toto a hento tak som ich uzemnila). Ak niečo budeme potrebovať my alebo deti, nech sa najskôr opýtajú alebo nech dajú peniaze a my si kúpime, čo potrebujeme. takže bud volajú / píšu, čo treba a ak nič, automaticky donesú peniaze a niečo ako som písala (knihu, fixy, omaľovánky...). Ale my sme tak mali zaužívané ako som bola malá aj z rodiny z mamininej strany -> peniaze + čokoláda (ked sme si už ako deti začali zarábať, už len čokoláda / víno). ide o stretnutie, oslavu, nie o veci. deti sú ešte malé, preto je tam jedna väčšia hračka, ktorú by sme pre ne chceli (alebo ju chcú,lebo syn už vie, čo by chcel) alebo niečo na kreslenie, čítanie, niečo sladké, čo často nemajú. deti nepotreujú haldy nepotrebných darčekov, ak ich na to nenaučíte.

oblecenie99
23. sep 2021

Ja som asi zvrátená, a mam asi debilny humor ale pochopila som to vrhnutie, ako to bolo myslene, aj som sa zasmiala 😂 No a k tej otázke... Ja autorke rozumiem, tiež sme podostávali a dostávame plno veci, ktoré sú zbytočné, len si spomeniem 3 slovom TRI! kolotoče nad postieľku 🙄.. Problém je (opäť raz 😅) u môjho muža, ktorý by mal byť ten, ktorý si to priamo odkomunikuje so svojou rodiniu, lebo z mojej strany nie je žiadny problém. Naši to pochopili aj sami od seba. Svokra je ozaj zlata, ale neviem už, ako jej naznačiť (je mi to trápne a hanbím sa za zo, nechcem, aby som ju urazila ci zranila), ale pre malého vždy musia kúpiť to povestné NIEČO. Väčšinou je to plastová hračka z čiňaku, naposledy to bolo veľké hasičské auto, ktoré som chytila do ruky a odpadla mu hneď hukačka, pod ňou boli 2 hrdzavé ostré šrubky. Naozaj nie som fajnova, ale tak uznajme, že takéto niečo dať do ruky jeden a pol ročnému nie je možné, teda možné je, ale asi by to bola blbosť. A pointa je ze tie hračky nie sú lacné, teda sú, ale v tejto cene by mohol mat inú, menšiu, kvalitnejšiu. Na Vianoce (mal presne rok) dostal (aj) autíčko na diaľkové ovládanie 🤦‍♀️ no nie také, čo fajn, odložíme, bude dobre o 8 rokov, ale to ľahulin11ke, s tenkými plastmi co sa hneď lame, s dlhou vytrčajucou anténou, čo mne skoro vypichlo oko. No ale povedz to svokre z pozicie nevesty, keď ona sa tak teší z vnúčaťa.. 😕 No a u nás už nemám kde skladovať absolútne nevhodné, nepotrebné a nebezpečné hračky. Budem to už musieť riešiť, lebo idú Vianoce.. Každa sme iná, niekto sa urazí, ak dostane prakticky darček, ja sa naopak poteším hocičomu do kuchyne, čo potrebujem, ale aj obyčajnej plachte na manželskú posteľ a pod. Mam kamošku, ktorá je zo mňa zúfalá, keď sa spýta, čo by som si priala na sviatok, a poviem, že sendvičovač, lebo nas sa pokazil a samozrejme mi stačí aj ten 10 eurovy 😂 že to nie je darček.. Ale mňa potešia takéto veci. Na druhej strane keď je už dieťa väčšie je dobre sa poradiť s rodičom, čo by ho potešilo, hoci aj nejaká drobnosť, napr. dame plienky, aj obálku, ale predsa len niečo vhodne pre dieťa sa zíde.. Aspoň malý balíček lego duplo, čo sa nezunuje po pár mesiacoch. Ja som tak blbo dopadla minulý rok, kamoška rodila 4 mesiace predomnou, moje tehotenstvo, pôrod, , lockdown, corona, choroby atď. az prešlo 10 mesiacov, kým sme sa ku nim dostali na návštevu. Tak som im velice prakticky niesla kvet v kvetinaci, pre jej muža lepšiu fľašu, a obálku.. A preratala som sa, že jej mala už bola celkom zvedavá a v kuse nám kukala do tašky a tešila sa, čo dostane a pre ňu som nemala "nič" 😬 traumu z toho nemá, chápem, už aj zabudla, jasne aj rodičia, ale bolo to trosku také blbé no.. Tak už som sa poučila a vždy sa každého pýtam, povedz mi co potrebuješ, alebo co by ta potešilo. Nič zlé na tom nevidím 🙂

evaachesa
23. sep 2021

Možno nech prinesú nejaké granulky pre mláďa 😅 ale nie, srandujem, mňa to mláďa náhodou pobavilo 👍😀
Veď takto, povedz, že všetko máte a nič nepotrebujete. Už keď niekto niečo prinesie a nebude sa ti to hodiť, tak to buď daruj ďalej alebo predaj a peniaze ulož na ten účet 🙂

bu1bu
23. sep 2021

@bororka mne sa ten nápad s účtom veľmi páči, asi sa inšpirujem 🙂 aj keď.. no dosť konzervatívna rodina ale za pokus nič nedám 🙂 a k tomu " vrhnutiu mláďaťa", ženy kľud, neberte život tak vážne, aj tak z neho žiadna nevyviazne živá ;- 🙂. 🙂 ( UPS, asi som si podpísala rozsudok 🙂 )

ciernabrigita
23. sep 2021

a mne to vrhnutie príde fajn, trochu na odľahčenie (tiež niekedy žartujem o deťoch aj trochu čiernym humorom) no a čo 😀

dusankomoj
23. sep 2021

@bororka napr. tehuľkovanie? To keď čítam,tak radšej vrhnúť mladé!🤣 ono sa to používa častejšie,ako si MK myslí,len tu ťa zato zožerú.

ankare
23. sep 2021

Podľa mňa veľmi dobrý nápad. Je to praktické a zbytočne sa u Vás nebudú hromadiť blbosti.

evica17
23. sep 2021

Suhlasim. Ja by som ai to tak tiez zariadila, keby to ti ludia pochopili. Tiez som.minimalistka. Ale co z toho, ked svokra furt chodi do obchodu , aj mimo sviatkov a nakupuje oblecenia a somarin a ja sa toho musim zbavovat. A aj ked pleinkujem, nechcem vela oblecenia pre maleho, ze radsej z ekologickych dovodov kupujem bazarove veci, ona to nechape, ona si mysli ze setrim a ze vsak ona nam dopraje.
Ale uz som si ich naucila, ze ak kupuju hluposti, nechavam to u nich doma, ze to budeme mat ked prideme tam. Tak sa pomaly ucia, ze nekupovat hovadiny, lebo im to v konecnom dosledku zabera miesto.
A mam svagrinu, svokrina dcera, a oni su dost taka materialisticka rodina, a jej muz ma vela surodencov. Chodia si gratulovat na meniny, narodeniny a vzdy prinesu nejaku somarinu, hracku pre dieta , cize svagrina ma uz plne detske izby a strasne sa z toho tesi a aj svokra, jej kupuje hovadiny. Ze taketo veci ja nechapem.
Ja sa snazim zivot brat z tej ekologickej stranky, ze fakt kvoli tomuto nekupovat tolko veci a chcem.k tomu aj deti viest. A je mi jedno ze niekoho tesi nakupovat darceky pre deti. Radsej nech s nimi travia cas , to potesi obe strany a bude to mat aj prinos do buducna pre ten vztah dieta- stary rodic/ teta/ ujo... Takej poukazke na napr.spolocna prechadzka, ist na zmrzku, naucit nieco/ spolu vyrobit/ vylet by sa potesilo aj dieta a aj mama ze ma cas len pre seba ;)