Peniaze namiesto daru
Ahojte,
chcela by som vedieť váš názor. Čoskoro vrhnem mláďa a z mužovej strany to bude 1. dieťa v rodine. Mala som šťastie na pôrody kamošiek a viacmenej som dostala všetko od postielky, komody, oblečenia, odsávačky, hračiek až do cca 1 roka malej. Plánujem plienkovať, tak som si nakúpila výbavu.
V princípe som minimalista a už teraz mám prebytok, samozrejme za čo som vďačná.
Keďže po pôrode jej bude chcieť každý niečo doniesť, napadlo ma vytvoriť jej účet a nech jej radšej pošlú 5€ akoby mali minúť peniaze na niečo, čo žiaľ nevyuzijem.
MM sa tento nápad nepáči, nakoľko vyzerá akoby sme pýtali peniaze.
Chcem sa opýtať, či už ste sa s takýmto niečím stretli, alebo ako by ste to vnímali. Moja rodina to pochopila a v tej jeho som krátko, aby som vedela predvídať.
Ešte mám nápad, že by som im napísala, že budeme radšej keď o pár rokov obdarujú malú skôr svojím časom stráveným s ňou, ako momentálne darom.
@maciatkoe tak zo svokrinej strany by to bolo pre maleho fakt darcek. Kedze ona kunkazdemu vnucatu co ma, nema vztah, ale iba darceky kupuje. V zivote som ju nevidela sa s dietatom hrat, alebo sa mu nejako venovat , ked ich strazi ze zobrat ich na vylet niekde. Ona stale len vari, upratuje ,zahradkarci a pracuje a ked jej chcu pomoct, taknich este odozenie sa hrat aby jej nezavazdali, ze sama si to spravi alebo im zapne v tv rozpravky.A to uz ma aj take vacsie vnucata.
@maciatkoe a fakt ked si spomeniem.na moju babku , ako sa s nami dokazala hrat, vyrabali sme nieco u nej, chofili sa kupat, po vyletoch. Ale nikdy nam nekupovala hracky a darceky, iba ak nahodou fakt bolo treba na oblecenie a boli sme u ne j na prazdninachj. A max tak nejake sladkoati na mikulasa. Lebo proste ona na to nemala aj tak peniaze a nezakladala si na tom. A ja si najviac anajkrajsie spomienky mam prave na tie zazitky, a aj ona, vzdy o tom hovori vsetkym ked tam pride pozret, muz uz tie historky pocul tolko krat a ona ma z toho radost. A tak velmi by som chcela aj pre deti taky vztah, ze by mali na co pamatat pri babkach , ze kde boli, co robili.
My mame detsky ucet a posielaju tam peniaze..na nejake sviatky a tak..ale take malickpsti kupia ci chces ci nie. :D Mama sa ma aspon pyta...ale ta uz ma tiez nebavi stale hovorit..ze nie..take nie...radsej take..toto nie je take potrebne.. ah.. proste chce nieco kupit a aj kupi nakoniec. :D
@evica17 Ano tak by to malo byt. Tiez som mala taku super starku. Jasne, zazitky su najviac 😊. Ale su babky co aj sa venuju vnucatam a este aj darceky kupuju. Napr. aj moja starka bola taka, a aj syncekova babka je taka, venuje sa mu, a aj darceky mu kupuje. No a potom su babky, ako ma tvoje dieta co kupuje darceky a nevenuje sa vnucatku 😕. Asi si tym svedomie utesuje, ze sa mu nevenuje a povie si, ze ved mu nakupila.
@maciatkoe no u vas to mate potom fajn. Ze hlavne tie zazitky, a do toho darcek. Aj moje deti maju aspon jednu taku babku, co sa aj venuje. Po vzoru svojej mamy- babky 🙂 cize o zazitky bud emat postarane, len mi je luto aj toho vztahu babka ( svokra) a vnuca. Ze tam to tak nebude
No mňa by hanba fackovala, keby som predávala veci, čo som zadarmo dostala. To už je aký biznis. Ale tak ja nežijem na lazoch a o nás všetci vedia, že sa správame veľmi ekologicky a že sme minimalisti a jediný dar ktorý uznávame sú peniaze. Lebo za peniaze kúpim dieťaťu alebo zaplatím dieťaťu niečo čo bude naozaj potrebovať, nepotrebuje dáku ďalšiu sprostost, co skončí na smetisku. U nás všetci vedia, že nie sú povinní nič nosiť a nič dávať. Ale ak trvajú na tom, že niečo chcú dať, tak iba peniaze. Ja mu za tie peniaze zaplatím vstupenku planetária či zaplatím nejaký kurz, niečo čo ho posunie, rozvinie, nie dáke trápne hračky či oblečenie, ktorého sa každý zbavuje, takže vždy sa dá mať kopa oblečenia zadarmo, lebo to koluje. A veci ako odrážadlo, kolebezka a pod kúpim tu na bazari do 10€ a na to snáď nebudem čakať do dakeho sviatku. Ani ja nemám rada darčeky (fyzické), nikdy sa ten človek netrafí do toho, čo sa mi páči, keď donesú niečo na jedenie, tak málokedy to spĺňa naše požiadavky (lebo nie všetci vedia ako sa stravujeme) a barsjake cabraky do bytu, čo sa mi tam ani nehodia.... Nie je nič horšie ako ďakovať za darčeky, ktoré sa mi nepáčia, nechcem ich, viem, že je to ďalší zbytočný bordel, ďalšia enviro záťaž.... Tak ti, čo nás poznajú už vedia, že nič nemajú nosiť a nič nečakajú ani od nás. Ja nikam nechodím s darmi. Buď sa chceme stretnúť, aby sme spolu strávili čas, alebo sme vychcani materialisti, čo by len darčeky chceli. A ten kto to nevie akceptovať, jeho vec, vídať sa nemusíme. Aj na narodeniny či Vianoce si dávame buď len peniaze alebo zážitky. Nič nemá takú hodnotu, ako spomienky,lebo tie napĺňajú náš život šťastím. nie hora prebytočných hlúpostí
Keď to tu tak čítam, tak si vravím, že k tým povinným výletom do Osvienčimu, čo sme mali na škole, by dnes mali pribudnúť povinné výlety na skládky. Je hrozné, že sa ľudia dokážu uraziť len preto, že niekto od nich nechce dostať zbytočný šunt. Hračky od babky? No neviem, nespomínam si na žiadnu, čo som dostala od svojich starých rodičov, pamätám si len, že so mnou hrali hry a brali ma na výlety, vyvárali, vypekali.
Najlepšie by bolo, keby sa ťa členovia rodiny spýtali, čo ešte nemáš a potrebuješ. Napríklad plienky a vlhčené obrúsky. Tých nie je nikdy dosť.
Ja k narodeniu dieťaťa nesiem rodine základné dary, ktoré viem, že matka pre svoje dieťa využije.
Už som sa stretla aj s tým, že ľudia mi dali peniaze do obálky (otec, babka), ale väčšinou mi prinesú dar.
Neviem asi som divná ale mne to príde voči starým rodičom škaredé.. chápem že nechceš kopy zbytočností a to je úplne v poriadku ale keď si predstavím že by som bola babka, tešila sa po rokoch na prvé vnúča a prvé čo by mi dcéra povedala by bolo "nie že niečo kúpiš , daj radšej peniaze" by ma veľmi sklamalo a mrzelo. Pochopila by som to ale ostala by som asi poriadne obarená teda... dúfam že sa tak ku mne vlastne deti nikdy nezachovajú.. radosť z vnúčaťa býva väčšinou ešte väčšia ako z vlastných detí, sú vzácne starým rodičom a chcú ich rozmaznávať, rozosmievať... Vidím to vždy na našich ako sa tešia na každý sviatok, keď kúpia oblečenie , hračky atď a je to na nezaplatenie tá radosť keď vidia ako sa deti tešia. Nechcela by som ich o tie chvíle pripraviť. My máme takú dohodu s našimi že vždy než niečo kúpia mi mamina zavolá čo zrovna potrebujú deti napr tepláky, šaty atď a aj na hračky sa ma vždy pýta (aj keď vie že nemusí) čo by deti potešilo, aká tematika, vec , dokonca na sviatky/narodeniny/meniny si jedna druhej pošleme email s fotkami vecí čo chceme deťom kúpiť aby sme rovnaké nekúpili.
@bororka necitala som vsetky prispevky, zaregistrovala som nazory aj-aj... ja sa priklanam k tvojmu nazoru a postoju, som taka ista. podostavala som kopec veci, nieco som si aj pokupila sama, ale momentalne mam vsetko. svokra tiez chcela silou-mocou kupovat, nastastie muz stoji v tomto za mnou a hamuje ju, ja som sama povedala, ze ked mala podrastie, bude potrebovat veci, potom sa mozu realizovat, to som povedala aj svojim rodicom a vyzera, ze to respektuju. kamoska sa tiez trapi, ze co ma malej kupit, ked sa narodi a tiez som jej povedala, ze nic nech nenosi.
ale spisujem si postupne veci, ktore viem, ze neskor budem potrebovat, tak si to necham na neskor a mozu sa potom vyblaznit. vyslovene ma irituje toto sialenstvo okolo novorodencov, je to krasna udalost, ale nepotrebujem z toho robit teraz teatro. prvorade je aj tak zdravie dietata a jemu je jedno, ci ma na sebe bodycko po 2 kamosoch alebo najnovsie znackove za 50e.
osobne menej blbe by mi bolo povedat, ze radsej nech poslu peniaze malej na sporenie ako to, ze nieco dostanem a podarujem to dalej, nikdy to nerozbalim a pod.
chapem aj to, ze stari rodicia sa v tom mozu vyzivat, ale radsej uprednostnim pomoc okolo dietata v pripade potreby ako nejaku zbytocnost, ktora zapadne prachom/nikdy sa nevyuzije a pod. doba je ina a myslim, ze by sme sa mali naucit respektovat nazory a poziadavky inych, aj ked sami by sme to takymto sposobom neriesili.
@diusqa761 Mne nejde o tie peniaze, skôr mi ide o zbytočné veci. To čo píšeš, mne tiež dáva hlavu a pätu, ale keď je dieťa staršie a reálne uvidia ako sa teší z darčeka. Momentálne mi len príde ľúto, že by mali kúpiť niečo, čo už mám, resp. nechcem, len preto, že sa nechodí na prázdno. Ja si vážim už len to, že dôjdu a majú záujem tráviť čas s nami.
Ďakujem za názor 🙂
Ďakujem ženy za všetky rady. Cením si každý názor a nápad ako si to zariadiť. Som rada, že nie som sama, ktorá vníma túto situáciu. Veľmi ste mi pomohli, už len tým, že mám vidinu, že sa to dá a ako sa to dá lepšie. Ďakujem, ďakujem a prajem krásny víkend. Ospravedlňujem sa, ale momentálne nemám životnú energiu na odpisovanie po jednom, lebo malá štrajkuje. Ale dostala som, čo som chcela ❤️ Všetko dobré prajem 🙂

@evica17 Tak to je smutne, ze u vas su miesto casu traveneho spolu darceky. Ze poukazka na prechadzku by potesila. Nuz my na nieco take poukazky nepotrebujeme. Vecer napr. napisem svokre, ci pojde dalsi den s nami do zoo, a cela rada ide, a hned vnucatku kupi hracku. Ale tak kazdy to ma inak.. Ale nikdy by som nezakazovala babke maleho aby mu nieco kupila, ked ona je len rada, ze malemu nakupi.