icon

Polnočné zbieranie peňazí na svadbe

1. jún 2025

Dobrý večer, za pár týždňov máme svadbu a ja stále premýšľam nad polnočným "zbieraním peňazí." Nepáči sa mi zvyk, že tancujeme a hostia nám dávajú peniaze pričom nevieme kto koľko. Samozrejme, že každý dá toľko koľko môže a je to dobrovoľne, avšak chceli by sme v Tom mať prehľad. ako ste to mali vy? Ďakujem.

karlamon
1. jún 2025
@janetinka27

Moja spoluziacka mala na svadbe kameramana a pocas svadby sa dal v nejakom momente na stol pred novomanzelov tanier a ludia stali vo fronte a postupne na ten tanier davali peniaze no a ten kameraman to detailne snimal. Cize bolo vidiet kto kolko dal a novomanzelia vzdy podakovali. Volalo sa to, ze sa dava na tanier.
Na videu bola natocena aj babka, dala ozaj velky peniaz, ale naozaj ten peniaz strasne dokladne a pomaly davala na ten tanier divajuc sa do kamery. Podla mna chcela, aby vedeli, ze im ozaj dopriala a ze im chcela pomoct ako vladala. Ale posobilo to divne.
Na inej svadbe sme spoluziacke davali pri redovom do polievkovej misy, ale dj urobil romanticke pritmie a nebolo vidiet detaily. Niekde zas kolovala uzavreta nadoba po stoloch pod dohladom. No nastastie som uz vedela, ze sa aj takto zbiera dar, su rozne zvyky, nic proti tomu nemam, len treba byt pripraveny. Len teda ta kamera uz bola moc, to bolo divne 😄

@janetinka27 ja neviem, tak u nás teda zvykom ozaj dar dať počas gratulácie, väčšinou už pár rokov obalka.. Potom je polnočný tanec..ale o zbieraní peňazí som ešte ozaj nepočula.. Čítam to prvýkrát 🤔

karlamon
1. jún 2025
@cacianka

@karlamon presne , nikto nemusel tancovať, vhodit koruny, išiel kto chcel. Bola to zábava, pre koho nie nešiel. Teraz by spravili najradšej excelovskú tabuľku....

@cacianka čo si 🤣 tabuľka nie.. Ja ti hovorím, vstupné by mali pýtať.. Normálne napísať vstup 50€ osoba, plus 100€ darček obálka.. 🤣 Vďaka bohu som zatiaľ bola len na normálnych svadbách 🤣

oblecenie99
1. jún 2025

Ja nechápem, čo sa treba vysmievat z tradícií, podotýkam z vlastných!!! tradícií. Jednoducho sa mi to páči - budem mať, nepáči - nebudem mať. Pre niekoho divná tradícia, pre niekoho nie. Ja som z juhovýchodu, redovy sa tancuje aj v slovenskej časti, aj v tej maďarskej. Ja som ho pôvodne nechcela, lebo mi to bolo tiež trošku trápne, ale mama ma presvedčila. Plus u nás to hostia automaticky očakávajú a aj sa s tým počíta, k tomu sa prispôsobuje potom výška daru (rozdelí sa to, a nie že ešte nejaké drankanie peňazí navyše). Napokon som si ho práveže užila, lebo som bola celá šťastná, že som mohla tancovať ozaj že s každým a prehodiť pár slov.

cacianka
1. jún 2025
@karlamon

@cacianka čo si 🤣 tabuľka nie.. Ja ti hovorím, vstupné by mali pýtať.. Normálne napísať vstup 50€ osoba, plus 100€ darček obálka.. 🤣 Vďaka bohu som zatiaľ bola len na normálnych svadbách 🤣

@karlamon tak aspoň turniket s QR kódom a platbou cez terminál 🥳

mandarinka555
1. jún 2025
@viestta

@kitycat na vychode sa po polnoci tancuje redovy, svadobny host vytancuje mladu pani a da do kosika peniaze. Je to bezny zvyk, ale mat prehlad o tom kto kolko do kosika dal, to ten kosik treba zverit nejakej zodpovednej osobe, ktore bude do harku zapisovat hosti a sumu.

@viestta Stačí kamera na pána, čo vytancuje nevestu a nenápadne kuk do košíka...potom si to doma prehrá a posúdi, komu a koľko má vrátiť...Ľudia to tak berú...on mi dal stovku, tak aj ja jemu vrátim stovku. Na východe sa to tak berie a verím, že aj inde, však? Lebo ľudia si myslia, že keď ja mu dám 100€ a on mne 20€, tak už nie sme kamky, že?

mandarinka555
1. jún 2025
@karlamon

@janetinka27 ja neviem, tak u nás teda zvykom ozaj dar dať počas gratulácie, väčšinou už pár rokov obalka.. Potom je polnočný tanec..ale o zbieraní peňazí som ešte ozaj nepočula.. Čítam to prvýkrát 🤔

@karlamon To je ten polnočný...redový tanec😝

jamimo
1. jún 2025
@janetinka27

Moja spoluziacka mala na svadbe kameramana a pocas svadby sa dal v nejakom momente na stol pred novomanzelov tanier a ludia stali vo fronte a postupne na ten tanier davali peniaze no a ten kameraman to detailne snimal. Cize bolo vidiet kto kolko dal a novomanzelia vzdy podakovali. Volalo sa to, ze sa dava na tanier.
Na videu bola natocena aj babka, dala ozaj velky peniaz, ale naozaj ten peniaz strasne dokladne a pomaly davala na ten tanier divajuc sa do kamery. Podla mna chcela, aby vedeli, ze im ozaj dopriala a ze im chcela pomoct ako vladala. Ale posobilo to divne.
Na inej svadbe sme spoluziacke davali pri redovom do polievkovej misy, ale dj urobil romanticke pritmie a nebolo vidiet detaily. Niekde zas kolovala uzavreta nadoba po stoloch pod dohladom. No nastastie som uz vedela, ze sa aj takto zbiera dar, su rozne zvyky, nic proti tomu nemam, len treba byt pripraveny. Len teda ta kamera uz bola moc, to bolo divne 😄

@janetinka27 tento tvoj zážitok pripomenul aj mne jeden z roku 1999. Krstná mama ženila syna. Po svadbe pozerala video a snorila kto a koľko dal "na tanier" za tanec s už vydatou pani. Dodnes si pamätám tie komentáre 🤦 a ponosy

lia2929
1. jún 2025

Ešte pre západ a stred SK kde redovy tanec nie je az taky zvyk resp asi vobec , doplnim - ze je to taka ludova tradicia kde kazdy host (rodiny) si zatancuje s nevestou a hadze SYMBOLICKU SUMU - 5€ 10€ 20€ blizsia rodina da 50€ aj 100€ ale niekto aj nic ale to sa malo co stane. Nie je to nic vychcane , je to taka tradicia roky rokuce. Vychcana je jedina autorka, ktora tuto situaciu vnima vypocitavo a tak to vykreslila..

mandarinka555
1. jún 2025

Ženy takto...môžete ma aj ukameňovať, ale dnešné mladé baby (samozrejme česť výnimkám) chcú mať dokonalú "americkú" svadbu, s tristo kyticami ruží v sále, s dvanástimi chodmi jedla (ani nespomínam, lebo by ste to nepredýchali) potom s tisíckou svetielok v tvare srdiečok, potom s výslužkou krabicou 20-tich koláčov + fľašou ružového šampanského...ALE chceli by to v tvare daru+redového naspäť!!!!!!

petulda333
1. jún 2025
@mandarinka555

@viestta Stačí kamera na pána, čo vytancuje nevestu a nenápadne kuk do košíka...potom si to doma prehrá a posúdi, komu a koľko má vrátiť...Ľudia to tak berú...on mi dal stovku, tak aj ja jemu vrátim stovku. Na východe sa to tak berie a verím, že aj inde, však? Lebo ľudia si myslia, že keď ja mu dám 100€ a on mne 20€, tak už nie sme kamky, že?

@mandarinka555 som z vychodu a nik z nas to tak nebral. Mnohe obalky co sme dostali boli bez mena,cize som ani netusila kto nam kolko dal a na redovy kameraman snimal mna,nie kosik s peniazmi.

biba_18
1. jún 2025
@terezka1947

Niekedy ľudia považovali za česť,keď ich niekto pozval na svadbu a hostia boli "ti dolezití".
Teraz nevesta nariadi farby,štýl šiat,s kým kto prísť smie,nesmie a ešte naj v piatok,aby si hostia museli vziať voľno. A k tomu všetkému musí hosť priniesť honosný dar. To už pomaly sa bude potrebné vyhovoriť,prečo na svadbu neísť.
Akože, nevesty,zobuďte sa.

@terezka1947 svadba v piatok je to najlepšie čo mohli vymyslieť! ja som si to veľmi pochvaľovala keď som na takej bola…

joannita
1. jún 2025

Keby som dala raz svadobný dar v obálke, žiadne ďalšie peniaze by som nedávala. A už sa tak aj stalo. Ostatní hádzali do klobúka peniaze, ale ja nie. A keby som vedela, že nevesta chce mať prehľad v Tom, kto koľko tam hodil, tak by som ani nešla. Príde mi to veľmi, veelmi trápne.
Ja som ani nevedela kto nám koľko dal v obálkach, vôbec ma to nezaujímalo. A čo si pamätám, niektorí nám nedali nič a vôbec mi to nevadilo. Nepozyvala som ich, aby si "zaplatili hostinu" ako je to teraz moderné, ale preto, že som ich tam chcela.mat.

biba_18
1. jún 2025
@karlamon

@mimer nie žiaľ 🤣🤣

@mimer @karlamon prečo? niekde (napr. v anglicku) sa to robí aj tak že mladí dajú svojim hosťom zoznam darov z KONKRÉTNEHO obchodu kde hostia prídu a dar zaplatia, ani ho neberú domov… uznávam že slovo “prískočné” je kus divné, ale zas 100 ako svadobný dar nie je až tak veľa. resp. ak dám 100-ku za účasť, ako dar dám o to menej 🤷‍♀️

1ryba
Odpoveď bola odstránená
biba_18
1. jún 2025
@joannita

Keby som dala raz svadobný dar v obálke, žiadne ďalšie peniaze by som nedávala. A už sa tak aj stalo. Ostatní hádzali do klobúka peniaze, ale ja nie. A keby som vedela, že nevesta chce mať prehľad v Tom, kto koľko tam hodil, tak by som ani nešla. Príde mi to veľmi, veelmi trápne.
Ja som ani nevedela kto nám koľko dal v obálkach, vôbec ma to nezaujímalo. A čo si pamätám, niektorí nám nedali nič a vôbec mi to nevadilo. Nepozyvala som ich, aby si "zaplatili hostinu" ako je to teraz moderné, ale preto, že som ich tam chcela.mat.

@joannita u nás je taká obyčaj a ja nechodím na redový tancovať, tak ani peniaze nedávam. je to vlastne zaplatenie za to, že môžeš s nevestou tancovať ☺️ lebo ako vydatá by už mala tancovať iba s mužom…

biba_18
1. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba je to zábava. stačí zaplatiť symbolicky…

1ryba
Odpoveď bola odstránená
biba_18
1. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba ale jedno euro symbolicky nikoho nezabije ☺️ tak ako keď unesú nevestu, všetci vedia o čom to je…

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mandarinka555
1. jún 2025
@petulda333

@mandarinka555 som z vychodu a nik z nas to tak nebral. Mnohe obalky co sme dostali boli bez mena,cize som ani netusila kto nam kolko dal a na redovy kameraman snimal mna,nie kosik s peniazmi.

@petulda333 Aj ja a bolo to objektívne vnímanie😝

nevenka
1. jún 2025
@viestta

@deti95060810 na strednom Slovensku som na svadbe nebola, bola som na zapadnom a tam redovy nemali

@viestta my sme zo stredneho a vsade vsetci to mali a vola sa to tu aj "vykrucanka" a nevesta ma pocas toho tanca este biele saty a potom ju "ulovi" na konci zenich a na rukach ju odnesie prec a pridu potom spolu uz ako "muz a zena", nevesta je prezlecena v inych satach, popolnocnych a nemusia byt cervene. Ja som mala bledoruzove, svagrina modre, dalsia tmavoruzove, sestra zelene. Len sesternica mala cervene.

terezka1947
2. jún 2025
@biba_18

@terezka1947 svadba v piatok je to najlepšie čo mohli vymyslieť! ja som si to veľmi pochvaľovala keď som na takej bola…

@biba_18 no vidíš,super,že to vyhovuje tebe.
Ale nemusí ostatným. Je to zbytočná záťaž pre hostí.
Už sa potom naozaj nedivím,keď ľudia radšej ozeleju svadbu,ako riešiť dovolenky,vyberať deti zo školy,či brať si dovolenku od štvrtka,keď potrebujú riešiť svadbu niekde ďalej.

mdse
2. jún 2025
@lia2929

Ešte pre západ a stred SK kde redovy tanec nie je az taky zvyk resp asi vobec , doplnim - ze je to taka ludova tradicia kde kazdy host (rodiny) si zatancuje s nevestou a hadze SYMBOLICKU SUMU - 5€ 10€ 20€ blizsia rodina da 50€ aj 100€ ale niekto aj nic ale to sa malo co stane. Nie je to nic vychcane , je to taka tradicia roky rokuce. Vychcana je jedina autorka, ktora tuto situaciu vnima vypocitavo a tak to vykreslila..

@lia2929 je to zvyk aj na strednom Slovensku a pre mňa najotravnejšia časť svadby. My s mužom dávame do obálky a rátame aj s tým, že už pred polnočným tancom odídeme.

lia2929
2. jún 2025
@mdse

@lia2929 je to zvyk aj na strednom Slovensku a pre mňa najotravnejšia časť svadby. My s mužom dávame do obálky a rátame aj s tým, že už pred polnočným tancom odídeme.

@mdse aj tak sa robi , proste bud das do obalky a na redovy nic alebo tam este hodis ako som pisala 10€. Ale sliedit kto kolko tam hodi je CHORE. Je to vsetko symbolicke a dobrovolne. Je to zaroven ako aj vdaka ze si s kazdym hostom zatancujes a podakujes prehodis par slov. No kazdy to vnima inak.

Predstav si zeby nastavili kameru na redovom na misu a potom by to pozerali s kamosmi a rodinou😂 hanba na 100 rokov.

sense
2. jún 2025

My sme nič také nemali. My sme nechceli ani dary.
A teda nerypem , môžem vedieť prečo to musíš vedieť?
Mala resp stále mám takú tetku (prakticky po smrti jedného člena rodiny sa pre jej správanie už nikto s ňou nestretáva) ťa si viedla notes kto koľko koní čo dal , len aby ona náhodou raz nedala o korunu viac)

lucilaines
2. jún 2025

Mne sa to tiez paci ako zvyk, ze si kazdy zatancuje v kruhu s nevestou, u nas este v svadobnych satach, ona potom odchadza sa obliect. Chcela som to mat aj ja, ale hrkat tam ludom s klobukom do tvare a vyberat peniaze za tanec so mnou mi prislo tak neskutocne trapne, ze som to proste nerobila. Tanec sme mali, vsetci sme si zatancovali, peniaze sme proste nevyberali. Ak niekto mal nachystane na tuto prilezitost a dal o tolko menej do obalky, chvalabohu, aspon mu zostalo pre neho. Mne samej sa uz stalo, ze som na to proste zabudla alebo s tym neratala a potom bum tanec a ja som uz nemala ziadnu primeranu hotovost v penazenke. Nie este aj pre muza a pre deti, ak by chceli ist tancovat napriklad. No bolo mi to totalne trapne a nevedela som, co mam v tej chvili robit.

malaopicka
2. jún 2025

Toto je tak pridrbaný zvyk, že sa až hanbím za tých ľudí. Nič, žiadne na tanier, do klobúka a neviem kde ešte. Pridi na svadbu sa s nami zabaviť, pohostíme ťa a daj čo chceš a môžeš. Žiadne otŕčanie taniera pod nos a ešte nakúkanie kolko kto dal…hanba 🫣 už si uvedomte, že prísť vám na svadbu nie je nikoho povinnosť a nikto nemusí nič dávať. Ľudia sa pozývajú preto, že ich tam reálne chcete, nie aby si zaplatili jedlo a ešte vám aj svadobnú cestu. Netreba sa silou mocou ukazovať, keď na to nemám.

janka_266
2. jún 2025

a čo budete robiť s tou informáciou?:D u nás sa dáva 5-20€, veľmi blízka rodina 100€, kto má viac, dá viac, väčšina si to aj tak rozpočíta, že keď chcú dať 100 €, tak dajú napr. 80 do obálky a zvyšok na redovom, hádam nechcete o týždeň jankovi a marienke vhodiť 4,50, lebo oni dali toľko Vám :D ako hovorí jeden môj známy....ešte nikdy neminul tak rýchlo 100€ ako na svadbe svojej sestry za tých 10 sekúnd tanca :D

bielasovicka
2. jún 2025

No ja to vidím tak, že za chvíľu už ani žiadne svadby nebudú. Pretože ľudia nebudú chciet chodiť na svadby, kde budú nútení minút dobre ze nie celú výplatu. Tak radšej na takú svadbu ani nepôjdu.

mdse
2. jún 2025
@bielasovicka

No ja to vidím tak, že za chvíľu už ani žiadne svadby nebudú. Pretože ľudia nebudú chciet chodiť na svadby, kde budú nútení minút dobre ze nie celú výplatu. Tak radšej na takú svadbu ani nepôjdu.

@bielasovicka nenažranosť, o tom to je. Aby to na IG vyzeralo, že na to máme, tak nech to cvaknú hostia no a jasné, že musí ostať niečo na luxusnú dovču. Dary pre družičky, dary pre hostí, foto búdky,food trucky a neviem čo. Ale do obálky hoď aspoň 400, však to niečo stojí. Minule tu niekto zabil sumu že 500 za dvojicu😳.