icon

Polnočné zbieranie peňazí na svadbe

1. jún 2025

Dobrý večer, za pár týždňov máme svadbu a ja stále premýšľam nad polnočným "zbieraním peňazí." Nepáči sa mi zvyk, že tancujeme a hostia nám dávajú peniaze pričom nevieme kto koľko. Samozrejme, že každý dá toľko koľko môže a je to dobrovoľne, avšak chceli by sme v Tom mať prehľad. ako ste to mali vy? Ďakujem.

alenka58
2. jún 2025

nikdy som na takej svadbe nebola, zrejme ten zvyk bol ešte v časoch keď sa nedávali ako dar peniaze, ale bežné veci, ale dnes je to určite prežitok a trápiť hostí ešte s takýmto prežitkom v dnešnej dobe je blbé, treba aby hostia boli uvoľnení a zabávali sa a nie zbierať peniaze

bielasovicka
2. jún 2025
@mdse

@bielasovicka nenažranosť, o tom to je. Aby to na IG vyzeralo, že na to máme, tak nech to cvaknú hostia no a jasné, že musí ostať niečo na luxusnú dovču. Dary pre družičky, dary pre hostí, foto búdky,food trucky a neviem čo. Ale do obálky hoď aspoň 400, však to niečo stojí. Minule tu niekto zabil sumu že 500 za dvojicu😳.

@mdse hej, to som čítala. Tiež sa mi oči prevracali. Ja som našťastie ešte na takej svadbe nebola, kde by tieto veci chceli mladomanželia, ale keby k tomu prišlo, tak neidem na takú svadbu a hotovo.

really8
2. jún 2025

No ved normalne to spravis. Zvolis si jedneho zapisovatela a kazdy kto dotancuje s nevestou mu to pojde nahlasit. Ten mu potom vystavi pokladnicny doklad. Neviem co je na tom zlozite

petka1402
2. jún 2025

To je nič ze redovy, tu co máme rómske rodiny a aj z okolia co viem tak keď si organizujú svadbu tak každý hosť predom zaplatí koľko sa rozpocita na osobu, lebo predsa niesu hlúpi a nenechaju zadarmo hodovat a je jedno ci je to blízka rodina alebo bratranec zo 17.kolena a polnočné tancovanie kde na nevestu vesaju bankovky ani nevravím 🙈

bielasovicka
2. jún 2025
@really8

No ved normalne to spravis. Zvolis si jedneho zapisovatela a kazdy kto dotancuje s nevestou mu to pojde nahlasit. Ten mu potom vystavi pokladnicny doklad. Neviem co je na tom zlozite

bielasovicka
2. jún 2025
@petka1402

To je nič ze redovy, tu co máme rómske rodiny a aj z okolia co viem tak keď si organizujú svadbu tak každý hosť predom zaplatí koľko sa rozpocita na osobu, lebo predsa niesu hlúpi a nenechaju zadarmo hodovat a je jedno ci je to blízka rodina alebo bratranec zo 17.kolena a polnočné tancovanie kde na nevestu vesaju bankovky ani nevravím 🙈

@petka1402 no jasne, ved cigáni sú bohatí, môžu si to dovoloit🤦🏼‍♀️

1ryba
Odpoveď bola odstránená
biba_18
2. jún 2025
@terezka1947

@biba_18 no vidíš,super,že to vyhovuje tebe.
Ale nemusí ostatným. Je to zbytočná záťaž pre hostí.
Už sa potom naozaj nedivím,keď ľudia radšej ozeleju svadbu,ako riešiť dovolenky,vyberať deti zo školy,či brať si dovolenku od štvrtka,keď potrebujú riešiť svadbu niekde ďalej.

@terezka1947 keď nechceš ísť na svadbu v piatok tak nechoď ... ale po takej svadbe máš 2 dni na to dospať a dať sa dokopy ....

lia2929
2. jún 2025

Bola som pozvana na rozlucku so slobodou kde nevesta nebola moja kamaratka ale nasa zamestnankyna vazila som si to ale nepoznala som nikoho z jej kamosov , podmienky boli : z KE zaplatit ubytko v BB 250€ nasledne prispiet na alko nealko stravu 150€ zaplatit vstup na party 40€ a este sa poskldat na smartwatch kto kolko chce plus doniest nejaky darcek. A to este som nemala kupene saty😂napisala som ze sme odcestovani. Iba same Ibany mi chodili od jej sestry a sumy. 30 rocna baba

lia2929
2. jún 2025
@lia2929

Bola som pozvana na rozlucku so slobodou kde nevesta nebola moja kamaratka ale nasa zamestnankyna vazila som si to ale nepoznala som nikoho z jej kamosov , podmienky boli : z KE zaplatit ubytko v BB 250€ nasledne prispiet na alko nealko stravu 150€ zaplatit vstup na party 40€ a este sa poskldat na smartwatch kto kolko chce plus doniest nejaky darcek. A to este som nemala kupene saty😂napisala som ze sme odcestovani. Iba same Ibany mi chodili od jej sestry a sumy. 30 rocna baba

@lia2929 este doplnim ze nie len svadba ale este aj taka rozlucka vie fajne vycicat. Pritom skromna baba nakupuje v sekacoch atd

cacianka
2. jún 2025
@lia2929

@lia2929 čooooooo ????

milanemila
2. jún 2025

Pre mna je to jeden sedliacky vypocitavy zvyk hraniciaci so zobranim 🤷🏼‍♀️ zazila som to iba na jednej svadbe a tam som aj cely cas mala pocit, ze kalkuluju pri vsetkom, lebo aby som doslova hladna odchadzala zo svadby, tak to sa mi este nestalo 🙈 ale peniazky zbierali podctivo :D

mdse
2. jún 2025
@lia2929

@lia2929 440e na osobu pri rozlúčke+ príspevok na hodinky a darček? 😳 No ja som teda z lacného kraja, dlabala by som celú rozlúčku. Vychcanej neveste by som poslala pohľadnicu s gratuláciou. Určite by som bola odcestovaná aj ja.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lia2929
2. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba z 12 dievcat boli aj s nou 4 vratane sestry

lia2929
2. jún 2025

Muz bol zas “pozvany” na rozlucku jej muza zenicha isiel zo slusnosti lebo len do lepsej pivarne sa islo tak ze ok , a bol tam zenich moj muz a este 2ja chlapi dokopy 4 , vsetko super posedeli popili a rano muzovi pipol Iban😂😂😂😂😂😂”ze pozyvam ta na rozlucku”.. mne uz je z tych ludi tak smiesne . Nastastie moj muz este v ten vecer polozil 50€ na stol lebo sa aj jedlo a pilo a napisal ze nech sa nehnevaju ale on si zaplatil aj navyse. Aj napisali ze fakt ze v poriadku…
Lebo kalkulaciu rozpocitaval jeden pravnicek druzba ktory chcel este zarobit na tom veceri🤮hnus.

Ja som rozlucku ani napr velmi neplanovala aj som bola tehotna a len mi prisla sprava od mojich priateliek vtedy si nic neplanuj a taky sok krasny mi prichystali🥰za velku vdaku som ich ja pozvala vsetky na veceru. Velmi som si to vazila.….preto asi neviem vobec prist na chut tymto veciam , lipnutiu na peniazoch..

malary
2. jún 2025
@bessie12

Redovy tanec mať nebudeme. Ani čepčenie s tým spojené. Svadbu máme za pár dní.

@bessie12 keď nebude redovy, nebudú sa dávať peniaze. To sa robí iba pri tom tanci. A to je 100rocny zvyk, ja by som to neriešila

maury
2. jún 2025

Nám dali po sobáši pri gratulaciách do obálky a nikto sa nepodpísal. Kto dával v zvláštnych ozdobných obálkach a zapamätali sme si, tak vieme, ale kto dával v klasických, tam sa to pomiešalo a nevieme. Ani sme potom nepátrali 🙂

bessie12
2. jún 2025
@malary

@bessie12 keď nebude redovy, nebudú sa dávať peniaze. To sa robí iba pri tom tanci. A to je 100rocny zvyk, ja by som to neriešila

@malary však áno. Som z východu a tu je to tradícia. Ale ja to nechcem. Preto som aj napisala, ze redovy ani čepčenie s tým spojené nebude.

margotka17
2. jún 2025

Načo ti je prehľad? Inak tancovať môže a nemusí prispieť. Či podľa toho potom aj ty budeš prispievat niekedy? Mali sme v rodine svadbu, vytancovala necelých 7.000 €. Nikto nesledoval, kto koľko dal.

terezka1947
2. jún 2025
@biba_18

@terezka1947 keď nechceš ísť na svadbu v piatok tak nechoď ... ale po takej svadbe máš 2 dni na to dospať a dať sa dokopy ....

@biba_18 chvalabohu som svadieb zažila a zažívam dosť,je tam super a rada na svadby chodím. A stačí mi nedeľa na oddych. Jednu sme mali z manželovej strany v piatok a keby sme neboli taká blízka rodina,rovno poviem,že nejdeme ako mnoho inych.A neboli sme sami. Ale máš pravdu,kto chce ide,kto chce nepôjde.

michaela329
2. jún 2025
@terezka1947

@biba_18 chvalabohu som svadieb zažila a zažívam dosť,je tam super a rada na svadby chodím. A stačí mi nedeľa na oddych. Jednu sme mali z manželovej strany v piatok a keby sme neboli taká blízka rodina,rovno poviem,že nejdeme ako mnoho inych.A neboli sme sami. Ale máš pravdu,kto chce ide,kto chce nepôjde.

@terezka1947 my sme boli teraz na svadbe v piatok a tam si to práve všetci chválili. Prišlo všetkých 150 ľudí, ktorých pozvali.

terezka1947
2. jún 2025
@michaela329

@terezka1947 my sme boli teraz na svadbe v piatok a tam si to práve všetci chválili. Prišlo všetkých 150 ľudí, ktorých pozvali.

@michaela329 no....hej,chválili sme si to i my,lebo čo povieš🤣

michaela329
2. jún 2025
@terezka1947

@michaela329 no....hej,chválili sme si to i my,lebo čo povieš🤣

@terezka1947 ako čo povieš? Možno vy si vzájomne klamete, my si hovoríme, čo huba dá - napríklad sme si svorne zanadavali na parkovisko 🤷

biba_18
2. jún 2025
@michaela329

@terezka1947 ako čo povieš? Možno vy si vzájomne klamete, my si hovoríme, čo huba dá - napríklad sme si svorne zanadavali na parkovisko 🤷

@michaela329 nám sa to veľmi páčilo, jeden deň dovolenky sme obetovali a v nedeľu sme dospávali - čo by sme inak museli do roboty ... lebo reálne si neviem predstaviť aby som brala 1 deň dovolenky na dospatie svadby 😂

michaela329
2. jún 2025
@biba_18

@michaela329 nám sa to veľmi páčilo, jeden deň dovolenky sme obetovali a v nedeľu sme dospávali - čo by sme inak museli do roboty ... lebo reálne si neviem predstaviť aby som brala 1 deň dovolenky na dospatie svadby 😂

@biba_18 ako ja som na materskej, ja mám času 😃 Ale napríklad segra, švagriná a manžel - brali pol dňa, niekto, kto robí do druhej, nemusel brať nič - sobáš mali 16:30. Mne sa hrozne páči nadávanie na moderné nevesty, od tradičných tetiek, čo do očí ako medik všetko chvalia a potom poobkiadzať poza chrbát kade tade 😃

dvanastka
2. jún 2025

Nič trápnejše ako takéto žobranie peňazí som ešte nezažila. My sme toto na svadbe nemali a nikdy by som to ani nechcela, takéto dedinské zvyky, ani čepčenie. Hostia dávajú mladomanželom svadobné dary, alebo do obálky peniaze. To myslím úplne stačí.

malary
2. jún 2025
@bessie12

@malary však áno. Som z východu a tu je to tradícia. Ale ja to nechcem. Preto som aj napisala, ze redovy ani čepčenie s tým spojené nebude.

@bessie12 veď môže to povedať DJ alebo skupina, podľa toho čo máte. Že zvyk zbierania peňazí a redovy nebudete mať, že hostia nech sa bavia

bessie12
2. jún 2025
@malary

@bessie12 veď môže to povedať DJ alebo skupina, podľa toho čo máte. Že zvyk zbierania peňazí a redovy nebudete mať, že hostia nech sa bavia

@malary tak to aj bude. Voľná zábava.

terezka1947
2. jún 2025
@michaela329

@michaela329 nie,nebudem im kaziť svadbu. Načo?