Poraďte pekné a moderné meno pre chlapčeka
Ahojte babuľky,poraďte nejaké zaujímavé neotrepané meno pre chlapčeka,lebo mala som pre dievčatko,ale bude to chlapček 🙂 ale nepíšte mi tu klasické slovenské...a bude to k priezvisku Macko...mám nejaké,ale nevieme sa rozhodnúť a vybrať: Marko,Mario,Matias,Tobias,Sebastián,Lukas....ale polovica sa môjmu nepáči 🙂
@tajka1986 Matúš- krásne meno 🙂
Neviem či toto meno už bolo spomínané (nečítala som všetky komenty) ale mne sa veľi páši Theo 😀 Aj keď k Macko mi ako nelezie. Ale Matias, Tobias mi veľmi pasujú k vášmu priezvisku. Máte ho krátke jednoduché tak k tomu nebude až tak ťažké kombinovať. A inak mne osobne sa páči kombinácia MM 😉 Keď som bola na začiatku tehu som veľmi chcela Noel .. ale keď som si predstavila že by sa syn mal volať Noel horváth.. tak konec-japonec.. čistý cigáň 😀 (nič v zlom spoluobčania, ale nemôžem si pomôcť-Horváthovci buď cigáni-Maďari alebo vagabundi).. Môj drahý tvrdí že on vagabund 😀 😀 😀 😀 Našťastie máme dievčatko 😅
Oliver,Martin,Marco,Christian a Ramon 😀
Oliver, Adam
Ja dám synovi meno Jozef ja viem že neskutočne otrepane aký ked to tu tak čítam isto bude v triede jeden z mala ak nie jediný a este môj postreh že každé meno je pekné ked sa pekné vola
Môj nebude Jojko Jožko ale proste Jozef ...sa mi to paciu
Ja mam Juraja a je teda jediny v skolke a to sme velka skolka. Zato Samkov, Lukaskov, Nikolaskov, Tobiaskov, alexov Adamkov a pod. Je v kazdej triede zopar. Takze pre mna je Juraj naj meno.
@leiluska89 ja si nemyslim, ze je potrebne za kazdu cenu davat nejake zahranicne meno, len preto, aby to bolo IN. V prvom rade sa treba pozerat na to, ako meno znie spolu s priezviskom. Radsej pekne slovenske meno, ktore znie s priezviskom, ako pekne zahranicne, ale v kombinacii s priezviskom bude divne zniet.
K priezvisku Macko sa, aspon podla mna a ako vidim aj inych, nehodi nejake anglicke meno ako Brian, Liam, Jonathan, Jacob, Nathan ...., skor nieco univerzalnejsie, ako Alexander, Daniel ..., ktore sa pouzivaju aj v zahranici a aj na slovensku a nie je problem ich spravne vyslovovat kdekolvek. OSobne by som volila meno Marek, krasne to sedi k vasemu priezvisku. Taktiez vyhoda je, ze k slovenskym menam existuje mnozstvo zdrobnelin, ktore tiez zneju pekne a hlavne normalne. nie je nic hroznejsie, ako poslovencenie zahranicneho mena, ci uz zdrobnelinou, alebo zlou vyslovnostou. Ludia daju zahranicne meno a ani netusia ako ho vyslovovat, ja taketo prznenie mien fakt nemusim.
@pralinka25 Hou, hou, mýliš si pojmy a dojmy. Tu totižto nie sú tábory slovenských a neslovenských mien, ale mien používaných bežne na slovensku (teda v slovenskom kalendári) a mien, ktoré počuješ možno tak maximálne v amerických, či inojazyčných filmoch. V podstate typické slovAnské meno tu asi ani nikto nespomenul (Ľudmila, Miroslav/a a pod.)
Podľa mňa sa iba hraješ so slovíčkami. Okrem toho, ja si myslím, že aj v slovenskom kalendári sa dajú nájsť mená, ktoré nie sú pre nás tak celkom typické (napokon, za posledné roky ich tam aj dosť pribudlo). Niektoré tie zahraničné sú až prehnané, človek ani nevie ako to má čítať. Len nerozumiem niektorým, že ak chcú netypické meno, prečo nedajú napr. Sofia, ale musí to byť Sophia - to nespĺňa ani slovenskú gramatiku, keď už, nech je poslovenčené. Ale to je môj názor. Zase, čo sa páči mne, nemusí sa iným....... Len som chcela podotknúť, že tu nikto nehlása slovanské/slovenské mená, ale mená využívané bežne u nás - a to je rozdiel
@tinushka13 ja som za slobodna Horvathova 😀
podla mna je "pekne" cisto otazka osobneho pocitu, a pojem "moderne" je este horsie, lebo co je moderne akoze teraz moze byt uz o 5 alebo 10 rokov smiesne...staci si pozriet modernost oblecenia, nabytku, aut a pod.
A pokial viem, pri stale sa zvysujucej dlzke dozitia cloveka je sanca ze mu modernost mena vystaci do smrti, fakt miziva....
ja som nastastie nikdy s vyberom mena dietatu nemala problem dlhsie ako 10 minut rozhovoru s manzelom, takze bohuzial neviem konkretne meno poradit.
mne reze klasika, a najma medzinarodnost, aby to pripadne vedeli vyslovit aj cudzinci, lebo globalizacia postupuje 😉
mi mame doma Viktorka 🙂
@leiluska89 ja by som asi z týchto volila: viktor, ondrej, šimon. Inak poznám Macka Miroslava 🙂
@sednaja nie nemylim si pojmy a dojmy. kalendar sa stale upravuje. nie len teraz ale upravoval sa aj v minulosti. prejdi sa po cintorine a najdes tam mena ako emerencia scholastika .... boli uplne bezne. navyse mnoho krajin nema menny kalendar.
a ked sme pri sophii alebo sofii pozri si napriklad tu https://familysearch.org/search/record/results?... su tam preskenovane original matricne knihy a sophia sa na slovensku pisalo bezne aj napr v roku 1769
mozes si zadat aj ine ultra super pozahranicnene terajsie mena a budes prekvapena ako sa pisali v minulosti aj u nas a ze existovali uplne normalne v beznych tradicnych slovenskych dedinach. kalendar neni nijakou bernou mincou. teraz je taky pred sto rokmi onaky a za sto rokov zas iny ak vobec este nejaky budeme mat. nebudem sa hadat je mi to jedno kto ake meno preferuje pocula som uz kadeco a je to fuk.
@margaretka85 prepac,ale k comu bola ta tvoja odpoved???!
Ja som dala otazku,tak nabuduce odpisuj aspon k veci,alebo sa radsej nezapajaj. Dakujem
To co ty chces,mna nezaujima
@sisaka ja som tam zahranicne nepisala,ked si si nevsimla,len nie su klasiky! Je to nazor vkusu...ja som ziadala meno,nie poucovanie...
@margarita to ako si mi pomohla??? Dakujem za moralizovanie
ahoj. jas mam dve dievcata a pri prvej som vedela uz roky pred jej narodenim, ze bude anicka a pri druhej to vyzeralo, ze meno bude vyberat personal na porodnom sale. nakoniec je eliska. pacilo sa nam uz dlhsie, ale prislo nam, ze je to stale iba eliska, aj v 50tke 😀 a potom mi zrazu napadlo, ze anicka je vlastne pisala v rodnom liste anna, tak sme elisku dali ako ella a bolo vybavene. a tak su to anna a ella a volame ich ana, ela, anicka, eliska, anca, elca a pod. je to docela sranca a su uzasne. to len tak na okraj. 🙂
mne by k "macko" ladilo meno erik, alan, adrian alebo rené.
skús prejsť túto stránku a niečo ťa určitě osloví. mysli na to malé v brušku a on si možno sám napovie. 🙂
http://www.mimidarcek.sk/clanky/krstne-mena-kto...
nech mu vyberiete akekoľvek meno, prajem, nech je to šťastné a vysmiate dieťa a spokojný človek po celý život. 😉
@leiluska89 máš pravdu bolo to zbytočne a trápne neviem prečo som sa nechala uniest
@pralinka25 Treba sa však zamyslieť nad tým, že nežijeme v roku 1769 a vtedy sme sa aj sotva nazývali slovenskou republikou 😉 A je jedno, či sú mená napísané v kalendári alebo nie.....ide o to, že sú bežne používané v tej danej krajine
@jabadaba Ty si tu ako "polícia"? Co sa Tebe nehodí to vadí? Ja som žiadne univerzálne pravidlo nepodala a nechápem ako si na to prišla. Ľutujem, že som vôbec nejako reagovala. Každý tu píše čo si myslí, čo sa páči jemu a čo nie, tak nechápem prečo sa do mňa navážaš. Takí ľudia by sem asi chodiť nemali, toto je FÓRUM - Diskusia to znamená že kadžy má práve vyjadriť sa!!!
@sednaja pretoze to nie je Kristian, ale Christian. Nie je to len anglicke meno, ale aj slovenske a pise sa presne tak, ako sa vyslovuje, takze nerozumiem preco by s tym mal byt problem. Slovenske viem ze je preto, pretoze je aj v rozsirenom kalendari, v tom klasickom kalendari je len obmedzeny pocet mien, tie dalsie, mnohokrat odvodene od tych zakladnych, su v tom rozsirenom kalendari.
@sednaja ja viem preto som v prvom prispevku pisala ze slovensko ma kratku historiu preto je smiesne tu pisat o slovenskych menach lebo ani jedno tu spominane misko ferko jozko a podobne nie su slovenske len v nasom mladi viac pouzivane. v mladi nasich babiciek boli mena uplne ine a tie ktore my povazujeme za tie klasicke boli "novodobe" pre nich. za nasej ery boli moderne mena ako katka janka martinka, tomasko, martinko, petrik a bolo ich v kazdej triede po 5 rovnako ako je teraz emiek samkov neliek jakubkov. v dobe nasich rodicov to boli zas marie jozkovci jankovia anicky hanicky a tiez ich bolo v skole po 5 a viac. kazda doba ma svoje a vsetky nase mena sem boli dovlecene odinakial cize logicky kazde aj to pre nas naobycajnejsie meno bolo v nejakej dobe novodobe nepouzivane a netradicne. len rokmi zdomacnelo. to iste sa deje aj teraz. terajsie zatracovane "moderne" mena zdomacneju a za niekolko rokov sa nad nimi nikto nepozastavi. myslim ze nasa generacia ma stale myslenie ovplyvnene 40 rokmi odrezania od sveta lebo sme ovplyvneni rodicmi ktori v tej dobe zili a stale sme poznaceny tym rozdelovat vsetko na nase a "zahranicne". zaujimave ze stale je problem pipustit ze mod existuje vo vsetkom nie len v obleceni ucesoch autach ale aj menach. nerozumiem tomuto posudzovaniu a rozdelovaniu. ved my sa tiez obliekame tak ako ludia vo svete nechodime v slovenskych krojoch len preto ze kedysi to bolo normalne a bolo to nase.
kazdemu sa paci nieco ine. niekomu moderne inemu klasicke naco to riesit.
kazde meno je krasne lebo ak ho dame nasmu diatatu jednoducho bude najkrajsie a myslim ze normalny jedinec ho nebude posudzovat podla mena ale podla osobnosti. a ti co taki niesu tak smola taky nazor ho ani v buducnosti trapit nemusi.
dnesne deti neriesia ci to meno je nase alebo zahranicne a skomoleninu a nadavku vymyslia aj na bezne znamu anku jozka rovnako ako na briana alebo sophiu 😉
@leiluska89 odznelo tu vela dobrych tipov som zvedava ktore nakoniec vyberies ale koniec koncov zmenit nazor mozes aj potom ako ho uvidis a napadne ti nejake meno ktore sa mu presne hodi. a nech vyberies cokolvek bude mu to pasovat v kazdom pripade, nenechaj sa moc ovplyvnovat okolim, nechaj si povedat dobre typy ale rozhodnite sa sami a viac si do toho nenechajte kecat 😉 inak Macko je chutne priezvisko. ja som mala kolegu s takym priezviskom a vola sa Lubos
my mame Sebastiana ale to sa uz pisalo, mna sa paci aj Andrej - ty si vyber ake sa tebe paci a nie tu dieukam na MK 😉 vratane mna 😵 niekomu vyhovuje Jozef hm,niekomu Sebastian 😎 ... proti gustu zidaen disputat no nie?
ja mam doma Tobiaska 🙂
No tak sa zapojím aj ja. Mám doma Dávidka a čakáme druhého chlapca. Mám asi takýto výber: Simon, Kristián, Gregor. A k priezvisku Kraváček. Dáte názory? Kujem

@bastika by si sa cudovala :D volam sa Nina a zijem v usa a obcas mi povedia Najna (akoze citaju i ako aj), ale velmi zriedkavo 😉