Požiadanie o ruku
Baby, kedy si myslíte, že je najvhodnejšie riešiť aspoň požiadanie o ruku? Nemyslím svadbu, ale aspoň ten medzikrok - zásnuby (ako som počula, vraj klasika je do roka a do dňa, ale pochybujem, že to ľudia takto striktne dodržujú), ktorý dá žene tak veľa pocítiť, že je milovaná, chcená a dotyčný chlap chce, aby bola len a len jeho a aby boli oficiálne rodinou. Mne to začalo vŕtať v hlave niečo po narodení našej dcérky, keď som si uvedomila, že vlastne sa nenarodila do "kompletnej" rodiny. Ja viem, že tu nejde len o to, ale samozrejme to závisí aj od uhla pohľadu a v tom momente mi to prišlo také, že veď to už malo dávno byť za nami. Keď si už totiž odmyslíme tú romantiku, čo je doménou žien, tak sa tam nájde aj veľa praktických vecí, prečo je lepšie byť vzatí predsa - štát chráni rodinu a nie jednotlivcov, keby sa nedajbože niekomu z nás niečo stalo, tak to nie je nijak právne ošetrené, ďalej priezviska a vysvetľovačky ako to všetko je atď... Ale to už len tak pomimo tie praktické veci, podstatné je to, že to tak trochu bolí, že som požiadaná nebola. Skoro rok sme plánovali bábätko, nosila som ho pod srdcom 9 mesiacov a teraz sa cítim ako taká posledná 😒 . Ktoré ste niečo podobné zažili, určite to pochopíte.
@baklik nakoniec sme sa vzali v New York city, nebol problém, museli sme pobehať nejaké úrady, najvyšší súd a pod., ale všetko bolo veľmi blízko seba a blízko nášho hotela, tak sme to mali vybavené za pár hodín 😉 Potom sme si to museli dať uznať na SVK, to vybavoval manžel na matrike, úplne bez problémov sme všetko vybavili, žiadne veľké ťahanice. V USA má každý štát iné pravidlá, niekde dokonca požadujú krvné testy a podobne, ale to sú už špecifiká, to si treba dopredu zistiť, čo a ako 🙂
Baby, vidím, že 100 ľudí 100 názorov, ale veď to je úplne normálne 🙂. V podstate som sa chcela vyrozpávať, nájsť pochopenie a popočúvať si aj iné názory 🙂. Bolo to zaujímavé čítanie, napr. taká sisanka, to bolo teda 😀
no mna manzel poziadal o ruku presne na prve vyrocie, co sme boli spolu, na tom istom mieste, kde sme sa presne rok predtym dali dokopy 😵 😵 takze romantikus to bolo 😵 my sme obaja dost konzervativni, takze aj spolocne byvanie sme mali az po svadbe, potom prve dieta, druhe...ja si to bez svadby neviem predstavit, pre mna je to verejne vyznanie lasky a prislub, ze sa chceme len my dvaja navzajom a nikto iny neexistuje 🙂 sme manzelia uz 4,5 roka a je to stale lepsie a lepsie, kiezby to tak slo navzdy 😵 😵 podla mna je skoda, ze dnes ludia ziju spolu "ako manzelia" a pritom nie su manzelia, ved ked uz spolu mozu zit a spravat sa tak, tak co im brani v tom, aby sa vzali ??
@locko007 nahodou, to je podla mna mile 😵 😅 zas moj manzel bol vtedy romanticky asi prvy aj posledny krat 😀 😀 je pravda, ze obcas kvoli mne sa premoze a nieco romanticke vymysli, ale zas ja uz pri detoch som si od romantiky tiez akosi odvykla a nechyba mi to, skor si cenim, ze je to prakticky chlap a da sa nanho spolahnut 😉 to je dolezitejsie ako romantika 🙂
@natynka128 ja som si svoje poziadanie o ruku vybojovala, moj momentalne snubenec bol krvopotne proti tomuto vsetkemu, nieze by ma nelubil 😀 , ale jednoducho ma tie priblble nazory ohladom tohto, nie raz som koli tomu aj plakala, citila som sa nechcena, nemilovana a tak. ja som sa ti tak potom raz nasrala a doslova som ho vyhodila aby mi isiel kupit prsten a hotovo, isiel aj kupil a ziadost o ruku vyzerala asi takto: tam to mas na chodbe, chod si to zobrat! skoro som odpadla 😢 ponizena, urazena a neviem co este ☹ a tak som sa snazila mu vysvetlit, ze nie koli sebe 😅 ale koli malemu 😠 , samozrejme, ze som ho ........ teraz do nho hustim datum svadby 🙂,
tak mna môj mm požiadal o ruku ked mi doktor potvrdil tehotenstvo, bola som u nich tak klasicky len po doma oblečená, neviem či som nemala náhodou aj dierku na tričku a môj muž v trenírkach postavil sa do miniuličky medzi posteľou a stolíkom s výhľadom na záhradu a opýtal sa . ked som začula tú otázku, zmohla som sa len na: Čo už mám teraz robiť? Romantika ako z holywoodskeho filmu 😀 hneď na to ma zobral do mesta ,aby som si vybrala prsteň a že si pôjdeme dakam sadnúť, kedže bolo málo hodín, žiadna romantická večera ale obed v pizzerii. ked si to teraz predstavím len sa usmievam aké formálne to bolo, inak tehotenstvo nebolo náhodné, ale plánované, ale o svadbe nebolo ani reči proste to môj muž si zobral za povinnosť
@marya
@locko007 - No, dievčatá, aj tak Vám závidím, ale v dobrom samozrejme 🙂. Ja aj keď sa dočkám, hrdosť mi nedovolí to prijať (aj keď už vie, že to nemá robiť). Aj keď som to tak veľmi chcela. Neviem, tak to proste na mňa prišlo akosi po tom pôrode, no, ešte keď aj priateľova sesterka je tehotná, čo sa pred 2 rokmi vydávala je tehotná, toto ma akosi dorazilo a potom bol oheň na streche. Hmm, príde mi to akosi nefér. Akoby som fakt bola posledná handra, pritom si myslím (bez dávky narcisizmu), že som žena na úrovni. Podľa môjho názoru, svadba by sa mala zrealizovať pred tým, ako príde dieťatko na svet, veď keď tí dvaja plánujú dieťa, tak to je oveľa väčší záväzok ako svadba, no nie? Tak pekne, cítim sa tým trochu nalomená. ☹
@jurkovamiluska Jáááj, tak to Ťa obdivujem, toto by som asi neukázala a cítila by som sa presne tak, ako si to napísala Ty. Ponížená. Veď z toho si ani nemohla mať určite radosť. Neviem, prečo tí chlapi sú takí - dokelu, deti robiť to áno, ale keď dôjde na záväzok, tak to už nie alebo horkoťažko alebo sa ani vôbec nespamätajú pre istotu 😠 😠 😠
@locko007 hm, no to by mrzelo aj mna, keby si ani na narodeniny nespomenul....skus mu to povedat, ze by Ta obcas nejaky kvietok alebo darcek potesil, ze ich nemusi nosit kazdy den 😀 , ale aspon na ten sviatok 🙂 taketo drobnosti by nemali chybat, aspon obcas, aj ked chlapi zvyknu na to zabudat....tak im to musime pripominat 😅 😀
@natynka128 ja presne rozumiem, ja by som sa citila rovnako....jednoducho je to tak, ze chlapi zeny len vyuzivaju, oni maju totiz oproti zenam velku casovu vyhodu - nie su obmedzeni co sa tyka plodnosti a zakladania rodiny, oni si mozu rodinu zalozit aj v 45, kedy je zena uz davno po zenite....takze oni sa nikde nehrnu, zena zas na chlapa nechce "tlacit" so svadbou, aby nahodou neodisiel, lebo co keby si ona potom uz nikoho lepsieho nenasla, a tak zeny akceptuju zit s chlapmi len tak, bez manzelstva 😖 a chlapom to vyhovuje, lebo maju stale volne zadne dvierka, keby sa nahodou zjavila nejaka lepsia 😝 aspon tak to vidim ja, inak nevidim dovod, preco by pary spolu zili, robili vsetko ako manzelia, ale zobrat sa nechcu....skratka tam chyba aspon u jedneho ( vacsinou u chlapa ) istota, ze chcu byt spolu navzdy len oni dvaja, a tym chlap stavia zenu akoby len na uroven veci, ktora ked sa mu zunuje, tak ju odlozi a najde si inu 😝 je to velka skoda, uplne sa straca vyznam manzelstva a rodiny 😒
@marya ja naopak nevidim dovod, preco by sa partneri museli brat? z tvojho prispevku citim doslova nevrazivost voci partnerstvam. kde je zaruka, ze manzelstvo nikdy neskonci???? aka je sucasna rozvodovost??? preco su povolene sobase v kostoloch, ale rozvod u cirkvi sa uz manzelom nehodi a rozvadzaju sa na civilnom sude???? osobne by som zakazala taketo rozvody! ak ste sa v kostole brali, nech vas pekne cirkev aj rozvedie....
a este chcem dodat, chlap ak sa zapozera do inej zeny, ani manzelstvo mu nezabrani ci uz v podvadzani, alebo dokonca odchodu od svojej rodiny.
No ja myslim, ze pokud nejsou manzele, tak je na miste si polozit otazku proc tomu tak je. Muze se stat, ze treba nekdo neplanovane otehotni a proto naplanuje svatbu az po porodu, to mi napriklad vubec nepripada nejaky rozdil.
Ale potom jsou pary, kdy si treba muz nechce zenu vzit, protoze si "neni tak uplne jisty", nebo treba i ona, tak to potom podle me v poradku neni. Nebo nejaky jiny vypocitavy duvod - napr. majetek a podobne.
Ale jinak souhlasim s @maca_p , co se tyka tech cirkevnich rozvodu, to je fakt na hlavu, ze na brani je cirkev dobra a na rozvody uz se jde jinam.
@maca_p niee, ja necitim ziadnu nevrazivost voci parom, co ziju bez manzelstva, je to kazdeho vec, ak su obaja spokojni, tak je to v poriadku 😉 ale pokial je to tak, ze zena trpi tym, ze si ju chlap nechce vziat, tak to je blbe 😒
mas samozrejme pravdu, rozvodoost je vysoka a ak chlap ( alebo zena ) che a najde si ineho, da sa rozviest, a stava sa to ozaj casto, a prave o tom pisem, ze vymizol zmysel manzelstva a rodiny....mnohi sa totiz beru len "proforma", aby sa dali "naporiadok", a potom sa ani nemozno cudovat, ak sa rozvedu.....ale ak obaja chapu manzelstvo ako nieco vyssie, co ich spaja, a kvoli comu su ochotni zostat spolu v dobrom aj v zlom, skratka ak manzelstvo neberu len ako papier, tak jedine vtedy to manzelstvo ma zmysel 😉
ale kazdy ma iny nazor, ine predstavy o zivote, ja to samozrejme chapem, nech si kazdy zije svoj zivot tak, aby bol spokojny 😉
@maca_p a este odpoved na otazku, ze kde ja zaruka, ze manzelstvo nikdy neskonci..no z cirkevneho hladiska uz manzelstvo nikdy neskonci, az po smrti...z cirkevneho hladiska rozvod mozny nie je, my sme s manzelom veriaci, takze my to tak aj berieme 🙂 pre nas je manzelstvo prislub jednak jeden druhemu, a jednak aj Bohu, a to uz je vyssi princip ako len papier 😅 😉
@marya vies, ale kolko ludi si pred bohom slubuje mozne aj nemozne a kde to konci? osobne poznam pary, ktore dohnali do kostola k sobasu rodicia. krstia svoje deti, zas len kvoli rodicom. "aby bolo vsetko na poriadku" - ako sa hovori. a ani taky sobas ich neochrani pred tym, ze si navzajom prestanu rozumiet.
super, ze mate obaja rovnaky nazor na manzelstvo, aj nielen po svetonazorovej, ale i praktickej stranke zivota 😉
mna manzel poziadal 2x o ruku. Prvy krat som skoro spadla z gauca od vybuchu smiechu, neskutocne mi to prislo srandovne.takze to som povedala, ze ja sa teda este necitim na svadbu, a to sme uz chodili spolu par rokov. a druhy krat to uz bolo len tak, v podstate sme sa dohodli na tom ze uz obaja chceme ist do toho a poziadanie s prstenom bolo uz len take dodatocne. a zobrali sme sa po 7 rokoch
@maca_p nuz, ked ludi dozenu red oltar rodicia, to nema nic spolocne s manzelstvom, ktore je uzavrete z vlastnej vole, rozhodnutia a presvedcenia 🙂 takyto sobas, ale ani taky, ako mam na mysli ja, z vlastneho presvedcenia, nikoho neochrani pred rozchodom...sobas ako taky nie je ziadna zaruka, ide o postoj tych ludi k sobasu....ak niekto berie sobas vazne, tak bude robit vsetko preto, aby to manzelstvo fungovalo, ak niekto berie sobas len ako papier, tak to sa nemusia ani brat....
ale ved nech si kazdy robi ako chce, ja len hovorim, ze je skoda, ze dnes je zvykom zit bez manzelstva, ludia sa tym sami ochudobnuju, nuz ale je to kazdeho osobna vec 🙂
4roky zasnúbená a doteraz sme sa nevzali ,nejako vždy potom a tak...možno aj to raz bude 😉 🙂 🙂
@marya nesuhlasim s tebou, nie som veriaca, tak ma manzelsky slub nemoze o nic obohatit, teda nema vyznam pre mna manzelstvo uzatvarat. taktiez nevidim na svojich detoch, ze by niecim trpeli, ked nie sme s mm zosobaseni. oni vlasne ani nevedia, ani nevnimaju, ze nie sme zosobaseni. pred "bohom" si vlastne mozete urobit svoj manzelsky slub, naco potrebujete farara - pre mna samozvaneho prostrednika bozieho...
v otazke manzelstva a partnerstva sa urcite nezhodneme 😀 , zeby som bola ja ta moderna? 😲
@marya Veď ja mu to pripomínam vždy a na každý sviatok, že by mi stačilo keby mi priniesol jednu ružičku napríklad. Ale on jednoducho kvety neuznáva. Vraví, že sú to vyhodené peniaze, za niečo, čo za pár dní zvädne. On bol tak vychovávaný, lebo svokra nemá rada kvety a ani dokonca tie v črepníkoch. Preto vravím, že ďalšej kytice sa dočkám až po smrti. Vlastne už nedočkám. 😀
Keď mám narodeniny, tak si vyberám napríklad sama a on mi to zaplatí, Zvyčajne to je oblečenie, alebo nejaká kozmetika. Ale na takéto darčeky hneď zabudneš. Ale keď mi na 20-ku priniesol obrovskú kyticu so slnečnicami, tak na to si budem pamätať pekne dlho.
@maca_p no ved jasne, kazda sme ina, a chapem aj tvoj postoj, ak si spokojna, tak nie je co riesit 😀 😅 ja by som nebola, a preto som rada, ze mam takeho muza, akeho mam 😵 a preco pred fararom - no ide o to, ze je to verejne vyznanie, pred Bohom, pred vsetkymi... 🙂 ale na tej podstate sa nezhodneme, ale to ja som zvyknuta, takmer vsetci v okoli maju taky nazor ako Ty, az mam pocit, ze som z inej galaxie 😀 😀 no co uz, hlavne nech sme spokojne, my, aj nase rodinky, no nie ? 🙂
@locko007 😀 😀 ako keby si o mojom hovorila, ze vraj zbytocne vyhodene peniaze, aj to som uz pocula 😀 😀 ja som tiez uz kvety nevidela niekolko rokov, ale ani mi to uz nechyba, ono to naozaj o chvilu zvadne...a potom tu vazu umyvat a smeti su z toho navyse 😀 😀 😀 ale zato mi casto nosi cokoladky, bonbonierky a tak, ze ked uz sebe kupi pivo, tak nieco aj mne uz donesie, nech nefrflem 😀 😀
Aj s narodeninami je to u nas podobne, ja si vzdy vyberiem a on kupi 😵 a vacsinou ideme na nejaku veceru, a to sa mi rata viac ako kvety alebo nejaky hmotny darcek 🙂
tak ale mozno aj vyhoda nezvazku a toho pocitu jemneho sklamania je, ze clovek sa tak vo vztahu obrni, troska mu zatvrdne srdiecko a nenecha sa len tak bezbreho unasat laskou, lubi, ale uvedomuje si nejake ALE a nevidi veci len ruzovo a finalne sa menej sklame, ak by nahodu nieco...

@petkave nieeee,ona praveze vobec nie je akcna...ona to myslela dobre,vedela ze mm sa hanbil...on uz si aj rec doma skusal 😀 a ona mu to chcela takto ulahcit...ale ja som bola este dost dlho urazena a dokonca sme sa potom cely den nerozpravali s mm... 😀 ako, ked si to teraz vezmem spatne tak uplna banalita 😀