icon

Pozvaní na svadbu bez detí: Ísť či odmietnuť?

23. sep 2024

Ahojte. Išli by ste? Kamoška organizuje svadbu pozvala mňa aj priateľa ale bez detí. Popravde sa mi to nepáči veď tie deti patria ku mne. Či vidíte to inak? Rozmýšľam že ani nepôjdem a slušne to odmietnem. Bola som už na x svadbách a bolo samozrejme že detičky boli pozvané tiež

mandzula
24. sep 2024

@yosi píšeš o severovýchode, áno, tam to ešte zvykom môže byť, to myslím bez nejakej urážky, lebo tam sa zrejme vo väčšine prípadov robia obrovské svadby, podobne ako napríklad na Orave, lebo tradícia, na ktorú sa skladá prípadne pre ktorú sa zadlžuje polovica rodiny. Na zvyšku Slovenska sa od veľkých svadieb pomaly upúšťa, jednak z finančných dôvodov, jednak z takých, že si proste na určité tradície ľudia až tak nepotrpia a čo by som zdôraznila, je im fuk, čo kto na ich svadbu povie, lebo si ju robia pre seba a ostatní buď ich tým dňom sprevádzať chcú, alebo nie, a s tým súvisí aj pozvanie bez detí - chceš prísť a vieš si to zariadiť bez detí, alebo proste nepríď.

nikiki29
24. sep 2024

6 strán komentárov a stále nevieme o aké staré deti sa jedná… lebo je rozdiel “zavesiť” niekomu na krk ročné dieťa, možno ešte dojčené a dieťa ktoré má 3-4-5 a viac rokov… ja by som sa zariadila podľa toho.

mandzula
24. sep 2024

@nikiki29 vek je nepodstatný, pretože pre autorku je dôležité toto - "popravde sa mi to nepáči veď tie deti patria ku mne", to znamená, že k nej patrí od novorodenca vyššie všetko.

hara_vara
24. sep 2024

nešla by som
povedala by som že nemám kde nechať deti
a dar by som nedala tiež 👍

evaachesa
24. sep 2024

Nájdi si stráženie alebo to slušne odmietni.

nikiki29
24. sep 2024

@mandzula máš pravdu… tam treba rozstrihnúť pupočnú šnúru 🤷🏻‍♀️ mne len napadlo, či sa nejedná o nejaké batoľa 🤔

bonboniera
24. sep 2024

@ivik4 dufam ze pride aj ta podľa ktorej výdavky na tri malé deti na svadbe nie sú veľa a ona preto ani nedáva za ne peniaze lebo “oni to jedlo ani nezjedia, len sa v tom pobrblu” 🙂

faustinocka
24. sep 2024

Aj pre takéto prípady, chodím deturence strážiť..treba nájsť opatrovateľku 🙂 postráži, rodičia si užijú.

cacianka
24. sep 2024

@anna_anicka83 vidíš, ty vieš rešpektovať , akú svadbu si kto urobí. v jednej minulej téme sa písalo, že rezeň musí byť, aká by to bola svadba bez, kapustnica, holúbky musí byť, lebo musí, alkohol musí byť -že by ani na svadbu nešli keby nebol, .
čo sa strhlo okolo alkoholu, to bol nonsens ! nechceli ho snúbenci preto, lebo najbližší z rodiny mali s ním problém, na viacero svadbách sa ožrali, narobili obrovskú hanbu a škody, ani oni nepili, ale fórum ich neskutočne hejtovalo, že sú vadní.
v tejto diskusii sa azž čudujem, ako podporujú snúbencov, že je to ich rozhodnutie robiť svadbu bez detí, v tej minulej autorku neskutočne zhejtovali, čo si to dovoľuje pozývať bez detí, aká je hnusoba hnusná. Fakt neviem čo si ľudia o sebe myslia, že svadba musí byť podľa hostí, podľa ich ega. Mňa keby niekto pozve, tak rešpektujem, lebo si vážim pozvanie, dali mi najavo že snúbencom stojím za to, a repšektujem ich prevedenie svadby. Ak by mi to bolo úplne proti srsti tak sa ospravedlním a nejdem. Nebudem sa zavzdušňovať, že svadba nieje podľa môjho gusta.

cacianka
24. sep 2024

@lienka.7 pes musí byť pozvaný predsa ! ved chúďatko bude mať traumu , lebo nebude chytať balóniky a ujde mu porcia lososa.....

cacianka
24. sep 2024

@yosi ale pochopila, a veľmi dobre, až trefne.

ivik4
24. sep 2024

@bonboniera wau , to som necitala. Takze mladomanzelia mozu este z tanierov zoskrabat a dojest 😃

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
lucylaw
24. sep 2024

@belllinka Neuveríš,ale mám dieťa,takže viem,čo deti v 1,5 roku robia 🤦🏻‍♀️

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
ivik4
24. sep 2024

@deborahzelenkava haha presne,po mojom synovi by som neplatila nikdy 🤑

oblecenie99
24. sep 2024

@yosi Ale ako by si riešil konkrétne náš prípad? Chceli sme menšiu svadbu do 50 hostí. Mali sme aké také predstavy, keď sme sa na ňu už s mužom roky skladali, nechceli sme mať žiadnu veselicu o 120 ľuďoch. Niečo ako raut, nie klasická svadba. Pochopiteľne sme k tomu prispôsobili aj priestory: nie kostol, ale kaplnka, nie veľká sála, ale sála akurát na taký počet. Ak by sme pozvali všetky deti pozvaných hostí, tak nemáme svadbu s päťdesiatimi ľuďmi (doplním opäť, 50 ľudí už aj s nami), ale cca 80. Podotýkam, deti z blízkej rodiny tam boli. Ako to teda urobiť, aby sme neurazili ľudí?

Nepozvať ľudí, čo majú deti? Tak by sa urazili pre nepozvanie.
Zmeniť plány a urobiť veľkú svadbu? Ale prečo? Svadba môže byť iba veľká a žiadna iná? Čiže nová sála, ak ju hotel/reštika nemá, tak úplne nové miesto, nové menu, prepadnutá záloha?
Je neslušné nepozvať aj všetky deti, ale je slušné to považovať za automatické? Je slušné očakávať, že kvôli všetkým deťom (lebo to nie sú len moje deti ale deti aj ostatných hostí) majú nevesta so ženíchom zabezpečiť opatrovateľku? Detský kútik? Detské kolo pesničiek? Alebo nemajú vôbec robiť svadbu? Mne tieto konkrétne nápady minule písali, tak preto to sem píšem aj ja.

Čo sa týka vrátenia nákladov vo forme darov, nechcela som to sem písať, aby sa to nevyložilo zle, ale tak keď už, tak napíšem. V našej rodine sa robili v jeden rok dve svadby, moja a sestrina. Jedna bola klasická veľká, druhá malá. Hneď na úvod napíšem, že neočakávala som od hostí, že mi zaplatia "primerané vstupné", ani nežiadam, pozývam ich, lebo chcem, aby si s nami užili náš deň. Užili, dobre sa cítili, skvele sa najedli a zabavili sa. Oslávili s nami naše šťastie. Môže však napísať, že keď už teda ideme do hĺbky a argumentuje sa tým "že ja predsa donesiem viac, lebo je nás viac" tak nie, ani na jednej svadbe sa nestalo, že by "partia", ktorá prišla spolu, bolo ich viac a mali so sebou aj deti, by pridali o to viac. Či to bol pár (t. j. dvaja), alebo 6 členná rodina, výška daru bola rovnaká. Čo je aj pochopiteľné, viac ľudí, viac chystania, viac nákladov na šaty a pod., väčšie výdavky.

dahra
24. sep 2024

bola som na 9 svadbách za celý môj život. Prvá - netuším čia, mala som 1,5 roka. Podľa mojich rodičov ma niekto pri tanci zvalcoval a ja som to tam odrevala. Druhá - mamina sestra - mala som 6 rokov a nič si nepamätám. Tretia, mala som 9 rokov. Pamätám si dosť, nádherné torty, prvýkrát som jedla tortu z páleného cukru. O polnoci pri tanci "či ja mladá" - (východ to asi volá rejdový? tanec a sever? západ? má čepčenie nevesty) som stála síce obďaleč, no na nesprávnom mieste. Ženích unášajúci nevestu z kruhu mi počas behu stúpil na nohu tak, že od bolesti sa mi tmilo pred očami a niekde som zaliezla som predýchať traumu na hodnú chvíľu. (Dodnes, keď toho pána stretávam, sa mi táto situácia vynorí)......Potom svadby - rovesníkov - tam som deti neriešila, ani neviem či boli. Na svadbe mojej - pár detí, ale tuším všetky odišli okolo 22.00. No a posledná svadba - najlepšia kamoška sa vydávala, môj muž nechcel ísť, že bude radšej strážiť deti 🙂, tak som šla s veľkých tehotenským bruchom. No neviem....myslím, že vek pod 8 rokov je iba trápenie pre obe strany. Možno na chvíľu pozrieť - niekedy sme tam chodili, že iba sa zabaviť po večeri. Urobte si s mužom čas pre seba a zabavte sa, je to fajn.

yosi
24. sep 2024

@deborahzelenkava Ako v prvom rade by som ťa poprosil aby si sa správala slušne. Ja som s tebou tiež husy nepásol. Nie som ani žiaden sedlák. Žijem v pomerne veľkom okresnom meste ak ťa to takto zaujíma. A ani svadobnú hostinu som nemal v nejakej stodole alebo kulturáku (mimochodom, niektoré kulturáky po dedinách sú tak spravené, že by si pozerala). A ako sa to robí? Normálne sa spíše zoznam ľudí a je normálne, že prídu a keď prídu, je normálne (hoci sme podľa teba mimobratislavskí sedláci), že do obálky bez výnimky dajú novomanželom oveľa viac ako výjde ich výdaj. Kebyže idem v sobotu na svadbu, tak minimálne za 4 ľudí (ja, manželka a 2 deti) dám aspoň 2-3 stovky do obálky a ešte nejaké praktické dary. To u vás v pánskej Bratislave také neviete, že žrať a baviť sa na niekoho účet je neslušné?

yosi
24. sep 2024

@cacianka Keď do toho pletieš ešte aj psa, tak ťažko môžeš niečo chápať

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
lucinka12356
24. sep 2024

@yosi ale debora sa pýtala, že ako to robíte keď ppzvete na svadbu dajme tomu 150 ľudí (všetkých s deťmi) a hostia sa majú rozhodnúť. Ôk polovica sa rozhodne ze berie deti a polovica ze nie.. Tak vy si objednáte sálu aj jedlo pre 150ludi a nakoniec príde len 110 lebo polovica rodín nechcela brat deti. Tak tých 40zvysnych miesta a jedál co? A nejde o to ze dáte do obalky viac peňazí ak ich nakoniec využiju na zaplatenie zbytočných výdavkov.
Btw. Aj na ten catering chodíte pomáhať celá rodina??
@deborahzelenkava

yosi
24. sep 2024

@deborahzelenkava My sme nikdy takú pozvánku kde by bolo ,,Bez detí" nedostali, ani som doteraz takú nevidel takže áno, oprávňuje ma to určiť či deti zoberiem alebo nie. A ak niekto niekoho uráža, tak si to ty. Ja diskutujem slušne a vecne narozdiel od teba. Ty si typický príklad toho ako to vyzerá, keď príde sedlák do veľkého mesta a už si myslí, že je niečo viac

tiezjedna
24. sep 2024

Išli by sme určite... Čo je za problém?

matullienka
24. sep 2024

@yosi u nás sa bežne na pozvánku k stolu píše počet osôb napr. 2+2 z toho vyplýva 2 dospelí+ 2 deti, keď je tam iba 2 osoby tak logicky s deťmi nepočítajú. Nikde sa nepíše bez detí

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
sandra811
24. sep 2024

Aj keby nás pozvali všetkých, tak malého nechám starým rodičom a my s mužom sa ideme zabaviť😊

mandarinka555
24. sep 2024

Šiesta strana a autorka nemá ani v riti, aby reagovala...Už chystá deti ku psychológovi, lebo z toho majú traumu😝