Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?
Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘
@mimikas Veriaci maju mat sex, aj ked nechcu deti. Nieze maju, ale priam musia, lebo tak nas Boh stvoril a yvjadruje to specificky vztah a blizkost medzi manzelmi. Neviem kde sa berie vzdy nazor, ze krestania mozu mat sex len ked chcu deti, zazila som sice farara, co sa tvaril, ze manzelia nemozu mat sex vobec a myslel si asi, ze zena otehotnie nejakym zazrakom alebo co. Ale to uz ani Cirkev toto neuci.
@niksiy reagujem predsa na tvoje slová, prečítaj si ich po sebe..
@niksiy ale ved jedlicka nema s jezisom naozaj nic spolocneho. Predpokladam, ze v jeruzaleme vela ihlicnanov nerastie, aby ste mohli hovorit, ze jezisko sa narodil pod jedlickou 🤷 ihlicie sa v minulosti vesalo v domoch na ochranu pred "zlymi duchmi", cize cisto carodejnicka praktika 😃 ja nerozumiem, co podla teba maju robit ateisti cez vianoce. Historicky neexistuje ziaden dokaz o tom, ze by sa jezis narodil 24.12. dokonca sa skor priklanaju k letnym darumom, takze opakujem, vianoce nie su ziadnym sviatkom urcenym len pre veriacich. Oslavujeme cas spolocne straveny s rodinou, stisenie sa aspon na par dni, ze sa mozme vypnúť od okoliteho blazninca a byt len v cistej pritomnosti.
My ako neveriaci velku noc neoslavujeme vobec a vianoce pre mna nie su krestansky sviatok, ale oslava zimneho slnovratu, kt krestania prekryli “narodedim jezisa”.
Vianoce a Velka noc boli pokrestancene, ale povodne vacsina zvykov, ktore dnes dodrziavame, je pohanskeho povodu a patrili k inym, pohanskym sviatkom. Takze je to vlastne tradicia, kultura naroda, ktora prameni davno predtym, ako prislo krestanstvo. Samozrejme, ako vzdy vo vsetkom, nieco zmizlo, nieco sa pridalo. A to prebieha tak neustale, aj teraz sa sviatky a zvyky menia, polovica deti uz necaka darceky od Jeziska, ale od Santa Clausa. Ja mam rada dodrziavanie tradicii a nevidim v tom rozkol, dodrziavat tradicie a zaroven prezivat duchovnu cast sviatkov. Ale zaroven teda aj bud iba dodrziavat tradicia alebo prezivat iba duchovnu cast sviatkov. Uz kazdy ako mu vyhovuje. Ale Vianoce a Velka noc maju silnejsiu tradiciu v pohanstve ako v krestanstve. Aj keby sa hned vsetci stali ateistami, neverim, ze by sa len tak prestali slavit. Da sa povedat, ze to tak duchovni otcovia prekryli s povodnymi zvykmi aj preto, aby sa ludom lahsie prechadzalo na krestansku vieru a nemuseli zahodit uplne svoje zvyky a zivotny styl. Niekomu to pride ako zakerne a niekomu ako laskave gesto. Ale je to pekne, aspon nejake sviatky oslavujeme spolu vsetky nabozenstva, lebo milovat a respektovat by sme sa mali bez ohladu na to, akej sme viery.
U mňa Vianoce nemajú nič s vierou.Je to čas volna, stráviť čas s najbližšími a jasne darčeky, poriadne sa napchať...žiadne oslavovanie neviem koho/ čoho.
@niksiy "môj názor je že keď je niekto silný ateista nemá čo sláviť tieto sviatky"
Dovoľ, aby som sa zasmiala. Termín Vianoc nemá s kresťanskou mytológiou nič spločné. Ozdobená jedlička nemá z tým tiež nič spoločné. Vianočne trhy rovnako. Kde sa na blízkom vychode vzal zemiakový šalat je jedna obrovská záhada. Ale ja vlastne súhlasím, prečo by sme mali mať ako štátne sviatky termíny, ktoré si určila cirkev? Aby ste mohli ísť do kostola? To predsa nie je problém nás ateistov, zariadte si to po práci. Takže by som navrhla dni voľna z Vianoc presunúť na leto, nech ich môžme využiť na dovolenku. A namiesto ostatných cirkevných sviatkov zaviesť radšej voľno každý prvý piatok v mesiaci- predĺžený víkend ocení väčšina ľudí viac ako voľno pripadajúce na stredu, nedajbože na sobotu, lebo práve vtedy kresťania oslavujú panenku Máriu.
To je asi taka otazka ako Preco veriaci vedome zhresia? Lebo chcu!
Lebo nás to baví 😊
@anita1978 duchovno nie je spojené len s nabozenstvom a vierou. Ako vieš, o čom sa bavia doma ateisti? My si napr čítame Vianocne mystérium, aj keď syna to moc nebaví, ale rozprávame sa aj o kresťanskej mytológii a Ježišovi v súvislosti (nielen) s Vianocami. Ako správne píšeš, zvyky sa prelínajú naprieč rôznymi narodmi a kulturamiva nesúvisia len s kresťanstvom, takže mu vysvetľujem aj toto.
@niksiy nebolo by oc veci aby si ateistom nevnucovala svoju predstavu o tom ako majú žiť, čo majú alebo nemajú sláviť. Vieš si predstaviť, že my to máme ako sviatok rodiny. Proste oslávime to, že sme spolu. Stromček, tradične jedla si užijeme spolu ako rodina. Aj darceky si venujeme z lásky. Ja napríklad nemám adventný veniec, jeho hlboký význam pri ucha kresťanskej viere. Ale kapustnica a ozdobený stromček prislúcha tomu obdobiu, keď slávime, že sme sa zas zišli pri jednom stole. My, naša rodina.
Ja si ešte dovolim odbočku k Veľkej noci a histórii. Veľka noc len zhodou nešťastných okolností sa stala kresťanským sviatkom. V predkresťanských dobách to bol židovský sviatok, keď si Židia pripomínali útek z Egypta.
som neveriaca, ale Vianoce oslavujem. Pre mňa sú to sviatky zimy a zimu milujem. Takže ich oslavujem šialene a okázalo 🙂 Kresťanské zvyklosti mi nič nehovoria, kedysi, keď s nami večeriavala babka, tak sa niečo dodržiavalo, ale mala som voči tomu odpor, nič to pre mňa neznamenalo (z toho hľadiska viery). Preto si priebeh večere upravujem dnes podľa seba a svojej rodiny.
Mne sa zdá že niektorí ateisti si len domýšľajú ako im krešťania chcú "vymývať mozgy" popri tom väčšina takých nie je, a povedia si len názor tak ako ateisti. Môj názor bol taký, že tie krásne chvíle s rodinou ktoré trávite na Vianoce môžete sláviť aj kedykoľvek inokedy.. Keby je sviatok ateistov, ktorý by bol v minulosti sviatok niečoho iného a len teraz si to "akože" ateisti privlastnili, tak by som to neslávila jednoducho, brala by som to ako normálny deň a neriešila by som že v minolosti to bol sviatok niečoho iného...
@markus1 skôr mám pocit, že to tu je namierené proti ateistom, už od samotného založenia témy, kde sa autorka pozastavuje nad tým, prečo oslavujeme niečo, čo vraj oslavovať nemáme. Vaš duchovny rozmer Vianoc je pre nás síce cudzí, ale to ešte neznamená, že sme vám ich ukradli.
A historické fakty, to nie je nič proti vašej viete. To sú doložené fakty.
@niksiy neviem ci sa pamätáš, ešte aj za najhlbšieho socializmu boli Vianoce aj Veľká noc štátnym sviatkom. Sice len 25. a 26.12 a veľkonočný pondelok, ale aj v štátnom zriadení založenom na materializme a ateizme sa oslavovali aj najväčšie kresťanské sviatky. Takže áno, už od tých čias oslavujeme rodinu presne v tom istom čase ako vy narodenie Spasiteľa.
@mimikas natíska sa ti trápna otázka, lebo kresťania môžu mať sex aj za iným účelom, okrem plodenia deti. Ale viem, že nekrestania to proste majú takto zaskatulkovane a ani za svet nepochopia.
@autor zimný slnovrat sa oslavoval oveľa skôr, kresťania len tento sviatok šikovne prekryli svojiimi sviatkami. Slovania mali svoju vieru, svoje sviatky, ktoré bolo treba vykynožiť,🙁
@niksiy, no vidíš. Tak sa zmier s tým, že si ateisti privlastnili vaše vianoce a vyriešené. Vy si oslavujte narodenie Ježiša, my budeme sviatky rodiny, meniny Prometea alebo prvý krok spagetoveho monštra. Vám nevadí vo vašej kresťanskej tradícií nekresťansky stromček, ani nám nebude. Len sa nám nesnažte nakukať, že je to váš sviatok a jedine vy viete, o co ide. Lebo ani jedno z toho nie je pravda.
Lebo sú to sviatky pokoja a mieru, nie sviatky krestanov
Pretoze sme mega konzumna spolocnost, nemame na co minat a tak nam pride sviatok obzerstva a obdaruvania sa zbytocnostami vhod.
Preco Vianoce oslavuju krestania, ked je davno dokazane, ze Jezis sa nenarodil z 24. na 25., a davno pred krestanstvom to bol pohansky sviatok oslavy slnovratu???
@jaroe zimný slnovrat oslavovali aj starovekí Egypťania a pred kresťanmi v tom istom čase Zidia oslavovali chanuku a v čase vzniku kresťanstva to boli Saturnalie antického Ríma. Pre každú civilizáciu bol zimný slnovrat dôležitý dátum, aj pre pôvodných obyvateľov Ameriky. Neviem prečo niektorí nevedia pochopiť, že každá civilizácia, každé náboženstvo tento dátum považuje za dôležitý a kresťania nemajú na tento dátum výhradnu licenciu. Keby mali trosku tolerancie k tým "iným" aj im by sa ľahšie žilo.
To je to iste, ako keď neveriaci slávia Veľkú noc ako sviatky jari. Alebo sa idú neveriaci sobášiť do kostola kvôli atmosfére. Krstiť dieťa lebo tradícia, ma sa to... Vidia to povrchne a nezaujíma ich podstata toho, ze "prečo." Vlastne oni tú podstatu vnímajú uplne inak ako veriaci.

@megan777 ale ty ked si veriaca, nemala by si mat druha a zit v hriechu, mala by si mat právoplatného manzela, takze asi tolko k tomu. Ked sa oznacujes za veriacu, treba sa potom riadit vsetkym, co vam vasa viera a vas jezisko kazu 🤷