Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?
Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘
@elizabet173 ta "kopa" rodín je čo keď ide na vianoce hocikde len nie je doma. Na dovolenku sa dá ísť 364 dní v roku.
@wewerka01 a co je zle na tom stravit sviatky mimo domu. U svokry, mamy, sestry alebo trebars aj niekde na chate, v hoteli na horach ci kdesi v tropoch? Uvedomoujes si, ze kazdy si sam vyberie ako stravi sviatky? Vyberie si podla toho ako mu najlepsie vyhovuje. Tvoje nepisane pravidlo plati pre teba, ostatni sa zariadia ako chcu a mozu.
Lebo vianoce nie sú peň kresťanským sviatkom.. Oslavoval sa slnovrat. Množstvo tradícií, ktoré máme dnes sú práve z čias pohanstva.
Cirkev narodenie Ježiša "pridelilo" k Vianociam, kedy inak sa slávil aj Kračuň.
Ja som neveriaca. Muž veriaci. Detom sme sviatosti urobili. Dohodli sme sa tak pred manželstvom.
Nemám problém, keď sa muž modli pred szedrou večerou. Ja urobím príhovor. Deťom vysvetľujem, že Vianoce sú o tom, aby sme sa stisili, boli spolu ako rodina, pozreli sa spatne, čo sme zažili , o tom, ako sa mame radi, a mame si navzájom robiť radosť. Akokoľvek, nie len darčekmi..
Mame tradície, ktoré sme si s mužom založili. Deti vyrábajú s mužom sviečky zo skrupiniek orechov. Kým ja dovaram večeru. Muž má v čase sviatkov t 3 týždne voľna. Sú to pre nás vždy najkrajšie dní v roku
toto si sem odlozim, je to pekne v skratke vysvetlene
https://www.jw.org/sk/ucenie-biblie/otazky/kedy...
@wewerka01 Jediné pravidlo na to, ako treba tráviť sviatky, je to, ako to každému vyhovuje. Predstav si, že budeš napríklad už veľmi stará, tvoje deti budú mať svoje rodiny a tvoj muž bude nebohý. Budeš na Vianoce sama doma, lebo tak sa to "musí"? Nepojdeš k deťom, keď ťa budú volať? Ani ich k sebe nezavoláš na Vianoce, lebo aj oni musia byť doma a u teba už nebývajú? Ja by som takto skončiť nechcela.
Ináč, nie je úplne jedno, kedy sa Ježiš Kristus narodil? Keďže sa to presne nevie, bol určený tento dátum, ako ten, v ktorý si jeho narodenie pripomíname. Niečo ako keď má niekto okrúhle narodeniny a oslavu robí až o mesiac neskôr.
Presne o tomto sme sa rozprávali s kolegami, keď bolo 8.12. v kalendári napísané Nepoškvrnené počatie Panny Márie. Že ako je možné, že 8.12. nepoškvrnene počala a na Vianoce už rodila. 😁 Sú to len vybrané pamätné dni. Nie presné dátumy tých udalostí.
Nemyslim si, ze su to sviatky len pre veriacich. Proste kazdy to berie inak a nemyslim si, osobne, ze by a tom malo byt nieco zleho
Autorka: Tiež som sa nad tým zamýšľala,že prečo oslavujú Vianoce,aj ateisti 🤣. Ale dnes som prišla na to,že ateisti vedia ešte lepšie o živote Ježiša,ako veriaci. Že Vianoce niesu kresťanské sviatky a Ježiš sa narodil na prelome august/september/október 🤣
Kazdy tie sviatky berie po svojom, oslavuje ich zo svojho dovodu, takze je to podla mna kazdeho vec a vobec to napriklad aspon mna osobne nezaujima. Kazdy nech si robi veci zo svojich dovodov, ak mu to tak vyhovuje
@veronikazuko historicke fakty platia aj pre ateistov aj pre veriacich. To je jedna strana mince. Z nas ateistov vam nikto neberie vasu vieru, vase presvedcenie, vase vnimanie Vianoc a vsetkych ostatnych veci okolo viery a nabozenstva. Ale na druhej strane, preco sa prave veriaci povazuju za tych, ktori jedini mozu oslavovat Vianoce? Preco si osobuju pravo rozhodovat o tom, aky sposob, aky dovod slavenia Vianoc je jediny spravny?
Požičala som si link z príspevku na ploche.😂
https://youtube.com/shorts/lsI0jI7MmFY?feature=...
@veronikazuko Smutné, že priemerný ateista má lepšie znalosti o náboženstve ako priemerný veriaci, že? Malá útecha je aspoň to, že sa to netýka len kresťanstva.
@zuzitko74 presne to som išla písať autorke
Takže...založis tému anonymne samozrejme,s provokacnym podtónom (ani to nie je podtón,lebo to je zámer).. nemáš v Tom ani jasno,takže predstavujes Vianoce ako oslavu kresťanov.
Že :samozrejme nezakazujem... Ešte to by chýbalo,každého business. niekto bude zakazovať čo má iny oslavovat🙄🤢
Za tri sekundy ta sfuknu,že trepeš nezmysly a napíšeš "už mozem pokojne spať"
Infantilne'- extra level
@nini1978 a tým som teda tému ukončila, ale vy si idete stále svoje . Nekomentuje tu už a budete mať všetci pokoj. 👍 choďte zbierať inde.
Opýtala som sa inak pekne čo neveriaci na Vianociach oslavujú ( pre mňa sú to kresťanské sviatky)
Stačilo normálne odpovedať ( oddych, čas strávený s rodinkou a pod) nič viac nič menej.
My sme niekedy pred rokmi poctivo chodili do kostola a Vianoce boli úžasné boli o niečom inom nie len o atmosfére a nákupoch a darčekoch. Boli o Bohu a Ježiškovi. Teraz to už nepociťujem. Hoci som stále veriaci, nepraktizujem krestansku vieru ako praktiuujuci veriaci. Ale mám tú skúsenosť krásnu, ktorú praktizujúcim veriacim závidím. Prečo neveriaci oslavujú tiež? No pre tú atmosféru a dosť tu už o tom bolo povedané. Nemusia ich oslavovať povrchne, niektorí neveriaci môžu ich oslavovať aj s morálnym posolstvom a duchovnou hĺbkou. Dary, pomoc chudobným, spoločný čas kultúra atd. Ale u praktizujucich a skutočných veriacich ma tento sviatok takú hlbokú náboženskú silu, že im je čo závidieť.
@viestta ty vyzeráš že ti Mk ide na mozog, toľko príspevkov v každej diskusii nemá nik. Vianoce sú rodinné sviatky. Kedy sa rodina nevidí celý rok a mala by sa stretnúť aspoň ten 1 deň. Tie zvasty že nestaraj sa do druhých ako slavia iný vianoce je odveci. Len preto, lebo rodina sa berie celá-najbližšia....a keď tu niekomu nedochádza do rozumčeka.....potom slávi vianoce na lyžovačke bez kruhu rodiny a babky opustené samé doma lebo .....
@wewerka01 Ale teraz si trochu protirečíš, nie? Že babky samé doma. No a kde teda majú podľa teba byť, keď si písala, že treba byť doma? A tiež píšeš, že rodina sa má stretnúť, hoci predtým si písala, že sa nemá nikam cestovať. Nemôžu všetci bývať na jednej kope. Ak chcem stretnúť rodinu, niekto bude musieť k niekomu prísť.
@shee11 ako ktorí. Ľudia vždy budú aj povrchní a konzumní ale aj tí, ktorí budú chcieť niečo viac. Je sloboda a nikto nemusí chodiť do kostola nasilu. O to viac si vážim tých, ktorí to kresťanstvo žijú. Ale vyvyšovať sa nad neveriacich a odsudzovať ich za konzumizmus nie je cesta misionára.

Lebo Vianoce a ostatné sviatky sú viacmenej o rodine,o láske. A aj neveriaci ľudia majú rodinu,a k láske netreba viera 😉 Prečo chodia do kostola také ľudia,ktoré mimo kostolu ohovárajú a robia len zle pre ostatné? No to je otázka 😉