icon

Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?

18. dec 2022

Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘

annm81
20. dec 2022

@shee11 No vidíš, takže ty ako kresťan oslavuješ iné sviatky ako ja, ateista. Lebo podľa teba vôbec nejde o Stromček a darčeky a iné zvyky. Takže si môžeš pokojne osláviť Vianoce návštevou kostola a rozjímaním o bohu, tak ako si ja ateista budem oslavovať Vianoce stromčekom, darčekmi (júj, ako sa teším na rozbaľovanie darčekov mojimi deťmi) a inými zvykmi, ako je napr návšteva rodiny a priateľov. Takže ťa naše ateistické vianoce vôbec nemusia vyrušovať. A ešte by som zdôraznila našu veľkodušnosť, že láskavo ti bez pindania dovolíme mať aj stromček, hoci to nemá s kresťanstvom nič spoločné.

stanulienkat
20. dec 2022

@veronikazuko keby si si prečítala niekoľko diskusií takzvaných veriacich tu na modrom koníku, tak by si zistila-že áno ateisti vedia viacej realii o živote Ježiša Krista a o sviatkoch, ktoré ste vy prebrali z pohanskej viery. Keby si bola taká veriaca, tak by si to vedela aj ty a vedela by si aj to, že Ježiš sa nenarodil na Vianoce. Takže ono to nie je smiešne ako si kreslila tých smajlíkov, ono je to skôr smutné.

@shee11 tebe by som napísala len toľko, že Vianoce nie sú kresťanský sviatok od začiatku do konca. Skús si niečo preštudovať o prevzatí pohanských dátumov a pohanských zvykov do kresťanskej viery, keď kresťanski funkcionári nasilu vnucovali kresťanskú vieru obyčajným ľuďom. A ešte sa mýliš v tom, že sú to najväčšie sviatky kresťanské. Keby si bola taká kresťanka, tak by si vedela že je to Veľká noc a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Vidíš aj to ti musela povedať ateistka.😉

h2
20. dec 2022

@shee11 Čiže len kresťania sú tí dobrí, ktorí hľadajú podstatu a všetci ostatní sú povrchní, konzumní, komerční a uspokoja sa s pozlátkom? Mnohí ľudia prežívajú Vianoce veľmi silno aj po duchovnej a citovej stránke, hoci nie sú veriaci.

stanulienkat
20. dec 2022

@h2 eje..ej..ruhas sa..pojdes do pekla😉😁

h2
20. dec 2022

@stanulienkat Ja viem, keby len rúham! Ja v hriechu dokonca žijem! 😁😈

stanulienkat
20. dec 2022

@h2 predpokladam, ze aj cudzolozis😁

shee11
Autor odpoveď zmazal
h2
20. dec 2022

@stanulienkat Úplne bez hanby. 😂

shee11
20. dec 2022

@h2 nie vôbec nie. Kresťania sú strhávaní tými istými komerčnými tlakmi ako ateisti. Vôbec to nerozdelujem.

h2
20. dec 2022

@stanulienkat I keď vlastne, cudzoložila by som, keby som podvádzala svojho muža. To nerobím.

matabb73
20. dec 2022

@stanulienkat
@h2 ja nikdy nezabudnem na spolubývajúcu z VŠ. Silná kresťanka. Do boha povedať, to nesmieš, to je hriech, ale do pi.., to nevadí. Toľko chlapov prešlo jej posteľou, že ja som sa oproti nej správala ako mníška. Išla sa vyspovedať a všetko bolo v poriadku. Vtedy som si spravila názor na niektorých veriacich.

h2
20. dec 2022

@shee11 V tom prípade OK. Ono to naozaj v tom tvojom príspevku vyznelo tak, že povrchní sú len tí ateisti.

stanulienkat
20. dec 2022

@h2 nie, podľa cirkevného prikázania je to, keď máš styk mimo manželstva. To znamená aj keď si 20 rokov s tym istym chlapom, ale nie si zaňho vydatá.

shee11
Autor odpoveď zmazal
viestta
20. dec 2022

@shee11 ale vianocni skratkovia, Santa na saniach tahanych sobmi, vianocny stromcek, vianocne svetre... su symboly Vianoc inych narodov. Inych narodov, kde majoritne nabozenstvo je krestanstvo. Ano, doniesla ich na Slovensko globalizacia, ale kde je napisane, ze prave Betlehem je jediny spravny? Aj tie svetielka maju korene v betlehemskej hviezde.

shee11
20. dec 2022

@h2 áno, písala som to už aj @slovakboy a máte pravdu, nešťastne som to formulovala. Každopádne, ja to nerozdeľujem. Iba si myslím, že trend je taký, okresať vianoce na čo najviac komerčný sviatok.... Kresťanská podsata (ktorú podla mna dokazuje to, že Židia neoslavujú - logicky - narodenie Ježiša, rovnako ako východné náboženstvá)... tá bude vytláčaná tým dalej tým viac.

stanulienkat
20. dec 2022

@shee11 nemala som v úmysle útočný tón, ak ťa to urazilo, tak prepáč.

h2
20. dec 2022

@stanulienkat No, tak to mám. ☺️ Len ono to slovo "cudzoložstvo" evokuje cudziu posteľ (čiže s iným chlapom, ako s tým mojím). Tak som nechcela, aby si niekto myslel, že som neverná a ešte aj hrdá na to. Hoci, na druhej strane, z cirkevného hľadiska žiadneho muža nemám, takže tá posteľ je cudzia tak či tak. Ach jaj, komplikované je to s tými posteľami. Asi to radšej začneme robiť na stojáka v sprche. 😂

shee11
Autor odpoveď zmazal
h2
20. dec 2022

@shee11
@viestta Dievčatá, ale Santa Claus je len inak povedané Svätý Mikuláš.

shee11
Autor odpoveď zmazal
annm81
20. dec 2022

@shee11 "PRečo sa atisti na to tak strašne hnevajú a snažia sa vehementne vianoce posvetštiť? Veď ako som už písala niekľko krát, iné náboženstvá logicky vianoce neoslavujú, pretože vedia o čo tam ide. Toto je podstatné."

Ateisti si Vianoce nepotrebujú nijako posvetštiť, lebo pre nich svetské vždy boli.

Iné náboženstvá a kultúry oslavujú prerod zimy v jar (či už počas slnovratu, kedy sa dni začinajú zasa predlžovať, alebo až definitívnou porážkou zimy) úplne bežne. Tak bežne ako sa to oslavovalo v dnes kresťanskom svete pred príchodom kresťanstva. Jediný rozdiel, že u nás si na tieto sviatky začali robiť nárok kresťania nevidiac ani ten prostý fakt, že Vianoce sú kresťanské len z časti a je to mix rôznych tradícií, ktoré sa na tom danom území za storočia a tisícročia vystriedali.

h2
20. dec 2022

@shee11 Ale to všetko sú už len rozprávočky okolo toho. Podobne, ako u nás chodí Mikuláš s anjelom a čertom. Toto asi tiež nebude podľa skutočnej udalosti.

wewerka01
20. dec 2022

@shee11 krásne napísané súhlasím na 500%. Katolíkov začínajú vytesnovat, to čo katolícke je automaticky už sa tak mení, že namiesto kat.sviatkov tu bude len to pozlatko a deti kostol neuvidia ani na obrázku. A to čo im ukazujeme, si odnesú do ďalšieho života. Betlehem, betlehemske svetlo od skautov, polnočná omša, detská omsa na štedrý večer. Mňa osobne nútili do kostola v nedeľu ked som bola v vyberte, teraz? Idem vždy ako môžem a situácia dovoľuje.

Je to na román, ale jednej sl.matke s 3 deťmi som vysvetľovala nemusíš pokrstiť svoje deti, nemusíš nič len ukáž im možnosť že existuje kostol a viera. No a čo urobila? Nič...deti vyrastú bez poznania. Ak mi je veľmi ťažko zájdem do kostola a tam nájdem pokoj. Ak som bola chorá, prvé kroky viedli do kostola, ak som si nevedela dať rady išla som za knazom. Ak si na dovolenke -hocikde tak 1.prvé kroky vedú do katedrál.

Nikto si nechce priznať, začne "kopať" okolo seba že Vianoce, Veľká noc atď. sú vymyslené, nestali sa atď. Že kňazi hento-tamto, že cirkev je najbohatsia aha Vatikán.
Ľudia sa začali stranit cirkvi, prestať modliť, veriť a to je jedno či Evanjelik, Greko-katolík, moslim, budhista, hinduista. Každý si "prisvojil" zmenil podľa seba. Lenže, keď to je vo všetkom takto tak zbohom.

Vianoce sú komerčné, jak všetky sviatky len tak ako si ich ľudia urobia.

Keď si spomeniem na detstvo, že po omši sme hrali skryvacku, plný kostol detí,nadobudli prvé známosti atď. Farari boli ľudský (sú aj teraz). Bolo to krajšie ako teraz. Len všetko mali v rukách rodičia. Ak viem v detskom zab.ihrisku vysediet s telefónom v ruke tak 45min na omši s dieťaťom musí byť nič.

viestta
20. dec 2022

@shee11 dobre, tak vy si vyrieste sviatky ako to citite, ako to potrebujete. My neveriaci si ich prezijeme a zariadime podla svojho.
Ci uz niekto potrebuje trojmetroveho vysieteneho soba na predzahradke, alebo mu staci vysvieteny stromcek je to jeho rozhodnutie. Ci pojme sviatky krestansky, ci komercne, ci minimalisticky, ci ako rodinne sviatky, ci potrebuje 300 darcekov (Ci mu tie darceky donesie Jezisko, ci ich Santa spusti cez komin, donesie ich Papa Noel alebo ich tam polozia rodicia je uplne jedno) alebo si ich uzije len pri spolocnom stole, je to jeho vec. Jeho, nikto ho nema pravo sudit. Podstata Vianoc je kazdeho osobna volba.

shee11
Autor odpoveď zmazal
shee11
Autor odpoveď zmazal
wewerka01
20. dec 2022

@shee11 ešte doplnim že Vianoce sú najkrajšie sviatky v roku pre katolíkov....veľká noc je smutná a pochmurna 😉

viestta
20. dec 2022

@wewerka01 nikto ti neberie potrebu viery, ak to zak citis, kludne ju prezivaj a praktikuj. Ale uvedom si, ze su ludia, ktori tu potrebu nemaju. Ktori maju ine zivotne hodnoty ako ty. Kazdy sa sam rozhodne. Aj z pokrstenych sa stanu neveriaci aj z neveriacich sa stanu veriaci. Je to kazdeho slobodna vola. Je to take zlozite pochopit, ze niekto zije inac, pretoze inac chce zit? Je take tazke pochopit jeho slobodne rozhodnutie?

viestta
20. dec 2022

@shee11 ked niekto vyprazdnuje tu vasu podstatu Vianoc, ste to vy. My vasu podstatu nevyprazdnujeme, my vam nasu podstatu nevnucujeme. Takze treba apelovat hlavne na veriacich, co podlahli tej inej podstate ako je duchovna. My. ateisti, s tym nenarobime nic, je to vasa kapusta.