Prečo neveriaci ľudia oslavujú Vianoce?
Myslím si, ze ju tu dosť žien co sú neveriace.
Prečo takí ľudia oslavujú Vianoce/ Veľkú noc ?
Samozrejme ze môžu, nezakazujem 😂😂
Čisto zo zvedavosti. 😘
@shee11, neoslavuju nič v zmysle narodenie Ježiša alebo zimný slnovrat (lebo úprimne, ten je väčšine ešte ukradnutejsi ako kresťanstvo). Ale celebruju to, čo v živote považujú za podstatne. Rodinu, spoludrznost, priateľstvo, zážitky alebo aj svätý pokoj 😇 Ale nie je oslava "niečoho", čo je opisatelne jedným slovom.
@mimikas sexovat mozes aj ked deri nechces ale teda namiesto umelych ochran nesexujes v plodne dni a to je okej..takto som si to vypocula na pouceni pred svadbou🤣...ale teda podla mna podstata je ta ista, cielene niecomu zabranujem, nevidim v tom rozdiel medzi kondomom/antikou atd ale tak "hlavne" ze oni vidia 🤣🤣
Konecne vela ludi zacina chapat, ze vacsina "krestanskych" sviatkov bola napasovana narocky na povodne oslavy pohanov (slovienov). Najprv nasilne pokrestancenie a potom akoze ved my vam nechame tie sviatky...len tam nastrcime nase postavicky... Takze ziadne krestanske tradicie. Slovensko nie je krestanska krajina... treba otvorit oci a hladat hlbsie. Samozrejme len ten kto chce.povinne to nie je😊
Napríklad ja som veriaca (neuznávajúca cirkev), ale Vianoce neoslavujem kvôli “narodeniu Ježiša”. Aj keby som nepoznala pôvod Vianoc, a myslela si že je to ozaj sviatok narodenia Ježiša tak by som ich neslavila kvôli tomu. Pre mna a moju rodinu je to čas v roku kedy sa stretávame, smejeme, trávime spolu čas keďže v roku na to nie je toľko času. Cely rok sa tešíme ako urobíme radosť darčekmi, zima, tma spojená so svetielkami vytvára pre nás krásnu atmosféru, stromček nám zutulni dom, s deťmi ho zdobime a robíme si pri tom fotky na pamiatku. Takze, neviem do akej kategórie ja teraz zapadám 😂 ale chcela som tým povedať, že sa Vianoce neoslavujú iba kvôli malemu jeziskovi. S oslavovať ich môžu napríklad z dôvodov ako my aj africky domorodci ak im to robí radosť.
@danculka25 Jejda, to už je aká paranoja, myslieť si, že si ateista robí rezeň na Veľký piatok, len preto, aby provokoval katolíka.
Vnímavému človeku postačia smailiky, ktoré pani použila a má odpoveď o tom, aký človek túto tému otvoril.
Posolstvo Vianoc je pre každého. Jasne to je napísané v Biblii, alebo inak aj vo Svätom Písme. Je to vela krát napisané ale konkretne v tomto vianočnom príbehu dvakrát. Pre kazdého sú nielen Vianoce, ale celé Evanjelium, čo znamená Radostná zvesť..
V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo.
9 Tu zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach,
10 ale anjel im povedal: "Nebojte sa. Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude patriť všetkým ľuďom:
11 Dnes sa vám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ Kristus Pán.
12 A toto vám bude znamením: Nájdete dieťatko zavinuté do plienok a uložené v jasliach."
13 A hneď sa k anjelovi pripojilo množstvo nebeských zástupov, zvelebovali Boha a hovorili:
14 "Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle."
Som veriaca, ale nie kresťanka, takže vianoce neoslavujem v zmysle narodil sa Boh.. A je mi úplne jedno ak ich niekto iný, podľa teba "neveriaci" (tým myslíš ais nekresťan) oslavuje ako spomienku na proroka atď.
Cover isl. verzia vianočnej piesne pre krajšie zimné prázdniny., 😀
Pozri si, co je Kračún a odkail pochadza tradicia zdobenia stromceka, ty spravodlivo rozčúlená kresťanka. Vianoce vymuslela cirkev v 4. st. n.l. aby prekryla pohanske oslavy slnovratu.
Nie niesu Vianoce sú pôvodne pohanské sviatky. Treba si doštudovať.
@chrisencore Úplne presne tak aj ja. Napriek tomu, čo som tu už podpísala, sa považujem za veriacu, hoci nežijem podľa cirkevných zákonov. A na Vianoce oslavujem proste Vianoce. Ja neviem, prečo niekto potrebuje konkrétnu odpoveď, čo PRESNE ateisti oslavujú. Oslavujú Vianoce. Kresťania môžu okrem toho oslavovať narodenie Ježiša Krista. Nech už sa narodil kedykoľvek.
Ja mam pocit, že asi niektorí majú predstavu, že nemáme právo oslavovať Vianoce, keď nám narodenie Spasiteľa nič nehovorí. Kto verí v Betlehemsky zázrak, kľudne nech verí, nech to prežíva tak ako je jemu milé. Vianoce neveriacich nijak neznižuju hodnotu Vianoc tých veriacich. A ani Vianoce neveriacich nemajú nižšiu hodnotu. Každý jeden z nás im dá tu svoju hodnotu podľa významu, ktorý im pripisuje, v ktory verí.
A nechápem tu ničím nepodložené agresivitu a komentáre, že si máme oslavovať svoje pohanské sviatky. Ako keby to jedno slovo bolo ich majetok a jedine oni sú oprávnení ich sláviť, pretože jedine ich význam Vianoc je ten správny.
@elizabet173 áno, aj ja mam ten pocit. Niektorí sú agresívnejší, niektorí diskutujú civilizovane, ale ti tolerantní sa bud nepotrebujú zapájať do týchto debát alebo ich vela nie je. Aj ja mam v okolí takých, ktorí ma akceptujú, ale mam aj takých, ktorí si nikdy nenechajú ujsť príležitosť. Niektorí len presviedčajú, iní sa rovno vyvrsia, zámienka môže byť akákoľvek, keď nie je tak si ju vymyslia.
Lebo Vianoce sú tu vďaka pohanskym sviatkom. To si len kresťania prisposobili
@elizabet173 ehm neveriaci dokazu tolerovat veriacich? To je riadna hlupost, keby fotím tie útoky co bolo popisané, v médiách, novinach, vo fórach tie urážky, ponizovanie, nadávky, je to práve naopak, celá táto doba a la nový čas je velký útok na krestanstvo, ved to je ocividné a verit nejakým anonymným nickom ktore sa chovajú nekrestansky ale vystupujú akoze sú veriaci je naivné. Ako vies za autorka je veriaca? Veris ze som lady gaga, levo to napisem?
@elizabet173 vazne? ja som veriaca.a utokov a brutalnych nadavok na veriacich vidim denne na fb alebo diskusiach v mediach viac ako dost.
@dagmarovita mne neprislucha súdiť ci to robí z čistého presvedčenia, kto chce byť papezskejsi od pápeža, ale viem posúdiť ci v človeku je dostatok pokory a úcty k blížnemu. Žiaľ, a teraz neviem na koho škodu to je, sa veľmi často stretávam u veriacich s farizejstvom ako so skutočnou úctou a láskou k inému človeku, nech už je ten akýkoľvek, hoc aj ateista.
Aj tu na MK je jeden, ktorý sa hrdo bije v prsia, že je veriaci a koľko zloby on dokáže vložiť do jednej vety. Koľko nenávisti k ženám, ateistom, ľuďom čo majú iný názor, iné presvedčenie ako on dokáže vložiť do slov, to som dávno nezažila. Nastastie on pre mňa nie je etalon veriaceho človeka. Ja vo všeobecnosti veriacich ľudí akceptujem takých akí sú. Aj s ich akoukoľvek vierou v čokoľvek. A bola by som rada, ak by oni akceptovali mňa aj všetkých "iných" ako oni takých akí sme.
@dagmarovita Urážky v médiách? To myslíš napr. písanie o sexuálnom zneuživaní a jeho tutlaní? No hej, to teda je urážka. Alebo máš na mysli urážky reagujúce na šírenie nenávisti voči liberálom, honosexuálom, migrantom a ďalším, ktoré pravidelne predvádzajú rôzni slovenskí cirkevní predstavitelia? (A ktoré sú dokonca v ostrom rozpore s názormi vášho pápeža?)
@mimikas ako to vazne sa pytas? Len pre Tvoju info: sex v krestanskych manzelstvach nema vyznam a zmysel len plodivy (= za ucelom plodenia deti), ale aj spojivy (cize je normalnou zdravou sucastou utvarania a prehlbovania puta medzi manzelmi)... Cize nie, od krestanskych manzelov, ktori su z rozumnych dovodov rozhodnuti mat napr. 2 deti, nikto - ani Boh a ani Cirkev - neocakava, ze budu mat sex 2x v zivote a pocas zvysnych vecerov svojho manzelstva budu hravat piskvorky 😉 ...to len pre Tvoju info (nabuduce, ked budes chciet rypat do ucenia cirkvi, skus si ho najskor nastudovat 🥴)