Prečo niektorí ľudia zdobia vianočný stromček už v novembri?
Hlava mi neberie, prečo, koho a čo núti v polovici novembra riešiť vianočnú výzdobu v domácnosti. Teda aj ozdobiť si vianočný strom a navyše to vycapiť na net a chváliť sa ním. Fakt tomu nerozumiem, ani argumentom typu je to moja vec, mne sa to páči a podobné táraniny. Existuje racionálna odpoveď?
Ja by som si ho tiez uz ozdobila. Milujem vianoce,tesim sa z tohto obdobia ako male dieta. A nie,neomrzi ma stromcek....lenze,moj muz je proti,resp mu to pride velmi skoro,tak to respektujem a drzim sa tradicie z nasej rodiny ,zdobim az na mikulasa. Tento rok este neskor,lebo sme cez cikend prec. Dnes podonasam par vianocnych dekoracii a vymenim tu jesennu,iedze zajtra zacina advent
Poznam ludi, co maju vianocny stromcek celorocne
@anonym_b69d9a A z akého dôvodu?
@really8 vsetci asi nie, ale znacna cast podla mna ano, ved kedysi sa stromceky a celkovo vyzdoba takto skoro nedavali. Je to trend poslednych rokov, vnimam to ako taku davovu psychozu. Ja mam Vianoce rada, tiez rada zdobim a peciem, ale so vsetkym zacinam od prveho adventu, aj to je uz skoro.. stromcek max tyzden pred Stedrym dnom, ved keby ho uz mam od 1.11. ako niektori, bol by komplet zapraseny, uz by nam ani nebol vzacny..
A ista forma manipulacie zo strany obchodnych retazcov to isto je. Ved keby ten vianocny sortiment nemas od polky augusta v kazdom obchode, myslim, ze dobru 1/2 by ani nenapadlo tak skoro kupovat/zdobit.
Ale je to moj nazor, nemusis sa s nim stotoznovat.🤷🏼♀️Ja sa na takych ako ty nepozeram krivo, pisala som len a len za seba.
@anonym_84ae7b coraz viac ludi chodi medzi sviatkami mimo dom. Na lyzovacky dovolenky a vracaju sa pred zaciatkom skoly. Toez ideme 25 prec a ked sa vratime stromcek pojde rovno dole. Takze si ho neuzivam dva tyzdne po vianociach ako zvysok ale za to ho mam postaveny skor. Navyse mam rada len tak sediet v obyvacke so stromcekom. A som aj rada ze ludia uz aj von davaju vianocnu vyzdobu. Deti sa tesia na svetielka a chodime obzerat. Neviem preco je teda nutne sa povysovat nad ludmi co to maju inak (hovorim vseobecne)
Aby si sa ty a tebe podobní mali nad čím pozastavovať.
@valria tak ja ti napisem za nasu rodinu. Vzdy sme mali zivy stromcek a zdobili par dni pred Vianocami. Pred, aby sme sa vyhli zhonu v stedry den.
Lenze do toho prisla pred niekolkymirokmi moja rakovina a odvtedy sa vsetko podriaduje terminom chemosky. Pred rokom sme kupili umely stromcek, aby sa usetril cas a energia na kupe stromceka. Umely donesie z pivnice moj drahy manzel. Takze to u nas dopadlo tak, ze minuly rok sme mali stromcek od konca novembra a tento rok podla kalendara (chemosiek) nam to vychadza v polovici decembra. A ano, aj nam svetielka pomahaju v lepsom psychickom naladeni. Tesim sa, ze som sa vobec dozila dalsich Vianoc a neriesim sprostosti ako je tvoja otazka...
@ewwe Ale veď atmosféru možno vyčariť aj storakými inými spôsobmi a dekoráciami, nie dehonestovaním podstaty Vianoc a tradícií.
@valria aka je podstata Vianoc? Je iba a len v stromceku? Ake su tradicie? V kazdej rodine ine, na to norma nie je. Kazda rodina si svoje tradicie prebera a utvara sama. Ak ma tradiciu postavit stromcek v novembri je ta tradicia horsia ako u tych, co ho stavaju na Stedra den? Tak ako je v kazdej rodine ina polievka na stedrovecernej veceri, tak je iny aj pohlad na to kedy postavit stromcek. Ale jedno je iste, kazdy z tych tradicii je ta spravna, kazda z tych polievok je ta spravna pre danu rodinu.
@anonym_84ae7b coraz viac ludi chodi medzi sviatkami mimo dom. Na lyzovacky dovolenky a vracaju sa pred zaciatkom skoly. Toez ideme 25 prec a ked sa vratime stromcek pojde rovno dole. Takze si ho neuzivam dva tyzdne po vianociach ako zvysok ale za to ho mam postaveny skor. Navyse mam rada len tak sediet v obyvacke so stromcekom. A som aj rada ze ludia uz aj von davaju vianocnu vyzdobu. Deti sa tesia na svetielka a chodime obzerat. Neviem preco je teda nutne sa povysovat nad ludmi co to maju inak (hovorim vseobecne)
@really8 ale ja sa nepovysujem, len autorke odpovedam, co si ja myslim, preco je teraz takyto trend, realne mi je uplne jedno, kto ma kedy stromcek… nebud, prosim, taka vztahovacna🤷🏼♀️
@valria my mame od 15.11. Krásne sviatky nech máš a kľudne myseľ 🙂
Každému robí radosť niečo iné. Ja by som tiez uz mala ozdobené, ale to čaro by sa mi vytratilo q to nechcem ,tak xakam na vhodný deň, bližší k Vianociam. Ale uplne chápem ľudí čo si to dajú skôr.
pretoze od konca novembra je advet a to je priprava na vianoce
@valria tak ja ti napisem za nasu rodinu. Vzdy sme mali zivy stromcek a zdobili par dni pred Vianocami. Pred, aby sme sa vyhli zhonu v stedry den.
Lenze do toho prisla pred niekolkymirokmi moja rakovina a odvtedy sa vsetko podriaduje terminom chemosky. Pred rokom sme kupili umely stromcek, aby sa usetril cas a energia na kupe stromceka. Umely donesie z pivnice moj drahy manzel. Takze to u nas dopadlo tak, ze minuly rok sme mali stromcek od konca novembra a tento rok podla kalendara (chemosiek) nam to vychadza v polovici decembra. A ano, aj nam svetielka pomahaju v lepsom psychickom naladeni. Tesim sa, ze som sa vobec dozila dalsich Vianoc a neriesim sprostosti ako je tvoja otazka...
@anonym_8de6b3 Chápem, ďakujem za odpoveď a držím palce. Krásne sviatky!
Lebo nevedia vyčkať casu jak hus klasu.pokial ten strom nezavadzia u mba v obyvacke tak je mi ukradnuty.Na nete to ignirujem..Ale myslim,ze o
mesiac budu vianocami presyteni,ja by som bola.Mam zatial len adventny veniec.
@valria u nas najdes celorocne vianocny stromcek. Vianoce mam velmi rada. Paci sa mi ta atmosfera, vsade plno svetielok, vela krasnych dekoracii a ozdob, vona sladkeho peciva, kapustnice a vareneho vina. K tomu vianocna hudba. Tak preco by sme nemohli mat nielen vianocny stromcek skor ?
@valria jediná odpoveď je: lebo sa im chce. A teba je do toho... nič
@cyberk Takže prečo ho už máš vyzdobený?;)
@valria lebo miluju vianoce
ja zdobim az 23.12., lebo mavame zivy stromcek, ale Vianoce milujem, takze ich viem pochopit. Milujem tu vonu, svetla, vonu napeceneho peciva. Ano, je to skoro, kedysi sa tak skoro nezdobil, lebo neexistovali umele stromceky.
Mne to tiež hlava neberie. V podstate teraz ešte nejaké "Vianoce" mienim robiť, kým sú deti malé, ale postupne by som to rada uťala, keďže nie sme veriaci.
Zrovna dnes na mňa vybehol článok, že už v novembri je vhodné vyzdobiť byt a stromček. Odporúčajú psychológovia.
@really8 ale ja sa nepovysujem, len autorke odpovedam, co si ja myslim, preco je teraz takyto trend, realne mi je uplne jedno, kto ma kedy stromcek… nebud, prosim, taka vztahovacna🤷🏼♀️
@anonym_84ae7b ale praveze sa povysujes. O ostatnych tvrdis ze si zmanipulovani a bezhlavo sa riadia len trendami na sietach a influencermi. To teda ze sa povysujes
@really8 vsetci asi nie, ale znacna cast podla mna ano, ved kedysi sa stromceky a celkovo vyzdoba takto skoro nedavali. Je to trend poslednych rokov, vnimam to ako taku davovu psychozu. Ja mam Vianoce rada, tiez rada zdobim a peciem, ale so vsetkym zacinam od prveho adventu, aj to je uz skoro.. stromcek max tyzden pred Stedrym dnom, ved keby ho uz mam od 1.11. ako niektori, bol by komplet zapraseny, uz by nam ani nebol vzacny..
A ista forma manipulacie zo strany obchodnych retazcov to isto je. Ved keby ten vianocny sortiment nemas od polky augusta v kazdom obchode, myslim, ze dobru 1/2 by ani nenapadlo tak skoro kupovat/zdobit.
Ale je to moj nazor, nemusis sa s nim stotoznovat.🤷🏼♀️Ja sa na takych ako ty nepozeram krivo, pisala som len a len za seba.
@anonym_84ae7b ale to nesuvisi s influencerkami podla mna, ale s komercnostou, to moze byt, ludia stale kupuju, raz take, raz onake ozdoby, su netrpezlivi - dalsi znak mladsej generacie, instatntnej, odchovanej na multimediach, internete, cize potrebuju vsetko cim skor, ale nie kvoli influencerkam - podla mna, skor to suvisi s tou netrpezlivostou. A dalsia vec co pisala @really8 ze vela ludi aj cestuje na sviatky prec.
@valria veď ty si postav kedy ty chceš. Nikto ta nenúti sa pozerať na cudzí stromcek😀 ja si ho postavím kľudne aj v októbri a tebe to môže byt srdečne jedno.
Keby sme mali umely stromcek, tak ho dam asi tyzden pred vianocami, ale zatial umelemu odolavam, hoci uz su krasne umele stromceky.
@anonym_84ae7b ale praveze sa povysujes. O ostatnych tvrdis ze si zmanipulovani a bezhlavo sa riadia len trendami na sietach a influencermi. To teda ze sa povysujes
@really8 nepovysujem, ja len konstatujem, co si myslim😆a to, co som pisala, som nemyslela ako urazku, ale teba sa to ocividne dotklo - to je priestor na zamyslenie sa, zvysenie sebavedomia, inak by sa ta nedotkol nazor druheho.

@valria v polke novembra nie, ale uz tyzden zdobim dom, hviezdy, svetla, vence. Lebo to je carovne, magicke, paci sa mi to. Vecer ked svietia svetielka, praska kozub, nadhera.