icon

Prečo niektorí ľudia zdobia vianočný stromček už v novembri?

valria
29. nov 2025

Hlava mi neberie, prečo, koho a čo núti v polovici novembra riešiť vianočnú výzdobu v domácnosti. Teda aj ozdobiť si vianočný strom a navyše to vycapiť na net a chváliť sa ním. Fakt tomu nerozumiem, ani argumentom typu je to moja vec, mne sa to páči a podobné táraniny. Existuje racionálna odpoveď?

zuzana76
29. nov 2025
@sisaka

@janinah
@zuzana76 súhlasím s vami. Tiež si myslím, že je to netrpezlivosťou. Chcem tu a teraz a nič mi nebráni mať to hneď, kľudne aj vianočný stromček v septembri, lebo však čo by sme sa držali kalendára a nedajboh počkali, keď bude aspoň ten advent.
Do Vianoc musia byť za tých niekoľko mesiacov ozdoby, stromček už obkukané a to čaro Vianoc, keď sa dom vyzdobí čerstvými vetvičkami a postaví sa živý, či umelý stromček je preč. Potom 27. decembra rýchlo všetko zbaliť, lebo už tie 3 mesiace vianočnej výzdoby stačilo a treba vytiahnuť bahniatka a začať maľovať kraslice, však jar sa blíži…

@sisaka pamatam ako som sa s babatkom v kociku, mal 5 mesiacov rano vytrepala asi o siedmej na nakup, aby som mohla piect. A na Vianoce upiekla asi 6 druhov kolacov. Teraz uz tak nestresujem. A pamatam na dve torty, presne v tento rok, ked mal mladsi 5 mesiacov (svokrovci mali prist na sviatky k nam) , jedna mi zhorela a druha mi padla na zem. Plakala som velmi vtedy 😀 Tak muz vybehol rychlo do metra a kupil mrazenu tortu.

sisaka
29. nov 2025
@zuzana76

@sisaka no je ina doba asi a my sme uz stare 😀, mne to sice nevadi, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne. Mne by sa to prejedlo a nemalo by to to caro na Stedry den. Ale ako pisem, par dni pred vianocami by som si ten stromcek umely postavila. Uz som starsia a potrebujem si uz veci trochen rozlozit, kym kedysi som za jeden den ozdobila potajomky v noci pre deti stromcek, urobila salat, upiekla zopar plechov medovnikov naraz, teraz sa mi uz nechce tolko ponahlat a radsej si to rozlozim.

@zuzana76 veď mne to tiež žily netrhá, nech to ľudia majú vystavené aj celoročne. Pre mňa by to tiež stratilo čaro.
Tiež nemám celoročne Halloween výzdobu, ani nedávam strašidlá vonku v júli. Ozdobim tak maximálne týždeň vopred, užijeme si tú atmosféru a zbalíme všetko hneď 1. novembra.

lavender94
29. nov 2025

Staviam stromček a peciem vianočné pečivo koncom novembra. Lebo chcem. Su to aktivity, ktoré ako rodina robime všetci spolu a je to náš pekne strávený čas. Či už pečenie medovníkov, labiek alebo aj ten stromček. V decembri je nonstop zhon, nezastavíme sa od 1. do 23. a toto je jediná možnosť ako si to obdobie užiť bez stresu a aj nejakým spôsob nasať tu atmosféru a vo voľnej chvíli nelietať jak bosorka po dome lebo Vianoce. Ja mám radšej už všetko čo sa dá hotove aby sme to mohli uzit a volne chvíle tráviť príjemne. Načo mi su vianočné výzdoby až od štedrého dňa keď to potom zasa za par dni zložím? To pre mňa nemá zmysel. A to vôbec nie som ten typ, čo by sa išiel posrať z Vianoc. Proste chcem mať pokoj a nenaháňať sa so všetkým par dni pred vianocami. To si budem chcieť dať za pohárik toho vaječného likéru a zajedat to labkami. Mňa by len zaujímalo že prečo su takí ľudia podľa teba zmanipulovaní. Keď niekto nerobi niečo tak ako je zvykom alebo si chce uzit niečo čo je aj komerčne tak to znamená automaticky že stratil schopnosť premýšľať sám za seba? 😂😂

minenkaa
29. nov 2025
@valria

@minenkaa To nie je celkom pravda, ale asi si lenivá všetko čítať. A možno len nemáš popri zdobení stromčekov na to čas;).....

@valria ja som stromček nezdobila už pekných pár rokov a keby bolo podľa mňa tak by ani nebol

minenkaa
29. nov 2025
@valria

@minenkaa Prečo fabuluješ?

@valria ako presne

valria
autor
29. nov 2025
@viestta

@valria ja som sa ta pytala na ten spravny duch Vianoc a spravne tradicie, mohla si siroke plenum MK poucit. Kludne si mohla rozpisat aj datumy, kedy co a ako aby to bolo spravne. Prepasla si prilezitost. Zas na druhej strane takto o rok zas mas namet na debatu, nebude nuda...

@viestta Na konfrontačné pripomienky nereagujem, takže vás sklamem, virtuálna hádka nebude! 🙂

natalka13
29. nov 2025
@lavender94

Staviam stromček a peciem vianočné pečivo koncom novembra. Lebo chcem. Su to aktivity, ktoré ako rodina robime všetci spolu a je to náš pekne strávený čas. Či už pečenie medovníkov, labiek alebo aj ten stromček. V decembri je nonstop zhon, nezastavíme sa od 1. do 23. a toto je jediná možnosť ako si to obdobie užiť bez stresu a aj nejakým spôsob nasať tu atmosféru a vo voľnej chvíli nelietať jak bosorka po dome lebo Vianoce. Ja mám radšej už všetko čo sa dá hotove aby sme to mohli uzit a volne chvíle tráviť príjemne. Načo mi su vianočné výzdoby až od štedrého dňa keď to potom zasa za par dni zložím? To pre mňa nemá zmysel. A to vôbec nie som ten typ, čo by sa išiel posrať z Vianoc. Proste chcem mať pokoj a nenaháňať sa so všetkým par dni pred vianocami. To si budem chcieť dať za pohárik toho vaječného likéru a zajedat to labkami. Mňa by len zaujímalo že prečo su takí ľudia podľa teba zmanipulovaní. Keď niekto nerobi niečo tak ako je zvykom alebo si chce uzit niečo čo je aj komerčne tak to znamená automaticky že stratil schopnosť premýšľať sám za seba? 😂😂

@lavender94 a vies ze ano? Ludia stratili rozum a premyslanie - lebo tieto Vianoce november-februar su tu par rokov. Lebo insta plackove a spol. Maju tak mam aj ja.🐑

minenkaa
29. nov 2025
@valria

@viestta Na konfrontačné pripomienky nereagujem, takže vás sklamem, virtuálna hádka nebude! 🙂

@valria ale prečo nereagujes, naizaj by si mala napísať čo je správne
Alebo teda prečo si myslis,že tvoje zmýšľanie čo sa dotýka napr.Vianoc je správne

bessie12
29. nov 2025
@valria

@valria tak potom aky ma zmysel táto kvázi diskusia ???

viestta
29. nov 2025
@valria

@valria jaj, ty si sem prisla len pre suhlas s tvojim nazorom. Aj tak sa da🙄

anonym_6f9f4d
29. nov 2025

@valria lebo chcú, prečo to ty riešiš? Môj otec ho mal do konca januára, minimálne a? Tešil sa z toho, nikomu tým nič zlé nespôsoboval, tak prečo nie? Ja zase nechápem, že sa niekto nad tým zamýšľa, veď nech ho zdobia aj v auguste

anonym_6f9f4d
29. nov 2025
@minenkaa

@valria ja som stromček nezdobila už pekných pár rokov a keby bolo podľa mňa tak by ani nebol

@minenkaa ja by som sa tiež zaobišla s nejakou borovicovou vetvičkou vo váze, ale ovešiam ho kvôli mojim najbližším

anonym_6f9f4d
29. nov 2025
@anonym_84ae7b

Ano, ja ti napisem racionalnu odpoved - su zmanipulovane socialnymi sietami, influencerkami, ktore prirodzene musia zacat propagovat Vianoce s dostatocnym casovym predstihom, aby zabezpecili svojim obchodnym partnerom zisky. Ked im nejaka firma ponukne barter, dostatocnu financnu odmenu, nechaju sa zapredat a vianocny stromcek by mali pokojne aj od polky augusta. Ludia, ktori ich bezhlavo sleduju, im to veria, urobia trzby a tak su vsetci spokojni a v domacnostiach od zaciatku novembra vianocne stromceky🙂… po novom je uz trend mat vianocny stromcek v obyvacke, aj predsieni alebo inych miestnostiach domu..

@anonym_84ae7b niektorí ľudia mali stromček už v novembri a ešte o internete ani nechyrovali

bessie12
29. nov 2025
@viestta

@valria jaj, ty si sem prisla len pre suhlas s tvojim nazorom. Aj tak sa da🙄

@viestta chcela odpovede od ľudí, ktorí zdobia stromčeky skôr a tie aj dostala. Ale očividne sa jej nepáčia, pretože to nerezonuje s jej názorom na to.

mia667
Odpoveď bola odstránená
liv1
29. nov 2025

My este stromcek nemame, ale mam rada atmosferu pred Vianocami, nie po. Preto nezdobime stromcek a dom 23. alebo 24. Proste pre atmosferu skor a dom este skor, vlastne dnes 😁. Mne sa cely duch Vianoc vytraca po rozbaleni darcekov. Preco je tomu tak? Neviem. Este nieco prinesie Novy Rok. Ale ta atmosfera je proste krasna pred, aspon pre mna. Trhy, pesnicky, vona kolacov.. po 24. uz toho mame plnee kecky. Ak sme zdobili az tesne pred Vianocami, pocit bol z atmosfery rovnaky. Koncil 24. a tak sme ani nemali pocit sviatkov, resp. nevychutnali sme ich dostatocne.

Mna viac udivuju taketo hlupe nazory ako mas ty, pretoze skorsou vyzdobou nikto nic nedehonestuje. Skor si o takych ludoch ako ty, pomyslim svoje. Ze su zatrpknuti a zli a mnohi aj zavidia…

beronsche
29. nov 2025

@valria otázka znie, prečo to tebe tak vadí..
Existuje na to racionálna odpoveď?

minenkaa
29. nov 2025
@anonym_6f9f4d

@minenkaa ja by som sa tiež zaobišla s nejakou borovicovou vetvičkou vo váze, ale ovešiam ho kvôli mojim najbližším

@anonym_6f9f4d no a ja musím strpieť stromček na pól obývačky ,aspoň že to nie je moja starost

viestta
29. nov 2025
@bessie12

@viestta chcela odpovede od ľudí, ktorí zdobia stromčeky skôr a tie aj dostala. Ale očividne sa jej nepáčia, pretože to nerezonuje s jej názorom na to.

@bessie12 ale "lebo chcem" ona za racionalnu odpoved nepovazuje, asi ocakava dvojstranove oddovodnenia... No co uz, kazdy je nejaky

mirage
29. nov 2025
@mooonika1975

Ja mám živý strom, takže pre mňa neexistuje ani november, ani začiatok či stred decembra, ak chcem mať stromček do 6.1. pekný, musím ho robiť čo najneskôr. A priznám sa, pre mňa nemá čaro, kým nie sú Vianoce. V práci máme postavený a žiadne zimomriavky sa nekonajú, je ako nábytok . Zato z môjho, tesne pred Vianocami, určite budem mať

@mooonika1975 aj my máme živý, ale je vo vode, vydrží.

bessie12
29. nov 2025
@viestta

@bessie12 ale "lebo chcem" ona za racionalnu odpoved nepovazuje, asi ocakava dvojstranove oddovodnenia... No co uz, kazdy je nejaky

@viestta dostala aj ine odpovede ako len "lebo chcem". A ani na tie nereaguje.

viestta
29. nov 2025
@bessie12

@viestta dostala aj ine odpovede ako len "lebo chcem". A ani na tie nereaguje.

@bessie12 ja tiez zdobim az na Vianoce, (aj som jej to napisalala hned v prvej odpovedi) ale to akosi v tom rausi prehliadla...

vev82
29. nov 2025

@valria zajtra zdobíme doma stromcek, tesim sa🤩 a dufam ze ta este viac zduje od jedovatosti😂

valria
autor
29. nov 2025
@vev82

@valria zajtra zdobíme doma stromcek, tesim sa🤩 a dufam ze ta este viac zduje od jedovatosti😂

@vev82 Krásne predvianočné želanie, ozaj, buď na seba hrdá! Stromček môžeš mať hoc aj od Veľkej noci, ale to ti vianočné posolstvo nezaručí....

mirage
29. nov 2025
@valria

@vev82 Krásne predvianočné želanie, ozaj, buď na seba hrdá! Stromček môžeš mať hoc aj od Veľkej noci, ale to ti vianočné posolstvo nezaručí....

@valria a čo tebe zaručí to vianočné posolstvo?

viestta
29. nov 2025

Ta co napise "...aj ozdobiť si vianočný strom a navyše to vycapiť na net a chváliť sa ním..." nas ide poucovat o vianocnom posolstve 🙄

anonym_4517a2
29. nov 2025
@kacena4

pretoze od konca novembra je advet a to je priprava na vianoce

@kacena4 Takže je to adventný stromček....🙂)

bessie12
29. nov 2025
@viestta

@bessie12 ja tiez zdobim az na Vianoce, (aj som jej to napisalala hned v prvej odpovedi) ale to akosi v tom rausi prehliadla...

@viestta ona si vyberá odpovede, ktore jej pasujú. Takáto "diskusia" je de facto o ničom.

valria
autor
29. nov 2025
@anonym_b7dd40

@valria Viac by vas, teta, malo trapit, kolko ludi na SK stale podporuje Fica

@anonym_b7dd40 Tetu máš hádam z maminej či otcovej strany, a áno, i keď mimo témy, ficoidi sú väčší prúser!

minenkaa
29. nov 2025
@valria

@valria a o čom je podľa teba vianočné posolstvo