icon

Prečo sa tak tešíte na Vianoce?

23. nov 2025

Mňa Vianoce nejako nebavia, veľa roboty potom sa večera hneď zje potom upratovať ten neporiadok :D a ostatné dni byť len doma nič nieje otvorené :D nikdy neviem co mám variť na ostatné dni proste aaaach nikdy sa nich netesim

moonlight1210
23. nov 2025

Urob si vopred plan, co budes chystat na jedenie. Predvar si potrebne. Nakup si zasoby. Tri dni zvladnes bezpecne.

Ak sa doma nudite, chodte na prechadzku do prirody. Robte snehovych anjelov. Nazbierajte sisky, vetvicky, doma na sisky zachyt popod supnky bavlnku a zaves na vetvicky. Mas hned vyzdobu.

Alebo si dones vetvu, naviaz na nu povrazky, stipcami prichyt fotky na povrazky, zaves na stenu.

Navarte caj, kakao, naloz kolace na misu, urobte si vecer maratonu rozpravok/zabavnych filmov s vylozenymi nohami a v deke.

Podla veku deti vystrihujte, lepte, kreslite nieco lahsie, ci zlozite.
Kup dopredu dva tri prazdne ramy v Ikei alebo v Jysku napriklad, natlc vzadu priecne dve gumicky, nastrihaj papier podla velkosti ramu a postav ich na policu. Hotove to mas za par minut. Kazdy den si v nich mozu deti nieco nove vystavit, co nakreslili, nalepili.

Vyrobte vianocne odzoby z papiera, zaveste na stromcek.
Kup trebars dopredu v papiernictve za par centov balik papierovych sacikov a pozri na pintereste, ako ich lepit k sebe, a potom cez sablonu vystrihnut vzor, aby pri rozlozeni do kruhu vznikla ozdobna 3D papierova hviezda/vlocka. Je to jednoduche, lacne a velmi efektne.
Mozete polepit vystrihnute klasicke 2D vlocky do okien kusockom pasky (aby sa davala potom lahko dole).

Mozete z kartonu z krabic vystrihnut sablony mesta (ty vyrezes okienka). Pofarbite to, pozliepas (alebo poohybas) to cik-cak, na zadnu stranu paskou popriliepate slzickovu tenku svetelnu retaz (za 1€ v jysku, tedi, pepco napriklad) a das na okno, pod stromcek, na policu a mas vecer svietiace mesto.

Vsetko toto mozes robit s detmi i sama so sebou.

Adhd neznamena, ze sa nevies sustredit nikdy na nic. Aj adhd ludia sa vedia sustredit, ked ich nieco zaujme. Mame doma.

A az ta kazda ta ozdoba omrzi, lahko sa zlikviduje a urobi ina.

terezka1947
23. nov 2025

A na čo sa vlastne človek má tešiť potom,keď nie na Vianoce,chvíle s rodinou,doma,....chápem ľudí chorých,v ťažkých životných situáciách,samých....ale bežná "šťastná" populácia?už je nám asi veľmi dobre,keď sa nevieme tešiť🤔

anonym_ea0dff
23. nov 2025

Mne je ťa ľúto,že si nedokážeš užiť najkrajšie obdobie v roku.

anonym_543863
23. nov 2025

Ja sa teším na Vianoce a robím všetko pre to aby sme ich mali krásne. Nakupujem deťom darčeky, varím pečiem chystám výzdobu. A mám z toho radosť. Potom sa teším že budem doma na Vianoce 5 dní po sebe že pôjdeme navštíviť rodinu, pôjdeme von do prírody. Tie najkrajšie veci sú zadarmo a proste som tak nastavená že teším sa z maličkostí. Žijeme uponáhľaný život a dobre padne raz za čas sa zastaviť a užiť si sviatočný čas doma s rodinou, pozrieť si rozprávku spolu, zahrať si spoločenskú hru a tak. Samozrejme to robíme aj počas roka no na Vianoce to má také iné čaro. A ešte chodíme večer keď už je tma na prechádzku a pozeráme vysvietené stromčeky a výzdoby, aj na vianočné trhy chodíme. Je veľa toho z čoho sa dá tešiť. Len dnešný svet je taký že väčšina všetko berie ako samozrejmosť a nič si neváži.

sisi1837
23. nov 2025

Ja sa teším na tie tri sviatočné voľné dni a tento rok to pekne vyšlo, že hneď po Vianociach je víkend. Budeme chodiť do prírody, zoberieme si do ruky punč a budeme sa prechádzať, pozerať doma rozprávky, jesť koláčiky... proste všetko sa ako keby spomalí. Na to sa veľmi teším. A variť nebudem žiadne časovo náročné jedlá a upratané mám každý deň, takže pre toto sa nestresujem.

hviezdicka002
23. nov 2025

Milujem Vianoce kvôli tomu že sme spolu ako rodina a dám si jedlo ktoré nevarim nepečiem bežné dni. A celkovo ta atmosféra. Ja ešte deti nemám takže trávim sviatky s rodičmi a snúbencom. A s budúcimi svokrovcami. A tým že máme v rodine veľa deti tak tie sviatky sú také pekné milé ta decká radosť v tých očiach. Každý máme doma rozdelenú činnosť a tak všetko sa pripraví bez toho aby niekto otročil. Pozriem si obľúbené rozprávky a som rada že mám rodinu a sme spolu

anonym_9b10da
23. nov 2025

@anonym_autor prečo veľa roboty? Nerozumiem. Upratujem priebežne celý rok, určite 20.12. neumyvam obloky. Peciem len medovniky, vianocku a jeden zakusok. Medovniky môžeš upiect dva týždne popredu.Alebo môžeš objednať. A ci varis jedla na stedru večeru, alebo klasika nedeľný obed, je to iste, nie? Ostane aj na prvý sviatok, na druhý hodíš maso do rúry, urobíš prílohu, vyvar sa robí sám. My nie sme veriaci, ale Vianoce mam rada, čas pokoja, pohody, stretnutia s rodinou, s priateľmi. Aké si tie Vianoce urobíš, také ich máš.

anonym_9b10da
23. nov 2025

@anonym_autor co potrebuješ mat otvorene? My s partiou kamarátov organizujeme už roky 26.12. turnaj, zasportujeme si, nevaríme gulas, posedime, podebatujeme, pri gitare zaspievame. Môj syn chodí s partiou kamarátov na turistiku na jeden vrch v okolí a ďalší deň majú stolnotenisový turnaj. Kaviaren je 26 12. otvorená a iné nepotrebujem. To, že sa nemáš s kým navštevovať a stretávať, je odrazom tvojho života počas celého roka, nie vinou Vianoc. My tiež nesedime pred telkou tri dni s tanierom sladkého v ruke. Prečo nejdeš niekam lyžovať, na hory, na turistiku?

slavomira236
23. nov 2025

@anonym_autor ja sa netesim. Normalne pripravim vsetkovale zeby som sa toho nevedela dockat tak to nie..

mane01
23. nov 2025

@anonym_autor teším sa, že bude voľno, že si oddýchnem od prace. Budeme pár dni neskôr vstávať, v pyžame si pozrieme rozprávku… uvaríme punč, zahráme sa hru… pôjdeme na prechádzku… proste taká pohoda pár dni…

betulinka1
23. nov 2025

@anonym_autor lebo som dva tyzdne doma 🤣🤣🤣 nesaliem ani s upratovaním. Varime aj muz aj ja. Cize to sa prestriedame, objedname. Peciem cerstve, naco maju chut. Od mala som neznasala Vianocny zhon mojej mami. Ja to robim uplne inak.

anonym_4099b0
23. nov 2025
@anonym_autor

@januska12323 nemáme ku komu chodiť na návštevy rodinu nemáme žiadnu myčku mám ...mám adhd aj ako dospelá čiže nedokážem sedieť len tak pred telkou a jesť sladké :D

@anonym_autor nemáte rodinu? to si už neviem ktorá čo píše na MK že nemá rodinu.
ja rodinu aj mám ale nechodím. každý si žije svoj život - my máme svoj program. Jedine svokor + manželov brat s rodinou k nám chodia. to nám úplne stačí.

cimage
23. nov 2025

Vianoce su take ake si ich urobite. Nemusis mat vylesteny dom, napecene 10druhov, kazdemu darcek za 500€. My kazdy rok planujeme, ako neurobime zemiakovy salat, nakoniec, ze troska a je z toho velka misa. Takze o varenie sa netreba starat najblizsie dni. Ked sa nudis, tak chod von.

anonym_2b01e0
23. nov 2025

@anonym_autor Je to len o tom ako si to sama spravis, tak budes mat. Nenechaj sa vystresovat inymi gazdinkami, ktore uz 2 tyzdne pred Vianocami maju napecene 3 krabice kolacov 🙈, vylestene okna a este panikaria ze treba vygruntovat cely dom akokeby na Stedry den mala dojst kontrola z hygieny 🙈 medovnicky mozes upiect 10 dni pred sviatkami, linecke dalsi vikend, ak mas deti, radi budu vykrajovat. Nejaky kremovy kolac kludne aj toho 25.12., aspon bude cerstvy, ak ste doma. Darceky nakup uz teraz, ak sa ti nechce balit, hod ich do darcekovej tasky. Na Stedry den sprav rybu ci rezne ak jete, salat a polievku alebo kapustnicu sprav den vopred. Urcite ostane aj na dalsi den. Na 26.12. mozes doobeda varit nieco jednoduchsie co mate radi, nikde nie je napisane ze cez sviatky musi byt len kačka, rezne a kila mäsa. A urcite si ostane cas aj na nejaku prechadzku.

anonym_2b01e0
23. nov 2025

@anonym_autor A este doplnim, ze ja sa tesim na tu vôňu co sa z upecenych medovnickov siri celym domom, na vianocne pesnicky ktore pocuvam z radia, na vôňu domaceho vareneho vinka a punču, a samozrejme na rozpravky, ktore som sice uz videla 100x 😀 ale nie je nic lepsie ako pri vysvietenom stromceku si vylozit nohy na gauči a spravit si pohodu aj ked v kuchyni to mozno vyzera ako po vybuchu 😝 a samozrejme ist von, pozriet svetelnu vyzdobu, ist na trhy a za mna aj posedenie s priatelmi. Ak je prilezitost, tak aj na nejaky predvianocny koncert.

anonym_6c8107
23. nov 2025

@anonym_autor ja sa netesim na Vianoce. Pravidelne už 4roky trávim sviatky chora v posteli 🤣

martinka13
23. nov 2025

Ja Vianoce milujem. Varím ako v iné dni, pečieme kolko chceme. Poriadok máme stále rovnaký. Obchody pre mňa môžu zatvoriť aj na 2 týždne. Je pokoj.

cindirela346
23. nov 2025

Milujem Vianoce 🤗 A celý ten adventný čas pred nimi. Nikam sa neženiem, robím si podľa seba, povešala som sýkorkám na stromy, teším sa z padajúceho snehu, pôjdem pozrieť trhy, kúpim drobnosti, dekorácie mám vyrobené na stromček, roky nekupujem nové. Medovníky upečiem s medom od brata včelára, urobím si adventný venček, so synom každý rok tvoríme niečo nové. Rodičom prinesiem betlehemské svetlo. Nepoznám krajší čas ako vianočný. Snažím sa robiť dobré skutky ešte viac ako bežne cez rok. Podporím každoročne malé prevádzky, deti s rakovinou, výrobky čo vyrábajú mentalne postihnutý. A hlavne mám ťažko chorých rodičov oboch a každé jedny vianoce sú jedinečné, práve preto že sú tu. A je mi úplne jedno ako ľudia stresujú, uháňajú sa, nadávajú, majú zhon ja si žijem vo svojej bubline ♥️

lauriik
23. nov 2025

Ja tiez niesom fanusik vianoc. Vadia mi kazdy rok viac. Mam rada:
- volno
- pekny cas s detmi - pecenie, deskovky, pozeranie rozpravok
- vianocne trhy a rozvietenie stromceka.
Naopak ma nebavi:
- nakupovanie zbytocnosti a s tym spojene velke vydaje
- plne cesty aut uz od novembra
- navstevy rodiny medzi sviatkami
- ze je vsetko pozatvarane a neda sa ist nikam

marca12
23. nov 2025

@anonym_autor Ja sa tesim len na to,ze budeme mat volno skoro 3 tyzdne,uzijeme si spolocny cas s muzom a aj rodinou. Akoze nevies,co mas varit? Ved stredrovecerne menu jeme aj na dalsi den,potom sa napchavame 2 dni kacicou 😀 Mne sa praveze paci,ze sa vsetko zastavi,nemusim chodit do obchodu atd. Treba si spravit zasoby,dobre naplanovat a uzivat pokojne sviatky.

anonym_ef337e
23. nov 2025

@anonym_autor zbytočne sa okolo Vianoc robí humbuk. Ja som sa tesila keď som bola dieťa lebo darčeky. Teraz ma darčeky nelákajú, čo chcem si kúpim. Čas s rodinou trávim pravidelne takže Vianoce nepotrebujem. Vyzdobu nerobím lebo to všetko ubehne a potom sa to aj tak o chvíľu da dole. Pre mna den ako každý iný

tilly
23. nov 2025

Prečo si ich nezariadiš inak? My už asi 15 rokov chodíme na dovolenky. Najprv to boli lyžovačky, v 2023 sme to zmenili za more, lebo lyžovačky a náš obľúbený hotel v alpách strašne zdraželi.
Takže ja sa teším.
Predtým to bolo úžasné, vypadli sme z Bratislavy okolo 19/20.12., keď začalo peklo na cestách av obchodoch. Na horách kľud, svahy poloprázdne, raňajky aj večere niekto nachystal, upratal po nás, my sme si pekne dali každý večer bazén, sauny, welnes po lyžovačke. Pohodička. Boli sme aj s rodičmi a sestrou. Nemusela som nič chystať, niekto sa postaral, priniesol čisté uteráky, poupratoval, navaril, prioravil, no ideálne Vianoce. Teraz je to síce trošku menej idylické, variť aj upratovať musím, ale to prežijem, pri mori sa to dá 😅
Darčeky nekupujem odkedy moje deti neveria na Ježiška

euka210
23. nov 2025

@anonym_autor ja sa tesim ze 25.12.nebudem robit nic, ani varit...len do kostola a potom rozpravky a pchat sa bobalkami 🤣🤣🤣

guiseppinka
23. nov 2025

Pre mna boli vianoce vzdy casom stretnutia s rodinou a teda pre mna cas na cestovanie, bezne sme spravili za ten cas okolo 3500km... niekde povinna jazda, na niektore navstevy som sa tesila, klud, pohoda, pokec... kym sme nemali deti Silvester partia ludi. Uplna pecka. Milujem adventny cas a vianocnu vyzdobu, vianocne trhy (aspon 1 musia kazdy rok byt). Pre mna je advent aj casom pecenia, milujem piect, takze mame vela. Tento rok budu ine vianoce, lebo sice ostavame doma, ale aj nasi znami, takze sa ponavstevujeme... tie 2 tyzdne zbehnu rychlo.

orangeblue
23. nov 2025
@tilly

Prečo si ich nezariadiš inak? My už asi 15 rokov chodíme na dovolenky. Najprv to boli lyžovačky, v 2023 sme to zmenili za more, lebo lyžovačky a náš obľúbený hotel v alpách strašne zdraželi.
Takže ja sa teším.
Predtým to bolo úžasné, vypadli sme z Bratislavy okolo 19/20.12., keď začalo peklo na cestách av obchodoch. Na horách kľud, svahy poloprázdne, raňajky aj večere niekto nachystal, upratal po nás, my sme si pekne dali každý večer bazén, sauny, welnes po lyžovačke. Pohodička. Boli sme aj s rodičmi a sestrou. Nemusela som nič chystať, niekto sa postaral, priniesol čisté uteráky, poupratoval, navaril, prioravil, no ideálne Vianoce. Teraz je to síce trošku menej idylické, variť aj upratovať musím, ale to prežijem, pri mori sa to dá 😅
Darčeky nekupujem odkedy moje deti neveria na Ježiška

@tilly aj my takto chodíme, roky rokuce, okolo 20.12.na tyzden Dolomiti, okolo 27.ho sa vraciame na Slovensko a potom keď tak ešte niekam do tepla. Ale lyžovačka na Vianoce, vypnuté mobily, ráno si dáme ranajecky, cely deň vonku, poobede sme naspäť na hoteli, ideme sa prejsť, alebo wellness, večer už mame nachystané večeru, vo sviatočne dni sviatočnú… žiadne darčeky nekupujeme a nedávame, toto je najlepsi darček pre všetkých

tilly
23. nov 2025
@orangeblue

@tilly aj my takto chodíme, roky rokuce, okolo 20.12.na tyzden Dolomiti, okolo 27.ho sa vraciame na Slovensko a potom keď tak ešte niekam do tepla. Ale lyžovačka na Vianoce, vypnuté mobily, ráno si dáme ranajecky, cely deň vonku, poobede sme naspäť na hoteli, ideme sa prejsť, alebo wellness, večer už mame nachystané večeru, vo sviatočne dni sviatočnú… žiadne darčeky nekupujeme a nedávame, toto je najlepsi darček pre všetkých

@orangeblue presneee. Najlepšie Vianoce. Kam presne chodíte?

orangeblue
23. nov 2025
@tilly

@orangeblue presneee. Najlepšie Vianoce. Kam presne chodíte?

@tilly sellaronda - chodili sme canazei, potom sme skúsili alta badia, val gardena, seiser alm, teraz arraba

anonym_09885d
23. nov 2025

@anonym_autor ja nemám rada Vianoce, som na iné sviatky.

anonym_5d4450
23. nov 2025
@terezka1947

A na čo sa vlastne človek má tešiť potom,keď nie na Vianoce,chvíle s rodinou,doma,....chápem ľudí chorých,v ťažkých životných situáciách,samých....ale bežná "šťastná" populácia?už je nám asi veľmi dobre,keď sa nevieme tešiť🤔

@terezka1947 tešil by som sa na Vianoce, na chvíle s rodinou, len žiadnu rodinu nemám.

scila
23. nov 2025

@anonym_autor ja sa teším na domáci majonézový šalát 😁 Inak ma Vianoce skôr unavujú.
To už sa viac teším január, kedy si začínam kupovať rýchlené cibuloviny, sledujem ako sa pomaličky predlžujú dni a vyčkávam jar 🙂