Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@anonym_3be32a a tera mi odpovedz Su Taliani horsi kresania ako slovenski, ktorym nosi darceky Jezisko, ked darceky im nosi nejaka jezibaba na metle? Su Francuzi horsi krestania ked im darceky nosi Papa Noel? Su Spanieli horsi krestania, ked im nosi darceky vianocne poleno. A co taki Iri s ich Santom co chodi cez komin? Oslavuju oni vobec narodenie Spasitela?
@viestta myslíš, že sa tieto hrdé kresťanky tak ďaleko zamýšľajú?
@anonym_cf1b70 Za aké správanie? Že se ptám, co vede ateisty k oslavě zimního slunovratu?)))) A ty jsi kdo, aby jsi mě soudíla? 😅 Prosím tebe... 😁
@dahliaa ja ťa nesudim súdiť ťa bude Boh lebo ani náhodou sa nesprávaš podľa prikázani 🙂 či čo vyspovedas sa a si ok? Lebo to je také vaše typické že s a správate ako kreteni ale v nedeľu do kostola rucicky spinat bežíte aby ste vyzerali dobre pred ľuďmi ;)
@anonym_autor si si istá, že ty si veriaca? Akà silná je tvoja viera? Čítaš Písmo? Vieš aký je Boh? Prepáč že sa tak drzo a provokačné pýtam ale pýtam sa v podstate podobne ako ty. Spochybňujem tvoju vieru a nemám na to ani dôkaz ani právo. Ale pýtať sa môžem. Aj ty sa pýtať môžeš. Len sa nečuduj odpovediam. Ja som veriaci, ale moja viera je často slabá, niekedy silnejšia. Keď chcem vedieť aký je Boh čítam Písmo. Boh je Kristus a Láska. Len cez vieru v Neho sa dá spasiť, cez Lásku k Bohu a blížnemu sa dá spasiť a cez pokánie a milosrdenstvo Božie. To som sa tam dočítal.
Cirkev má byť jednotná a nápomocná veriacim. Má sprostredkovávať a pomáhať veriacim sa dostať do Neba. Realita je taká, že Cirkev sa rozbila na tisíc kúskov a odnoží. Dôvodom je neláska k blížnemu. Takže samotná Cirkev nežije podľa Písma. Rozprávame tu o tom akí sme veriaci a nie sme. Hľadáme smietku v oku blížneho a sami nevidíme brvno vo vlastnom oku. Keby sme sa viac venovali čítaniu Písma a spaseniu vlastnej duše, keby sme sa nemiešali druhým do ich životov, bolo by menej vojen. Chuť ovládať druhých nemá nič spoločné s Kristom. Túžba po moci je hriešna. Viera v Krista nás má urobiť lepšími a slobodnými. Aj veriaci má byt skobodný vo viere. Celá táto diskusia o tom prečo ateisti slávia Vianoce je zbytočná. Proste lebo sa im chce, je to ich vec a dôvody môžu byť rôzne. Nie je v ich slávení viera v Krista a takéto útočné otázky v nich vieru v Krista nezapália. Áno, možno si tú otázku myslela čisto zo zvedavosti. Len to treba potom tak povedať a neskočiť na obrannú odpoveď od @viesta ďalšou obrannou odpoveďou. A už sa konflikt eskaluje a toto si nechcela. Keď som zvedavý, prečo ateisti slávia Vianoce spýtam sa bez vsúvania žiadanej odpovedi a vyhraňovania sa. A otázky viery nechám na tých čo odpovedia. A budú tam odpovede aj veriacich aj neveriacich. Aj niektoré deti ateistov možno veria v Ježiška, v Santa Clausa, v rozprávky. Aj niektorí ateisti túžia po rozprávkach. A možno im v srdci občas skrsne myšlienka : čo ak Kristus je skutočný? A možno hneď myšlienka zapadne. Nie je skutočný, lebo … A do tých troch bodiek sa môžu vložiť celé knihy histórie Cirkvi, vojen, inkvizície, boja proti vede a aj takéto pôvodne nevinné, ale provokačné otázky.
@enmery Hehe, a víš, že mě tahle odpověď ani nepřekvapila? 😅 Ono se taky na nic jinýho mnozí ateisté nezmůžou než jen trapně a uboze kopat kolem sebe (hlavně když jim dojdou argumenty), ale aby dokázali na něco logicky odpovědět, tak to už ne. 😁 To už nám tu předvedla i jiná uživatelka. 😅 🤦🏻♀️Tak krásný slunovrat. 🌞 Alespoň je co oslavovat, že? 😁
@dahliaa ja sa už len smejem z toho. Že vraj oslavujú slnovrat. Čo? Títo ľudia ani šajnu nemajú aku hlúposť tu vypisujú. Slnovrat? To naozaj sa už viac ani strapnit nedá.
Mňa tiež zaujíma prečo ateisti a nekresťania oslavujú Vianoce a dávajú si darčeky. Darčeky si my kresťania dávame pretože my sme v Ježišovi dostali najväčší dar a tým si to symbolicky pripomíname a Vianoce sú oslavou narodenia nášho Pána a Spasiteľa. Takže tieto sviatky pre niekoho, kto v Ježiša neverí, absolútne nemajú význam. Áno, môžu predsa oslavovať v tieto dni čokoľvek, ale Vianoce sú Vianoce, tam je jednoznačne určené čo sa oslavuje. Ak oslavujú niektorý z pohanských sviatkov, tak prečo to volajú Vianoce a oslavujú ako Vianoce? Veď keď oslavujem napr. zimný Slnovrat, tak oslavujem Slnovrat a bodka.
@anonym_3be32a odpovedam tvojim stylom, aj tvoje deti oslavuju narodeniny vtedy kedy ich nemaju?
Keby si si precitala temu, nasla by si odpoved a nie raz.
@dahliaa ja ťa nesudim súdiť ťa bude Boh lebo ani náhodou sa nesprávaš podľa prikázani 🙂 či čo vyspovedas sa a si ok? Lebo to je také vaše typické že s a správate ako kreteni ale v nedeľu do kostola rucicky spinat bežíte aby ste vyzerali dobre pred ľuďmi ;)
@anonym_cf1b70 no daj ešte niečo, vidím ze si rada vymýšľas, nech sa ešte zasmejem.
@anonym_3be32a To by mě zajímalo, jaký má smysl, aby ateista oslavoval zrovna zimní slunovrat? Co ho k tomu vede, že zrovna právě slunovrat? Jen tak?))) Aby měl důvod si dát sváteční véču, rozdat dárečky a pojmenovat to jinak než ,,Vánoce" (když to už mají tedy křesťané)? Jsem si ani nevšimla, že by ateisté třeba nějak oslavovali letní slunovrat (často ani nevědí přesné datum), tak proč zrovna ten zimní ano? Ať si každý oslavuje pochopitelně co chce a kdy chce, ale tohle by mě fakt zajímalo.))
@mizoko
@dahliaa keby cirkev neurobila z Kracunu Vianoce, ostala by tradicia Kracunu a nasla by roky istu formu slavenia ako kazdy iny sviatok v kazdej rodine trochu inak.
Ty si preco moslimka? 🤷♀️
@anonym_cf1b70 Prej já ťa nesudim... 😅 Ano, ty nejsi Bůh, takže tvé kecy o nebi jsou opravdu zcestné a naprosto zbytečné. 😊 A znovu se ptám, aké správanie? Kde se chovám jako kretén?)) Jako, že je hřích, ptát se ateistů, proč slaví zrovna zimní slunovrat? Co je na tom pro ně za důvod k oslavování? 😁 Tak to se omlouvám, jestli touto otázkou utrpělo ego ateisty. 🤦🏻♀️😁😁
@dahliaa keby cirkev neurobila z Kracunu Vianoce, ostala by tradicia Kracunu a nasla by roky istu formu slavenia ako kazdy iny sviatok v kazdej rodine trochu inak.
Ty si preco moslimka? 🤷♀️
@natalka13 Já jsem věřící, protože věřím v Boha.))
Já ti rozumím, ale co má ateista za důvod oslavovat zrovna zimní slunovrat? Proč?))
@dahliaa ja sa už len smejem z toho. Že vraj oslavujú slnovrat. Čo? Títo ľudia ani šajnu nemajú aku hlúposť tu vypisujú. Slnovrat? To naozaj sa už viac ani strapnit nedá.
@anonym_4212ea to, ze sa smejes je len dokaz, ako malo vies a ako kratkozraka je tvoja viera. @anonym_3be32a nepredpokladam, ze si si nieco vyhladala, takze posielam
Slovník cudzích slov (akademický) z r. 2005.
Vianoce -noc ž. pomn. (D -iam, L -iach, I -ami) ‹n›(pôvodne) kresťanské sviatky na pamiatku narodenia Krista, zavedené v 4. stor. namiesto pohanskej slávnosti zimného slnovratu, (dnes) spojené (aj bez náboženského obsahu) s darčekmi na Štedrý večer (24. 12.);
a @dahliaa vies preco je zimny slnovrat tak dolezity? Pozri sa von oknom - svetlo. Nasi predkovia boli natolko bystri, ze si vsimli, ze po obdobi temna nastava zmena. Advent bol obdobim ocakavania prichodu svetla, spojeny s roznymi magickymi obradmi. Vrcholil hodovanim na stedry vecer. A mylis sa, oslavuje sa aj letny, palia sa janske ohne.
@anonym_4212ea to, ze sa smejes je len dokaz, ako malo vies a ako kratkozraka je tvoja viera. @anonym_3be32a nepredpokladam, ze si si nieco vyhladala, takze posielam
Slovník cudzích slov (akademický) z r. 2005.
Vianoce -noc ž. pomn. (D -iam, L -iach, I -ami) ‹n›(pôvodne) kresťanské sviatky na pamiatku narodenia Krista, zavedené v 4. stor. namiesto pohanskej slávnosti zimného slnovratu, (dnes) spojené (aj bez náboženského obsahu) s darčekmi na Štedrý večer (24. 12.);
a @dahliaa vies preco je zimny slnovrat tak dolezity? Pozri sa von oknom - svetlo. Nasi predkovia boli natolko bystri, ze si vsimli, ze po obdobi temna nastava zmena. Advent bol obdobim ocakavania prichodu svetla, spojeny s roznymi magickymi obradmi. Vrcholil hodovanim na stedry vecer. A mylis sa, oslavuje sa aj letny, palia sa janske ohne.
@senta_sofia Tak jasně, každé období přináší změnu. A i tu časovou. Tak to prostě Bůh (pro někoho příroda) zařídil. Ale oslavovat slunovrat dárečkama, stromečkem a večeří? Jako proč?)) Ono ani tak nejde o ten slunovrat jako o to, udělat si večer s rodinou a obdarovat se. Někdo to nazve Vánocemi a ateista slunovratem, prostě aby měl důvod slavit...))
Jasný a teď kolik ateistů slavících zimní slunovrat slaví i letní slunovrat. 😁
@anonym_autor nie si veľmi chapava podľa tvojich reakci.
V skratke: aj ateisti chcú mať stromček, vyzdoby, darčeky. Ide o vianočnú atmosféru.Je to pekný zvyk, rodina je spolu. Obdarovat darčekom jeden druhého je skvelá vec, aj týmto sa upevňujú vzťahy. Toto vôbec nie je výhrada kresťanov. Kresťania samozrejme pre to spravia "viac", napríklad idu do kostola, modlia sa pri večeri atď
Takže keď to zhrnieme - ateisti oslavujú narodenie Ježiša, len z toho vyhodili toho Ježiša 😄
@senta_sofia Tak jasně, každé období přináší změnu. A i tu časovou. Tak to prostě Bůh (pro někoho příroda) zařídil. Ale oslavovat slunovrat dárečkama, stromečkem a večeří? Jako proč?)) Ono ani tak nejde o ten slunovrat jako o to, udělat si večer s rodinou a obdarovat se. Někdo to nazve Vánocemi a ateista slunovratem, prostě aby měl důvod slavit...))
@dahliaa pozri si tradiciu adventu, mas tam krasne vysvetlenu tradiciu stedreho vecera - povodne bolo darom slovo - vins, chodilo sa koledovat, ludia sa odbaruvali pritomnostou a prianim dobreho, neskor sa pridali drobne darceky ako jablcko, rucne vyrobena babika, konik. Ked uz krutis hlavou nad tym, ze preco darceky pre ateistov, kde najdes zmienku o darcekoch v suvislosti s narodenim Jezisa? Ak mal narodeniny, mali dary nosit jemu, ako to spravili Traja krali. Takze tradicia obdaruvania u krestanov nema poklad vobec v nicom. Pre nich je darom Jezis ako stelesnenie svetla a lasky. Vianocne stromceky u krestanov su zalezitostou 19.storocia. Nemaju ziadnu suvislost s vierou. Kdezto v pohanskych tradiciach vzdy dominovalo zdobenie pribytkov vetvickami z ceciny, znamenali novy zivot.
Takže keď to zhrnieme - ateisti oslavujú narodenie Ježiša, len z toho vyhodili toho Ježiša 😄
@anonym_3be32a ty si fakt len dalsie tela do Betlehema. Len stat a cumet tam na to dieta a nechapat.
Juuuj kolko zloby je vo vas krestankach. Ale chodte spinat ruky k bohu. Pokrytectvo najhrubsieho zrna… nepovedal ten vas boh nieco v zmysle:miluj svojho blizneho svojho ako seba sameho? Krasne sa tu ukazujete. Smejete sa. Mne je smiesne z vas. Alebo skor mozno smutno. Odsudzovat, vysmievat sa, povysovat…. To su znaky krestanov uz tisicrocia.
Ako uz bolo niekolkokrat vysvetlene co znamenaju Vianoce pre ateistov (ano volam to Vianoce, kedze je to oficialny nazov sviatku. Tak ako napriklad Novy rok): pre nas su to sviatky pokoja, mieru a lasky. Kedy sa stretne pri stole cela rodina, bilancujeme, hodnotime cely rok, obdaruvame sa, lebo sa mame radi, stromcek a svetla su tradicia, nieco co je dlho zakorenene v nas. Neoslavujeme niece narodenie. Nema to pre nas nabozensky a duchovny vyznam. Predsa vsak stale silny.
Znovu sa spytam: my vam tym nejak tie sviatky kradneme? Ublizuju vam nase “tradicie”? Nase vnimanie vianoc v inom ako duchovnom zmysle? Ze sa nad tym musite rozculovat? A vysmievat sa? Myslim, ze nie. To je len take vase: my sme krestania, kto je viac? Idete v 2 tis rocnych dogmach a veru od inkvizitorov sa velmi nelisite…
Snad ste tie VASE Vianoce prezili v pokoji a mier
@dahliaa prečo by si čokoľvek nemohol oslavovať večerou a darčekmi...alebo akokoľvek inak...vo fínsku idú v štedrí deň do sauny...prečo by sme sa mali čudovať že niekto nejako niečo oslavuje...
@natalka13 Já jsem věřící, protože věřím v Boha.))
Já ti rozumím, ale co má ateista za důvod oslavovat zrovna zimní slunovrat? Proč?))
@dahliaa ja som nemala ako dieťa oslavu zimného slnovratu boli to Vianoce ..sme spolu ako rodina trávime spolu čas a toto oslávime ..ako dieťa som nevedela nič o oslavách slnovratu a o kresťanstve veľmi málo a netušila že súvisí z vianocami..napriek tomu mi Vianoce v pohode dávali zmysel ako nejaká zdedená tradícia ktorá sa traduje a teda pokračujeme v tejto peknej tradícií a a zvyku nič mi v Tom nechýbalo... Rodičia nie sú ateisti..nevyhlasuju sa za nich ..len nemajú žiadnu vieru...skôr by som ich nazvala neveriaci..... A inak ja som sa veriaca časom stala ale pre mňa maju Vianoce význam aj ako ten slnovrat...nakoľko zimu znasam zle tu tmu a krátke dni... pôsobí na mňa depresívne často si vravím že keby nie sú Vianoce v tomto období tak sa človek už na noc neteší a ja sa naozaj teším a silno vnímam každú minútu svetlá každý deň navyše...úplne mi ten slnovrat robí dobre a úprimne sa z neho teším...
@dahliaa prečo by si čokoľvek nemohol oslavovať večerou a darčekmi...alebo akokoľvek inak...vo fínsku idú v štedrí deň do sauny...prečo by sme sa mali čudovať že niekto nejako niečo oslavuje...
@oskvarka Však ano, každý ať si oslavuje kdy chce, co chce a jak chce. Jen sranda, jak ateisté neoslavují Vánoce, ale slunovrat.))
@oskvarka Však ano, každý ať si oslavuje kdy chce, co chce a jak chce. Jen sranda, jak ateisté neoslavují Vánoce, ale slunovrat.))
@dahliaa ja neviem. Vy viete citat s porozumenim?Ci nerozumiem. Ten slnovrat bol len na vysvetlenie, dokreslenie a vysvetlenie, ze tie vase vianoce nie su az tak vase. Ze to krestania prebrali a s nimi aj mnoho tradicii.
Ako to, ze tu bolo xy pisane, co pre ateistov vianoce znamenaju si si nevsimla? Jaaaj z toho sa neda vysmievat. Rozumiem
@anonym_3be32a ty si fakt len dalsie tela do Betlehema. Len stat a cumet tam na to dieta a nechapat.
Absolútne nechápem prečo tu prskáte okolo seba toľko zlosti, odvolávate sa na ukradnutie dátumov, inkvizíciu a neviem čo. Veď keď sám neviem prečo čo oslavujem, alebo to neviem podať dostatočne pochopiteľne a inteligentne, tak sa nezapájam do diskusie a idem ďalej. A keď to viem a chcem zdôvodniť a vysvetliť, tak to napíšem v slušnosti. Bolo tu viackrát vysvetlené, že sa vám to páči ako rodinné sviatky, že ste prebrali niektoré zvyky z tých kresťanských spôsobov osláv a nevnímate to ako narodenie Ježiša... a bodka. V pohode vysvetlenie pre všetkých.
@dahliaa ale ako vieš prečo sa mám zamýšľať že niekto niečo oslavuje alebo neoslavuje a ak to oslavuje ešte aj nad tým akým spôsobom...veď na svete je toľko rôznych osláv a každé majú rôzne charaktery tradície aj spôsoby slávenia... Vianoce sú rodinným sviatkom a na Slovensku ich podľa mňa slávi takmer každý a veriacich je len percento z nich ...nevidím dôvod zamýšľať sa nad tým prečo ateisti slávia Vianoce...niektorý dokonca aj ako neveriaci...čo nevedú deti k žiadnej viere ale ponechajú si kresťanský a duchovný rozmer lebo samom to páči...má to pre nich čaro možno k z nejakej úcty k predchádzajúcim generáciám ktorý kresťanmi boli... Alebo aj pre tých ktorý to majú prudko od kresťanstva oddelené a vôbec nemusia oslavovať slnovrat a je to pre nich 100 percentne ateistické (myslené tým že bez akéhokoľvek duchovná a akúkoľvek vieru v niečo neprirodzene a duchovné....úplne v pohode sa to dá...)
Absolútne nechápem prečo tu prskáte okolo seba toľko zlosti, odvolávate sa na ukradnutie dátumov, inkvizíciu a neviem čo. Veď keď sám neviem prečo čo oslavujem, alebo to neviem podať dostatočne pochopiteľne a inteligentne, tak sa nezapájam do diskusie a idem ďalej. A keď to viem a chcem zdôvodniť a vysvetliť, tak to napíšem v slušnosti. Bolo tu viackrát vysvetlené, že sa vám to páči ako rodinné sviatky, že ste prebrali niektoré zvyky z tých kresťanských spôsobov osláv a nevnímate to ako narodenie Ježiša... a bodka. V pohode vysvetlenie pre všetkých.
@anonym_3be32a bohuzial sa ukazalo, ze jediny, kto nevie, co oslavuje, ste vy. Tliachate tu o narodeni Jezisa, ktoreho datum narodenia nie je nikde zachovany. Vianoce zaviedla cirkev v 4.storoci nasho letopoctu, 4.storocia po smrti Jezisa, ktory ich dovtedy nezaujimal. A zahadne ich zaviedli do obdobia pohanskych oslav - nahoda/zamer? Preto to ukradnutie datumu.
Vies, preco napriklad aj krestania pri veceri prekrajuju jablcko? Preco jedia oblatky s medom? Lebo to boli pohanske tradicie, ktore sa dochovali az do sucasnosti. Takze naozaj sa nestrapnuj, ale nacitaj si nieco o povode tych vasich sviatkov a potom sa mozeme rozpravat dalej. Tvojimi slovami, ked nemam co povedat, lebo neviem, tak sa do diskusie nezapajam.
@dahliaa prečo sranda ? Ako môže to byť pre niekoho zvláštne kto vyrástol s tým že Vianoce sú kresťanské oslavy narodenia Ježiša a teda prečo ich oslavuje niekto neveriaci... Ale myslím že informácií je dostupných dosť na túto tému ...ale áno možno ako dieťa ak by som bola vyrástla v kresťanskej rodine tiež by to bola pre mňa otázka ktorú by som asi pokladala ľuďom okolo seba... Ale asi by to prišlo skor ako v dospelosti...to by bola asi otázka na rodinu rodičov ...tie otázky ktoré rodičia 5 minút rozmýšľajú ako majú odpovedať...
Inak ty čo tu písali že ich deti sa rozhodli neveriť...neviem či malé dieťa dokáže tak ľahko spraviť také rozhodnutie ale napriek tomu si myslím že takých deti je tiež dosť a úplne ich chápem lebo tie deti majú rodičov a rodinu a na takúto rodinný tradíciu kto nosí u nás darčeky ešte o to viac ak je to v každej rodine trochu inak...tak ak mám v rodine niekoho kto mi celú teóriu nepodporí tak veľmi ťažko budem presvedčivá a ak som navyše povaha ktorá keď sa má tváriť že niečo čo je vymyslené je pravdivý fakt tak sa začne tváriť veľmi podozrivo že má hneď každý prekukne 😂 tak si jednoducho nemavyberam...my sa doma obaruvame navzájom aj na Mikuláša aj na Vianoce inak to u nás nejde...
@dahliaa ale ako vieš prečo sa mám zamýšľať že niekto niečo oslavuje alebo neoslavuje a ak to oslavuje ešte aj nad tým akým spôsobom...veď na svete je toľko rôznych osláv a každé majú rôzne charaktery tradície aj spôsoby slávenia... Vianoce sú rodinným sviatkom a na Slovensku ich podľa mňa slávi takmer každý a veriacich je len percento z nich ...nevidím dôvod zamýšľať sa nad tým prečo ateisti slávia Vianoce...niektorý dokonca aj ako neveriaci...čo nevedú deti k žiadnej viere ale ponechajú si kresťanský a duchovný rozmer lebo samom to páči...má to pre nich čaro možno k z nejakej úcty k predchádzajúcim generáciám ktorý kresťanmi boli... Alebo aj pre tých ktorý to majú prudko od kresťanstva oddelené a vôbec nemusia oslavovať slnovrat a je to pre nich 100 percentne ateistické (myslené tým že bez akéhokoľvek duchovná a akúkoľvek vieru v niečo neprirodzene a duchovné....úplne v pohode sa to dá...)
@oskvarka Proto jsem se taky ptala, co tak ateisty fascinuje zrovna na zimním slunovratu, že to mají potřebu slavit stylem stromeček, dárky, večeře? Důvod, proč člověk něco slaví by měl snad umět vysvětlit, ale toho se tady moc nedočkáš, to raději budou trapně kopat kolem sebe, aby se vyhnuli odpovědi.. Ve skutečnosti tady ale ani tak nejde o nějaký slunovrat. To je jen pojmenování, aby to nenazývali Vánocemi. Kolik z nich si vůbec během těch dní skutečně vzpomene, že ,,húrá, je tu slunovrat" jdeme to oslavit...🌞😁
@oskvarka Proto jsem se taky ptala, co tak ateisty fascinuje zrovna na zimním slunovratu, že to mají potřebu slavit stylem stromeček, dárky, večeře? Důvod, proč člověk něco slaví by měl snad umět vysvětlit, ale toho se tady moc nedočkáš, to raději budou trapně kopat kolem sebe, aby se vyhnuli odpovědi.. Ve skutečnosti tady ale ani tak nejde o nějaký slunovrat. To je jen pojmenování, aby to nenazývali Vánocemi. Kolik z nich si vůbec během těch dní skutečně vzpomene, že ,,húrá, je tu slunovrat" jdeme to oslavit...🌞😁
@dahliaa ty sa tu stale motas okolo toho jedneho dna, napisala som ti, aby si si pozrela nieco k adventu. Ten jeden den, ktory nechapes, bol vyvrcholenim adventu. Preto vecera, preto hodovanie. Na vsetko najdes vysvetlenie, co sa v pripade krestanskych Vianoc povedat neda. A sama stedra vecera u krestanov je len prebraty pohansky zvyk, rovnako ako koledy a ine.

@dahliaa za takéto správanie ani náhodou nejdeš do neba ;)
@anonym_cf1b70 Za aké správanie? Že se ptám, co vede ateisty k oslavě zimního slunovratu?)))) A ty jsi kdo, aby jsi mě soudíla? 😅 Prosím tebe... 😁