icon

Prečo si ateisti dávajú darčeky?

Včera o 13:09

Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.

katulienkax
Včera o 15:40

Davanie darcekov je pohansky zvyk, ciry materializmus co nema nic spolocne s krestanstvom, podobne vianoce, pohansky sviatok slnovratu nemal s krestanstvom vobec NIiiiiiiC. Takze ano pohania mozu slavit vianoce ako postupny navrat k jari

anonym_0b2b38
Včera o 15:41

autor, videl si stromcek v kostole, takze je nutne krestansky? traja krali doniesli dary, takze odteraz (odvtedy) moze dary davat a prijimat iba krestan? slovo stedry mozu pouzivat a praktizovat vsetko “stedre” iba krestania?
tvoja logika a videnie sveta je presne to, co robi ateistu ateistom.. a odhana ludi od krestanstva
len ti zatlieskat…robis fakt “zasluznu” pracu

roja01
Včera o 15:54

@anonym_autor https://spolocenstvoevanjelia.sk/su-vianoce-len...
Co bolo skor?
Aj ked verim viem, ze niektore pohanske a ino-nabozenske zvyky a pribehy sa prekryvaju s krestanskymi.

autor
Včera o 15:59
@viestta

@anonym_autor uz som cakala na debatu, kde si zas nejaky krestan privlastni Vianoce. Na pocudovanie si prva a celkom meskas, oproti inym rokom.
Preco oslavujeme Vianoce? Preco jeme tradicne jedla? Preco ozdobujeme dom? Preco mame vianocny stromcek? Preco si davame darceky? Na vsetky tieto otazky existuje len jedna odpoved: Lebo to chceme. Nic viac a nic menej za tym nehladaj.

@viestta v 90% prispevkoch sa s tebou zhodujem.veľakrát nič nenapišem do diskusie lebo mám rovnaký názor ako ty a už si hi napísala..ale čo sa týka viery, náboženstva tam sa mezhodneme.

autor
Včera o 16:01
@janai1

@hopsas ja zas nechápem prečo niekto oslavuje narodenie niekoho, v mesiaci v ktorý sa nenarodil

@janai1 nevie sa presný dátum Ježišovho narodenia

anonym_c5e96d
Včera o 16:12
@anonym_autor

@anonym_autor skús sa zamyslieť či to nemá svoj dôvod

viestta
Včera o 16:12
@anonym_autor

@viestta v 90% prispevkoch sa s tebou zhodujem.veľakrát nič nenapišem do diskusie lebo mám rovnaký názor ako ty a už si hi napísala..ale čo sa týka viery, náboženstva tam sa mezhodneme.

@anonym_autor ale predsa tu nejde o vieru, tu vam nikto neberie, verte ak vam to pomoze lepsie zit oslavte co vam vyhovuje a ako vam vyhovuje. Ale tu ide o toleranciu. Toleranciu k tom, ze niekto to ma inac ako je pre teba to jedine spravne. Nie si schopna tolerovat to, ze ateisti slavia Vianoce aj ked za tym nevidia ziaden duchovny rozmer? Slavia, lebo ich slavit chcu. Ci myslis, ze teraz maju len sediet v nevyzdobenom dome v teplakoch pretoze pre nich to nie je o tom krestanskom ponimani? Mas pocit, ze by si nemali ani davat darceky, ani mat stromcek a jes tradicne viancne menu? Preco by to nemohli mat tak ako sa im paci, teda aj so stromcekom, darcekmi, rybou a salatom ale bez polnocnej omse a motlitby pred vecerou? Toto mi vysvetli, preco ti to tak vadi?

anonym_cf1b70
Včera o 16:23

@anonym_autor lebo nepotrebujeme veriť v niečo vymyslené a môžeme si robiť čo chceme ;)

senta_sofia
Včera o 16:40
@anonym_autor

@anonym_autor zeby preto, ze si cirkev vzala z historie len to, co jej vyhovuje? A ze aj ten Jezis sa im hodil az od urciteho casu? Zidovsky kral a nevedeli by datum narodenia? Herodes, ktory dal povrazdit vsetky neviniatka narodene v priblizne rovnaky cas a zrazu nevieme?

anonym_2e67cb
Včera o 16:55

@anonym_autor a cele je to blbost , original to bol pohansky zvyk

iwesska
Včera o 17:24

Pre nas je to oslava vianocnych sviatkov (rozumej 3 dni volna),rodiny. Neoslavujem nikoho narodeniny. Tak isto ako Velka Noc. Radsej takto,ako plut jed a hejty po susedoch,po forach,ohovarat,robit zlobu,a potom ist do kostola a hrat sa na krestana.

anonym_846218
Včera o 18:18
@billy_jean

Ja som kresťanka - katolíčka. Ale nalejme si čistého vína. Všetci vieme, že pôvodne išlo o pohanské sviatky zimného slnovratu, ktoré sa slávili dávno pred kresťanstvom. Ľudia si nimi pripomínali najkratší deň a najdlhšiu noc v roku a návrat svetla. Oslavovalo sa slnko, nový cyklus, život a nádej. Používali sa zelené vetvy, ihličnany, svetlá, oheň, hodovanie a obdarúvanie ako symbol hojnosti a ochrany pred zimou.

Kresťanstvo tieto sviatky neskôr prevzalo a preinterpretovalo takto:
– zimný slnovrat nahradilo narodením Ježiša
– svetlo dostalo význam Kristus ako svetlo sveta
– dary nadviazali na príbeh troch mudrcov

Historicky teda stromček, svetlá, darčeky, hostina nie sú pôvodne kresťanské prvky. Kresťanský je teologický výklad, nie samotné zvyky, Preto dnes veriaci v nich vidia náboženský význam a neveriaci ich vnímajú ako kultúrny, rodinný a spoločenský sviatok. Nejde o branie si niečoho od kresťanov,, ale o to, že Vianoce sú vrstvený sviatok, kde sa mieša pohanstvo, kresťanstvo aj moderná tradícia. Jedni oslavujú vieru, druhí svetlo, pokoj, rodinu a čas spolu. A obe roviny existujú paralelne už stáročia.

@billy_jean mne to pride presne tak...ze krestania tej symbolike dali novy vyznam, ako ked sa Stary zakon naplnil v Novom, prichodom Jezisa Krista, sa naplnili proroctva zo stareho zakona a tak, ako Archu zmluvy, nahradila Panna Maria, Matka Vecneho Slova, Bozieho Syna. A predsa, existuje paralelne aj Stary zakon, podla neho zije zidovska tradicia a potom ten Novy, podla ktoreho ziju krestania v roznych obmenach, tradiciach. Za mna uplne normalne a zbytocne sa tu ludia urazaju a hadaju. Kto chce, chape paralely, rozne vyznamy, ale na to treba nadhlad a snahu to pochopit a hlavne pochopit, ze hadat sa na Vianoce je uplne mimo.

janai1
Včera o 18:19
@anonym_autor

@anonym_autor ale na 100% sa vie, že to nebol december 😉 takže?

billy_jean
Včera o 18:26
@anonym_846218

@billy_jean mne to pride presne tak...ze krestania tej symbolike dali novy vyznam, ako ked sa Stary zakon naplnil v Novom, prichodom Jezisa Krista, sa naplnili proroctva zo stareho zakona a tak, ako Archu zmluvy, nahradila Panna Maria, Matka Vecneho Slova, Bozieho Syna. A predsa, existuje paralelne aj Stary zakon, podla neho zije zidovska tradicia a potom ten Novy, podla ktoreho ziju krestania v roznych obmenach, tradiciach. Za mna uplne normalne a zbytocne sa tu ludia urazaju a hadaju. Kto chce, chape paralely, rozne vyznamy, ale na to treba nadhlad a snahu to pochopit a hlavne pochopit, ze hadat sa na Vianoce je uplne mimo.

@anonym_846218 Preto dnes existujú paralelne dve roviny. Veriaci v nich vidia duchovný a náboženský rozmer, iní kultúrny, rodinný a spoločenský sviatok. Nie je to o požičiavaní si niečoho od kresťanov, ale o vrstvení tradícií, ktoré tu funguje stáročia. Tak ako vedľa seba existuje Starý a Nový zákon, židovská a kresťanská tradícia, rôzne výklady a symboly, tak vedľa seba prirodzene existujú aj rôzne spôsoby prežívania Vianoc. Za mňa úplne normálne. Jediné, čo na tom pôsobí naozaj mimo, je hádať sa o tom práve na Vianoce. To už chce menej dogmy a viac nadhľadu.

anonym_c16b66
Včera o 19:15

@anonym_autor hej presne tak, milujeme svetielka, ihlicie a vyzdobu, fajnu veceru, darceky a potom klidecek pri rozpravkach a knizkach. Hlavne to volno si uzivame, ze sme spolu, su prazdniny, mame dlhu dovolenku, firmy zatvorene, nikto neotravuje. Chodime na prechadzky, na navstevy a na trhy stretavat sa s kamosmi, a sviatkujeme az do noveho roka, pripadne do troch kralov.
Milujem toto obdobie a vobec ho nespajam s nabozenstvom ci vierou. Pripomina mi to detstvo a rodinne tradicie a zvyklosti.

bosorkabb
Včera o 20:25

Celé Vianoce sú pôvodne pohansky sviatok ale to isto vieš. Informácií je dostatok.

petronellla87
Včera o 20:37
@senta_sofia

@pr85 dalsi, co si nedovidi na koniec nosa a mysli si, ze krestanstvo je pupkom sveta. Tie “vase” sviatky sa slavili uz vtedy, ked Jezis tahal za sebou kacera, akurat sa oslavoval zimny slnovrat

@senta_sofia ...ked Jezis za sebou tahal kacera....made my day😅😅😅

autor
Včera o 20:40
@viestta

@anonym_autor ale predsa tu nejde o vieru, tu vam nikto neberie, verte ak vam to pomoze lepsie zit oslavte co vam vyhovuje a ako vam vyhovuje. Ale tu ide o toleranciu. Toleranciu k tom, ze niekto to ma inac ako je pre teba to jedine spravne. Nie si schopna tolerovat to, ze ateisti slavia Vianoce aj ked za tym nevidia ziaden duchovny rozmer? Slavia, lebo ich slavit chcu. Ci myslis, ze teraz maju len sediet v nevyzdobenom dome v teplakoch pretoze pre nich to nie je o tom krestanskom ponimani? Mas pocit, ze by si nemali ani davat darceky, ani mat stromcek a jes tradicne viancne menu? Preco by to nemohli mat tak ako sa im paci, teda aj so stromcekom, darcekmi, rybou a salatom ale bez polnocnej omse a motlitby pred vecerou? Toto mi vysvetli, preco ti to tak vadi?

@viestta mne to nevadi, len sa zamyslam,
preco to robia, ak neveria...krestania v tom vidia symboliku, ale kvoli comu ateisti.v podstate ste mi tu odpovedali.

anonym_7c9676
Včera o 20:43
@anonym_autor

@viestta mne to nevadi, len sa zamyslam,
preco to robia, ak neveria...krestania v tom vidia symboliku, ale kvoli comu ateisti.v podstate ste mi tu odpovedali.

@anonym_autor aku symboliku v tom vidia krestania? Ked davanie darcekov nema s krestanstvom nic spolocne?

autor
Včera o 20:49
@anonym_7c9676

@anonym_autor aku symboliku v tom vidia krestania? Ked davanie darcekov nema s krestanstvom nic spolocne?

@anonym_7c9676 uz som tu ti pisala.mudrci priniesli dary zkato kadidlo a myrhu

anonym_7c9676
Včera o 20:53
@anonym_autor

@anonym_7c9676 uz som tu ti pisala.mudrci priniesli dary zkato kadidlo a myrhu

@anonym_autor aha a preco sa teda darceky davaju az od nejakeho 19. storocia, ked Traja krali priniesli dary v case, ked sa zacal pisat nas letopocet?

autor
Včera o 20:56
@anonym_7c9676

@anonym_autor aha a preco sa teda darceky davaju az od nejakeho 19. storocia, ked Traja krali priniesli dary v case, ked sa zacal pisat nas letopocet?

@anonym_7c9676 ideme sa doťahovať?

anonym_7c9676
Včera o 21:01
@anonym_autor

@anonym_autor normalne sa pytam, ake dotahovanie. Sa tvaris ako krestanka, tak hadam mas vedomosti o povode tohto sviatku a nebudes mi tvrdit, ze jedina symbolika je s Troma kralmi, ktori priniesli dary.

enmery
Včera o 21:02
@anonym_autor

@anonym_autor Namiesto, sorry, sekla som sa...tak typicky slovenské.
Prosím Ťa, už nič viac nepíš, každou jednou spravou sa len ešte viac zahrabávaš.
Teraz knižnica a google a seriózne stránky a doštudovať, čo, preco vianoce, že sú to vsetko pohanské zvyky, zimný slnovrat atď. Ale keď už kresťanovi vadí, že sa oslavuje a niekto sa k sebe sprava pekne, tak je tento svet fakt v prdeli.
Hlúposť nebude nikdy názorom.

autor
Včera o 21:05
@enmery

@anonym_autor Namiesto, sorry, sekla som sa...tak typicky slovenské.
Prosím Ťa, už nič viac nepíš, každou jednou spravou sa len ešte viac zahrabávaš.
Teraz knižnica a google a seriózne stránky a doštudovať, čo, preco vianoce, že sú to vsetko pohanské zvyky, zimný slnovrat atď. Ale keď už kresťanovi vadí, že sa oslavuje a niekto sa k sebe sprava pekne, tak je tento svet fakt v prdeli.
Hlúposť nebude nikdy názorom.

@enmery nikomu to nevadi ale pytala som sa co vlastne ateisti oslavuju.ale OK

viestta
Včera o 21:47
@anonym_autor

@enmery nikomu to nevadi ale pytala som sa co vlastne ateisti oslavuju.ale OK

@anonym_autor az doteraz si vobec netusila co ateisti oslavuju... Nehnevaj sa, ale fakt mi to prislo vyryvacne, pokrytecke a povysenecke to co si sa pytala hned na zaciatku. O tom, ze na tych oslavach krestanskych Vianoc aj so vsetkymi tymi "tradicnymi" zvykmi a symbolmi je pramalo toho skutocne povodneho, vacsina je len nabalena z historie, prevzate z inych krajin a kultur. (ak vobec nieco). To vsetko sice neubera na vasej duchovnej podstate, ktoru v nich hladate a aj nachadzate, ale naozaj este aj ta polnocna poboznost, ktora sa slavi (asi) univerzalne v celom krestanskom śvete sa traduje len od stredoveku

pr85
Dnes o 00:45

@viestta Bola by si ochotná oslavovať napr. Eid al Adha tým, že by si si vytvorila nejake neislamske tradície spojené s týmto sviatkom? Oslavovala by si napr. židovský sviatok Tu BiShvat len zasadením nejakého stromu bez jeho nabozenskeho významu? Asi nie, však. Či sa ti to páči alebo nie, Vianoce sú náboženským sviatkom kresťanov (toto pochopili aj napr. moslimovia vo Francúzsku, ktorí zakazujú svojim deťom hocijakú oslavu vianoc, lebo pre nich je prípustné oslavovať narodeniny proroka Mohameda -Mawlid al Nabi, ale nie Ježiša - v moslimskom chápaní prorok Isa).

anonym_68d253
Dnes o 01:07

juuj moja, ty o tych vianociach vlastne nic nevies 🙂

bosorkabb
Dnes o 06:19

Odporúčam si trochu prečítať o pôvode
Vianoc,zvykoch....
Katarína Nádaská má k tomu niekoľko rozhovorov. Aj knihy plné informácií. A tam sa dozvieš že stromček či darčeky sú celkom nová záležitosť.

senta_sofia
Dnes o 06:46
@pr85

@viestta Bola by si ochotná oslavovať napr. Eid al Adha tým, že by si si vytvorila nejake neislamske tradície spojené s týmto sviatkom? Oslavovala by si napr. židovský sviatok Tu BiShvat len zasadením nejakého stromu bez jeho nabozenskeho významu? Asi nie, však. Či sa ti to páči alebo nie, Vianoce sú náboženským sviatkom kresťanov (toto pochopili aj napr. moslimovia vo Francúzsku, ktorí zakazujú svojim deťom hocijakú oslavu vianoc, lebo pre nich je prípustné oslavovať narodeniny proroka Mohameda -Mawlid al Nabi, ale nie Ježiša - v moslimskom chápaní prorok Isa).

@pr85 nie, v nasom kulturnom priestore nie su Vianoce len krestanskym sviatkom. Ako krestansky sviatok sa prelinaju so sviatkami zimneho slnovratu, ktore oslavovali uz Slovania. Sa pozri na advent, tradicie plne magie, to by urcite ta vasa RKC dovolila. Ta tradicia adventu je ovela silnejsia ako tieto dva dni, co sa vy krestania hrate na to, ze oslavujete narodenie Jezisa. A ak teda oslavujete narodenie Jezisa, dufam, ze v skromnosti, pokore, tichosti, bez komercnych stromcekov, darcekov, dekoracii, lebo Jezis sa narodil v mastali. Porozmyslaj nad tym, kde je symbolika hojnosti Stedrovecernej vecere. Tradicia kolednikov, vinsov. Uboho sa na tom prizivujete a idete sa tvarit, ze je to nieco, co ste sem priniesli vy. Preco nie je zmienka o jednom z vasich najvacsich sviatkov v svatom pisme? Nechajte si Velku noc, tam mate aspon dokaz, ze Jezis zomrel na krizi. Ale vyvysovat sa nad inymi a vycitat im oslavu Vianoc, to je skutocne cez ciaru.