Prečo si ateisti dávajú darčeky?
Táto otázka je skôr na vás, ktoré sa tu prezentujete ako ateistky.Na druhej strane dom osvetlený od komina až po pivnicu a mnoho darcekov pod stromčekom.Prečo???
Veď vy neveríte.Kresťania tým, že zasvietia stromček vyjadrujú symboliku.Ježiš svetlo prišlo do tmy.Darčeky tiež symbolika. Mudrci priniesli Ježiškovi dary.Či ste si vzali od kresťanov to čo vám vyhovuje??Mnohí majú aj štedrú večeru.Za mňa zvláštne.Ved keď neverím, tak neoslavujem.
@moonlight1210 no jasne, a zas len vyhýbava odpoveď na autorkynu otázku. Jasnú odpoveď tu ešte nenapísala ani jedna. A prečo? Lebo to nevie.
@anonym_4212ea ja som napísala hneď na začiatku. Lebo chceme. To nese chcenie vám v niečom bráni a ubližuje? Oslavujeme Vianoce ako chceme. Tak isto aj Dušičky. Lebo chceme a ako chceme. Aj Veľkú noc travime po svojom, lebo je chceme tak tráviť. Aj všetky ostatné cirkevné sviatky. A nijakým spôsobom tým nebránime vašim spôsobom slávenie. My dokonca rešpektujeme, že máte na to svoje dôvody a ze ich slávite inac ako ja, Zuza, Mara, Ďuro, ja alebo ho aj Rachel a Aaron. Co keby ste začali tolerovať aj vy. Ubudlo by tým z vážnosti vašej a aj z hodnoty tých sviatkov?
@anonym_autor Tieto dni sa tu roztrhlo vrece s krestanmi, ktorych hlavnou temou Vianoc je sirit nenavist a rozchuchavat hadky a dokonca si to uzivaju.
Ja za seba - kvoli detom. Kebyze to je na mne, Vianoce neoslavujem a kazdy rok ich pretrpim a neviem sa dockat, kedy to skonci. Uz ste s tym otravni jak osika v zadku
@moonlight1210 no jasne, a zas len vyhýbava odpoveď na autorkynu otázku. Jasnú odpoveď tu ešte nenapísala ani jedna. A prečo? Lebo to nevie.
@anonym_4212ea ja som napr.napisala, slavime zimny slnovrat… a ci va nie je blbe slavit pohanske sviatky, vy krestania…(ano vase nabozenstvo si privlastnilo pohansky sviatok)
A to ze ty nepoznas historiu svojej viery uz nie je nas problem 🤷♀️
Ale bit sa takto krestansky do hrude mi len potvrdzuje, co si o krestanstve myslim uz dlho. Pokrytectvo, odsudzovanie, pretvarka, netolerancia… to sa s vami taha uz 2tis rokov….
@anonym_4212ea Aka vyhybava odpoved?
Jasne som ti napisala, ze oslavy v tom obdobi boli tisicrocia pred Kristom.
Krestania dosli az potom. A to ti nedava pravo absolutne na nic. Ani len na tu nezmyselnu otazku, co si na zaciatku polozila o tom, preco pohania maju ten isty den.
Maju ho, lebo ho mali skor, ako krestanstvo vobec bolo zalozene.
Mali ho uz pred Kristom.
Preto.
Vianocne sviatky sa slavili aj za komunizmu ako sviatky pokoja a mieru
je dlhorocna tradicia, z coho vychadzaju ti uz vysvetlili.
Niekto ich slavi ako Narodenie Jezisa Krista
Niekto ma Santa Klausa
Niekto Slnovrat
Niekto sviatky pokoja
kazdy podla svojho
@anonym_4212ea ja som napr.napisala, slavime zimny slnovrat… a ci va nie je blbe slavit pohanske sviatky, vy krestania…(ano vase nabozenstvo si privlastnilo pohansky sviatok)
A to ze ty nepoznas historiu svojej viery uz nie je nas problem 🤷♀️
Ale bit sa takto krestansky do hrude mi len potvrdzuje, co si o krestanstve myslim uz dlho. Pokrytectvo, odsudzovanie, pretvarka, netolerancia… to sa s vami taha uz 2tis rokov….
@anonym_d6de30 Presne tak - a ta bohorovnost a nadradenost..
Krestanov má každý tolerovať ale oni nemusia nikoho 👍
Krestanov má každý tolerovať ale oni nemusia nikoho 👍
@anonym_cf1b70 Normalne x-ta tema, ze naco vobec my ostatni mame Vianoce a co si to dovolujeme....A toto tu robia ako uzitocni trollovia uz tyzden
Ja si napriklad uzivam zasluzene volno za to, ze cely rok aj svojimi danami dotujem fungovanie cirkvi, a to ci chcem alebo nechcem.
@anonym_d6de30 Presne tak - a ta bohorovnost a nadradenost..
@mircalla nevadi. Ved sa vyspovedaju nie 🤷♀️
Ja mam napr.aj 1.sv prijimanie, ale odmietam cirkev a ich ucenie (vojny, zabijanie v mene viery, dehonestacia zien, dedicny hriech, celibat, atd atd, je toho mnoho u mna)…
Ozaj, tak mi napadlo: všetky kresťanský, ktoré sú pobúrenie z toho, že ateisti slávia Vianoce zdôvodnite par slovami, prečo vás to poburuje a aký je pre nás podľa vás správny spôsob trávenia tých 3 voľných dní. Zamyslime sa a na tie ďalšie sa skúsime zariadiť tak, aby sme vám nenarusali vianočnú pohodu aby ste sviatky lásky k bliznemu a nádeje a viery vo vykúpenie mohli nerušene prežiť tak ako si želáte.
Ozaj, tak mi napadlo: všetky kresťanský, ktoré sú pobúrenie z toho, že ateisti slávia Vianoce zdôvodnite par slovami, prečo vás to poburuje a aký je pre nás podľa vás správny spôsob trávenia tých 3 voľných dní. Zamyslime sa a na tie ďalšie sa skúsime zariadiť tak, aby sme vám nenarusali vianočnú pohodu aby ste sviatky lásky k bliznemu a nádeje a viery vo vykúpenie mohli nerušene prežiť tak ako si želáte.
@viestta Alebo je tu aj moznost B - vyprdneme sa na ich zelania, mne sa to celkom osvedcilo.
Celkom mi tieto detinske poziadavky “jedinych pravych” krestanov pripominaju tu pani, co sa tu pred rokmi pytala, ci existuje zakon, aby zazalovala exmanzelku, ze si nechala priezvisko po exmanzelovi. Aby ju donutila sudnou cestou zmenit si ho. (Ked jej totiz napisala poziadavku, tak ju s nou poslala po teplu vodu. Tak bola urazena.)
Lebo teraz je uz ona pani XY, tak taka ma pravo byt v zivote jej muza len jedina. A ziadna ina exmanzelka sa uz tak nesmie volat. To priezvisko patri uz len jej.
Ako tiez sa mam za ateistu…a ked tu ides riesis darceky tiez by ma zaujimalo aky mas nazor na to ze som na vianoce nedala darcek ani nedostala darcek nakolko to v rodine nemame zrovna zauzivane …teraz k pointe …objavila sa mi v byte sama od seba vec teraz na vianoce, ktora ma spojenie z niecim co mam rada sama od seba ale nikto ani z mojej rodiny ani z blizkych nechape… takze s cim som si to ako ateista zasluzila ked sa mi v byte objavi nieco co nema fyzickeho darcu?…
Mne sa veľmi páči, ako kresťania chrlia lávu. Ako posudzujú, odsudzujú, kritizujú, ohovárajú a vedia všetko najlepšie. Ako vo vedľajšej diskusii, kde sa rieši, či sa na Vianoce MÔŽE prať a upratovať 🤦🏻♀️ Kde je tá vaša láska k blížnemu?
@anonym_4212ea lebo je to bohužiaľ tak že ten deň je dátumovo dany
@anonym_cf1b70 a preco je to tak datumovo dane? Zamyslala si sa niekedy nad tym? Ked teda bohuzial oslavujes v datume, ktory je dany?
@bosorkabb tebe možno nie.ale mne to zmysel dáva a to mi stačí.
@anonym_autor aha, dáva zmysel oslavovať narodenie v úplný iný deň dokonca mesiac ako sa človek narodil. To fakt stačí ako dokreslenie tvojho chápania faktov.
Bežne oslavujes narodeniny pol roka dopredu?
Otázka a tá správna je prečo kresťania prebrali pohanské slávnosti,len si k nim vymysleli rozprávku?
Lebo pohania tu boli skôr ako kresťania. To sú proste fakty. Tie zmeniť nevieš aj keď sa budeš veľmi snažiť.
Mne sa veľmi páči, ako kresťania chrlia lávu. Ako posudzujú, odsudzujú, kritizujú, ohovárajú a vedia všetko najlepšie. Ako vo vedľajšej diskusii, kde sa rieši, či sa na Vianoce MÔŽE prať a upratovať 🤦🏻♀️ Kde je tá vaša láska k blížnemu?
@anonym_a8c94a Ano, tam jedna "krastanka" dala, ze pre bezboznikov su Vianoce len obzerstvo
@anonym_4212ea aka vyhybava odpoved? To je bohuzial holy fakt, ze krestanska tradicia Vianoc je postavena na pohanskej a tie sviatky tu boli davno predtym. Ty sa pytas, aky slnovrat? Dufam, ze vies, ze mame 4 rocne obdobia? Ci to sa v pribehu o stvoreni zeme neprebera?
@senta_sofia to o tom slnovrate co slávite na vianoce, ste sa učili v škole? Lebo ja som sa to nikdy v škole neučil.
A končím s touto témou, lebo vidím ze aj táto dopadla takisto ako všetky ostatné tu. Čiže urážkami a rypanim.
@senta_sofia to o tom slnovrate co slávite na vianoce, ste sa učili v škole? Lebo ja som sa to nikdy v škole neučil.
@anonym_4212ea mozno treba otvorit aj inu knihu ako Bibliu 😉
@anonym_4212ea zhovadzujes jedine seba, aspon sa neschovavaj za to, ze si anonym, ked nas tu ides presviedcat. A jasne, cakala som, kedy teatralne napises, ze koncis. Iny nazor nie je urazka. Este popros adminov, aby temu zmazali. Nech mozes zalozit dalsiu.
@anonym_4212ea jaj, a ešte, v kalendári sú vianočné dní, mame voľno kvôli Vianociam a nie kvôli slnovratu. Či u teba áno? Ty nemáš voľno kvôli Vianociam?
@ria_sprout aký slnovrat, co to trepes?
@anonym_4212ea nedaj sa vysmiať, ty si nikdy nepočula, že Vianoce boli pôvodna pohanska oslava slnovratu? 😅
@anonym_autor aha, dáva zmysel oslavovať narodenie v úplný iný deň dokonca mesiac ako sa človek narodil. To fakt stačí ako dokreslenie tvojho chápania faktov.
Bežne oslavujes narodeniny pol roka dopredu?
Otázka a tá správna je prečo kresťania prebrali pohanské slávnosti,len si k nim vymysleli rozprávku?
Lebo pohania tu boli skôr ako kresťania. To sú proste fakty. Tie zmeniť nevieš aj keď sa budeš veľmi snažiť.
@bosorkabb ja nerozumiem tomu že Ježiš, apoštoli ani Ježišovi učeníci - kresťania neoslavovali narodeniny ani svoje, ani Ježišove, lebo to považovali za pohanské oslavy ktoré sa nepáčia židovskému a kresťanskému bohu
a teraz 300 rokov po Ježišovej smrti si ľudia zmyslia, že sa boh otočil o 180° a čo sa mu nepáčilo je mu odrazu prijateľné a začnú oslavovať Ježišove narodeniny dokonca ich určia na deň kedy majú oslavu narodenín pohanský bohovia
tak potom aj v iných veciach si môžem povedať že čo sa v minulosti bohu nepáčilo je teraz žiadúce a "kresťanské" to robiť a názor boha na to ma nezaujíma
@anonym_4212ea jaj, a ešte, v kalendári sú vianočné dní, mame voľno kvôli Vianociam a nie kvôli slnovratu. Či u teba áno? Ty nemáš voľno kvôli Vianociam?
@anonym_4212ea nastuduj si prosim historiu svojho nabozenstva 🙏
Preco je to tak ako to je teraz. V kalendari je stredry den, nie narodenie Krista… si sa zamyslel/la, ze preco slavite Kristovo narodenie v den, ked sa nenarodil? To si neprislo nikdy zvlastne?
Ale teda v uplnej skratke: aby krestania lahsie “preonacili” Pohanov uctievajucich Matku zem na “svoje” krestanske nabozenstvo nastavili najvacasi den krestanstva na najvacsi den pohanstva… ale toto je tak z lietadla, ze az… ale obavam sa, ze to aj tak nepadne na urodnu podu

@anonym_cf1b70 áno? A prečo to robíte akurát v ten istý deň ako kresťania? Keďže tomu ani neveríte? To nejak nesedí.
@anonym_4212ea lebo je to bohužiaľ tak že ten deň je dátumovo dany