Prekvapivé narodeniny proti vašej vôli? Ako reagovať?
Ahojte žienky. Asi sa chcem len opýtať na váš názor. Mala som okrúhle narodeniny 40 a môjmu mužovi aj rodine som oznámila že nebude oslava. Nech mi nič nekupujú . Môjmu mužovi som povedala aj dôvody prečo nechcem oslavovať, ostatným som to už na nos nevesala. Avšak rozhodli sa že mi urobia prekvapenie oslavu. Vybrali nóbl podnik, svetlo zorganizovali všetko malo byť tip top. No ja som sa cítila hrozne. Všetky ženy boli pekne upravene nachystané. Ja som vkĺzla do prvých šiat ktoré som v skrini našla vlasy do copu. Deti vychytať. Všetko rychlo lebo už všeci na nas čakajú. Spotila som sa aj za ušami zdalo sa mi že smrdím. v aute som si uvedomila že som si zabudla umyť zuby. Cele zle. Mužovi som v aute vynadala že vedel že oslavu nechcem aj tak si urobil po svojom. Že nikdy ma nerešpektuje. A vela vyčitiek. Jemu to prišlo luto že sa snažil a ja som sa nepotešila a tak bol celý večer smutny.
Ja Ta chapem, bola by som nas....ta, ako cert. Tiez chcem dobre vyzerat a necitit sa v spolocnosti, ako keby som sa na danu udalost nevedela nachystat. Len ja nemam problem, nachystat a nastailovat sa do 40 min., co Tebe nebolo umoznene, nakolko Ta brzdili deti. Len ja by som to s muzom riesila az po, a ak by sa ostatnym nepacilo, kludne by som im dala pocitit, ze sa mi to prave v ten den nehodilo a tak som si to vlastne ani neuzila, ze skoda casu a penazi, ked sa to vlastne minulo ucinku. Nech to skrie aj ich.
No teda!dve hodiny na všetko vychystanie???si robíš prdel????by ma šľak trafil....pekne by nallisal domov z roboty,to už by boli deti nachsytaena čakali by kým s avychystam ja prišli by sme o hodinu-dve neskôr,negrapila by som sa...nenávidím toto čo ti urobili.je to absolútne nerešpektovanie človeka ako takého. Ale asi by som tiež šla no urobila si po svojom. Že je tvoj muž "tlk"a dal ti to takto na poslednú chvíľu vedieť to už by si musel riešiť a ostatnými sám....
@olusik112 A ja zasa "milujem" panie dokonalé čo musia mať všetko pod kontrolou, všetko tip top do najmenších detailov vrátane totalnych blbosti a potom sa sťažujú aké sú chúďatka vyčerpane a nestíhajú. Keď sa im niekto odváži navrhnúť aby trochu zlavili z nárokov tak sa prudko urazia.
Keby si spravila po svojom tak:
na oslavu kašleš a nejdeš vôbec
Alebo
zavoláš muža ukrývajuceho sa v práci nech pomôže s prípravami (neverím že v tej práci bol lebo mal veeela roboty)
alebo
riešiš podstatne veci teda ako čo najrýchlejšie pripraviť seba a deti a nie blbiny ako umývanie auta (boli ste deň predtým na pretekoch v blate?)
Mala si len 2 hodiny ale deti sa mohli z veľkej časti nachystať samé. Syn namiesto umývania auta mohol chystať svoj outfit a pomôcť mladším surodencom. Napísala si, že si naháňala deti aby sa išli osprchovať. To sa sprchuju len raz za týždeň alebo mali doobeda fotbalovy tréning a tak strašne smrdeli že to bolo nutné?
Áno tvoj muž sa zachoval ako hnup, rodina ťa na*rala ale za to ako si sa cítila si môžeš aj ty sama a keď to nechceš počuť tak sa nesťažuj na koni.
@katka700 no presne si to uhadla bolo velmi zablatene plus vela naradia v kufri tam by som už ani kiticou nepomestila.
To ti ja neviem či smrdeli deti ani som ich nečuchala. Akosi automaticky sa osprchujeme pred tym ako si oblečieme sviatočne šaty. Ani ma nenapadlo ich ovoniavať či im sprchu treba alebo netreba.
Zvieratá by som bez jedla a vyčistenia tiež do druhého dna nenechala.
Moj muž je samostatná kapitola.
Nemienim riešiť či mohol z práce prísť. Ako si napisala je to tlk nepomohol by mi nevie ani decko prebaliť nakŕmiť....
To ako som sa cítila za to si možno možem sama. Spotená strapatá niekomu by to nevadilo mne ano. No všetko som v tej chvíli hodila za hlavu a zabavila som sa no gro diskusie bolo to čo nastalo na druhy deň ak si čítala , to že mi vyzvanaju s tym že som sa netešila z prekvapenia a takéto výčitky. To všetko ostatne čo som napisala bolo iba to čo tomu predchádzalo, že prečo ten wau efekt nenastal taky aky oni očakávali. Že som žiadnu oslavu nechcela ,že som sa nestihla nachystať.
No a sorry že zas otravujem modru mrcinu čo ine sa dalo očakávať.
Podla teba sa ake temy smu pridávať?
Keď tak nad tým rozmýšľam teraz, keby mi to malo spôsobiť takýto stres, pričom som predtým avizovala, že si oslavu neželám, tak by som nešla. Vyložila by som si nohy, tvárila sa, že o ničom neviem. Veď si ani nič nevedela. Posledné dve hodiny sa máš stresovať? To je užívanie si oslavy, zážitku? Ok uľahčili Ti varenie, prípravy, ale bez toho, aby si mala možnosť sa v dostatočnom predstihu upraviť (pre mňa by bolo napríklad dôležité si kúpiť aj nové šaty....), tak Ti vlastne zažitok aj pokazili. A prečo sa vlastne pýtaš dodatočne? Chces ukázať manželovi aký je blbec? 😁
@olusik112 ja ta uplne chapem. Ja by som jednoducho nesla. Neexist nachystat seba a deti za tak kratky cas. To nie je ako vybehnut do obchodu. By som sa zo stresu dogrcala 🙄. Tie, ktore ti tu nakladaju asik maju kazdy den umyte, natocene vlasy.. alebo potom chodia na oslavy fakt s mastnym copom. Ja tiez prekvapenia nemam rada, za toto by som veru nebola vdacna.
A ešte by som si vychutnala ako by manžel všetkých odvolal, alebo ako by si oslavoval sám bez Teba.
@zeldia Všetci sa prispôsobujeme. Myslíš, že každému sa vždy chce ísť na každú rodinnú oslavu? Aj na tej autorkinej boli možno ľudia, ktorí tam išli z povinnosti. Ide o to, že spoločnosť niečo očakáva. A keď človek v tej spoločnosti žije, tak proste robí aj veci, do ktorých sa mu až tak nechce. Príklad: teraz boli dušičky. Myslíš, že sa mi chcelo chodiť po všetkých tých hroboch mužových príbuzných, z ktorých 90% som nikdy nevidela? Cestovať hodinu tam a hodinu naspäť? Že som nemohla stráviť ten deň lepšie? Ale svet sa netočí okolo mňa. Očakáva sa, že tam s ním pôjdem, tak proste pôjdem, ani neriešim, že by som nešla.
@zeldia vystihla si to s kym sa mam o tom baviť keď cela rodina si mysli opak. Ked ale spätné nad situáciou premýšľam nik z rodiny nema viac ako dve deti najmladšie 12r. Asi koli tomu nepochopili že sa vyzbierať nestihnem a budem mať stres. A moji súrodenci su opak mna miluju oslavy a žúrky preto si mysleli že neni možne že by som ja oslavu nechcela.
Nechcem sa tváriť že mám riešenie na každý problém, ale keby som bol nastavený podobne ako ty tak by som im vopred povedal ako by som chcel aby ta oslava mala vyzerať. A nikde nie je napísané, že organizovať to musí oslávenec, kľudne to môže urobiť aj manžel.
@olusik112 tak im skús povedať pravdu: "Vieš čo, no ozaj som sa nepotešila. Je mi ľúto, že ťa to mrzí, ale ten sviatok bol môj, tá oslava mala byť o mne".
Ja len dodám, že týmto mikromenežmentom si robíš sama zle. Ja by som isto auto neriešila, to by ma zaujímalo posledné. Rovnako by som zvážila, či nestačí dať zvieratám jesť a vyčistiť až deň neskôr.
@zuzliq ako som pisala vyzsie nebolo gro príspevku prečo som sa netešila z oslavy, ale to že ma bombardujú výčitkami. Auto nebol umyvať a lestit v autoumyvárke. Ale ho oplachol hadicou na dvore. A zvierata by som veru nenechala bez jedla vody možno to čistenie mohlo počkať.
A povedala som im všetkym aj to patrične na mne videli že sa netešim. Ale nepochopili.
@h2 ale toto mal byť darček prekvapenie pre oslávenca, pričom úspešne úplne ignorovali jeho želanie, že o žiadnu oslavu nestojí.
Ako v tom vtipe, keď vnúčik daruje babke na jej narodeniny hokejku.
Oni predsa nemali dávať dar aký chcú oni, ale taký, aký chcela osláveňkyňa. Keď sa tak nutne potrebovali zabaviť, tak to mohli urobiť inak.
Pre mňa situácia, keď dobrý úmysel (urobit oslavu), bez rešpektovania potrieb toho, komu je určený (oslavenca) vedie k rozčarovaniu na oboch stranách.
Im sa zdá, že je autorka málo vďačná za všetko čo pre ňu urobili a pritom nechápu, že ona o to vôbec nestála.
Tak keď mi na niekom záleží, rešpektujem jeho želanie (aj ked je to "nič") nepresadzujem silou mocou to moje.
@olusik112 podobnú situáciu sme riešili pri muzových okrúhlinách. On introvert, "trpí" na spoločenských akciách a necíti sa dobre v nóbl podnikoch. On už nemá rodinu. Oslavu najprv nechcel vôbec, potom súhlasil s neformálnom malou v rodinnom kruhu. Všetci s tým boli OK, iba moja mama za toho to nevedela pochopiť. Tak tlačila na pílu, že až. Vybrala dokonca nóbl restiku a bez nášho vedomia urobila rezerváciu. Že to bude mať ako dar, ako spomienku, že to treba, aby nemal pocit, že je osamelý atď atď.
Až som jej už zmosta doprosta povedala, že nech si uvedomí, že pre neho to NEBUDE žiadna príjemná spomienka. Že prečo má taký problém rešpektovať jeho želanie. A že nie, skutočne to nerobí pre neho. Naopak vnucuje mu niečo, o čo vôbec nestojí. Že on už kompromis urobil, keď súhlasil s malou oslavou v súkromí.
Na otázku, čo má teraz robiť? No zrušiť rezerváciu, ktorú urobila bez nášho vedomia. Pochopila.
Miesto obeda boli chlebíčky a zákusky, slané veci, rôzne vody a pitie, oblečenie slušné, ale neformálne a všetci vrátane oslávenca sa príjemne bavili.
@zeldia asi tak dikes ♥️ asi očakavali že budem jasať ešte mesiac po 🤣. Sestra mi povedala že okamžite !!! Mam dať fotky na fb s kiticou tortou a darčekami no a ja som si uvedomila že žiadne fotky ani nemam 🤣 ticho som trpla nech sa nechcu fotiť nakolko som vyzerala ako som vyzerala. Čuduj sa svete nikoho to nenapadlo fotiť. Ale aj keby som fotky mala kašlem na to ich niekam vešať a už vobec nie na fb nech segra zabudne.
@janage Tak áno, mňa by takéto prekvapenie tiež vytočilo. Ale myslela som to tak, že tomu mohla predísť, keby urobila oslavu. Mohla ju mať podľa seba, vtedy, keď to jej bude vyhovovať, tam, kde ona bude chcieť. Keď pochádza z rodiny, kde sa zvykne oslavovať, tak nemôže úplne odignorovať okrúhle narodeniny. (Nepíšte mi, že môže. Ja viem, že nikto jej pištoľ pri hlave držať nebude. Ale chápete, ako to myslím.)
@janage mne sa niekedy zdá, že introverti su najmenej rešpektovaná a chápaná skupina v spoločnosti. Každý si totiž myslí, že introvert sediaci v tom svojom kútiku, na nič iné nečaká, len na skupinu hlučných ľudí, ktorí si myslia, že nemá sedieť v kúte ako Baby. Nechápu, že ten človek nestojí o dlhokánske rozhovory, tanec a hlučnú hudbu, má rád, keď ostane bez povšimnutia. Ale maniaci do zábavy ich budú v jednom kuse terorizovať, namiesto toho, aby ich rešpektovali.
@h2 a môžu oni úplne ignorovať, jej požiadavku nerobiť oslavu? To je OK? Nemal by byt rešpekt obojstranný a v tomto prípade želanie oslavenca nad želaním oslavujúcich? Píše, že mala vážne dôvody, prečo nie. Čo ak napr.by nemali momentálne financie na to? Co ak by bola po potrate, po oznámení vážnej choroby atď. Ona nie je povinná vysvetľovať prečo oslavu nechce.
Tak mal to manžel rodine vysvetliť a odbremeniť ju. Však ju hádam pozná, tak mohol povedať, teraz fakt nie je vhodný čas, keď bude poviem a urobíme to tak, aby boli všetci spokojní.
@90909 videla som takú scénu vo filme, čo to presne vystihuje. Sociálna pracovníčka prišla do rodiny,pre podozrenie, že nieco tam nie je v poriadku s jedným z detí. Rodina veselá, súdržná, samý žartík a smiech. Urobila video. A potom to rodičom pustila. Ako nasilu všetci zapájajú ich introvertné dieťa do ich rodinnej pohody. A ono trpí jak kôň. Nechce to, nepáči sa mu to. Chce svoj pokoj. Vtedy je šťastné. Ten moment, keď to tá matka pochopí...

Bola by som maximálne vytočená a teda ja by som tam asi ani nešla, neznášam oslavy svojich vlastných narodenín príde mi to úplne absurdné tiež som neoslavovala 40tku🙂)) Všetci sa sli z toho zblázniť doteraz o tom hovoria… Ale ja som spokojná nevidím dôvod prečo si robiť stres.