Priateľ si myslí, že je na zásnuby ešte skoro
Ahoj žienky.
S partnerom sme spolu niečo cez rok. Máme 30 a 30+. Žijeme spolu niekoľko mesiacov.
A teraz k problému. Bavili sme sa o Vianociach, darčekoch a pod. Povedal mi, že na Vianoce dostanem šperk. Tak nejak som podľa rozhovoru očakávala zásnubný prsteň. Z poslednej konverzácie však jasne vyplynulo, že prsteň to nebude. Keď som mu to povedala, zarazil sa, spýtal sa ako mi to vôbec napadlo a vraj je na to priskoro...Mám vraj spomaliť. Dosť ma táto reakcia sklamala.
Čo si o Tom myslíte?
@greenapple20 muzom sa do svadby tak hrozne casto nechce. Ak sa chces vydat, tak sa musis hrabat. Musis povedat ze chces prsten, musis povedat ze chces dieta, musis povedat ako si to predstavujes a pockat po jeho prvotnom soku na reakciu. Povedz casovy horizont, povedz ze to chces planovat, ze je to pre teba dolezite. Nenechaj sa odradit. Ja mam v okoli zeny ktore sa takto nechavali odpalkovat a nemaju ani dieta, ani svadbu a niekedy ani muza. A vek vsetky 30+ niekdy uz tesne 40. Tie co sa hrabali maju vsetko. A keby usiel? Tak sa spolahni ze to nebude preto, lebo si nieco chcela, ale preto ze pochopil ze neustupis.
@stanulienkat respektujem tvoj nazor. Urcite vychadza z nejakych skusenosti,atd.
Ja chvalabohu mam inu.
Nie je to o storoci,resp.je.
Zena si uz moze vazit samu seba a nemusi sa dat skusat....staci si pockat na toho,kt.spozna jej hodnotu.
Mozno je to aj o stasti...mozno o pravdivosti,pocas chodenia.
Tak,ci tak.....aj pred starociami,aj teraz su manzelstva,kt.su stastne a pekne aj bez skusania.
Lebo laska sa neskusa.
@greenapple20 my sme chodili spolu 3 roky a keď na Valentína vytiahol krabičku, v tej sekunde som vedela, že by som povedala že je to skoro. Našťastie to bola retiazka.
@terezka1947 ja som sa nedala skusat. JA som skusala. Pretoze som si samu seba vazila. Cloveka nespoznas pocas polrocneho stretavania sa 3x tyzdenne po 2 hodiny. Ak si take zazila,si jedna z mala a mala si stastie. A ja som odskusala,odsuhlasila😂 a mam velmi pekne a stastne manzelstvo a dokonca dlheeeee. Laska sa neskusa,ale povaha a charakter cloveka ano.
@greenapple20 akoze po roku cakas zasnuby? Fakt spomal,pockaj este aspon 1,5 roka,ked odide pociatocna euforia
Zaujímavé aké máte všetky rozdielne nazory.
@greenapple20 nie su dvolezite nase nazory....lebo toto je tvoj pribeh.
Neexistuje univerzalna rada...vsetko je o tych konkretnych dvoch ludoch.
Ja to skúsim napísať z pohľadu partnera, dajme tomu že som nedôverčivá, mám zlé skúsenosti s partnerkou predtým. Možno by som na pár mesiacov vyskúšala spoločne bývať, ale určite by som rozmýšlala, že ak to bude klapať, najneskôr v lete by som požiadala o ruku, nech potom môžeme mať svadbu nasledujúcu jar napríklad. Ak on ak toto absolútne nerieši, tak ťa má asi len za kuchárku, upratovačku a milenku zadarmo. Neviem či chce rodinu, vzťah na celý život, asi skôr nie, minimálne v tejto dobe.
@stanulienkat nechcem rýpať, ale vieš, ze človek sa mení aj počas života a aj podla situácii moze každý reagovať rôzne? a ze nikdy nikoho "nevyskusas" úplne? Za mňa to skôr @terezka1947 mysli, tak, ze laska je rozhodnutie a nie pocit. Lebo skôr či neskôr laska odpadne a zostane rozhodnutie. Kazdy chce byt šťastný, ale z nejakého nevysvetlitelneho dôvodu sme naše šťastie podnietili druhým človekom.
@terezka1947 máš pravdu, muži majú často zadarmo benefity, im neuteká čas, možu mať rodinu a deti aj v 50tke a vodia ženy za nos a nakoniec ich odkopnú.
Ze je to pre neho priskoro a mala by si spomaliť... .. Alebo nevidí dôvod dávať zasnubak na vianoce... Alebo to zahovara lebo by to už nebolo prekvapenie
Mna poziadal 8 mesiacov odkedy sme sa 1x stretli. Nebyvali sme spolu. Uz sme manzelia 4.5 roka, mame 2 deti a nic nelutujeme. (on sa zenil v 31 ja kusok menej). Neviem co chce priatel dlhsie mutit, ci ta nepozna ked s tebou aj byva, ci caka lepsiu ci co :D. Inak ja som mojmu narovinu povedala ze bud do 2r rozluskneme ci spolu zostavame alebo nie. Vobec ma nebavilo s niekym nezavazne randit x rokov (mala som vtedy 25-27). Tak mozno si to vykomunikujte, dajte si časový horizont.... Aby sa ti nestalo, ze on bude mat cas este dalsie 4 vianoce
@greenapple20 po roku tlacit na cloveka aby si ta vzal... co si sa zblaznila? ked si predstavim ze si mam vziat niekoho koho poznam od minulych vianoc, ani nahodou
@greenapple20 no ja uz som pocula aj take, ze dieta je brnkacka, lebo vsak zena sa postara.
A ze svadba je omnoho vacsim zavazkom nez dieta.
Neviem kam to speje...
@greenapple20 ak by si bola 20tka, tak by som povedala, netlac na pilu a daj mu cas. Mate obaja cas a uzivajte si. Po 30tke TY uz cas nemas- ja by som mu dala urcite casove ultimatum, do ktoreho sa ma rozhodnut ci chce a kedy buducnost s tebou (a ziadne neurcite recicicky ako ta lubi a urcite s tebou chce byt), pretoze sa lahko stane, ze si to v buducnosti inac rozmysli a ty skoncis bez chlapa a bez deti.
Ja osobne toto v dnesnej dobe nechapem- tak bud si uzivam zivot a som "neviazana" alebo som vo vztahu, v ktorom planujem buducnost a spolu sa s partnerom vztahovo posuvame- vsak po par mesiacoch spoluzitia clovek vie zhodnotit, ci je toto partner a buduci otec/matka spolocnych deti a nie dnesne 10r.+"chodenia"...
PS: mala som znamu. So svojim chlapom bola 13 rokov, mali spolocne dieta. Ale chlap pri spomenuti svadby jej vzdy povedal, ze "este nie je pripraveny", nech tomu da cas a netlaci na pilu. Az raz odisiel domov k rodine na 3 mesiace na dovcu a do daru doniesol partnerke svoju nevestu🙄🙄🙄🙄🙄🙄kde 13 rokov a spolocne dieta nestacilo pri jednej, stacili pri inej 3 mesiace uz aj na svadbu...
@vevesh ultimatum? heh srandujes nie? ma 30 nie 60 preboha. najhorsi sposob ako niecoho dosiahnut davat si ultimata. su spolu par mesiacov a to sa maju akoze hned brat?
@beabelisova a preco nie? A dokedy maju takto nadivoko byt- 5 rokov? A naco? A potom , ked milostivy o 5 rokov povie, ze ale ona nie je ta prava, tak strati akurat tak autorka....no myslim si, ked svadbu nechce po roku, ze je len spokojny s fullservisom a nechce sa viazat a caka, ci nepride "nieco lepsie"...
@beabelisova sme spolu vyše rok
@greenapple20 zopakujem....co chces urobit ty?
@terezka1947 asi sa s ním skúsim porozprávať, nejak mu to vysvetliť, skúsim mu povedať do kedy som ochotná čakať na žiadosť o ruku. Len sa bojím ako zase bude reagovať.
Proste nechcem len tak čakať ako sa veci vyvinú.
Ja osobne si myslim, že rok nieje tak krátka doba, ako tu niektoré píšete. Samozrejme ak sa bavíme o ľuďoch okolo 30.
@greenapple20 ale to ste si uz mali povedat pred spolocnym byvanim. Bolo by to teraz lahsie.
V kazdom pripade drzim palce. Teraz,ked ste spolu,mozno aj hypo platite spolu,atd. Uz sa yazko bude vztah koncit...uz bude len pokracovat vysvetlovanim a mozno to dopadne super. Ale mozno aj nie.
A ked este jeho kamarati to maju tak navolno.....
Neviem....uidis.
Ale ulitmata davat v otazkach vztahu,lasky je dost nestastne.
Rozhovor vsak mize vela ujasnit,prehodnotit,atd.
@greenapple20 "skúsim mu povedať do kedy som ochotná čakať na žiadosť o ruku."
S týmto by som išla veeelmi pomaly a opatrne. Mne toto niekto povedať, tak si poviem tak čakaj aj do aleluja 👎 že ochotná čakať joooj😖
@greenapple20 každý to asi vníma ináč, napriklad ja by som tiež ostala v šoku keby po mne chce niekto zásnuby po roku chodenia, podľa mňa strašne skoro si niekoho doživotne zavesiť na krk.
Rok chodenia mi príde uz ale vhodná doba sa porozprávať o svojich predstavách budúcnosti, či deti, svadbu a kedy asi. Lebo zas pravda je taká že ten vhodný biologicky vek ženy pre 1 dieťa je niekde okolo 25, takže v 30 tke už je naozaj cas nad týmto začať rozmýšľať a stihnúť potomka aspoň do tej 35. Chlapom je to jedno, on môže čakať kým bude pripravený aj 10 rokov, ty nie. Tak ho možno treba postaviť aj pred hotovú vec ze rok, dva by si chcela založiť rodinu a nerada by si marnila cas vo vzťahu ktorý z tohto pohľadu nikam nevedie.
Netreba tlačiť na pílu že teraz hneď musia byť zásnuby, ale zas partner by mal vedieť aký typ vzťahu očakávas

@terezka1947 najlepsia vec,co priniesla doba,je ze mozez s niekym zit predtym ako kupis macku vo vreci. Nemusim taketo nazory z 19. storocia ako propagujes. Spoznas ho,jeho nazory,jeho poriadkumilovnost,jeho rezim,zlozvyky, vedenie domacnosti,uctov, spoznas jeho rodinu,ci nie je mamičkin..... A viem sa rozhodnut,ci s takymto clovekom chcem byt,alebo to bema zmysel. Mozem sa rozhodnut aj po 1-2 rokoch. Naco by som si vesala na krk niekoho, s kym zistim,ze nemam spolocne predstavy o zivote,vzajomnom fungovani,nerozumiem si v sexe,v zasadnych otazkach, v nazproch o rodine,detoch.... A na margo tvojho vyroku,ze ked muz chce,nic ho nezastavi. No mozno. Ja mam skor poznatok,ze to je bud psychopat,ziarlivec,alebo nejaky vadny kus. Nehovorim,ze vzdy je to tak. Moj prvy sa tiez chcel zenit,mne blikala kontrolka... a dobre blikala. Chvalabohu som ho nechala.
Autorka:ano,tlacis na pilu. Si snim len nieco okolo roka. Mne by sa vlasy zjezili,keby mi po roku hudol,ze si ma chce zobrat. Bud s nim, ked ti je dobre. Mozno o pol roka zbadas,ze to nie je ono a usetris si rozvod.