Problém s krstom
Ahojte dnes ma nastval nas knaz predstavte si zajtr sesternica krsti dnes si ju zavolal na faru aj s kamoskou co ma ist za krsnu oznamil I'm ze kamoska s manzelom nemozu ist za krstnych lebo nemaju cirkevny sobas ked sa krstilo prve babo vsetko bolo ok predosli knaz chcel len krstne listy viete si predstavit ten sok vsetko je prichistane kde zohnat na rychlo krstnych rodicov tak potom knaz navrhol abi kamoskina dcera drzala maleho pri krste a do papierov sa napisu mena kamosky s manzelom je to normalne to zalezi natom kto drzi babo v kostole ved to nedava aspon mne zmysel a abi som nezabudla kamoska je veriaca a chodi pravidelne do kostola co vy na to
@qidko pan farar ma asi pomylene, ze nie je dolezite kto drzi dietatko na rukach ( u nas ho mimochodom drzia rodicia a krstny rodicia stoja za), ale to aby boli ochotny krstny rodicia vychovavat ho vo viere a v laske k Bohu. Ocividne je pan farar pokritec aj ked si to zrejme neuvedomil, lebo pred Panom Boho, v kostole chce mat vsetko OK, ale mimo kostola v papieroch aj opicu zapisanu, debil pologramotny ked tak musim povedat. Farar u nas v dedine od kial pochadzam vyzaduje zase nahlasenie krstu pol roka vpred a svadby rok. V meste kde byvam a som sa aj vydavala sme svadbu nahlasovali mesiac vpred a krst tyzden.
@kosicanka1 Nie, je to smer na Margecany nehnevaj sa ze Ti nenapisem odkial som ale bola bi som "ukrizovana"nasimi obyvatelmi viem ze na tomto fore je viac zien od nas sory
@mijo53 blboooooost pises...
praveze ak nemali svadbu v koostole, tak predBohom nikdy zosobaseni neboli.... a ziju v hriechu.... 😀
To je cirkevne pravo, katolicka cirkev.
takze kto mal len uradny sobas, moze mat este normalne svadbu v kostole aj po uradnom sobasi a uradnom rozvode.
@ilaryja pockat, ty hovoris na sobas v ramci cirkvi, ktora si stanovuje pravidla, cize aj ked dvaja nie su veriaci, ale maju vsetky sviatosti a maju sobas v kostole, tak su vzati pred Bohom a ti, ktori su skutocne veriaci, ale z nejakeho dovodu sa vzali iba na úrade, vieru praktizuju a vo viere vedu deti, ti akoze nie su zosobaseni pred Bohom?
co je obrazom viery? nie nahodou zivot cloveka a jeho vaznost vo vztahu k Boziemu slovu?
@katrin21 Nemáš úplne pravdu. Dvaja neveriaci, ktorí sa zoberú na úrade, uzavreli z pohľadu cirkvi záväzné manželstvo. Ich zväzok nie je sviatostný, ale záväzný. Čiže po rozvode keby jeden z nich chcel mať cirkevný sobáš s inou osobou, je to možné jedine v tom prípade, že prijme krst. Ak nie, jeho predchádzajúce manželstvo napriek rozvodu je brané ako záväzné a nie je možný sobáš v kostole.
@gennara ale ved ano, pokrsteny musia byt, ked sa chcu brat v kostole, bez ohladu na to, ci boli rozvedení, to su dve rozne veci.... minimalne jeden musi byt, ak nie, cirkve moze udelit dispens, ci ako sa to vola a krst si musi dorobit, alebo ho moze mat priamo zaroven so svadbou, ale to sa moc nerobi...
Ale to nema nic s tym, ze kto mal svadbu len na urade, tak sa moze este v kostole zobrat a je to podla cirkevneho prava a tuto infot mam praveze od knaza, co je aj cirkevny pravnik.
cize vyklad je taky : kto nemal svadbu v kostole, pred Bohom zije v hriechu .... tak to je .. jeho sobas uradny je v ociach cirkvi nic. Neprijali sviatost manzelstva pred Bohom.
Lebo som sa na to informovala kvoli mne kedysi...
@katrin21 Aha, asi som ťa zle pochopila. Ja som myslela, že dvaja zosobášení na úrade sa rozvedú a jeden z nich si nájde iného partnera a chce sobáš v kostole. Taký nesmie, lebo podľa cirkevného práva dvaja neveriaci ľudia zosobášení na úrade sú zosobášení záväzne a v očiach cirkvi zostávajú manželmi aj po rozvode. Ale ak ide o tých istých dvoch ľudí, len okrem civilného sobáša chcú neskôr aj cirkevný, tak je to samozrejme možné.
@gennara ale nie , to je tiez blbost co pises.. proste ako nahle nemal ktokolvek svadbu v kostole, tak ju potom moze este mat. Bodka. Kludne sa moze dat pokrstit potom..
Napr. ja som nebola pokrstena, svadbu som mala na urade a jasne mi povedali, ze pred Bohom NIE SOM VYDATA a zijem v hriechu ( smiesne, ale je to tak!)
Dala som si to zistit cirkevnemu pravnikovi cez jedneho knaza, co ma kontakty az v Rime... a je to takto ako pisem...
To je krst by mal byt podmienkou svadby v kostole je ina vec a to s tym nema nic spolocne (ked hovorime o svadbe na urade, je jedno ci je na urade zosobaseny clovek veriaci, alebo neveriaci ). Ak sa rozvedie, akoby ani zenaty nebol. Pred Bohom a cirkvou. Az ked si spravi svadbu v kostole.
FAkt sa mylis, nechce sa mi hadať, ale toto je cirkevne pravo, katolicke.
Ak nejaky farar tvrdi nieco ine, tak zavadza...
no a potom je tu fakt, ze farari nechcu pokrstit deti rodicom, co nemaju svadbu v kostole.. Ale daju sa najst vzdy takí, co pokrstia...
@gennara je to tak ako pise @katrin21 . ak si zosobasena na urade a rozvedies sa, mozes sa znova vydat a mat sobas v kostole. ale ak si sa sobasila len v kostole tak sa musis najskor "vyvliect" z toho zvazku aby si sa mohla znova vydat. lebo inak dalsi sobas s inym clovekom - ci uz uradny alebo v kostole (ten by ti inak ani nepovolili) bude hriech.
ja som mala presne toto ked som mala birmovku ☹ Chcela som sesternicu za birmovnú mamu mala všetko krst,prijímanie aj brimovku ale neboli zosobášeny s manželom v kostole tak nemohla ist.Nakoniec išla jej mamina aby bol pokoj.Vtedy moji rodičia boli za farárom a mamina sa aj s ním pochytila 😀 Ked sa pýtala či nejaký trestanec ktorý zavraždil by mohol byt tak bolo jej poevdané že ak by olutoval a mal všetky sviatosti tak áno...
@qidko Tak trochu je to aj sesternicina chyba, urcite tusili, ze toto moze byt problem, ale spoliehali sa zrejme na to, ze im to prejde ako pri tom prvom dietati. Knaz sa drzi strikne pravidiel...narozdiel od niektorych inych povedzme benevolentnejsich knazov, ktori potom sposobia to, ze ludia tu taraju o uplatkoch a podobne. Nechapem jednu vec, ked sa dokazu ludia podriadit inym pravidlam, preco tieto katolicke zosmiesnuju...ked sa mi katolicka cirkev s jej pravidlami nepaci, nedam dieta pokrstit a basta.
Teraz zase k Tebe...netreba robit paniku, no tak pojde babo do kostala podrzat niekto iny miesto tej kamosky, ona bude zapisana ako svedok krstu a dietatu sesternica povie, ze krstni su ta kamoska s manzelom, jemu bude jedno, kto ho drzal na rukach v kostole...za krstnych bude povazovat tych, ktorych mu rodicia povedia.
toto nechápem a to som veriaca. Prečo nemôžu byť krstní rodičia aj zosobášení normálne bez kostola? Veď veriaci môžu byť aj bez toho aby boli cirkevne zosobášení. To isté aj čo sa týka krstenia detičiek. Niektorí majú problém s tým že rodičia dieťaťa nie sú zosobášení v kostole. My sme našťastie nemali problém sestre maličkú pokrstil kňaz bez námietok ale niektorí kňazi to preháňajú ...
@bejbinka keby si zila v zahranici tak by si zistila ze farari na sk sa povazuju za "najmudrejsich" a "najlepsich" na svete a vedia lepsie nez hocikto ze len toto je to dobre a vsetci ostatni su hriesni a nezasluzia si nic. ziadne pochopenie z ich strany. lebo zivot sa ma zit len tak ako to oni vidia - vsetko je len cierne alebo biele. nic nemoze byt sive
@katrin21 Ale veď ja to vôbec neberiem, že sa hádame. Tvoj prípad vôbec nespadá do toho, čo hovorím, že by bol pre cirkev sobáš v kostole problém. Ak tvoj manžel bol veriaci a vy ste boli zosobášení len civilne, áno, nebolo to sviatostné manželstvo a v očiach cirkvi ste žili bez hriechu.A bolo možné vykonať neskôr sobáš v kostole. Ale neplatí to v každom prípade, ako si myslíš. Asi najlepšie to vysvetlí link na diskusiu, jedna kočka to tu už riešila. Ak sú totiž zosobášení na úrade dvaja neveriaci, a tí sa rozvedú a jeden z nich si nájde veriaceho partnera a chcú sobáš v kostole, tak bez krstu druhej strany to nejde, pretože v očiach cirkvi manželstvo tých neveriacich je stále platné. Nie sviatostné, ale platné. Tu je story tej ženy, ktorá mala presne kvôli tejto časti kanonického práva problémy.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/svadba-v-kostole-s-rozvedenym-2/
@dana_l Zitie v zahranici s tymto nema nic spolocne...toto nie je neriesitelna situacia. Ak nechcem mat problemy, zistim si to hned na zaciatku a riesim vopred. Knaz im navrhol riesenie, ktore je akceptovatelne. Je kopec inych cirkvi, kde su ovela benevolentnejsi, no tak si treba vybrat taku, ktora mi vyhovuje a ktorej pravidla su pre mna prijatelne.
@gennara ja neviem, ty stale pises o niecom inom a nechces pochopit, ze to , ci on bol , alebo nebol veriaci nema vplyv...
ja som pokrstena nebola a on veriaci rozhodne nebol vobec... ci mal krst neviem, ale veriaci moj Ex rozhodne nebol.vobec.
to , ze nejaka zena mala problem,asi natrafila na nejakeho " super farara zase, co si isiel nieco dokazovať..vela je takych...
je uplne irelevantne, kto z nas bol, alebo nebol pokrsteny proste. Za tym si stojim a tak mi to bolo povedane cirkevnym pravnikom. takze.....
@bejbinka ty si nezila v zahranici tak nevies porovnat zmyslanie knazov v inych krajinach.
ja som pocula od katolickeho knaza on ma nezosobasi v kostole ale len ako uradny sobas. iny knaz s tym nemal problem.
a ohladom krstu - na svk clovek dostane pocuvania ked nie je zosobaseny a chce pokrstit dieta. chodit na poucenia, pomaly testy robit. tuna som prisla ku knazovi a on povedal - ziaden problem, kedy chcete krstit. a krst sme mali o dva tyzdne s jednym sedenim u knaza kde sme vydokladovali nase katolicke doklady. dokonca od mojej mamy zobral len ustne svedectvo ze ma vsetky sviatosti. to by sa na svk nemohlo stat. to by bola hudba buducnosti
@katrin21 presne tak ako...je jedno ci su veriaci alebo nie su..ak nie je uzavrete manzelstvo v kostole..tak pred Bohom manzelia nie su...
@gennara suhlasim s Tebou, ale iba s prispevkom na prvej strane..to dalej uz ako pise @katrin21...
@dana_l Ja som nepisala, ze som nezila v zahranici...len ze mi je to sum a fuk, ako je to v inej krajine, ked zijem tu. Predstav si, ze som zila v UK a ano tuna bol knaz cely happy, ked sa uzbieralo par katolikov v kostole na svatu omsu. Na SVK sa berie uloha krstneho rodica vaznejsie ako v niektorych inych krajinach, na tom nie je nic zle, ked ide clovek na jedno ponaucenie od knaza, aby si uvedomil, ze je to nielen formalny zavazok.

@janka7
suhlasim