Prvé sväté prijímanie: Povinnosti a prípravy rodičov a detí
Dobrý deň,
dcéra má už stanovený dátum na prvé sväté prijímanie 11. 5. 2025.
Zaujímalo by ma, kedy (a či) budete riešiť zapožičanie/kúpu šiat.
Musíme povinne chodiť do kostola každý piatok o 16:30 a v nedeľu. Deti dostávajú nálepky do knižky, a ak bude mať dieťa málo pečiatok, nebude pripustené k 1. svätému prijímaniu.
Už sú niektorí rodičia pobúrení, pretože v piatok by si veľa pracujúcich ľudí rado oddýchlo. Niektorí stoja celý deň na nohách v práci, a tak sa im nepáči prečo nestačí chodiť len v nedeľu.
@jaskolka prave preto,ze mozno ide o vela deti,mali nechat na kazdom,kedy na tu omsu pojde. Mali im dat napr,ze musi absolvovat 20omsi a hotovo. A nie urcit cas,ze kedy maju chodit. Teraz ma brat dovolenku aby mohla ist na omsu?! To len ako priklad
@petulda333 prečo dovolenky? tak predpokladám, že dieťa má dvoch rodičov, navyše nikde nepíše autorka, ze striktne musia obaja ísť. Ona však píše, ze "rodičia by si radi oddýchli". Nepíše o tom, ze "musíme brať dovolenku". No proste ten rok dieťa ide na prijímanie, dali ho tam oni dobrovoľne s tým, ze bude náuka, tak mali by aj akceptovať, ze sú také podmienky, ake su, a ze si musia aj "ukrojit" z oddychu.
Zrejme sú to špeciálne detské omše, kde sa deti zapájajú, komunikujú, je tam s nimi katechetka, možno sa farár pýta nejaké veci, aspoň sestrine deti mali také detské omše pred prijímaním. A tiež tam s nimi šli rodičia, alebo mohol aj iný rodinný príslušník. A po omši im sestrička katechetka dala pečiatku do zápisníka.
Takže asi preto nemôžu ísť kedykoľvek.
Mne osobne by stačilo, keby sa do kostola chodilo len v nedeľu a občas na tie náuky. Mám 41 rokov, a čo si pamätám, vždy po nedeľnej omši sme mali krátku prípravu na prijímanie, možno tak pol hodinu. Tuším, až pri birmovke sme mali náuky dvakrát do týždňa u jednej rodiny.
Veľa detí bude mať u nás sväté prijímanie a, ako som písala vyššie, väčšine rodičov nevyhovuje piatkový termín. Napríklad ja, nechodím do kostola, ale napíšem vám, ako to vnímam. Moja túžba, aby moje dieťa prijalo sväté prijímanie, vychádza z tradície, ktorú som sama zažila a ktorá je pre mňa dôležitá. Chápem úplne všetkých komentujúcich. Sú kresťania, ktorým vyhovuje byť veľmi aktívni v cirkvi, chodiť do kostola aj každý deň, a to je v poriadku.
Ale sú aj takí, ktorí veria, ale do kostola nechodia. To však neznamená, že keď nechodím do kostola, nie som veriaca alebo som zlý človek. Často počúvam otázky typu: "Načo dávať dieťa na prijímanie, keď nechodí do kostola?" a podobné reči. Treba to rešpektovať.
Všetci by sme sa čudovali, koľko rodičov, ktorí sami majú za sebou krst, sväté prijímanie, birmovku či kresťanský sobáš, a to aj vo veku 40 a viac rokov, vôbec nechodia do kostola. Sama poznám mnoho ľudí, ktorí predsa dávajú svoje deti na sväté prijímanie. Sú kresťania, ale do kostola nechodia. Viera je veľmi osobná záležitosť a každý k nej pristupuje inak. Niektorí ľudia prežívajú svoju vieru intenzívnejšie v kostole, zatiaľ čo iní sa modlia a udržiavajú svoju vieru doma alebo v tichu svojho srdca.
To, že nechodím pravidelne do kostola, neznamená, že nie som veriaca alebo že by som mala byť súdená za svoje rozhodnutia. Cirkev a viera nie sú len o vonkajších prejavoch, ale aj o vnútornom vzťahu k Bohu. Ak mám úprimnú túžbu viesť svoje dieťa k viere a považujem sväté prijímanie za dôležitú súčasť tejto cesty, mám na to právo.
Mnoho rodičov si prechádza podobnými otázkami, najmä keď chcú, aby ich deti mali prístup k duchovným hodnotám, aj keď sa ich vlastný vzťah k cirkvi mení. Dôležité je, že som k tomu pristúpila s úprimnosťou a láskou, a to je to, na čom záleží.
Uplne s tebou suhlasim. Tiez to tak mam
@evaname Ak bolo dieťa pokrstené v rímskokatolíckej cirkvi, ale rodina navštevuje gréckokatolícky kostol, situácia je pomerne bežná a môže byť riešená bez problémov. V rámci katolíckej cirkvi (rímskokatolícka a gréckokatolícka sú v plnom spoločenstve, uznávajú rovnaké sviatosti a autoritu pápeža), sú všetky sviatosti platné v oboch obradoch.
Preto sväté omše, ktoré navštevujete v gréckokatolíckom kostole, sú pre dieťa platné. Rovnako aj v prípade prijímania alebo iných sviatostí (napríklad birmovania) môžete tieto sviatosti prijať v ktoromkoľvek obrade – rímskokatolíckom alebo gréckokatolíckom. Je dobré o tom informovať farára alebo duchovného v gréckokatolíckom kostole, aby bol informovaný o situácii, a niekedy je vhodné konzultovať aj s kňazom rímskokatolíckej farnosti, ak plánujete sväté prijímanie tam.
Obidva obrady sú plnohodnotné a uznávané v katolíckej cirkvi, takže dieťa môže prijať sviatosti v oboch kostoloch.
@lenkakravcova
Rozumiem, že každý prejav viery je iný a niekomu môže pripadať ľahké modliť sa viackrát denne, čo je samozrejme obdivuhodné. Avšak, aj veriaci ľudia majú rôzne životné okolnosti, povinnosti a pracovné zaťaženie. V našom prípade nejde o to, že by sme nechceli byť v kostole, ale skôr o nájdenie rovnováhy medzi vierou, rodinným životom a pracovnými povinnosťami. Každý sa snaží prežiť vieru najlepšie, ako vie, a to, že hľadáme praktické riešenia, neznamená, že naša viera je menej hodnotná.
autorka, každá farnosť, každý farár si nastavuje nejaké pravidlá fungovania. Mojim deťom stačil podpis z nedeľnej omše. Ani sme nechodili do kostola vo farnosti, kde sa prijímania konalo. Na prijímanie boli deti pripravované v škole na hodinách náboženstva. Ale vo farnosti, kam bežne do kostola chodievame, fungovali práve takto - omša 2x do týždňa aj s rodičmi. S tým piatkom je to také - no viacerým vám to nevyhovuje, ale keby sa to dalo na iný deň, zas sa nájde x ľudí, ktorým nebude vyhovovať ten iný deň, lebo tam majú napr. krúžok.
Keď syn išiel na birmovku, mali prípravu aj na fare, nie iba v škole. A práve kvôli tomu, že každé dieťa malo iný deň čas, sa k dispozícii dalo niekoľko termínov. Tak sa skús informovať u vás na fare, či sa nedá aj inokedy prísť. Len teda neviem, či uspeješ s dôvodom, že v piatok sa ti nechce.
@pietra
Ďakujem za názor a skúsenosť. Uvedomujem si, že každý farár a farnosť môže mať vlastné pravidlá, a úplne chápem, že je náročné nájsť deň, ktorý vyhovuje všetkým. V našom prípade ide skôr o praktické obmedzenia, pretože viacerí rodičia majú dlhé pracovné dni a piatkové omše sú náročné z organizačného hľadiska. Určite to nie je o tom, že by sa nám 'nechcelo', ale skôr o tom, ako to všetko zladiť s prácou a rodinou. Každopádne, skúsime sa informovať, či by bola možnosť prísť v inom čase. Veľmi si ceníme, že môžeme dcére poskytnúť túto dôležitú sviatosť
No však práve autorka.
Máte to "len" dva krát do týždňa.
Keď si predstavíš, že by si sa takto - posielam časy modlitieb aké máme dnes - modlila s deťmi každý deň, a v piatok muž do mešity (na obed - áno, zvyknú si kvôli tomu brat dovolenky), tak by si sa na to pozerala asi inak, než na to, čo máš 🙂
Boh je tu pre nás každý deň. Ak skutočne v niečo veríš, vynaložíš úsilie to naplniť (dovolenka z práce). Ak nie, tak človek hľadá výhovorky.
@lenkakravcova
Som katolíčka, ale do kostola nechodím. Mám krst, prijímanie, aj birmovku a cirkevný sobáš. Chcem, aby moja dcéra mala rovnaké skúsenosti a zažila prvé sväté prijímanie, ako som to zažila ja v detstve.
Veríme, ale do kostola nechodíme.
To, že nechodíme pravidelne do kostola, to ale neznamená, že nie som veriaca alebo že by som mala byť súdená za svoje rozhodnutia. Cirkev a viera nie sú len o vonkajších prejavoch, ale aj o vnútornom vzťahu k Bohu. Ak mám úprimnú túžbu viesť svoje dieťa k viere a považujem sväté prijímanie za dôležitú súčasť tejto cesty, mám na to právo.
Veľmi dobre, že si napísala na MK, lebo tu sa ozaj vy/rieši všetko. 😉 Čo ťa trápi?
Vieš, sú ľudia, ktorí dajú dieťa na futbal a týždenne 3x pekne povinne odvezú na tréning, dieťa behá, spotí sa, rodičia ani nepípnu. Ty si prihlásila dieťa na prijímanie a už si nespokojná, lebo sú s tým spojené nejaké povinnosti. Akurát najvyšší čas zamyslieť sa nad sebou a nad svojim prístupom k náboženstvu. Prečo MUSÍŠ? Prečo nie CHCEŠ? A v tom je ukryté všetko. Ty chceš ten zážitok, ten cirkus okolo, ale nemieniš sa vhĺbiť do svojej viery a náboženstva. Tvoj Boh je v tom kostole prítomný a tebe je to na obtiaž priniesť tam svoje dieťa, obchádzaš kostol veľkým oblúkom, ale ak tam bude nejaká oslava, napr PSP, tak v ten deň prídeš zlíznuť šlahačku z torty. Lebo si predsa veriaca.
@loliki Kde som prosím vás napísala že som nespokojná ?
@loliki
Chcela by som niečo objasniť. Nikde som nepísala, že som nespokojná so samotným procesom, alebo že by mi vadili povinnosti spojené s prípravou na prvé sväté prijímanie. Naopak, záleží mi na tom, aby moja dcéra prešla týmto krokom, rovnako ako som ho prežila ja. Chcem, aby bola súčasťou tejto tradície, pretože je pre nás dôležitá.
Každý človek má svoj vlastný vzťah k viere. To, že nechodím pravidelne do kostola, neznamená, že nie som veriaca alebo že sa nestarám o duchovnú výchovu svojho dieťaťa. Viera je osobná vec, a každý k nej pristupuje inak. Niektorí prežívajú svoju vieru intenzívnejšie v kostole, iní skôr v každodennom živote a modlitbe.
Rozumiem, že pre niektorých je dôležité chodiť na omše pravidelne, ale chcem poukázať na to, že každý rodinný život má svoje okolnosti, ktoré ho ovplyvňujú. Môžeme byť veriaci rôznymi spôsobmi.
Nemyslím si, že by som tým "obchádzala kostol veľkým oblúkom" alebo chcela len „slíznuť šlahačku z torty“. Mojím cieľom nie je ukázať sa na prijímaní, ale poskytnúť svojej dcére duchovný základ, ktorý som dostala aj ja.
Aj ja vozím dcéru na tréningy, ale to s týmto vôbec nesúvisí. Krúžky a PSP sú úplne odlišné veci.
Každý rodič si volí, akým spôsobom chce svoje dieťa viesť.
Nebudem ti to tu vypisovať všetko, ale tvoj úvodný príspevok, slová "musíme", "už sú aj iní pobúrení", "stačilo by mi" atď. vyjadrujú tvoju nespokojnosť. Čo riešiš v tejto téme? Má sa točiť svet okolo vás a podľa vás? No, nebude. Keď dokážeš voziť deti na tréningy, tak nech sa páči, priveď ich aj do kostola, ako vám povedali. Vybavené.
@loliki "Píšete a ani nechápete, o čom píšem.
No, ešte sa musíte veľa učiť, aby ste pochopili.
Raz, keď dospejete, naozaj to pochopíte!
Ak nie, za to ja nemôžem."
Pekný deň :D
@autorka
Tak po tomto komentári nerozumiem.. "To, že nechodíme pravidelne do kostola, to ale neznamená, že nie som veriaca alebo že by som mala byť súdená za svoje rozhodnutia."
Áno, si možno veriaca ale nie si teda kresťanka a už vôbec nie katolíčka. Katolíci veria, že keď v nedeľu neprídu do kostola, majú ťažký hriech. Ostatné kresťanské cirkvi sa taktiež v nedele zúčastňujú omší.
Možno si je niekedy lepšie priznať že to robíš len preto ako si napísala "Chcem, aby moja dcéra mala rovnaké skúsenosti a zažila prvé sväté prijímanie, ako som to zažila ja v detstve". Ale to nie je viera. To je zážitok, tradícia. Nič viac.
Ak by si verila, že v tu nedeľu do kostola máš ísť, lebo by si verila, že je to správne, tak by si to bola. Rovnako ako ja keď verím, že je správne sa 5x do dňa pomodliť, vzdať Bohu vďaku a chválu za to, čo mi dáva. Viera je v srdci, ale a je tam to veľké ALE - vždy sa prejavuje i navonok. Nie iba navonok ale aj navonok.
A k tomu začiatku - každý z nás bude súdený za naše rozhodnutia. Veď za čo iné by sme mali byť sudení než za vlastné rozhodnutia?? 🙂
Ale to je ok, že tvoje rozhodnutie je, že do kostola nechodíš. Keď ale chceš aby dieťa šlo na PSP musíš dodržať pravidla aké sú. Ty niečo chceš od Cirkvi, takže klásť si podmienky kedy a ako ma prebiehať náuka je úplne mimo. Predsa nikto nezmení systém aký majú len preto, že ty nechodíš do kostola. Keď som mala napr birkovku ja, mali sme náuku 1x do mesiaca, teraz mali bormivanci náuku každý týždeň. Veci sa menia, na niečo sa dáva väčší doraz ako kedysi a z časti podľa mna aj presne preto, že rodičia tie deti do kostola nevodia, deti nie si zvyknuté ako to tam prebieha, takže sa využíva čo najviac príležitosti aby si osvojili fungovanie v kostole.
Tak z jej odpovedí je jasné, že to robí iba kvôli tomu zážitku, tej cermónii od princeznovských šatočiek pre dieťa, cez pozvanie celej rodiny na oslavu, treba urobiť fotky s bielou tortičkou a tak. Tu o žiadnu vieru a podstatu príjmania nejde 🙂
ja sa len k tym satam vyjadrim - zisti si, ci budu vobec potrebne. U nas mali vsetky decka biele alby z farnosti, boli vsetky rovnake. A uz bolo na rodine, co dietatu pod albu oblecie, alebo ci sa potom prezlecie na slavnostny obed. Niektore dievcata sa potom prezliekali do bielych "princeznovskych" siat, nasa mala jednoduche svetloruzove saty po kolena. Prve svate prijimanie by nemalo byt o tom, ktora ma ake saty, hlavne ked vidim fotky olasskych romov, kde tie dievcatka vyzeraju ako male vycackane nevesty, niekedy to posobi az vulgarne. Hlavne ak je to v niektorych pripadoch na dlhe roky posledny krat, kedy dieta pride do kostola.
Naša malá prijímanie minulý rok, mali knižku, kde boli poznačené nedele, 1.piatky a sviatky! Moja to však brala veľmi poctivo 😅 mala vymeskane len, keď bola chorá! Ďalej mali chodiť raz v týždni modliť sa ruženec, ale to chodila raz do mesiaca, predsa len škola, krúžky! Potom mali mat krížovú cestu a októbrový ruženec! Ale ona chodila aj sama alebo s kamoškou, kostol mame cez cestu! Nedele sme chodili všetci! Ono ten rok je o niečo náročnejší, no! Inak u nás majú deti habity, takže o starosť menej
Žienky, pokojne učte svoje deti, ako uznáte za vhodné. Ja budem svoje učiť podľa vlastného uváženia. Tak ako ma učili moji rodičia, ja budem pokračovať. Nikde som nenapísala, že moje deti nebudú chodiť do kostola, keď budú chcieť pôjdu keď nie tak nir takže sa upokojte. Chodievajte tam pokojne každý deň, ak ste na to zvyknuté, ja v tom problém nevidím.
A len pre informáciu – v piatok deti nemusia ísť na detské omše, pán farár to rodičom povolil, takže pokoj, v kľude. Prajem vám krásny, ničím nerušený deň, mamičky. Majte pokoj v duši a s Pánom Bohom 🙂
Vypínam komentáre, každý nech si rozhodne, či bude alebo nebude chodiť do kostola :D
A áno, dcéra bude mať šaty za 1000 eur a oslavu pre cca 200 ľudí. A obrosku tortu :D
(Vtip )
Ach jaj...
Každý deň,ďakujem nášmu farárovi za to, že je normálny, rozumný, múdry, ľudský a mega úžasný. Nič také našťastie nepraktizuje, nevydiera
"Ak mám úprimnú túžbu viesť svoje dieťa k viere a považujem sväté prijímanie za dôležitú súčasť tejto cesty, mám na to právo."
Myslím si, ze nevieš čo je mať úprimnú túžbu, keď nedokážeš obetovať čas nielen Bohu ale aj vlastnému dieťaťu, aby si ho piatky rok( alebo koľko trvá príprava ) sprevádzala do kostola.
To, ze do kostola nechodíš, v poriadku, duch Boží je v nás, viera sa vobec nezaklada na tom, ci niekto chodi alebo nechodi do kostola, ale tu sa jedna o prípravu. Dôvod prečo dieťa dávaš na prijimanie( tradícia a bla bla..,) je slaby, vôbec nechápeš túto sviatosť..ako mnoho " krestanov".

@petulda333 tak keby dajme tomu zo 100 rodičov žiadalo zmenu 90,tak možno by sa aj dalo zmeniť. Ale keď ide o pár ľudí, tak pochybujem, ze sa podarí dačo dosiahnuť.
Mňa len prekvapuje ta veta "nepáči sa im, ze nestačí chodiť len v nedeľu"
No tak nestačí, co je na tom čudné? Dávam predsa dobrovoľne dieťa na prijímanie, tak rátam s tým, ze bude tam určitá náuka a musím sa prispôsobiť. Nie ja predsa diktujem pravidlá.