Rodinná oslava - ako je to u vás s alkoholom?
Ahojte, aké mavate rodinne oslavy? S mužom sme sa odsťahovali do domu, no je daleko od všetkých. Rodina z každej strany má k nám tak na 2 hodinky cesty autom. Tešila som sa, že budeme všetci tráviť sviatky spolu, mame miesto kde “ich uložiť”. No hneď prvé sviatky má vrátili do reality 🙈 Všetci (moji rodičia, svokrovi, mužov brat so zenou) sa u nás opili, robili bordel, hluk, ja som bola vo vysokom štádiu tehotenstva a v noci sme riešili ich hádky a naháňali každého do postele. Nehovoriac o tom, že vždy niekto niečo v dome zničil (olial stenu, zhodil vazu, atd atd).. Tak sme si povedali dosť, budeme každého volať postupne, najmä po tom čo sa nám narodil synček. Na tieto sviatky sa nám najskôr nahlásili svokrovci že prídu. Reku OK. Potom, že prídu aj moji rodičia. To sme vraveli, že dobre aspoň mám pomôžu pri malému a v domácnosti. No svokrovci si zavolali ďalšiu rodinu (krsnu, mužovho brata s rodinou) a chystajú rodinnú opekačku. Samozrejme s tým, že zase chcú všetci u nás spat. Tak sme s mužom zavolali krsnej aj bratovi a poprosili ich aby prišli inokedy, čo nebol problém. Napísali sme aj mojim rodičom aj svokrovcom, ze sme volali len ich, ze nechceme party opekačku a nechceme aby sa u nás pilo (jasne dať si pivko, víno, či jeden dva poháriky nie je problém ale nie divocina). Na to sa svokor urazil, ze on “nebude na sucho”, ostal doma a všetkých (okrem nás) si zavolal k sebe na opekačku 🙈 Všetci teraz z toho vinia mna, ze huckam muža (pričom muž bol iniciátor, mame dohodu, ze každý riesi svoju stranu rodiny). A to nás čakajú narodeniny maleho čo chvíľa, tak netuším ako to riešiť.. Nechcem aby narodeniny dieťaťa boli zámienka na party pre dospelých… Ako take veci riešite vy?
@katkami123 😁👍👍
Tak tancovanie by mi nevadilo. Ale ty si písala o hádkach. Ze ste ich utekali tíšiť.
@katkami123 no… našťastie to nie je každú chvíľu ale basavel to je.. hudba na záhrade, hudba v dome, jeden kričí cez druhého 🙈 cirkus.. A možno som ja posadnutá ale mne vadí, keď viem, že švagor je napr opitý a v noci sa začne túlať po dome.. Mne to proste nedá, musím ísť kuknúť čo robí, že ho to napadlo napr o 2 v noci kamsi ísť 😀 Väčšinou ide jesť ale tiež to skončí tak, že keď odijde idem odkladať jedlo z chladnicky ktoré by inak nechal na linke 🙈
To nie na Slovensku je opijacky vzvyk ale u vás v rodine...
@katkami123 väčšinou tancujú a spievajú… ale to keď sú len “starší”. tu oslavu kedy sme si povedali dosť tak vtedy boli hádky.. Svokor spal (od odpadne prví) a zvyšok ťahal ďalej.. No a potom sa hádal švagor so zenou čosi, do toho sa zaplietla moja mama, potom sa hádal švagor s mojou mamou, môj oco zase chodil po mamu nech ide už spat a nerobí bordel, tá zase kričala na neho, švagrova žena kamsi chcela ujsť a nechceli ju pustit tak bránku preskakovala a tak 😀🙈 Vtedy sme to stopli, rano na každého nakricali a od vtedy sme ich delili 🙈
@macekovam tak možno mám divne okolie ale dosť často vídavam takéto rodinne party :/ Mne sa poste celkovo zdá, že je na svk až priliz tolerovaný alkohol… Že alkohol patrí ku oslave, patrí ku robote, atd.. Pamätám si (ale to som bola ešte mladá žaba) som raz išla s kýmsi na stretko v nedeľu doobeda a bola u nás na dedine otvorená len jedna “dedinská reštaurácia” tak sme išli tam. A prvý krát som videla ako normálne išli rodiny z kostola, žena a deti domov a muž do reštaurácie, sup 1-2 poháriky do seba a domov.. A ze tých mužov chodilo…
@vroni hahahaha… tak pred malým sme mali voľnú hosťovskú, jeho izbičku a obývačku. Teraz je voľna hosťovská s manželskou posteľou, obývačka s rozkladacim gaučom a potom už sú iba núdzové matrace na zem ak niekto veľmi chce 😀 lebo síce mame maly gauč aj u maleho v izbe ale tam už nechcem aby niekto prespával 🙂
No neviem, kde bývaš ale toto čo opisuješ sa teda určite nedeje pri rodinných oslavách. Lebo to je podľa mňa taký extrém toto. Naozaj ti vôbec nerozumiem, že toto dovolíš vo svojom dome. To je inak aj veľmi "pekný" príklad pre to dieťa, že sa všetci vždy ožeru.
Vôbec by ma netrápilo či sa niekto urazil....Váš dom, vaše pravidlá. Ja by som im zavolala s tým, že pre zmenu budete tráviť sviatky u nich a pribalite si aj zopár známych 😉
Ku nám prídu na pár hodín a odídu (bývajú od nás 100 km). Max. prespí moja setra s rodinou (raz za rok), ale tá nepije. Jednoducho im povedz, že nezostanú u teba spať.
@simka1454 veď práveže nechceme to dovoliť preto sme zakročili. Ja som fakt chcela mat pekne sviatky (bavím sa o tej prvej velkej oslave), maly bol ešte v brušku tak som myslela že ako bude super, navarime , mamky napeču, chlapi urobia niečo pri dome atd.. Ono aj tak bolo ale prvý spoločný večer sa muselo piť lebo “sa stretla rodina”.. A ja som potom už aj tie zvyšné dni otrávená a nechcem aby sa pilo. Keď chcú nech si dajú pivko, pohár vina to nezakazujem ale nejakú mieru mat… Má to riadne štve, lebo chcem mat dobre vztahy s rodinou, chcem s nimi aj čas tráviť, kľudne nech u nás aj prespia, miesta mame ale mne ide o ten čas a nie prilezitost si vypiť :/
Oni vás vôbec nerešpektujú, lozia po dome, organizujú opekačku na návšteve? Nastav si pravidlá. Máte u nás dvere otvorené nalievať budem ja koľko uznám za vhodné. Keď ste pozvaní, nie je pozvaná celá rodina. Niekto tu začne vykrikovať odchod domov alebo do hotela je mi to jedno. Urazia sa? Dobre pre vás aspoň bude kľud.
@fedka333 hahahahaaaaa dobrý nápad, musím vyskúšať 😀
@januska12323 toto je pre mňa, že total sci-fi, aby si rodina, ktorú pozvem zavolala bez môjho vedomia ďalšiu rodinu, to mi príde úplne uhodené😨
Prepac mozem sa len spytat na vek svokrovcov a rodicov. Nasi maju vsetci od 58-61 a veru take nieco si neviem predstavit. Ja by som na taketo party a kriky tipovala o dost mladsich ludi.
@januska12323 nerešpektujú… to máš úplnú pravdu… ešte sme im aj vraveli, že nech ostatní prídu v iný deň, že nie všetci naraz ale oni že nie nie lebo sak sa prídu najesť 🙈 to kebyže si videla keď sú tu, každý si tu robí čo chce. Svokra navarí (ale neopyta sa že co), svokor na záhrade si robí co uzná za vhodne, pozbierajú úrodu a urobia z nej co chcú.. Ako ja beriem, že chcú pomôcť len mi to príde ako slon v porceláne. Chcem navarit tak sa opýtam že co a koľko atd, pozbieram jablka tak sa opýtam čo z toho chcem.. Už mi rovno donesú napr stavu ci výživu 😀 Potom muzovemu bratovi nabalia jedlo z toho co sa navarí aj na cely týždeň, misky nemám asi žiadne doma kompletne atd 🙈 Ako už som si na to zvykla, lebo som sa dosť s mužom o tom hádala, že ja tiež nejdem k niekomu domov a nezačnem tam variť napr. no oni majú v rodine asi iné zvyky, dosť mu trvalo mu aj vysvetlit že síce je ich syn ale nemá už 10 rokov a že toto je jeho dom… Ale na to, že si varia som si zvykla, moji rodičia zase obsadia telku a ide 24/7 co chcú pozerat oni… Proste sú to už starší ľudia a asi ich neprevychovam tak to nejako viem prehrýzť pre pokoj v rodine.. Len ten alkohol je už cez čiaru a nevieme im to ani po dobrom ani po zlom vysvetlit. Svokor sa aj naposledy urazil že po ňom nik hulakat nebude (že nemá piť) že on nie je maly chlapec… Nechcem si vztahy pokaziť a hlavne sú to mužovi rodičia (ja som svojim povedala keď sa mi niečo nepáčilo ale my malé otvorenejšie vztahy), tak si myslím že to má riešiť muž ale on nakrici na brata a mamu ale na otca nie 🤷🏽♀️
Nedovol im, aby u vás pracovali a varili. To je chyba. Veď oni si myslia, že keď u vás makajú, tak za odmenu sa môžu u vás správať ako doma.
@pandusica ale kde.. stare kone okolo 60tky.. a mužov brat so zenou 30tka
@andreakotesova jooooj to by som musela byt namnozena na 10x aby som ustriehla každého… myslíš že sa má niekto niečo pyta? prídu, donesú jedlo a už aj si každý svoje robí… od kedy je maly tak sa snažím tak, že svokru dám k malému a varim ja.. Keď tu mám rodičov tak vari moja mama (ale oni chodia aj na dlhšie ako na pár dni, už sú na dôchodku) ale vždy sa dohodneme deň predtým ze čo a ona len navarí..
Toto by som netolerovala.
@andreakotesova podľa mna iné zvyky. Moji rodičia aj keď sú u nás stále cítiš že je to navsteva. Mama síce pomaha, aj vari, aj mi napr okna umyje sama od seba ale to je take iné. Napr si donesú svoje obliečky aj uteráky aby som nemala starosti potom (x krát som vravela že nemusia), jedlo si objednávajú a varia len pre mna a muža. Ale mama sa na všetko pyta, dokonca aj šampón či môže použiť že si svoj zabudla. Mužova rodina (či rodičia, či brat) berú všetko za automatiku 🤷🏽♀️ Jeho brat so ženou bezne u nás na návšteve spia aj do 13tej napr., svokra si ide do pivnice, vezme zemiaky a uvarí polievku ktorú nik nechce a podobne 😀
@andreakotesova a ako to mám slušne vysvetlit? Oni to berú tak že pomáhajú (aj môj muž že veď len pomôcť chcú, že či nie som rada že varia atd)
U nás sa oslava rovná zábava, dobré jedlo, radosť, spoločnosť. Nie alkohol. U nás nie je samozrejmosť ani oslava dospelých spojená s opilosťou. Zle si to vysvetľuješ. Na každej spoločenskej akcii si môžeš dať, pripiť, jeden pohár vína, či poldeci, ale neznamená, že sa musiš ožrať pod obraz boží. Takého človeka by som mala doma na mojej oslave prvý, a poslednýkrát.
Mám tri deti a aby videli hocikoho spitého, smradľavého, čo nevie ani artikulovať, vrieska, nadáva, búcha do stola, rozbije vázu, či vyleje niečo...
U nás sa našťastie nepije, ani moja mama nikdy nenaliala ani návšteve, a ja teraz tak isto doma nemám ani vaječný likér.
@tosomja asi máte všetky pravdu, už som asi aj ja domotana… U nás sa pilo, keď prišla navsteva ťahala sa fľaša a nemala som to rada.. A nechcem aby maly takto rástol a videl starých rodičov takto, dieťa nie je hlupe. Našťastie doma to neuvidi a oslavy budeme musieť nejako korigovať. A možno že by táto grilovačka dopadla v pohode, kto vie ale už si urobili niekoľko krát “meno” a teda už sme pred nimi v pozore..

@katkami123 oni nám bezne posielaju videá z toho ako tancujú na nejakej party a pod.. To by mali akurát tak zábavu že ahaaaaa