icon

Rodinná oslava - ako je to u vás s alkoholom?

4. apr 2023

Ahojte, aké mavate rodinne oslavy? S mužom sme sa odsťahovali do domu, no je daleko od všetkých. Rodina z každej strany má k nám tak na 2 hodinky cesty autom. Tešila som sa, že budeme všetci tráviť sviatky spolu, mame miesto kde “ich uložiť”. No hneď prvé sviatky má vrátili do reality 🙈 Všetci (moji rodičia, svokrovi, mužov brat so zenou) sa u nás opili, robili bordel, hluk, ja som bola vo vysokom štádiu tehotenstva a v noci sme riešili ich hádky a naháňali každého do postele. Nehovoriac o tom, že vždy niekto niečo v dome zničil (olial stenu, zhodil vazu, atd atd).. Tak sme si povedali dosť, budeme každého volať postupne, najmä po tom čo sa nám narodil synček. Na tieto sviatky sa nám najskôr nahlásili svokrovci že prídu. Reku OK. Potom, že prídu aj moji rodičia. To sme vraveli, že dobre aspoň mám pomôžu pri malému a v domácnosti. No svokrovci si zavolali ďalšiu rodinu (krsnu, mužovho brata s rodinou) a chystajú rodinnú opekačku. Samozrejme s tým, že zase chcú všetci u nás spat. Tak sme s mužom zavolali krsnej aj bratovi a poprosili ich aby prišli inokedy, čo nebol problém. Napísali sme aj mojim rodičom aj svokrovcom, ze sme volali len ich, ze nechceme party opekačku a nechceme aby sa u nás pilo (jasne dať si pivko, víno, či jeden dva poháriky nie je problém ale nie divocina). Na to sa svokor urazil, ze on “nebude na sucho”, ostal doma a všetkých (okrem nás) si zavolal k sebe na opekačku 🙈 Všetci teraz z toho vinia mna, ze huckam muža (pričom muž bol iniciátor, mame dohodu, ze každý riesi svoju stranu rodiny). A to nás čakajú narodeniny maleho čo chvíľa, tak netuším ako to riešiť.. Nechcem aby narodeniny dieťaťa boli zámienka na party pre dospelých… Ako take veci riešite vy?

tiezjedna
4. apr 2023

@autorka vieš čo, my sme veľmi spoločenskí, milujeme party so susedmi, kamarátmi, partou, stretávame sa často, zvlášť v lete je to samá grilovačka. Ale NIKDY, fakt nikdy sa nestalo, že by sa mi motal po baráku alebo záhrade niekto ožratý! A to sa pije vždy. Proste všetci poznáme svoju mieru, dáme si, vypije sa toho pomerne dosť, ale nikdy sa nikto neopil. Max sa niekto cinkne do nálady, ale vždy každý vie kedy prestať. Ak toto vaši nevedia, čo evidentne nevedia, tak je lepšie im vôbec neposkytovať na podobné akcie zázemie. Ak chcú, nech sa ožierajú doma. A chápem, že ťa to mrzí, aj mňa by to mrzelo, tiež mám rodinu rada a milujem víkendy, keď sa všetci zlezieme a je nás plný dom. Ale nie za každú cenu... Je skôr absurdné, že sa dospelí ľudia nevedia ovládať.

macekovam
4. apr 2023

To môže byť.. Ale tak je rozdiel piť alkohol a vedieť kedy mam dosť a ešte sa dokázať slušne správať a iné je ožrať sa ako doga a pooblievat niekomu steny.. Rozbiť nábytok... Nepamätáte si ze som na návšteve a nie doma a chodiť po byte.. Chladničke... Mate to ťažké..

januska12323
4. apr 2023

Kokos sa tam správajú ako doma. Volala by som ich len keď treba niečo vykonať a zadelila úlohy. Umyť okná, kúpeľňu, navariť toto a hento, rylovat záhradu, večer posedíme a ráno domov. Niečo iné variť nech sa páči tu máme obchod nakúpte si a môžete si to potom zobrať domov.

simona20201309
4. apr 2023

Kašli na to, že si za čiernu ovcu. Opäť len aby ste sa vy prispôsobili, len nech sú všetci okolo spokojní?
Prečo? Vašich to prejde. Véd nech si poklebetia. Zdravý rozum si urobí zdravý úsudok a zvyšok ta naozaj nemusí zaujímať.
Posledná vec po čom by som v novom dome túžila sú pooblievane steny kvôli pijanom....
A vôbec, ja neznesiem opitého človeka v mojej prítomnosti a ak by sa malo niečo také diať v mojom dome, rovnako by som to nedovolila.

vroni
4. apr 2023

Prepac, toto nie su party a rodinne navstevy, toto su prepady nepriatelskych kmenov a okupovanie cudzieho uzemia. Pre mna je nepredstavitelne, taketo cosi tolerovat. Mozno tvoj muz tak vyrastal a zda sa mu to nornalne, ale normalne to nie je ani omylom. Objednajte dvakrat do roka chatu kdesi ma samote u lesa, s jednorazovym riadom, tam nech sa rodina vybujaci, ak to tak strasne potrebuje, ake rozhodne by som nenechala dive hordy, aby mi z domu robili kulnicku na drivi.
A ano, pri spani som zabudla zohladnit obyvacku, my sme sa nechali ukecat na sedacku s kinosedackami, takze u nas sa v obyvacke spat neda (ked by sa taka niekomu pacila, nedajte sa ukecat na kupu. Je to sice efektne, ale nepohodlne a neprakticke)

simka1454
4. apr 2023

No prepáč ale ja sa musím opýtať teba, že koľko máš rokov,ked toto dovolíš vo svojom dome aby niekto robil a takto sa správal. Veď im normálne povedz, že si to nepraješ že si nepraješ aby si u teba robili čo chcú. Keď to nezatrhneš teraz, tak ich tam budeš už stále. Žena zobuď sa.

autor
4. apr 2023

@simka1454 mám 35 rokov a nemyslím, že som niečo zle urobila aby som sa mala “zobudit”. Sú zjavne naučení takto fungovať a hlavne je to manželova rodina a dom je aj jeho. Alkohol sa zhodneme obaja na 100% v tejto otazke. Čo sa týka fungovania ako napr varenie a zahrada atd tak čo mám prísť k muzovej mame a vyhodiť ju z kuchyne? Snažíme sa jej dohovoriť nech zvytocne nevari ak to nikto potom neje a pod. A napr po pôrode sa mi extra hodilo že prišli a pomohli a aj navarila aj do zásoby. A myslím si, ze by to mal riešiť s nimi muž. Je to ich dieťa, tiež ho neposlem za mojou mamou riešiť niečo čo sa mu nepozdáva ale porozprávam sa s mamou sama. Sú síce rodina ale je to jeho svokra a je starsia, pre mna je to určitá hranica 🤷🏽‍♀️

simka1454
4. apr 2023

To bola dobrá rada pre teba, lebo si to u teba zvyknú robiť stále. Ale tak keď to v podstate obhajuješ, že sú tak naučení, tak si to tak nechaj. Vieš ako sa hovorí, ako si zariadiš tak sa budeš mať. Lebo na jednej strane ti to hrozne vadí ako sa u teba chovajú a potom vlastne napíšeš, že ti to ani nevadí. Len keď sa k tebe jedného dňa nasťahujú, potom neplač. Dobre ti tu ženy radia, ale je to na tebe ako spravíš.

autor
4. apr 2023

@simka1454 ja to beriem len je rozdiel ak niekto príde na pol dňa na návštevu a niekto na 3 dni. Lebo by som ich potom 3 dni obskakovala a varila a kávu nosila a neviem čo. Svokra je typ ženy ktorá sa MUSÍ o všetkých postarať 🤷🏽‍♀️ Nevysvetlíš… 1000x sme vraveli, že nech nerobí raňajky pre všetkých a spraví vždy. Aj keď k ním prídeme tak navarené ako pre armádu a domov nesieme zásoby pre pol dediny… Nie som z domu na take naučená ale toto je ten najmenší problém asi 🙂

simka1454
4. apr 2023

Ako som napísala, musíš si sama povedať co ti prekáža a co si ešte ochotná tolerovať. Ale ver mi, že nie je v poriadku to, že sa ti tam motaju po dome a robia si čo chcú. A je aj rozdiel, keď svokra prišla pomôcť, keď si bola po pôrode a potom to, že sa ti tam nasťahujú na niekoľko dní a doslova nevedia kedy odísť, chovajú sa tam ako doma a nie na návšteve. Tam švagor u teba vyspáva do 13 hod, a ten alkohol to už ani nekomentujem. A si zober, že ked budeš mať druhé dieťa a budú vkuse u teba. Kde je tvoje súkromie, kde je venovanie sa deťom, potom neskor prípravy do školy atď. To nie je vysvetlenie, že oni sú tak naučení. Veď nech si to tak robia doma ale nie na návšteve. Ver mi, dobrotu to robiť nebude.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vevapeto
5. apr 2023

Toto by u nás neprešlo. Môj muž je abstinent, ja tiež , takze takéto opijase hold smola. Hlavne, keď hostia nevedia, kde majú dno a potom vyvádzajú ako socky.

dadka_bb
5. apr 2023

Dobre si urobila🤣 opekacka bola zrejme len zamienka sa sundat a nehat sa obskakovat. Keby chceli opekat tak im nema co vadit ze sa nebude pit. Inak ja mam tiez manzela z takejto fajty a ja sa ich opekaciek/zabijaciek/ gulasov / chát a pod.nezucastnujem. mne je to trapne, a nechcem aby deti sa to naucili ze je to " normalne" takto travit rodinne stretnutia hadkami a zvracanim do vedra 🤭 presne tym som si presla ked som mala 15 a ne teraz v 40tke a 50tke boha..ale chlapi su v tomto opozdení 🤣🤣 oni najprv 40 rokov riesia velkost pindurov, svalov, a bankoveho konta a potom zacnu "zit" (samozrejme srandujem)
No a co..bud za furiu aspon mas pokoj svaty doma s malym. A muza posli opekat nech sa vadia a rozbijaju veci u rodicov v dome

mamusa123456789
5. apr 2023

U nás v rodine sa podáva alkohol na oslavách len na svadbe, okrúhluch narodeninách a krstinach... Absolútne nikto s tým problém nemá, lebo u nás v rodine vlastne ani nikto nepije... Toto co dá dialo u vás by som hneď zatrhla

tinkerbell
5. apr 2023

My na oslave našich detí alkohol ani vôbec neponúkame. A jedinú zásobu alkoholu, čo občas doma máme je pár pív. Myslím, že ak nebudete mať doma zásoby alkoholu, tak oni k vám prestanú chodiť na dlhšie návštevy. Mám pocit, že je to rodina alkoholikov.

lujza123
5. apr 2023

Som si spomenula na oslavu 3 narodenín mojej dcerky, šli sme spolu do lidla ze ideme nakúpiť na jej oslavu narodenín tak jej vravím ze nech si vyberie co len chce.
A krpaňa namiesto vyberania v oddelení sladkosti si to zamierila rovno do oddelenia s alkoholom "mamíí kúpime pivó, víno" a začala naberať fľaše do košíka 🤦‍♀️

Tak som si vstúpila do svedomia ako nikdy. Nieže by som bola nejaký ochlasta, ale tak chodievali sme v lete posedieť na pivo do podnikov s prelieskami, občas prišla nejaká návšteva alkohol na stole, grilovacky...

Odvtedy si dávam naozaj veľký pozor aby dieťa nevidelo alkohol. Obzvlášť na svojej oslave.
Na vianoce max fľaša vína na pripitok, v lete výnimočne jedno jediné pivo niekde na výlete a ak keď došli kamoši ze nejaká grilovacka ze si chceli dat víno tak vsetky fľaše schované a nalievalo sa do plastových pohárikov, decka ani nevedeli.

alcielle
5. apr 2023

Urobili si z vas prenajom chaty zdarma 🙈 ... Aj u nas v rodine byvali take party do rana, siroka rodina, vsetci varili, pili, hrali hry, tancovali, zabavali sa.. takze poznam take party rodiny, ale nikdy sa to predsa nerobi u niekoho doma. Doma je doma a navsteva to bude musiet pochopit. Raz sa odrazia, ale hranice potrebovali 👍. Drzim palce!

adelkaa159
5. apr 2023

U nás by sa neopili my máme oslavy z detskými šampanskymi nepijeme alkohol nechutí nám to proste ani môj brácho ani rodičia tak isto svokra manžel apeloval na alkohol niekedy no teraz si už ani pivo neotvorí keď je doma, neviem prečo, pár krát boli hádky kvôli tomu ale iba kvôli tvrdému takže ja som spokojná, my keď aj ideme niekam svadba oslava dokážeme sa zabaviť aj bez alkoholu

lacibo
5. apr 2023

Zo vsetkeho co pises mi vyplyva len jedine kontakt s rodinou pre teba predstavuje neumerny stres..nevidim dovod preco by si sa mala stresovat..aj keby si nemala maleho..aj tak ste uzka rodina iba vy dvaja s muzom..a vy ked sa dohodnete ako a kde s kym co budete travit
.tak sa vsetci aj na hlavu mozu postavit..hod rec s muzom a povedzte si, co vas na tomto celom stresuje a ake budete mat podmienky a pravidla voci navstevam a rodine

drahomirrra
5. apr 2023

To co mas za debilnu rodinu? Akoze oni su z vychodu, alebo co? Taketo spravanie by som vo vlastnom dome netolerovala, ty kks, ze ist si zobrat zemiaky a navarit si polievku a podobne. Ved ty mas riesenie uplne jednoduche. Volat ich iba oddelene, jasne im vysvetlit ze vas dom, vase pravidla. Detske oslavy, podava sa max pivo, a vino.
Tiez by som im nenalievala zbytky ako uboziakom, ja navsteve vzdy otvaram novu flasku, pride mi to neuctive. Ale teda nase navstevy sa vedia spravat a v zivote by im nenapadlo sa takto spravat. Ze chodit po dome, hulakat, preskakovat branky… akoze…mam dost.

dankanka
5. apr 2023

Hodinu od domu by som zorganizovala obed v restauracii...asi takto dako..hodinka hore dole sa da. Neozeru sa? To nie je Tvoj problem, chovaju sa horsie ako male deti..

pandusica
5. apr 2023

@drahomirrra myslis si, ze iba na vychode sa takto spravaju ludia? To urcite nie, toto spravanie je napriec Slovenskom, aspon z mojich poznatkov, nie je to specifikum vychodu. Mozno su vychodniari trochu hlucnejsi a divokejsi, ale urcite nie kvoli alkoholu. Ano, mozno to beriem osobne, ale nemam rada to, ze na vychode su len alkoholici, ktori sa nevedia spravat.

zoeeoz
5. apr 2023

Neviem, nezazivam toto..u nas sa ludia neozieraju, aj ked ideme napr na festival ako rodina alebo tak, tak nikdo neni ozraty

zoeeoz
5. apr 2023

@pandusica ja som zazila 2 svadby s vychodniarmi..a teda vacsich sucharov som nezazila..tak ja neviem odkial sa berie to, ze su divoki a hlucni :D sak s nimi skapal pes

pandusica
5. apr 2023

@zoeeoz ja som z vychodu a na nasu svadbu sme mali alkohol z velkoskladu, samozrejme vela, lebo mama sa bala, aby bolo pre kazdeho dost a ked sme priniesli v pondelok to co, sa nevypilo naspat, tak sa nas zacali pytat co svadba bola zrusena alebo co sa stalo, ze tak malo alkoholu sa vypilo 🙂 ale zato zabava bola super, asi toto zalezi aj od konkretnej rodiny.

nika_17
5. apr 2023

Ja by som to vobec neriesila,zavolaj svojich rodicov a ked svokrovci chcu radsej chlastat ako byt s vami a s malym,tak ich problem

kvietocek87
5. apr 2023

Ja som mala rada, takéto stretávky,oslavy, grilovačky.Aj sa popilo a tej srandy, čo bolo.Este pár dní potom ma bolela normálne sánka z toho smiechu.Vtedy sa ako sa povie vycistil stôl, niektorí si aj poplakali, niektorí filozofovali na "nesmrteľnosti chrusta", tancovalo sa.Deti boli stredobod pozornosti.Ale od toho kovidu sa nejak rodiny porozdelovali a už tak nie sú dokopy

tinkerbell
5. apr 2023

@lujza123 tak toto musel byť veľký AHA moment.... toto by si mali uvedomiť všetci rodičia.... my tie deti vlastne nevedomky vedieme k tomu, že pravidelné pitie alkoholu je úplne normálne... žiaľ potom sú liečebne preplnené a momentálne sa čaká viac ako mesiac na termín na liečenie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

makodob
5. apr 2023

Myslím, že ste urobili to najlepšie, čo ste mohli a dali ste si jasné hranice. To, že sa nevedia správať a príde im normálne sa opíjať, je ich problém. Myslím, že ste im to komunikovali slušne, tak sa nemajú dovod urážať. A ak áno, je to o nich, nie o Vašom rozhodnutí. Treba si uvedomiť, že nevyhovieš každému, teda, buď si budete stáť za svojím, alebo ich správanie musíte trpieť. V tejto rodine je problém s alkoholom, volá sa to alkoholizmus, žiaľ na Slovensku sa ľudia tvária, že alkoholizmus je ,,norma”. No správne ste usúdili, že je to úplne nevhodné správanie a alkohol vobec nemusí byť prítomný pri rodinných stretnutiach. Totiž alkoholikom nikdy postačí pohár a človek, ktorý nemá problém s alkohol vobec nerieši, či alkohol dostane. Ak sa niekto stretáva preto, aby sa opil, nech si pije doma, je to jeho rozhodnutie.
Ďalšia vec je to, že máte dieťa a ak sa takéto párty budú u vás opakovať, pojde mu to príkladom do života. To je vlastne problém všetkých alkoholikov, lebo si to posúvajú vzorcami správania po pokoleniach.
A ďalšia vec, je úplne nevhodné, aby si hocikto bez Vášho súhlasu k Vám volal ďalšiu návštevu a zorganizujú si opekačku. To je úplne mimo základné pilerie slušnosti a úcty. Nikdy by som si aspoň ja niečo také nedovolila ani vo vlastnom dome, aby o tom manžel nevedel. Možno časom zistíte, že vobec nie je také hrozné to, že bývate od nich ďaleko.

jabuducanevesta
5. apr 2023

Je to váš dom,vaše peniaze, vy máte nárok si volať koho chcete,,, neprídu, nemusia odísť,,