icon

Rovnošaty - biele šaty na prvé sväté prijímanie

zontik
3. apr 2022

Ahojte baby.
Prosím Vás, ako to máte vy? Deti idú na 1sv.prijímanie v rovnošatách, ale iba tú nedeľu. V týždni si má každý oblečenie poriešiť po svojom. Ozaj mi na Tom nemá čo vadiť? Ďakujem za vaše odpovede 😊

Strana
z3
zontik
autor
4. apr 2022

@simsalabim bože baby, vôbec o tie šaty nejde.riesim, prečo nemôžu tu rovnošatu nosiť celý týždeň, ale iba jeden deň, a na týždeň im máme dať tie biele saty.a pýtam sa, ako je zvykom u vás ostatných, či mám iba ja predstavu, že tie deti by mali ísť slávnostné aspoň ten týždeň.o nič iné mi nejde, ja šaty mám kúpené, a budem hľadať niečo na bežné nosenie, pretože moja šaty jednoducho môže,a mám osobne vieš kde, kto čo má oblečené.len ako pre cudzieho mi prišiel šok, že už v pondelok je každému úplne jedno, ako do toho kostola idú a v čom. Viem, že je to každého vec, ja som proste bola vychovaná, že do kostola sa chodí slušne oblečený, takže ani móda- tepláky hoc sú značkové sa mne do kostola nehodia

dskjhfdlkdjhl
4. apr 2022

@zontik No, ale uz Ti tu viac zien napisalo, ze inde vobec taky zvyk nie je. Nebol taky zvyk pred 40-timi rokmi tam, kde som vyrastla ja, nie je ani teraz o 300km dalej, kde boli na prijimani moje deti. Proste to vyzera tak, ze je to zvyk niekde na Orave, mozno na vychode a tym to konci. Myslim, ze to, ze dieta ide potom cez tyzden na prijimanie je podstatne a je uplne jedno, ci tam ide v rifliach alebo bielych satach, podstatny je ten obrad. Zvysok je povrchne a malosmetiacke, s vierou to nema absolutne nic spolocne.

jaskolka
4. apr 2022

@zontik ale ja si nemyslím, že matka pošle dieťa v nejakých rifliach, alebo vytahhanom pulovri, ak ide ti o to. Fakt nerozumiem, prečo ta to tak trápi. Veď ty daj dcére krásne biele šaty, ak to chcete obe. Keby ze rovnošaty stoja 100 eur a potom ešte 300 za nejake šaty treba dat, tak by som chápala ze by ta mohlo trápiť, že "na to niekto nemá"
Ale 5 eur ta rúcho to nie je veľká položka. A pekne biele šaty teraz kúpiš aj za 15 eur v bazári, ak ide o to
Čiže ak proste nejaká mamička chce, aby jej dcéra tak sla, tak vôbec sa nemusí zadlzit, alebo netuším, čo ťa tak trápi.
Tvoj problém mi fakt príde prehnaný, veľmi to prežívaš.Aj to, že "cez týždeň dajte oblečenie, aké chcete", bolo zrejmé myslene, že automaticky každý pošle dieťa pekne a slušne oblečené
Okrem toho, nie všade je taky zvyk. Ú nás to trebárs vôbec nebolo, deti šli slávnostne oblečené len v nedeľu.

zontik
autor
4. apr 2022

Ďakujem vám všetkým za názory, a debatu.týmto ju aj ukončujem.😊😃

janage
4. apr 2022

@zontik myslím, že žiadne dieťa v teplákoch nepríde.
Ja asi tiež nerozumiem, čo teda vlastne riešiš. Ty chceš, aby celý týždeň chodili v rovnošatách lebo ti to príde správne. A ostatní rodicia niektorí tiež, iní nie.
Tak sa porozprávajte ako normálni dospelí ľudia. A dohodnite sa, že A. všetci prídu v rovnosatach,
B.vsetci v bielych šatách
C.vsetci v slušných šatách
D. Každý ako to cíti lebo absolútne nie je podstatné či sú šaty bielej farby. Kódex obliekania do kostola či na iné spoločenské udalosti hádam ľudia vedia. (Za mňa tepláky nepatria ani do divadla historickej budovy, ale ak ide turista v tatrách tam na omšu pred či po túre nevidím v tom problém)
No niekto možno ešte ma tréning, či inú aktivitu a ani celý týždeň nebude môcť chodiť. Tiež nevidím dôvod, aby ostatní rodicia toto riešili.
Jak babky pred sto rokmi čo stihli každú prebrať čo mala oblečené, či dosť nahlas spievala a dosť vrúcne sa modlila, ktorým smerom pozerala....

tosomja
4. apr 2022

@zontik neviem si predstaviť na nedeľnej omši moju dcéru v bielych šatách, čo mala na prijímaní. Ani som to nikde nevidela. A keby to tak aj bolo, tak by som jej kúpila biele body, bielu sukňu a biely svetrík. Určite nie "svadobné" šaty 🙂 a to si myslím, že mám na to, aby mohla mať aj každý deň iné šaty ale proste gýče sa u nás nenosia, ani do kostola.

tosomja
4. apr 2022

A rovnosaty by som tiež nechcela.

modro_zelena
4. apr 2022

a o koľko detí sa jedná? neviete sa dohodnúť s rodičmi že budú celý týždeň chodiť v rovnošatách, alebo keď nie v rovnošatách tak v bežnom oblečení? Veď čo je to potom za pointu aby v najväčší deň v nedeľu boli v rovnošatách skromných a potom cez týždeň strúhali parádu? nejak sa to vymyká aj môjmu chápaniu.... odhlasujte si rovnošaty na cleý týždeň a hotovo.

evkamotka
6. apr 2022

@simsalabim to nie je tym, ze to katolici vnímajú inak, ale konkretnou mamickou

dvanastka
Dnes o 07:19
@zontik

@patka06 presne, ale potom v týždni vidíš, vždy je nejaké dieťa "z lepšej rodiny", ktoré ide ozaj ako nevesta na svadbu, a niektoré sedí ako chúďa, bo nemá ani len tie biele šaty.ked už to teda tak funguje, tak dohodnúť, nech teda v týždni nemusia mať biele, a každý si ide v čom chce, potom by som pol slova nepovedala

@zontik lepšia rodina pre vás znamená bohatšia rodina? Pretože ja mám hodnotu úplne inde. Lepšia rodina pre mňa znamená hlavne súdržná rodina. A keď by aj sto dievčat malo šaty ako salónka, alebo nevesta, treba deťom vysvetľovať, že na oblečení nezáleží, ale na duši človeka, aký je.

Strana
z3