icon

Sesternicine oslavy

1. aug 2023

Nechápem túto potrebu, ale ok nech si robí každý ako chce. Sesternica usporadúva oslavy kvôli doslova hlúpostiam, bola tehotná tak hneď rodinné posedenie zorganizovala aby nám túto novinku oznámila, potom keď už vedela pohlavie, tak zase oslava s krájaním torty, či to bude chlapec alebo dievča, keď sa malý narodil tak samozrejme ďalšia oslava, potom meniny, narodeniny všetkých členov, oslava keď išiel prvý krát do škôlky, potom do školy...nedávno sa jej narodila dcéra takže celý kolotoč odznova. Do toho rôzne párty.
Hnevá ma, že tieto oslavy usporadúva len kvôli peniazom, že čaká peniaze od rodiny, od pozvaných. Mama chcela malému kúpiť nejaký dar, tak sesternica že nie, že nech dá radšej peniaze. Aj k babke bola nepríjemná, babka chcela kúpiť nejakú knižku, ale ona chcela peniaze, že ona kúpi podľa jej vkusu.
Oslavy kvôli každému prdu doslova, pardon za výraz. Proste stále nejaké posedenia a oslavy, čo najviacu ľudí, aby čo najviac peňazí vyzbierala.
Ja už na tie oslavy nechodím, je urazená. Potom sa aj všetci pýtajú, že čo mám za problém, tak som povedala aký mám problém a teda to, čo píšem sem. Urazil sa aj krstný otec, aj krstná,, teda jej rodičia. Neviem či som dobre urobila, že som jej to takto od pľúc povedala.

kristinapetronela
1. aug 2023

To si jej tak nemala povedať . Veď neprísť ale zas slušná komunikácia

autor
1. aug 2023

@1ryba To áno, narodeniny, krstiny a tak, to je samozrejme úplne niečo iné, ale párty lebo malý je škôlkar, potom školák a kdesi čosi len aby mohla vyberať € je už cez. Chudák babka z dôchodku to všetko platiť.

petulda333
1. aug 2023

A? Sak ked by som kupila hracku,oblecenie a pod za napr 50e tak preco nedat peniaze?! Sak minies stale rovnako. Ja som dostala tolko hluposti od rodiny,ze az. Tiez by som radsej uvitala peniaze a kupim co sa paci a hodi. Nevidim to ako vypocitavost

juliacenc
1. aug 2023

Zda sa ze to nevadi nikomu len tebe. Rodina sa zide a to je fajn. Mozno ani necaka pri kazdej prilezitosti peniaze len to stretnutie a “ oslavu”

juliacenc
1. aug 2023

Moja 3 rocna dcera ma tolko babik barbie, kolko som ja za cele detstvo nemala. A to nehovorim o duplicitnych hrackach… takze tiez by som mile rada uprednostnila hotovost na miesto dalsich nepotrebnych barbin… lebo nikoho nezaujima vo to dieta potrebuje a kazdy je lakomi dat 5€ fo obalky len aby nedal peniaze. Radsej kupi prvu sprostost v obchode a hrdinsky sa s tym dotrepe a dieta potom realne nedostane NIC ak chapes ako to myslim. Takze ja sa jej nezastavam, len ti hovorim moj pohlad na vec ako to je s tymi darcekmi ktore su vo vacsine pripadov nepotrebne sprostosti, alebo nieco co uz ma. A mne to tak pride, ze niektory ludia vobec tym nemyslim teba naozaj len tak pisem… ze niektory ludia tie 5€ nechcu dat len aby peniaze nedali len aby to nahodou matka pre seba nepouzila alebo neviem co…

juliacenc
1. aug 2023

Takze, aby si ty este z toho nevysla ako ta zla… mala si radsej davat 5€ do obalky a mat pokoj v rodine

juliacenc
1. aug 2023

A ja este aj poviem nekupujte nikto barbie… a co nevyskoci z tasky… barbie… a ked mas 2 babky 2 prababky tak to mas 4 barbie na 1 sviatok ak mas narodeniny meniny vianoce to uz mas 12 barbin do roka. Tak dakujem pekne

katka700
1. aug 2023

Načo to riešiš nech sa urazia, nie si povinná chodiť na oslavy. Keď chcú sesternicu a jej nezmyselné fund raising aktivity podporovať nech tam chodia. Keď ťa s tým budú nabudúce otravovať tak im poraď nech sesternici rovno zriadia účet kam budú posielať cash/vstupné na oslavu.
K tým čo tu tvrdia že dostať peniaze je lepšie, no máte samozrejme pravdu.
Jednoduchý darček do 10 eur sa dá zohnať aj v pepcu, za 15-20 eur je kniha, za 25 lego.
A teraz sa pozrime na peňažný dar:
10 eur - málo, nikto nechce byť za lakomca,treba dať viac
20 eur - čo už v dnešnej dobe kúpite za dvacku, taký menší nákup, treba dať viac
30-40 - to je ako by nebolo do 50,treba to 'zaokruhlit
50 konečne suma za ktorú snáď nehovoria, no ale počkať však je to vnúča/krstna to snáď neodbyjete s padikom
Šup do obálky krásnu zelenú stovecku
Takže je úplne jasné prečo autorkina sesternica pýta prachy. No lebo dostane viac, nie?

summer23456
1. aug 2023

@katka700 jasné,že peniaze dostať je lepšie a praktickejšie, tiež to sama uvitam, aj keď nikdy to nepoviem. Ale je to ok na narodeniny, meniny, nie že prvý školský deň a podobne blbosti, teda udalosti v živote, s ktorými sesternica fakt netuším čo má spoločné.

petulda333
1. aug 2023

@katka700 ale to je len tvoj vyplod. Moje deti dostali aj 5e,ci 10. Najviac asi 20. Ja takisto takto dam podla sviatku a toho kto to je

autor
2. aug 2023

Lenže babke napríklad je trápne jej dať 10€, pritom ona by kúpila niečo za tých 10€, lebo z dôchodku si vyskakovať nemôže. Ale chvalabohu už mama povedala, že takto teda nie, nebude okrádať babku, ktorá žije z dôchodku. Mama jej naposledy priniesla len ovocie, čumela na to ako na prízrak. Pritom ovocie tiež nie je lacná záležitosť.

elenka.k
2. aug 2023

Baby - vždy musíme v prvom rade pozerať na to dieťa - ono bude mať z toho spomienky, radosť ... Je mi jasné, že také dieťatko z toho ešte nemá nič, ale staršie už áno. Iné to je decká v puberte - oni peniaze privítajú, lebo si za ne kúpia, fakt čo ich baví. Jasne, aj darčekom sa potešia. Ináč vyššie baba tu na dobre spravila rozpočet 😀 a uznajme viacerí takto zmýšľame. Našťastie mám skvelú rodinu vieme si na rovinu povedať čo a ako. Ale ako som písala, zase neoslavujeme prkotiny... len tie hlavné a základné.
Zo začiatku ak mojim deťom začali dávať peniaze - som sa pousmiala /a pri všetkých/ som manželovi povedala - Jéj už máme na šeky ... Ale doba je doba a neriešim, kto ako chce dať , čo chce dať nech prinesie a hotovo. Dokonca : bratranec / manželova sestra a jej syn /synovi priniesol nejaké bločky, ja že čo to? A syn skoro vyskočil z kože - boli to poukážky na predplatenie online na hru s vybraním si nejakej hry do plejaku.
Autorka už ako si sa rozhodla je to na tebe ja ťa ani nechválim ani neobviňujem. Možno by som sa zachovala podobne. My slávime fakt iba v blízkom kruhu rodiny.
Samozrejme babky je mi ľúto, treba jej prizvukovať, že babí - do obálky stačí dať menej peňazí 10 - 15 € nie viac.
Neboj , keby jej dal do obálky každý po 5 - 10 € vtedy by len čumela....
Ak si nevie sesternica ceniť darí / ako ovocie... /

bazarik456
2. aug 2023

Ja ti tlieskam a asi toto urobím tiež. My pôjdeme teraz na oslavu v rodine chlapcovi, s ktorým som každý týždeň, viem aké má doma hračky, čo ho baví a chcem aby si otvoril darček aj od tety, lebo nie je vo veku kedy by už pochopil že dostal obálku. Aby to neboli zbytočnosti, tak som sa chcela dohodnúť s matkou, ale už mi asi 10 vecí zatrhla a stále len peniaze a oni vyberú, no ako tu niekto vyššie písal, ja mu 100ku, ktorá neviem na čo pôjde, dávať nechcem. Buď vyberiem hračku podľa seba alebo tam ani nepôjdem, neznášam keď mi niekto diktuje že mám dať €.

jankalukasova
2. aug 2023

Ja mám oslavy rada. Zíde sa rodina, posedí sa, pokecá sa, niekedy aj tanečky začnú. Aj budúci týždeň máme veľkú oslavu ale teda preto, že celé leto má každý týždeň niekto narodeniny alebo meniny. Takže máme uprostred leta jednu veľkú oslavu... No ale nikdy mi nenapadlo niekomu diktovať, čo má darovať. Keď viem, že je niečo pekné, čo by deti chceli, tak babkám a tetkám poradím. Ale vždy sú to darčeky v rozumnej cene, žiadne drahé veci. Vždy zdôrazňujem, že je to len nápad a môžu kúpiť čo uznajú za vhodné ale často mi otázku čo kúpiť, položia sami. Ak deti túžia po drahšej hračke (napr. Albi kúzelné čítanie stalo pre jedno dieťa cez 60€), tak automaticky navrhujeme skladanie sa na darček, nech dajú koľko dať chcú a zbytok doplatíme, ak s takým riešením súhlasia, svokra už pár krát povedala, že nie, že už má vymyslené iné. To samozrejme plne rešpektujeme a nikto sa neuráža. No a hlavne sa snažím deti učiť, že najväčší darček je tá oslava, že sa všetci stretneme, že sa spolu dobre najeme, máme na seba čas a podobne.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
milanemila
2. aug 2023

My tiez oslavujeme ako by si ty povedala kazdy prd 🤷🏼‍♀️ a robime aj posedenia, grilovacky atd, hlavne aby sme sa stretavali s rodinou a kamaratmi. Od nikoho samozrejme neocakavame na kazdej takejto akcii peniaze. Ked maju ale deti narodeniny, vianoce atd., tak tiez radsej chcem peniaze a kupime im to co treba (alebo sa nas opytaju co konkretne kupit) a ak nic netreba, tak im ich odlozime. Neznasam, ked ludia naznasaju kopec blbosti a hlavne plastove haraburdy akoze hracky cim vacsie tym lepsie a oblecenie, kt nam netreba.
V tvojom prispevku aj v komentaroch je kopec zlosti a zastne, skus sa zamysliet nad tym preco je to tak a preco svagrinu tak neznasas.
Chces snad povedat, ze ked oslavuju “prvy den v skole”, ze od niekoho ocakavaju financne dary? 🙈 to, ze chcela radsej peniaze na krstiny/narodeniny ako “nieco co sa babke pacilo v meste” si myslim, ze nie je taka katastrofa. U nas v rodine si bezne davame peniaze, alebo sa pytame co by cloveka potesilo.

anonymous87
2. aug 2023

No nas ked sa rodina pyta co detom (lebo presne nechcu kupit nejaku chlopotinu, co aj tak hodin do kosa na hracky a minut zbytocne peniaze) vacsinou poviem, ze nech daju do obalky kolko uznaju za vhodne. A potom si deti za to vyberu co chcu oni (starsi uz vacsinou nejake oblecenie, tenisky alebo modely aut co zbiera)… a mozem ta ubezpecit, ze nikdy som na oslave nezarobila 😂🫣
A aj ja sama davam do obalky neterke a synovcovi a oni si kupia co chcu. A minule isiel syn susede na oslavu, tiez som dala 20€ do obalky… dievcina si kupi co uzna za vhodne… pre mna lepsia alternativa, ako by som mala kupit nieco za 20€ a ona to potom plesti niekde do kuta 🤷‍♀️
Cize ja na tom nic poburujuce nevidim…
Ale samozrejme ak niekto prinesie vecny dar, nevyhodim ho (ani dar ani darcu 😂)

summer23456
2. aug 2023

@milanemila tak ja si myslím, že na oslavu prvého dňa v škole nie je potrebné volať na oslavu sesternicu s rodinou. Ešte sestru nepoviem,ale sesternica nie je až taká blizka rodina,aby oslavovala takéto menej podstatné veci.

elenka.k
2. aug 2023

@jankalukasova presne aj ja toto zdôrazňujem mojím deťom - už je šťastie, že sa zídeme v zdraví všetci spolu 👍

andymi
2. aug 2023

Nehnevaj sa autorka, ale mne to tiež príde z tvojej strany ako čistá závisť a špekulácia. Oslava je príjemne strávený čas v kruhu rodiny, buď pozvanie prijmete alebo nie. Ale zjavne s tým máš problém hlavne ty (už to máš podľa tvojich slov vyriešené) a snažíš sa nahuckať zvyšok rodiny. Problém bude asi to, že peniaze, ktoré by babka mohla odložiť a usporiť do "dedického konania" idú sesternici a jej deťom (z tvojho opisu to tak vyplýva) 😀 Ak to babke nevychádza, nech sa porozpráva so sesternicou - svojou vnučkou alebo svojim dieťaťom (pretože zbytočne to rieši s tebou) a nech sesternica za ňu vyberie darček do sumy určenej babkou. A problém vyriešený 🙂 Sesternica bude spokojná, babka bude spokojná a snáď aj ty budeš spokojná, že babka neminula na sesternicine dieťa 50 e ale iba 20 e 🙂 Ja na oslavy nie som, ale samozrejme, že deťom robím narodeninovú oslavu, starí rodičia sa vždy opýtajú, či dieťa chce niečo konkrétne alebo sa zložíme na niečo spoločné a rovno mi aj povedia akou sumou môžu prispieť. A nie, nepozývam ich kvôli tomu, aby prispeli na darček, ale preto aby sme boli spolu.

summer23456
2. aug 2023

@andymi ale veď narodeniny,meniny ok, ale volať rodinu a sesternice,lebo dieťa malo prvý deň v škole? Mne to príde cez. Odhliadnuc od toho,keby aj kupovali všetci darčeky tomu dieťaťu, nie je normálne aby toľko darčekov dieťa dostávalo. Potom tak dnešné deti sa aj správajú,skromnosť žiadna.

autor
2. aug 2023

@andymi Čo už si ty nepovymýšľaš a nedomyslíš, podľa seba súdim Teba, však? 😆

autor
2. aug 2023

Čakala som všetko, úplne všetko, ale aby ma niekto obvinil, že závidím, že budem mať menej dedičstva 🤦‍♀️

ouwecka
2. aug 2023

Ved dones kolac,detom niečo male a mile anerues.tak rada slavi,a co,mneby sa nechcelo 🙈🤣 nemusis nosit a € a ze rodina nosi je cudne

andymi
2. aug 2023

🙂 Našťastie ja takýto problém nemám, určite nepočítam babke koľko dala ktorému vnúčaťu či pravnúčaťu na darček a koľkokrát do roka🙂 A ak by som taký problém mala, nebudem písať na MK a čakať, že budú všetci so mnou súhlasiť, pretože vo veľa rodinách sú oslavy a stretnutia aj mimo osláv bežne. Pochopila by som, keby si sa spýtala na názor, či je to u iných bežné alebo ako z takejto oslavy- neoslavy taktne vykľučkovať, ale obviňovať sesternicu zo "zárobkovej činnosti" je tiež cez čiaru.

autor
2. aug 2023

@andymi Vidím, že ju poznáš lepšie ako ja 😁 No nemá zmysel komentovať.

bykaterina
2. aug 2023

Prečo tam chodíš? Len aby ľudia nepovedali? Stretávate sa bežne aj počas roka či iba na oslave?
Skús si dať odpoveď a poviem ti len jedno. Čas je najdrahšia komodita ktorú máme. Chces ju stráviť s ľuďmi ktorými ani nechces?

deginko
2. aug 2023

Dobre si urobila,toto by prestalo baviť každého a zachovala by som sa úplne rovnako...prestala by som chodiť na nezmyselné oslavy...ale asi by som to urobila bez vysvetlenia...nemá cenu to takto splechnut do očí..lebo si vyšla z toho teraz za zlú...čo podľa mňa nie si...no vystrelilo to zle.nevadi.luto by mi to nebolo

syslik81
2. aug 2023

povedat ze chce peniaze moze..ale je na ludoch ci jej ich daju alebo len daku drobnost .. ako si naucis tak mas .. a podla mna si nemusela byt az tak uprimna..je to jej zivot,jej oslavy ..

maminkadeticiek
2. aug 2023

Vies,divne nie je ze usporaduva oslavy.To ti moze byt jedno,ich to stoji peniaze.Divne je,preco vy pri tych prilezitostiach nosite dary a peniaze??Ja nechapem.Ked nie je dovod,naco dar?Meniny,narodky,ok,kupim knizku,kozmetiku,nieco do domacnosti ako darcek,ok.Ale preco nosite dary stale?Ja ti verim,ze ak si mala pocit,ze je to len sposob ako vziat od rodiny peniaze,tak to tak bolo.Verim,ze mnohi ludia su tak jednoduchi a drbli,ze vyhutaju takuto sprostost.Ale co nechapem je,ze to s nimi hrate??Pozri povedala si co si povedala,ano dalo sa to riesit aj inak,mohla si tu napisat skor ako si jej povedala ze je nanzrana a zobre peniaze,dali by sme ti lepsie rady.Ale vies co?Je rovnako dolezite byt autenticky a konzistentny v tom co citim a v tom co robim.Viac ta to uz zrat nebude.Vedia to len oni.Urcite sa nebudu chvalit tvojim vystupom do rodiny,lebo by prisli o biznis.Ked sa ta bude niekto pytat preco na oslavy nechodis,tak mas na to svoje dovody,preco uz na ich oslavy nechodis a bodka,kazdeho do tvojich dovodov prd.A ty mas sice teraz o sesternicu menej,ale mas svaty pokoj,nemusis hrat divadlo a necudovala by som sa keby sa nejaku dobu ziadne oslavy nekonali,lebo nie ty,ale ona bude mat strach,ze si svoje nazory rozsirila do dalsej rodiny a citila by sa pred nimi trapne.Mozno si vyriesila problem celej rodine,nielen sebe.