Sobáš v kostole aj napriek tomu, že cirkev neuznávam
Ahojte chceme sa s snúbencom zobrať v kostole ale ide o to že ja veľmi cirkev neuznávam a nie som úplne tip top kresťanka. V boha verím a myslím si že nepotrebujem chodiť do kostola aby som to dokázala okoliu atď. A viem že budem musieť ísť na spoveď z čoho mám stres aj keď nič zle som nespravila. Bol niekto na Tom podobné?
Autorka, prosim, skus sa nad tym zamysliet. Nemozeme sudit podla jedneho farara, knaza. Su mnohi, ktori mi nesedia, ale neriesim to. Je to na jeho svedomi. Osobne nemam problem s krstom deti nezosobasenych, pokial naozaj vyberu pre dieta veriacich krstnych rodicov, pretoze krstom sa dieta stava Bozim dietatom, dostava milosti, pozehnanie pre zivot, vnutorny kompas. Stava sa aj, ze potom to dieta privedie rodicov k Bohu. Su take pripady. Netreba byt dogmaticki a zatvrdzovat si srdce. Mna sa viackrat dotklo, ked mi knaz na spovedi povedal, ze aka si len hlupa bola. No a sice som si aj poplakala, ale v konecnom dosledku, dostala som dar, zamyslela som sa a mal pravdu. Premenilo ma to a nasmerovalo, vytrhlo z alehosi spovedneho stereotypu, prekracovania na mieste vo viere a posunulo k rastu. Cirkev je svata, ale ludia, ktori ju tvoria, vratane knazov, svati nie su. A za svoje hriechy sa budu zodpovedat a zvlast knazi, budu mat prisnejsi sud, pretoze maju akovy vacsou zodpovednost vo veciach viery. Cirkev je svata preto, lebo ju vedie Svaty Bozi Syn, sam Boh, ale robi to prostrednictvom ludi. Tazko sa to vysvetluje. To je akoze sef ma nejaku predstavu, ale ma zamestnancov, ktori maju schopnosti, ake maju, a vysledok prace aj tak vyzera...je to na dlhsie.
Ja som pochopila, ze vsetko ma svoju historiu, vyvoj, aj Cirkev, vsetci ludia. Stale sa mozes zmenit, najst si aj k Cirkvi cestu, ked sa uprimne Bohu otvoris. V inej diskusii som pisala, ze kludne sa s Bohom rozpravaj uprimne, ja som na Neho aj kricala, vadila sa s nim, poplaka si a poobvinovala Ho. A nasledne doslo k akemusi uzdravenou, pochopeniu, poslal mi do cesty ludi a udalosti, ktore mi pomohli. Ja vravim, stoji to za to skusit. Mozno tato svadba Ta moze priviest zase spat k Nemu aj Cirkvi. Prajem Ti, aby si nasla takeho knaza, akeho do cesty poslal Boh mne. Stacilo par hodin s nim posediet v rozhovoroch a vkladanim ruk sa nado mnou modlil a zacala som citit, ze toro bude ono, to, co som dlho hladala. A dovtedy som nic katolicke nemohla ani citit. Chodila som s frajerom do kostola, aby jeho rodicia "nepovedali"...a v duchu som tam trpela a kritizovala kazne vo svojej hlave. Pohrdala som tym...a nakoniec mi tito knazi zachranili zivot...
@number19 jasne,katolici musia byt vzdy ticho..ale kopnut si do nich moze ktokolvek.
Nikto nechce byt veriaci....ale kazdy chce do veriacich kopat,lebo maju byt nejaki.
Ano,maju ist prikladom.
No nikde nie je napisane,ze sa nemozu ohradit,nemozu povedat tiez svoj nazor.
@number19 ake su tie "ich" kazania? Ja za 10 rokov som nepocula na kazni nic "z cesty"...Kopanie do katolikov moze mat rozne podoby. Napriklad aj to, co predvadzas Ty. Riesis budovy a porovnavas neporovnatelne, vsetko chapes len v medziach institucionalizmu, nechces vidiet ten duchovny rozmer, co sa tu snazime nejak vysvetlit. Ides si svoje a ohradzujes sa, ze katolici su "taki a onaki", ako si dovoluju niekomu nieco zakazovat a mat nejake pravidla. No ze sme asi obmedzeni, to z toho vyplyva. Tak sa necuduj, ze sa voci tomu snazime ohradit, vsak Ty uz apriori odsudzujes, nevidis v tom absurdnost toho celeho?
@eeffka Asi maju strach z toho ze im farar bude cistit zaludok, ze preco nechodia do kostola a tak.... neviem. Odkedy do kostola nechodim, na spovedi som nebola, tak neviem ako farar pristupje k takym ludom. Asi ako ktory.
Ja som ako dieta mala velky strach zo spovede ale to koli tomu ze sme sa museli naspamat naucit co presne kedy povedat... ako take divadielko a bala som sa ze poviem nieco zle alebo nieco zabudnem... a este som mala vzdy problem zozbierat dost hriechov... brala som meno bozie nadarmo a nepocuvala rodicov a vzdy som mala pocit ze potrebujem najst viac.... zle som sa citila, ze som nemala viac hriechov😀... boze ake absurdne...
@number19 musim reagovat na tvoje prispevky, dookola opakujes ako autorka prispieva na chod cirkvi a tak si moze ist zobrat co je jej.a kolko to akoze eur sme za svoj zivot tej cirkvi prispeli z dani? ja teda mam nieco odpracovane,ale podla mna priamo cirkvi sa z mojej vyplaty dostavaju rocne iba centy. vacsina penazi od statu pre cirkev ide na platy duchovnych,ktore su smiesne nizke. mnozstvo kostolov stoji uz starocia a ich stavba bola realizovana casto z milodarov veriacich, i tych bohatych,ktori takto prejavovali vdaku Bohu za rozne zazraky. obrazy,zlatenie,to nekupil stat z nasich dani.cirkev a veriaci tieto predmety,kostoly, kaplnky atd udrziavaju, kostol upratuju veriaci,maju sluzby, normalne tam vysavaju, umyvaju,staraju sa o zahrady, lavicky. ale jasne, mlady clovek,co ma mozno par rokov odpracovanych a za cely cas z jeho dani islo cirkvi 2.50e, ma pravo tam ist ako do svojho.
autorka,urob si ako chces,nebudes prva ani posledna,co si vyberie na co ma sama chut,ale ak chces,precitaj si na nete, co budes pri obrade nahlas pred vsetkymi a najma pred oltarom vyhlasovat a zamysli sa,ci to budu slova prazdne,klamstvo,herecky vykon,fraska,alebo ci im sama veris a myslis ich vazne.
@angel993 presne tak, jednoducho napisane. Kazdy sa len ohana pravami a povinnosti su kde? Ked chcem ist do kina, tak si musim kupit listok. Ak si ho nekupim, nepustia ma dnu a to je diskriminacia? Tak stale tu niekto nieco nevie a nechce pochopit a uplne s kludnym svedomim navadza niekoho na klamanie a ze je to v poriadku...🙄.
@number19 Ale tak snad v tej budove na ktoru sa aj ona sklada budu mat cirkevny sobas, so vsetkym co to obnasa. Nebudu v tej budove odriekat nejake uradnicke formulky. Tak snad ona vie co chce vlastne hovorit pri tom sobasi. Zjavne chce mat cirkevny sobas. A to nie je urcite o budove.
@number19 dodrziavanie pravidiel a zasad nie je diskriminovanie, riadne to mas pomotane
@number19 a furt tu dookola tocis o “prave” - tak pre tvoju info. a opakujem sa - pravo mna sobas v kostole ma, nikto jej to nezakaze ani ju nevyzenie z kostola nasilim,ALE aby mohla mat svadbu v kostole, musi splnit pravidla…. pravo ma, ale aj povinnosti - nuz len s tym uz ma problem, chce sobas v kostole, cirkevny, aj ked Cirkev neuznava a ma to proste v pazi…. tak taky clovek naozaj nema preco mat svadbu v kostole, naco?
vyfukne termin nejakemu paru, co to mysli vazne, vieru naplno zije a chce si pred Bohom vysluzit sviatost, na rozdiel od autorky, ktora tam chce svadbu - lebo aby rodina nepovedala, aby boli pekne fotky a aby to bolo naoko tak nejak “naporiadku” 🙄🙄🙄🙄
Autorka - cirkev neuznávas, ale verís v Boha.. No to by ma zaujímalo, v akého Boha veríš a v akom kostole chceš sobáš.
Kostol nie je len budova, je to posvätné miesto, chrám. Je v ňom eucharistia - živý Ježiš Kristus. Považovať kostol za kulisu je pre Boha urážkou.
A keď teda v Boha veríš, to ti nevadí, že pred ním nič neutajis, že on sa bude dívať na to, ako klameš?
Odporúčam ísť za nejakým kňazom a opýtať sa, čo v tvojom prípade. A bud uprimna. Nezje ta.
Spoved nie je o tom, že cudziemu človeku hovoríš svoje hriechy. Keď Nerozumieš, prečo je potrebná, aj o tom sa porozpráva s kňazom. Kľudne s viacerými.
Možno je tvoja viera "pokrivena" a možno naozaj v tebe drieme túžba po sviatosťnom manželstve, ujasni si sama, prečo chceš ten sobáš v kostole. Skladás pred Bohom prísahu. Vieš o tom, že ak dáš sľub pred Bohom, ktorý neplánujes dodrzat, môže byt za istých okolností vaše manželstvo vyhlásené za neplatné?
Ešte ma zaujala veta - neurobila som nič zlé.
To, že si nikoho nezbila a nezabila, nestaci. Aj klamstvo je hriech. Aj ohováranie. Aj to, že v tejto diskusii sa vyjadrujes o knazoch, ako berú uplatky.. Akí si.. Sudis druhých ľudí...
Ty si sa s nikým nepohadala? Nikdy si necítila hnev, závisť, nebola si lenivá? Nikdy si sa neprejedla? Vieš, že aj také obzerstvo je hriech? Aj zanedbáva ie dobrého je hriech...
Chápem, že keď nechodíš na spoveď, máš trému a cítiš sa všelijako, aj trápne.. Ale aj keď nerozumieš prečo, nutne to je. Treba úprimne oľutovať a povedať všetko, nič nezatajit. Treba sa porozprávať s viacerými kňazmi, nejakého si vybrat, ktorý ti je "sympatický" a povedať, aká je situácia, čo ocakavas a ze máš zo spovede strach...
@number19 pekne, ze dakujes. ale diskusia nie je o tebe, je o anonymnej autorke, ktorej len vysvetlujeme, ze to co ona chce, mat nemoze, je mi ta tiez luto, ze tomu ani za mak nerozumies a obhajovat si to, v co verime, nie je fanatizmus (opat v tom mas riadny gulas), svadbu nech si spravi v zahrade, na peknom urade, tiez krasne priestory….
snad sa ti tymto prispevkom teda ulavilo 😁 pekny den aj tebe
Slyším tohle poprvé, že by bylo nějaké právo na církev, protože ji společnost financuje. Její zaměstnanci berou základní plat, řeholní řády slibují sliby chudoby, čistoty a poslušnosti, takže osobně nemají vůbec ,,nic", ale vlastně tím mají ,, Všechno". Celá ta situace kolem korony se je citelně dotkla, protože nechodilo tolik lidí do kostela. Ty budovy je potřeba neustále udržovat, farníci se skládají, ale nikdy mne nenapadlo, že bych si za ty roky mohla nárokovat třeba kostelní lavici nebo jiné zacházení. Udivuje mne ta spousta předsudků, že je tam možné si koupit službu nebo cokoli jiného. Všechno je to dobrovolný milodar, který jde na chod farnosti a její aktivity.
Ja som mala svadbue v kostole ako ťažký ateista z velmi povrchného dôvodu lebo je to PEKNÉ. A to ze si niekto myslí ze tam nemam co robit je mi uplne u riti, hlavne pre mňa je ze sa pozerám na pekné fotky v albume 😅 a co ze je to povrchné? Mne to nevadí a ze z toho ide rozdrapit pol modrého koníka, šak nech 🙂 co ma je po tom 🙂
@zuvelyn nikoho z toho nerozdrapi. za svoje rozhodnutia aj spravanie si zodpovedna ty sama. ked si chces robit co chces bez ohladu na druhych, je to tvoja vec, ved kazdy z nas si moze svoj zivot prezit podla vlastneho uvazenia. trebars aj takto bez ohladu na inych. hlavne ze mas pekne fotky, no nie?
@zuvelyn vsak raz sa kazdy dostane na Pravdu Boziu...a na kazdu opicu, si Boh najde palicu, len tolko k tomu. A nikoho skutocne veriaceho nejde z Teba rozdrapit, skor naopak, bude Ti priat, aby si aspon raz mohla zazit Bozie Milosrdenstvo...Ale kludne si zatial zi svoj sebecky a povysenecky zivot, nikto Ti to neberie 😉
@number19 tak toto je dobre kratkozraky nazor. Nemas absolutne ziadny rozhlad a vedomosti. Aj ja prispievam z dani na vela veci. Aj na sport. Napriek tomu som si este nebola zakopat s Hamšikom, ani som sa nedomahala treningu so Zuzulovou.
A brat sa v kostole,len kvoli vyzdobe alebo, niekomu, je vrchol primitivizmu a je to POKRYTECKE. Duplom,ak nezijem podla viery a prikazani. Najlepsie su tie,co vystriedali min. 8 chlapov,zostali tehotne a potom idu vo velkom krstit. Moralny hnoj.🤢Ja osobne som neveriaca, tak sa netrepem do kostola.
Ahoj, neviem, či tvoj muž je veriaci a praktizujuci, ale ak áno. Nemusíš podstúpiť spoveď ani nič podobné. Moj kamarát ateista si bral praktizujucu kresťanku. Podpísal papier, že je ateista, ale nebude brániť svojej žene a neskôr deťom v praktizovanie viery a nemusel ísť ani na predmanželsku prípravu (aj keď chodil, aby tam snúbenica nebola sama) ani nemusel ísť na spoveď.
@zuvelyn nikomu to vôbec nevadí, že si zahrala divadlo kvôli pekným fotkám. Zrejme si si ani neuvedomila čo tam hovoríš, lebo ti išlo iba o tie fotky. Je to tvoja vec a nikomu to tu vysvetľovať nemusíš. Ale je to smiešne, že tvrdíš o sebe že si ateista a pritom využívaš cirkevné majetky.