Sobáš v kostole aj napriek tomu, že cirkev neuznávam
Ahojte chceme sa s snúbencom zobrať v kostole ale ide o to že ja veľmi cirkev neuznávam a nie som úplne tip top kresťanka. V boha verím a myslím si že nepotrebujem chodiť do kostola aby som to dokázala okoliu atď. A viem že budem musieť ísť na spoveď z čoho mám stres aj keď nič zle som nespravila. Bol niekto na Tom podobné?
@zuvelyn na smiech si jedine ty, ulavila si si? super, rozdrapit ide asi len teba, ked si sem mala potrebu napisat tuto tvoju povrchnost a este uplne povyseneckym tonom 🙂 nevadi no, nie kazdy rozumie, o com sobas v kostole je, mozete si s anonymnou autorkou ruky podat 🙂
Nebudem tu pisat o tvojej viere lebo ju neprezivam, prezivas ju ty. Ale ak nemas potrebu ist na spoved, lebo podla teba nemas ziadny hriech, tak uz jeden mas a to je pýcha, kazdy sme hriešny.... Nechodis na omse, neprijimas Bozie telo takze ak v tejto podstate nevidíš vyznam preco chces svadbu v kostole? Načo? Lebo je to pekne?! Lebo rodicia chcú.... Hladaj podstatu. A biely zavoj to veru nie je. Budes prisahat na kríž, si toho hodná? Ale samozrejme moj nazor nie je podstatny len ma udivuje tvoje pokrytectvo.
@griska11 a tie ostatne krestanky ktore tu moralizujete a pritom nepoznate zaklady svojej viery.
Nesud. Iba Boh sudi.
Tento hriech vas bude stat 10 zdravasov navyse pri nedelnej spovedi.
@andreatytler nesudi nik,uz vobec neodsudzuje,ani nemoralizuje.
Ale pokial niekto nevie,iba vysvetlujeme...
To je presne taka rada,ako ked sa niekto pyta na iny problem a jeho riesenia.
Skor by som sa zamyslela nad tym,ze neviem,nerozumiem,ale radim....a zle.
Potom si to,co urobi clovek na moju "radu"pripisujem sebe.
Mozno je prave to istym sposobom velmi zaujimave na autorke,ze je uprimna,ze tak otvorene pise...
Mnohe naklamu,lebo farar nema ako zistit,ze klame....a potom taktona fore "radia",ako vsetko obchadzat.
Veeeed je to jedno.
@terezka1947 Ty nesudis. Tvoje prispevky vysvetluju. Ale je tu vela takych, ktore autorku odsudzuju. Nazvali ju povrchnou, klamarkou, schyzofrenickou, pokriteckou, pysnou.
Tiez sa mi paci ze dokazes ocenit jej uprimnost.
@andreatytler ?? griska jej normalne zhrnula to, co jej tu vysvetlujeme vsetky - o com je sobas v kostole a preco ho nemoze mat…. to nie je moralizovanie, to su urcite zasady a pravidla, ktore v ramci nasej viery platia a podmienky, za ktorych je mozne prijat sviatost manzelstva v kostole.
Jednoducha rovnica - autorka s tymito pravidlami ma problem, tak nemoze mat svadbu v kostole. Jednoduche, bodka.
A ty sama sudis v poslednej vete 😂 co si ty viac, ako Boh a knaz, ktory pri spovedi rozhodne? Si si s prepacenim nas*ala do huby ako sa hovori, a priam ukazkovo
@andreatytler prepac ale precitaj si nazov diskusie, neuznava instituciu od ktorej nieco chce len preto lebo to je pekne na fotke.... . Ja nikoho nesudim nemam na to pravo. Ale toto co pise je pokrytestvo v priamom prenose. Viac k tomu nemam co dodať.
@zuzuliennka1 nejdem riešit diskusiu.. ale toto ma zaujima, o vikendovej nauke, vieš mi k tomu viac povedat? Nasla som webovú stránku s rozpismi, ale niektoré sú na dva dni iné na tri dni. A zaujima ma to aj z praktickeho hladiska , že ako ubytovanie? A je to vlastne nahrada klasickej predmanželskej pripravy? Koľko tam byva ľudi, parov, kto je prednašajuci...
@monkasponka no, nemam aktualne informacie teraz, ci to tam este vobec takto funguje, my sme ju absolvovali v 2016 v Bratislave v Univerzitnom pastoracnom centre, v Mlynskej doline.
A kedze ja som z BA a moj manzel byval teda v tom case este s rodicmi doma nedaleko BA, tak sme ubytko neriesili.
A nie je to ziadna nahrada - bola to normalna vikendova dvojdnova predmanzelska nauka.
Pocula som na to nazory, ze je to masovka a pod. nam to ale vyhovovalo najma casovo a bolo to super.
Ale teda ako to tam funguje aktualne (a ci vobec este) tak to naozaj netusim
@zuzuliennka1 Funguje, čo by nefungovalo, na stránke (https://www.upc.uniba.sk) je to hneď v najaktuálnejších oznamoch.
Ja som na príprave so svojou teraz už viac ako 10 rokov manželkou bol tiež v tomto bratislavskom UPeCe (ako aktívny v tamojšej činnosti som ani o inom spôsobe neuvažoval), pre tamojších študentov určite najlepšia voľba, ale aj pre tých, čo bývajú nie tak ďaleko.
@monkasponka neviem odkial si, my sme boli na nauke v zilinskom pastoracnom centre, ale uz si nepamatam ci od piatka do nedele alebo len sobota a nedela. ale lahko zistis. urcite mozem odporucit takuto formu pripravy, v case predsvadobneho zhonu a nervov to bolo ako slnko po burke 🙂 vecer sme isli domov, v sobotu vecer bola dobrovolna tanecna priprava za 100 bodov, v nedelu dobrovolna sv. spoved a spolocna sv. omsa 🙂
@janetinka27 ja by som skor niekde na strednom SK.. ako nevyhybam sa niekde inde, tak už aj s ubytkom poriešime... len potrebujem aj vediet či to naozaj nahradza klasicku nauku.
@monkasponka a uz ste si dali termin na fare? bo na fare s nami p. farar vypisal ziadost, vsetko povysvetloval a na jednom z papierov, co nam dal, bol link na tuto predmanzelsku pripravu. ale povedala by som, ze na 100% to nahradza "klasicku" pripravu, vsak teraz sa to uz bezne takto robieva 🙂 lebo tie spolocne pripravy maju nieco do seba, je to velmi pekne spracovane.
@janetinka27 to som chcela počut, super, ďakujem
@hefo tak potom super 🙂 nam s manzelom sa to velmi pacilo, bolo to naozaj dobre pripravene. Ale sobasili sme sa v 2016, takze neviem, co sa tam odvtedy pomenilo a ako tie nauky vyzeraju teraz, ale je to tam fajn 🙂
Ak ti ide o kostol, tak máš na vyber katolícky kde asi budeš mať problém so spoveďou a ako človek bez sviatosti asi nepochodíš. Môžeš skúsiť evanjelickú alebo inú protestantskú cirkev kde by nemuseli byť problém sviatosti a naviac sa nespovedame farárovi alebo v duchu nič nevešiame farárovi na nos. 😌
Autorka- neviem či si sa už vydala alebo nie, ale iba kvôli miestu nemaj svadbu v kostole. Pre mňa osobne sú katolícke svadby utrpenie, akože čo je len pekné na tom, že si v kamennej budove, celý čas počúvaš dáke obrady (ku ktorým ako nekresťanka nemáš vzťah), potom tí v kázni chlap čo nie je ženatý ide dačo kázať o manželstve (celé zle) a celý svadobný obrad je len to, že on odrecituje, ty povieš áno, ženích povie áno a hotovo????? Pre mňa sú tieto svadby chladné, neosobné, príde mi to celé ako naaranžované, kopa obradov, ale nesuvisiacoch s tým daným úkonom... Najkrajšia svadba ktorú som zažila bola na malom zámočku, v zámockej záhrade, sobasiaci (mestský poslanec) bol sused nevesty a ženícha a videl ich vyrastať, mal k nim obom veľmi blízko, mal ten najkrajší a najosobnejsi príhovor, aký som kedy počula, snúbenci si vymenili sľuby, ktoré si sami napísali, za ktorými sami stoja... Bolo to nádherné. Aj slzička mi vypadla. To tie kostolné ano-ano majú ďaleko od peknej svadby (podľa mňa). Keby som prežívala nejako spirituálne tie obrady, tak asi by sa mi to páčilo, ale ty nie si katolíčka, do katolíckeho kostola nechodíš a cirkev neuznávas. Vieš čo to bude pre teba? Hodina balastu a do toho poviete ano-ano a tam to skončilo a pôjdete jesť. Svadba je O VÁS DVOCH. Vy si sľubujete navzájom, vy chcete ísť spoločne životom a ten obrad má byť váš. Prečo by ti mal niekto hovoriť, čo sľubuješ tvojmu mužovi? Veď TY mu to sľubuješ. To je tvoj sľub, nie nejaký kánon spísaný niekedy v stredoveku. Poznám kopu ľudí, čo napriek tomu, že sú ateisti mali svadbu v kostole, "lebo pekné miesto"... No proti gustu žiaden disputat, ale to fakt chceš mať svadbu, na ktorej si iba pozorovateľ, sedíš tam vyše hodiny, krutis očami spievajú ti tam sväté pesničky o Panne Márii a samotný svadobný obrad trvá 5 minút??? Väčšina ľudí mi potom povie, že oni nemajú z obradu žiaden zážitok, zobudili sa z tranzu niekde pri polievke. A to je smutné, lebo svadba nie je o tom, že sa "nazeries a ozeries", ale o tom, že spájas svoj život s tým druhým. Bez toho je to iba "Dedinská zábava" za veľké prachy a úplne rozumiem, prečo potom ľudia nechcú vstupovať do manželstva. Lebo nevidia ten zmysel toho sedieť ako neveriaci v kostole, počúvať blaboly, povedať áno a potom sa ísť najesť a ešte k tomu pozvať 200 ľudí a všetko nachystať. Ja si moc nepamätám hostinu, tá nebola podstatná, no dodnes mám odložený svoj svadobný sľub. Môj vlastný, taký ktorým žijem 7 rokov, ktorý je pre mňa posvätný, nie preto, že nejaký kňaz sa nado mnou prezehnal, ale preto, že ten sľub bol písaný z úprimného srdca, z lásky, z presvedčenia a žijem ním každý deň... Tak pouvažuj nad tým aj takto.
@deti950608180 viem je to možno blbé ale bojim sa že má farár bude súdiť. Že do teraz som do kostola nechodila a zrazu keď chceme mať sobáš už ho potrebujem. Keď som bola dieťa som musela stále s babkou chodiť, možno kvôli tomu nerada chodím aj neviem ako u vás ale nemusím tie babkby čo v kostole sa tvária ako svätá a toľko čo vyjdú už každého ohováraju atd.
@anonym_autor Preco si myslis ,ze babky len ohovaraju,? to ked idu z kostola ,tak sa nesmia medzi sebou rozpravat..trebers o vnucatach,?,,No ja buda tvojej babky, by som ti povedala,ze do dostola nechodis,ale svatbu to chces,lebo kostol je romantika sama o sebe,a ak by si nevedela v Bohostanku ten Pan Jezis naozaj je,,Ak je ta hostia premenena,ale to tazko vy pochopite,lebo to ako keby som vysvetlovala prvakovi mnoziny.No a farar ta urcite nebude sudit,on alebo katecheta vam vsetko povysvetluje
pardon ,toto je starsia diskusia, ale aj tak ,ako to s vami dopadlo,?
Nemáš čo robiť ako nevesta v kostole keď neuznávaš cirkev. Nedá sa to oddeliť. Tak rýchlo zmeň plány a hajde hľadať iné miesto na civilnú svadbu. Potom nemusíš riešiť ani spoveď a podobne.
@anonym_autor manžel je katolík a ja som ateista. Manžel sa chcel zosobášiť v kostole a tak som povolila, vybavil biskupský dišpenz a svadba bolo v kostole. Žiadny problém nebol ☺️
Koľko ľudí má svadbu v kostole a do neho nevkročia, čo je rok dlhý.
@anonym_autor manžel je katolík a ja som ateista. Manžel sa chcel zosobášiť v kostole a tak som povolila, vybavil biskupský dišpenz a svadba bolo v kostole. Žiadny problém nebol ☺️
Koľko ľudí má svadbu v kostole a do neho nevkročia, čo je rok dlhý.
je rozdiel do kostola uz nevkrocit, ale nerobit okolo toho halo, a neuznavat cirkev, ale chciet svadbu v kostole lebo je to pekne a tym to konci

@stanulienkat a toto podla mna je ten spravny postoj, uz vyssie som pisala, ze mam kamosku, co sice na papieri je krestanka, brala si ateistu a rovno povedali, ze oni divadielko hrat nebudu. Toto si krestansky aj ludsky tak celkovo, velmi cenim. Ti ostatni, ktorym je viera "fuk" a robia si z krestanstva cirkus a este sa vysmievaju, aki sme sprosti, ze predsa oni maju pravo sliapat po nasich hodnotach, no tak akoze pardon...Ohanaju sa pravami, moralizuju, ale sami ukazuju, aki su "tolerantni" a "moralni", akoze fakt...Mne sa tiez moze pacit moslimska mesita a predsa tam nebudem chciet sobas. O tom potom, ze by ma tam ani nepustili 😅, ale princip jasny.