Som tehotná a bojím sa koronavírusu. Mám ísť švagrine na svadbu?
Dobrý deň,
chcela by som vedieť Váš názor, alebo ako by ste reagovali a zariadili sa v mojej situácii.
Pred tromi mesiacmi sme sa s priateľom zobrali a dočasne žijeme u jeho rodičov. Aktuálne sa o dva týždne má vydávať manželova sestra. Rozhodli sa, že sa vezmú len so svedkami, čo je v poriadku, ale trvajú na tom, že po svadbe bude malá oslava s jej aj jeho rodinou, cca 30 ľudí. Budú tam samozrejme aj moji svokrovci, s ktorými žijem v jednom dome. Takže aj keď tam ja nebudem a nakazila sa oni, je mi to nič platné.
Pred svadbou sa tu , v regióne môjho manžela, robí ešte tzv. poklona. Vtedy svadobčania, susedia a známi nosia budúcim novomanželom dary a chvíľu posedia pri jedle a poháriku. Toto má byť v našom dome, teda cudzí ľudia pri jedle a bez rúška. V dedine máme niekoľko prípadov nakazených. Na to o pár dní prídu ľudia z iného konca Slovenska na spomínanú svadbu.
Som v 22 týždni. Svokrovci nechcú ani počuť o tom, že by poklonu neorganizovali. Švagriná svadbu posunúť nechce. Rozmýšľam, že by som na niekoľko týždňov odišla k svojim rodičom. Manžel nad tým tiež uvažoval. Len je pre mňa teraz nepredstaviteľné byť bez neho. Ale zároveň sa bojím o malého. Svokra sa bráni tým, že aj tak chodíme do práce, tak je jedno, že tu budú cudzí ľudia v dome. To mi príde odveci. Podľa mňa by sme mali eliminovať riziko. Za normálnych okolností by mi to bolo jedno. Ja sa o seba nebojím. Bojím sa, či to náhodou nemôže niečo urobiť malému. Nikto ešte riadne nevie, aké to má účinky na plod.
Neviem sa rozhodnúť, či to mám risknúť a spoľahnúť sa na to, že to pravdepodobne nechytím, alebo že aj keby, malý bude ok, je dobre chránený, a pre zachovanie pokoja zostať v našej časti domu a s návštevami sa vtedy nestretať a na svadbu aj tak neísť. Napriek tomu, že zvyšok domácnosť tam bude. Alebo ísť radšej ku svojim rodičom na tri týždne. Len keď odidem, budem musieť s urazenou svokrou ďalej bývať v jednom dome.
Ako by ste sa zariadili Vy? Viem, ktorá možnosť je rozumnejšia, ale ak odídem, je pravdepodobné, že tu budem zažívať peklo pokiaľ sa neosťahujeme, a to môže ešte trvať, keďže staviame. Obávam sa, či nebude ten stres, čo tu bude svokra po zvyšok tehotenstva na mňa vyvíjať pre malého horší, než riziko z korony. Nebojte, manžel sa ma zastane. Ale aj tak.
Ďakujem za každý názor.
našom dome.
@strapatapupava Kysuce sú od Žiliny severne po okolie Dolného Kubína a okres Námestovo. Ja ani poriadne neviem, kde sú konkrétne hranice Kysúc a kde Oravy. Nie som odtiaľto 🙂 ja som sa na vlastivede učila kde sú hranice Záhoria 🙂
@strapatapupava pri Krásne nad Kysucou.
@strapatapupava nahodou, áno :D
@strapatapupava 🙂 nikoho z okolia Humenneho nepoznám :/
@strapatapupava 25.7.
@strapatapupava tak pekna náhoda
@raddkka osobne by som odisla k rodicom.ak mate v dedine priamo nakazenych tym padom.nevies s kym sa kto postretal.skus sa normalne so svokrou porozpravat.ja by som to neriskovala presne preco pises, ze nevedia co to spravi s plodom, dokonca nevedia ani jdnotlivo povedat ci budes mat silny alebo slaby priebeh,nieto este trvale nasledky.Nechcem vobec strasit,ale u mna by padalo do uvahy hlavne to ze mate v obci nakazenych,teda tiez zavisi aka velka obec ste,ale kazdopadne by som to skusila svokre slusne vysvetlit.
@raddkka ach jaj, chcela som ti navrhnúť, nech tam nejde ani muž, nech ostanete skrátka doma a trochu sa dištancujete od jeho rodiny pre istotu... ale keď žijete s jeho rodičmi v dome, to je konečná. inak som tiež názoru, že raz to bude robiť zlobu to spoločné bývanie. už teraz vlastne robí. keby ste žili sami, jednoducho by ste oznámili, že nikam nejdete, lebo máte obavy a vyriešené. takto musí aspoň muž, inak to bude mať denne "na tanieri" 🙄
@raddkka aspoňže staviate inde. pôvodne som to zle pochopila, a to tak, že dávate do stavby toho jedného poschodia rodičovského domu.... skoro ma piclo. neskôr po prečítaní diskusií som pochopila. no i tak teraz máte takú situáciu, že muž asi "musí poslúchnuť", inak to budete počúvať ešte päť rokov... no nič moc.
No myslim, ze mas poriesene. Od 1.10 len obrad a rodinne stretnutia na odporucanie, cize ja by som im vysvetlila ze vzhladom na situaciu je to naozaj ebezpecne a mozu niest nasledky vsetci tym, ze niekto z rizikovej skupiny sa nakazi a nebude to mat lahky priebeh.