icon

Som tehotná a bojím sa koronavírusu. Mám ísť švagrine na svadbu?

raddkka
29. sep 2020

Dobrý deň,
chcela by som vedieť Váš názor, alebo ako by ste reagovali a zariadili sa v mojej situácii.

Pred tromi mesiacmi sme sa s priateľom zobrali a dočasne žijeme u jeho rodičov. Aktuálne sa o dva týždne má vydávať manželova sestra. Rozhodli sa, že sa vezmú len so svedkami, čo je v poriadku, ale trvajú na tom, že po svadbe bude malá oslava s jej aj jeho rodinou, cca 30 ľudí. Budú tam samozrejme aj moji svokrovci, s ktorými žijem v jednom dome. Takže aj keď tam ja nebudem a nakazila sa oni, je mi to nič platné.

Pred svadbou sa tu , v regióne môjho manžela, robí ešte tzv. poklona. Vtedy svadobčania, susedia a známi nosia budúcim novomanželom dary a chvíľu posedia pri jedle a poháriku. Toto má byť v našom dome, teda cudzí ľudia pri jedle a bez rúška. V dedine máme niekoľko prípadov nakazených. Na to o pár dní prídu ľudia z iného konca Slovenska na spomínanú svadbu.

Som v 22 týždni. Svokrovci nechcú ani počuť o tom, že by poklonu neorganizovali. Švagriná svadbu posunúť nechce. Rozmýšľam, že by som na niekoľko týždňov odišla k svojim rodičom. Manžel nad tým tiež uvažoval. Len je pre mňa teraz nepredstaviteľné byť bez neho. Ale zároveň sa bojím o malého. Svokra sa bráni tým, že aj tak chodíme do práce, tak je jedno, že tu budú cudzí ľudia v dome. To mi príde odveci. Podľa mňa by sme mali eliminovať riziko. Za normálnych okolností by mi to bolo jedno. Ja sa o seba nebojím. Bojím sa, či to náhodou nemôže niečo urobiť malému. Nikto ešte riadne nevie, aké to má účinky na plod.

Neviem sa rozhodnúť, či to mám risknúť a spoľahnúť sa na to, že to pravdepodobne nechytím, alebo že aj keby, malý bude ok, je dobre chránený, a pre zachovanie pokoja zostať v našej časti domu a s návštevami sa vtedy nestretať a na svadbu aj tak neísť. Napriek tomu, že zvyšok domácnosť tam bude. Alebo ísť radšej ku svojim rodičom na tri týždne. Len keď odidem, budem musieť s urazenou svokrou ďalej bývať v jednom dome.

Ako by ste sa zariadili Vy? Viem, ktorá možnosť je rozumnejšia, ale ak odídem, je pravdepodobné, že tu budem zažívať peklo pokiaľ sa neosťahujeme, a to môže ešte trvať, keďže staviame. Obávam sa, či nebude ten stres, čo tu bude svokra po zvyšok tehotenstva na mňa vyvíjať pre malého horší, než riziko z korony. Nebojte, manžel sa ma zastane. Ale aj tak.

Ďakujem za každý názor.

našom dome.

natuska87
30. sep 2020

@evamarek77
@evamarek77 Pokiaľ mám vedomosť, rešt.služby povolené do 22,00. My tam budeme iba obedovať.Ako bežní hostia...
@evamarek77

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
natuska87
30. sep 2020

@evamarek77 ˇÁno, s tým súhlasím, preto som hore napísala, že iba obrad/pre mňa/, ostatné vynechávam...Budú sa hnevať, lebo som mama zaťa...

kate_cs
30. sep 2020

@raddkka ja by som odišla hoc aj sama na nejaký čas k rodičom. Bez manžela určite vydrzis, zdravie je na prvom mieste. Môže ti byt úplne jedno, čo si kto myslí. Ty mysli v prvom rade teraz na seba a na bábo.

sasesoe
30. sep 2020

@raddkka odist a komunikaciu nechat na manzela. Mal by to dat do roviny, ze on sa boji o Teba a dieta a nehodit to na Teba. Predsalen je rozdiel syn vs nevesta. Na svadbach sa to najviac siri. Tak ako oni maju slobodnu volu si to zorganizovat, vy mate slobodnu volu, pravo a zodpovednost pozvanie odmietnut, najma v tejto situacii

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
catherinah
30. sep 2020

Mas možnosť ist k rodicom, tak chod. V com je problém?

raddkka
autor
30. sep 2020

@catherinah v tom, že mám výčitky voči manželovi, že si to tu odskáče on a bude si musieť obhajovať takú samozrejmosť. Lebo do roboty dochádzať 200 km nejde. A že keď sa sem vrátim, týždne sa so mnou nebudú baviť ani dvere, tak ako mi to svokra osladila, pred našou svadbou, keď som odmietla mať odobierku nevesty. Neviete si predstaviť tie scény, ktoré robila, kvôli hlúpej tradícií. Za zdravie malého mi to nestojí a pretrpim ju. Pôjdem k našim. Ale verte mi, možno by som radšej prežila tretiu svetovú, ako jej správanie vtedy. A to som bola dva týždne po hospitácii s hematómom v 8tt tehotenstva.

elenita
30. sep 2020

@raddkka hmmm, za danej situacie by som si rychlo s manzelom hladala aspon nejaky najom...lebo svokra bude vecne nieco riesit a urazat sa.

evaachesa
30. sep 2020

@raddkka máš teda riadne na hlavu rodinu z mužovej strany ... Ako vôbec môžu byť tak sebeckí že nemyslia na zdravie tých chorľavých a teba...oni asi stále neveria že korona existuje, že? Ak máte v dedine prípady, je obrovská pravdepodobnosť že sa nakazí kvôli jednej svadbe a super tradíciám veľa ľudí. Dala by som to potom na zodpovednosť organizátorom. Určite sa odsťahuj, ani len neuvažuj inak. Svokra nech sa kľudne zduje.

janage
30. sep 2020

@raddkka predstav si, ze nedajboze by si ochorela. Kto myslis, ze by sa kvoli tomu viac trapil? Ty s muzom ci svokra? Ty sa rozhodnes odijst. Ona ofucat. Jej volba🙂

marlent
30. sep 2020

Sla by som k rodicom

mareka49
30. sep 2020

Daj na svoju intuiiciu, obavy.
Na par dni sa vzdial

panelacikova
30. sep 2020

@raddkka žijete sami?

evaachesa
30. sep 2020

@raddkka hmm inak na tvojom mieste by som to anonymne nahlásila že sa niečo také planuje keď je zákaz....pozri ako sú na tom teraz na Orave...je možné že tým zachrániš aj nejeden život ...

raddkka
autor
30. sep 2020

@panelacikova nie, máme vlastné poschodie u manželových rodičov. Samostatný vchod a kuchyňa. Ale svokor sa nevie naučiť nechodiť dnu naším vchodom. Svoju máme zatiaľ hrubú stavbu prvého poschodia.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
raddkka
autor
30. sep 2020

@strapatapupava isto máte pravdu, ale 500 € dám radšej do stavby, aby sa nestaval 20 rokov, ako niekomu do vačku za nájom. Keby nás svokrovci "neprichylili" išli by sme do nájmu, ale ak máme možnosť dať rodičom 200 € a 400 dať do domu, spravím to radšej a dom bude hotový do dvoch rokov. A nie je to zastaralé. Je to rozumné, lebo v Bratislave dáte za byt 600 € a nemáte veľmi na výber , lebo aj vaši rodičia sú v byte a nedá sa tam pohnúť. A žiaľ, aj tu severe Slovenska dáte za nájom dvojizbaku 500 € a bytov je málo. To fakt za tie dva roky nestojí.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
raddkka
autor
30. sep 2020

@strapatapupava v rovnakej dedine. Ale dosť ďaleko 🙂 asi 20 min pešo do riadneho kopca 🙂 nie je to také jednoduché, sme radi, že sme tu vôbec zohnali pozemok. Neviete si predstaviť, aké problémy s bývaním sú na severe Slovenska. Nie sú byty, nie sú pozemky. Kamarátka vyše roka hľadali pozemok, lebo ich rodina nemala. Nezohnali ani v okruhu 30 km od rodiny. Nikto nechce predať.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
raddkka
autor
30. sep 2020

@strapatapupava keby sme sa nevedeli "odstrihnúť" nešla by som do toho vôbec. Tri mesiace som na manžela tlačila, pri prerabke našej kuchyne, aby som nemusela byť vo svokrinej. Ak nechcem nemusím sa s ňou vidieť celý týždeň. Len tá atmosféra, ktorú je ochotná spraviť kvôli takejto hlúposti, ma hnevá. Ja som zase dosť odolná a to, že je na mňa niekto urazený ľahko hodím za hlavu, nech si myslí, čo chce. A aj si viem povedať svoje, keď musím, len by som to nerada robila, nestojí mi to za to byť drzá a púšťať sa s ňou zbytočne do hádky, keď s ňou musím žiť.

raddkka
autor
30. sep 2020

@strapatapupava nie je to také, ako sa hovorí. Kysuce, nie Orava. Obaja máme dobré vzdelanie a plat len o málo menší, než v Bratislave. Ja som zo Záhoria z Malaciek. Dokážem to porovnať. Nebolo by nám tam lepšie. Finančne rovnako a museli by sme byť v byte, čo si môj muž nevie predstaviť.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
kubkovamama
30. sep 2020

Z tvojho príspevku cítiť rozumné uvažovanie,IQ a obavy...v podstate si si v ňom aj sama odpovedala.Nie nadarmo sa hovorí,treba dať na intuíciu.Nesla by som na tvojom mieste či už tehotná alebo nie.Svokra je samostatná kapitola 🤦 ,ako sa urazí,aj sa odrazí.S kľudom chod k rodičom,máš ich ďaleko a zrejme sa až tak často nevidíte kvôli diaľke..aspoň ešte pred pôrodom strávite čas spolu,potom to bude zložitejšie..aj to by som svokre povedala.Super,že manžel je pri tebe a máš aspoň psychický stĺp pri sebe

raddkka
autor
30. sep 2020

@strapatapupava áno, prečo?