Šperk za pôrod
Aký šperk ste dostali od manžela/partnera za pôrod?
@motogirl699 ziadny sperk, ani dar ani podakovanie, nic.
@guiseppinka takže nič, stále žiadne obetovanie
@jablkovastrudla hej on je taky truhlik v tomto ze mu samemu netrkne 😁 nevadi kupila som si sama 🤭
aký trend??? tento zvyk siaha pomaličky do stredoveku a bol číro praktický :D vlastne každý šperk čo dával muž žene- snubný, manželský či ,,pôrodné,,- bol znakom spoločenského statusu, prestíže ale hlavne mal praktickú časť. ak sa mužovi čokolvek stalo/ prípadne došlo k vojne, prírodnej katastrofe, žena mala istotu. šperky vzala a predala a mala za čo žiť ( preto napr. snubný prsteň sa kupuje v istej hodnote..., šperk za prvé dieťa a syna sa tiež kupoval viac luxusnejší....) holt, ľahšie vezmeš truhličku so šperkami ako dom či kávovar 🙂
a áno, u nás v rodine sa dáva ,,pôrodné,, mnoho generácií, neskôr sa šperky dedia
@minenkas pytam sa ta este raz, ze kolko mas deti... Uprimne, aktualne nemam vobec energiu sa dotahovat, vysvetlovat a obhajovat niekomu obetu zeny po porode... Sama si napisala, ze nerobme nieco extra z tehotenstva a porodu... Jedna mamicka tu napisala, ze skoro 2x zomrela, moje posledne tehu bol 8 mesacny maraton nevolnosti a problemov (aj ked chvalabohu nic zivotohrozujuce) a len vtedy som obetovala x hodin spanku, ked som nemohla stale kvoli niecomu spat... Kym som nemala deti, tak som si neuvedomovala, ze co vsetko zena obetuje.
Keby som dostala za pôrod šperk, asi by som manžela hnala metlou pri predstave, na koľko veľkých večerí alebo obedov ma mohol za tie peniaze radšej pozvať 🤭😅 ja som nedostala nič ani za jeden pôrod, ale tak dostala som druhé dieťa na želanie, aj to sa snáď ráta 🤣
@malasandrika tak napríklad moje "darčeky za pôrod" stali viac, než priemerne šperky. Sumy šli nad 1 tis €. To, že to neboli šperky, ale napr bike po ktorom dom túžila.. To je podla mňa už vec priorít.
@guiseppinka ale veď každý sme si niečím prešli,ale vravieť,že obetuje žena život keď prídu detí,je čistá blbosť ty si trpela pár mesiacov nevolnostami a kde je ta obeta,že si nemohla spať ale už spiš a neriešime ,že niekto skoro zomrel,je to strašné ale je to tak toto myslím tu neriešime,veď mať dieťa je to najviac čo môžeš mať,naučí ťa trpezlivosti ,vynaliezavosti svojimi otázkami ťa núti sa vzdelávať ,keď nevieš odpovedať ,ja stále nevidím tu obetu a život sa mení furt
@minenkas dobre, tak nevidis obetu. Ok. Ty si sa neobetovala... Ziadna zena sa neobetuje, kazdu materstvo iba naplna a je v roli matky uplne a dokonala stastna.
@guiseppinka tak načo potom tie deti,keď je to len obeta
@minenkas kto hovori LEN o obeti? vyberas si len to, co ti pasuje. Okrem toho sme uplne mimo temy... Vyssie som skoncila. Kazda zena je neskutocne dokonala stastna a materstvo a rodicovstvo si naplno uziva a blablabla...
@evaachesa všade to je asi inak aj moja mama dostala za každé z detí- sme 3 súrodenci už všetci po 30 a už vtedy sa dávalo.
Ja som od manžela nečakala nič, sam s tým prišiel tak nechápem tie rypacie komentáre ze si tu každá ktorá niečo dostala vydupala darček. Pre mňa je to milá hmotna spomienka a raz tieto náušnice zdedí moja dcérka 😊
Ja som dostala mobil iphone aj kvety do pôrodnice ale nečakala som nič ,ani som nevedela ,že sa to tak dáva...
@motogirl699 ziadny...uprimne, pri 3 detoch som bola rada ze som prisla domov a ked mi pomahal. Nic take ako sperk ci dar nepotrebujem za porod.
@motogirl699 sperky nenosim, okrem obrucky a nausnic ktore som dostala od mamy. Za kazdy porod som dostala kyticu kvetov, bonbonieru a pobyt pre nas ako rodinu v hoteli na Slovensku, aby sme si to uzili vsetci spolu 🙂.
Ja nic🤣 alebo teda mekac po ceste z porodnice. Moj muz kasle na darceky pre mna
Áno, za oba pôrody šperky. Príde mi to úplne vhodné, adekvátne a pozorné.
@minenkas myslieť je 💩 vedieť, platí v tvojom prípade na 100%… to čo si myslis ty, si mysli 99% zien bez deti…
@guiseppinka vôbec sa s ňou nedotahuj, zena s takymi názormi nieje MAMA, ani neprešla tehotenstvom, pôrodom a výchovou.
@kukulienka999 ??? ok, chápem že má niekto problém s čítaným textom a porozumením.... ale 🙂
žiadosť o roku bola vždy potvrdením toho že to spolu dvaja myslia vážne( alebo pri šlachte/ boháčoch- aj zlepšenie postavenia či majetku )... snubný prsteň sa kupoval v istej hodnote platu/ majetku snúbenca na základe spoločenského statusu. samozrejme že mladí spolu spávali vždy ( stačí si pozrieť prespanky, andelíčkarky či 5 mesačné bábätka ) a sem tam sa stalo že partner/snúbenec/ manžel zomrel a ona sa musela starať o seba a deti. tak snubný prsteň predala a mala vystarané. holt, chladničku použitú nikdy nepredáš tak dobre ako prsteň či iný šperk.
vojny, pohromy či nestabilný trh- storočia ukázali že práve šperky, zlato nikdy zatiaľ nestratilo hodnotu ( a navyše sú extra skladné, dobre sa ukryjú na tele a sú ako platidlo akceptované všade )
ak budem mať chvilku, pozriem ti v ktorej Historickej revue boli o tom články , plus aj ešte link k výstave
@kikazoe prepáč ja som si prečítala len prvú vetu a šla komentovať 😁, potom som pochopila cely význam ako si to myslela, beriem spat ✌️ preto som to aj vymazala, ale stihla si ti prečítať, este raz prepáč, beriem spat😊
@kukulienka999 tak som aj ja bola moc rýchla :D a v pohode, sme len ľudia a je ešte skoré ráno
cartier klinec
Žiadny.. ja veľmi nerozumiem týmto darčekom za pôrod. Pre mňa bolo najväčšie vyjadrenie lásky to, že bol manžel so mnou pri pôrode, cítila som sa s ním v bezpečí 🙂

Napríklad...