Spoveď - nespoveď pred svadbou
Ahojte, viem že tu bude veľa názorov ale prv ma skúste pochopiť. Zajtra máme svadbu. Ja nechcem ísť na spoveď nakoľko nevidím význam sa vyspovedať z vecí ktoré ja vo svojom vnútri necítim ako hriech. Máme dcéru. Je to pre nás to najkrajšie čo sme v živote mohli dostať i keď pred svadbou lebo sme to tak chceli plánovali takže nech nikto odo mňa nežiada aby som sa napr z tohto vyspovedala ale na druhej strane začínam mať výčitky svedomia že by som neška vôbec na spoveď. Ale teraz aký má zmysel sa vyspovedať z iných vecí keď napr je toto pre nich oveľa väčšie hriech ako napr klamstvo… pýtam sa teda. Viete o niekom kto nebol na spovedi a v pohode mali sobáš v kostole? Necítim že by som spravila niečo také z čoho by som sa mala vyspovedať. Všetko čo som povedala alebo spravila v tej chvíli som to tak cítila a nič by som nezmenila tak sa pýtam seba aký má zmysel tam ísť?😅len zato aby sa nepovedalo?! Viem poviete ak nechceš tak ostaň doma. Len by som chcela vidieť názor iných. Ďakujem
@h2 to by bola aká hanba 😁 treba sa s kňazom dohodnúť vopred.
@andreakotesova jasne, chapem :D kolko vela urobi ciarka
@ema229 normalne brnkni na faru ci bude prijimanie a hotovo :D debata na strany a pritom staci 10 sek. hovor
@h2 sú sobáše bez omše, ale prijímanie tam je. Aj my sme tak mali.
Samozrejme, ona nemusí prijať , ale musí to vopred oznámiť kňazovi, aby jej nedal oplátku do úst a neboli ani trápne chvíle, keď on sa pred ňu postaví a ona odmietne. Totiz vtedy to nie je, ako bežne, že všetci ľudia idú zaradom v zastupe, teda ostatní idú, ale ženíchovi a neveste dá farár priamo pred oltárom, nejdu nikam a prijímajú prví.
@andreakotesova Aká hanba, prosím ťa. Hanba by bola klamať na spovedi, alebo prijať bez spovede. Pokiaľ sa nepovažuje za veriacu, nemá prečo prijímať Božie telo.
My sme mali svadbu v kostole bez omse, prijimanie nebolo a knaz o spovedi nic nehovoril
@h2 potom im knaz určite odmietne urobiť sobas v kostole. Tak ešte aby to zajtra nedopadlo fiaskom 🙈
@ema229 veď muselo byť nejaké stretnutie a nejaké poučenie,ak je sobáš v kostole. Tam si to mala povedať,resp . mohla si sa porozprávať s kňazom, ako to cítiš,ak si nechcela s tvojím, mohla si nájsť nejakého iného,veď kancelárie na farách sú otvorené. Jedna vec je úprimný rozhovor, druhá vec je spoveď a možno by si mala aj 2 v jednom. Určite sa všetko dá riešiť, no nie na MK, možno aj dnes by sa to dalo,netreba sa báť 🙂
@ema229 Normálne skús svoje pocity povedať kňazovi. Inak ale myslím, že sľub pred Bohom a teda cirkevný sobáš môžeš mať aj bez spovede a prijímania. Každopádne buď úprimná. Určiť neklam na spovedi.
Uplne ti rozumiem. Toto teraz riesim, ale nie den pred svadbou 😃 Tiez budeme mat sobas, lebo ho chceme aj my a aj pre pokoj v rodine. Ale takisto sa nestotoznujem s tymito cirkevnymi vymyslami ako je spoved.
Neklamala by som kvoli svedomiu, Skus sa dohodnut s knazom. Je uz ale trosku neskoro.
@ema229 hnala by som vas zajtra z kostola svinskym krokom...
@andreakotesova 😯 Akým právom?!
@h2 to je môj názor. Prečo teda majú sobáš v kostole, keď ani jeden "neverí" a neprijme hostiu?
@andreakotesova Lebo jej muž verí a chce svadbu v kostole. Je len jeho úprimnosť, že nepôjde na spoveď a nepovie tam, že ľutuje niečo, čo v skutočnosti vo svojom srdci neľutuje.
@h2 stále tvrdím, že sa treba porozprávať s kňazom. Úprimne. Určite dostane rozhresenie.
@andreakotesova Tak katolíčka si ateistu rozhodne nemôže brať v kostole. Očividne o tom veľa nevieš.
@marryen môže. Asi toho nevieš veľa ty 😅
@andreakotesova to určite 😂😂
Chcem vidieť kňaza, ktorý zosobáši ateistu. 😀Teda ak priamo pri obrade nebude krstený atď.
@marryen existuje sobášny dišpenz. Nastuduj si.
Ja som bývala kresťanka. Neskôr som zistila, že sa nestotožňujem s určitými vecami v cirkvi a tak som upustila od chodenia na omše, sviatostí s podobné.
To neznamená, že neverím.
Príde mi však vrcholne pokrytecké nestotožniť sa s " pravidlami", ale vyberať si len " výhody", naoko byť kresťan a podobné.
Pre tieto veci by som svadbu v kostole nemala ani za svet, navyse rozpravky, ze deti mas vychovavat vo viere, dufam, ze vies, ze slubujes, ze budes uznavat krestanske hodnoty, navstevy kostola furt a tak, ak nie tak klames sama seba, ale drzim palce nech si uzijete svoj den, myslim, ze teraz den pred svadbou riesit veci je zbytocne

@andreakotesova Tak neotvorí ústa a vybavené. 🤷🏻♀️