icon

Spoveď - nespoveď pred svadbou

ema229
21. apr 2023

Ahojte, viem že tu bude veľa názorov ale prv ma skúste pochopiť. Zajtra máme svadbu. Ja nechcem ísť na spoveď nakoľko nevidím význam sa vyspovedať z vecí ktoré ja vo svojom vnútri necítim ako hriech. Máme dcéru. Je to pre nás to najkrajšie čo sme v živote mohli dostať i keď pred svadbou lebo sme to tak chceli plánovali takže nech nikto odo mňa nežiada aby som sa napr z tohto vyspovedala ale na druhej strane začínam mať výčitky svedomia že by som neška vôbec na spoveď. Ale teraz aký má zmysel sa vyspovedať z iných vecí keď napr je toto pre nich oveľa väčšie hriech ako napr klamstvo… pýtam sa teda. Viete o niekom kto nebol na spovedi a v pohode mali sobáš v kostole? Necítim že by som spravila niečo také z čoho by som sa mala vyspovedať. Všetko čo som povedala alebo spravila v tej chvíli som to tak cítila a nič by som nezmenila tak sa pýtam seba aký má zmysel tam ísť?😅len zato aby sa nepovedalo?! Viem poviete ak nechceš tak ostaň doma. Len by som chcela vidieť názor iných. Ďakujem

h2
21. apr 2023

@andreakotesova Tak neotvorí ústa a vybavené. 🤷🏻‍♀️

andreakotesova
21. apr 2023

@h2 to by bola aká hanba 😁 treba sa s kňazom dohodnúť vopred.

danieladeley
21. apr 2023

@andreakotesova jasne, chapem :D kolko vela urobi ciarka
@ema229 normalne brnkni na faru ci bude prijimanie a hotovo :D debata na strany a pritom staci 10 sek. hovor

jaskolka
21. apr 2023

@h2 sú sobáše bez omše, ale prijímanie tam je. Aj my sme tak mali.
Samozrejme, ona nemusí prijať , ale musí to vopred oznámiť kňazovi, aby jej nedal oplátku do úst a neboli ani trápne chvíle, keď on sa pred ňu postaví a ona odmietne. Totiz vtedy to nie je, ako bežne, že všetci ľudia idú zaradom v zastupe, teda ostatní idú, ale ženíchovi a neveste dá farár priamo pred oltárom, nejdu nikam a prijímajú prví.

h2
21. apr 2023

@andreakotesova Aká hanba, prosím ťa. Hanba by bola klamať na spovedi, alebo prijať bez spovede. Pokiaľ sa nepovažuje za veriacu, nemá prečo prijímať Božie telo.

andreakotesova
21. apr 2023

@h2 to je v poriadku, @jaskolka to vystihla 🙂

h2
21. apr 2023

@jaskolka Ďakujem za info. Takže podľa toho, čo autorka písala, nebude prijímať ani jej muž.

luckabj82
21. apr 2023

@h2 to su fakt super rada,miesto toho ,aby si to vydiskutovala z knazom,bude sa strapnovat 😲

h2
21. apr 2023

@luckabj82 Ja som neradila nehovoriť o tom kňazovi. Osobne ak by som bola na svadbe, kde jeden z manželov pri prijímaní neprijme, s veľkou pravdepodobnosťou by som si to ani nevšimla. A keby aj všimla, určite by som si o tom nič zlé nepomyslela.

nikus93
21. apr 2023

My sme mali svadbu v kostole bez omse, prijimanie nebolo a knaz o spovedi nic nehovoril

andreakotesova
21. apr 2023

@h2 potom im knaz určite odmietne urobiť sobas v kostole. Tak ešte aby to zajtra nedopadlo fiaskom 🙈

lukbe
21. apr 2023

@ema229 veď muselo byť nejaké stretnutie a nejaké poučenie,ak je sobáš v kostole. Tam si to mala povedať,resp . mohla si sa porozprávať s kňazom, ako to cítiš,ak si nechcela s tvojím, mohla si nájsť nejakého iného,veď kancelárie na farách sú otvorené. Jedna vec je úprimný rozhovor, druhá vec je spoveď a možno by si mala aj 2 v jednom. Určite sa všetko dá riešiť, no nie na MK, možno aj dnes by sa to dalo,netreba sa báť 🙂

tinka_1807
21. apr 2023

@ema229 Normálne skús svoje pocity povedať kňazovi. Inak ale myslím, že sľub pred Bohom a teda cirkevný sobáš môžeš mať aj bez spovede a prijímania. Každopádne buď úprimná. Určiť neklam na spovedi.

rebrambora
21. apr 2023

Uplne ti rozumiem. Toto teraz riesim, ale nie den pred svadbou 😃 Tiez budeme mat sobas, lebo ho chceme aj my a aj pre pokoj v rodine. Ale takisto sa nestotoznujem s tymito cirkevnymi vymyslami ako je spoved.
Neklamala by som kvoli svedomiu, Skus sa dohodnut s knazom. Je uz ale trosku neskoro.

luckabj82
21. apr 2023

@h2 myslela som rada,že neotvorí ústa

h2
21. apr 2023

@nikus93 Ďakujem za tvoju skúsenosť, už som si myslela, že som úplne mimo.

andreakotesova
21. apr 2023

@ema229 hnala by som vas zajtra z kostola svinskym krokom...

h2
21. apr 2023

@luckabj82 Tak ak by mu to pred svadbou nepovedala, on by to nevedel a išiel by k nej s hostiou, tak už by jej nič iné neostalo. Ak by teda nechcela spáchať ešte väčší hriech, že by to prijala.

h2
21. apr 2023

@andreakotesova 😯 Akým právom?!

andreakotesova
21. apr 2023

@h2 to je môj názor. Prečo teda majú sobáš v kostole, keď ani jeden "neverí" a neprijme hostiu?

h2
21. apr 2023

@andreakotesova Lebo jej muž verí a chce svadbu v kostole. Je len jeho úprimnosť, že nepôjde na spoveď a nepovie tam, že ľutuje niečo, čo v skutočnosti vo svojom srdci neľutuje.

andreakotesova
21. apr 2023

@h2 stále tvrdím, že sa treba porozprávať s kňazom. Úprimne. Určite dostane rozhresenie.

marryen
21. apr 2023

@andreakotesova Tak katolíčka si ateistu rozhodne nemôže brať v kostole. Očividne o tom veľa nevieš.

0silvia0
21. apr 2023

@ema229 podľa mňa si to len prehoď v hlave a pozri sa na to z iného uhla. Nemusíš ľutovať, že máš dieťa, ale to, že ste nepočkali s dieťaťom do manželstva a že sa nenarodilo v manželstve. Jednoducho ste trocha preskočili poradie, ale nie ste prví ani poslední.

abbey1
21. apr 2023

@ema229 Nauč sa používať čiarky. Inak tvoje odpovede majú iný význam, než chceš napísať.
Tak ste rovnakého vyznania?

andreakotesova
21. apr 2023

@marryen môže. Asi toho nevieš veľa ty 😅

marryen
21. apr 2023

@andreakotesova to určite 😂😂
Chcem vidieť kňaza, ktorý zosobáši ateistu. 😀Teda ak priamo pri obrade nebude krstený atď.

andreakotesova
21. apr 2023

@marryen existuje sobášny dišpenz. Nastuduj si.

abbey1
21. apr 2023

Ja som bývala kresťanka. Neskôr som zistila, že sa nestotožňujem s určitými vecami v cirkvi a tak som upustila od chodenia na omše, sviatostí s podobné.
To neznamená, že neverím.
Príde mi však vrcholne pokrytecké nestotožniť sa s " pravidlami", ale vyberať si len " výhody", naoko byť kresťan a podobné.

zuzubb007
21. apr 2023

Pre tieto veci by som svadbu v kostole nemala ani za svet, navyse rozpravky, ze deti mas vychovavat vo viere, dufam, ze vies, ze slubujes, ze budes uznavat krestanske hodnoty, navstevy kostola furt a tak, ak nie tak klames sama seba, ale drzim palce nech si uzijete svoj den, myslim, ze teraz den pred svadbou riesit veci je zbytocne