Štedrý deň a zvyky u vás doma
Ahojte,chcela by som sa
opytat,ako trávite s deťmi Vaš Štedrý den,aké zvyky zachovávate,aby bol pre ne tento deň čarovný a aby mali naň tie najkrajšie spomienky?
Ja som svoje detstvo prežila v malom.mestečku a v horách,teraz vsak bývame s ročnou dcérkou vo veľkom meste a chcela by som jej pripraviť niečo výnimočne,aby mala na čo spomínať.A este otázka,ako k Vám príde"Jezisko"?Mame malinky dvojizbak a nápady,ako sa v danú chvíľu prebavit s dcerkou,malo....😉 dakujem vopred za námety 😊
Mame kuchyňu s obývačkou a tento rok budeme poprve riešiť program. Vymyslené je to tak, že sa naveceriame a pôjdeme von zapáliť prskavku ako svetielko pre Ježiška aby k nám trafil. Manžel to tam podáva a príde za nami von aby aj on čakal. A zvyky..... Chceme púšťať skupinky na vodu ci budeme všetci spolu, potom už len zakotulanie orecha do každého kúta pre dostatok jedla po celý rok a supinka pod tanier. Oplatka s medom, krížik na čelo od hlavy rodiny, rozpolit jablko, orech, kúsok cibule a cesnak s chlebom a soľou. A potom už večera.
@sorcie u nás je to tak, že cez deň sedíme pred tv max prechádzka, naobed si pôjdeme lahnut, potom začnem variť jeme okolo 17, všetci sa pekne oblecieme. Ideme von zapáliť prskavku pozrieť či nejde jezisko, predtým ide maly na wc aby už nebehal. Muž ide tiež na wc ale ja som vonku s deťmi tak nachysta darčeky, od stola nie je vidno pod stromček vždy ho kryje gauč. Zväčša gauč na Vianoce otacam lebo mame obývačku s kuchyňou.
Sadáme k stolu nikto nevstava keď už si sadne. Manžel povie motlidbu, ja spravím deťom krížik, muž rozkroji jablko, dáme si oblatku, šošovicu, filé a šalát. Keď sa doje vždy sa čaká pri stole na posledného. Muž zazvoní zvonček a všetci bežia po darčeky. Donedávna som ešte ja kutrala čo mi muž kúpil ale tento rok už som si povedala, že som veľká nemala by som to robiť 😜 my si aj s mužom kúpime darčeky aby sme sa prekvapili.
24.12 rano ked sa prebudime, najdeme si pod stromcekom darceky (od nas rodicov) a nazdobeny stol s prichystanymi slavnostnymi ranajkami. Vecer sa nas totiz k veceri nazbiera priblizne 30. Oplatka, na nohach stolov retaz, supiny od kapra aj sol s cukrom pod obrusom. Po 1. Veceri - my dospeli potom este jeme a pijeme a hostime sa, ideme zapalit prskavky a pod stromom sa objavia darceky od zvysku rodiny.
Samozrejme deti veria na Jeziska a tesia sa mu. Chodi na etapy lebo vsetkych by v jeden vecer nestihol 😂
Po veceri chodime vonku zapalit svetielko pre Jeziska aby videl kde ma doniest darceky😉
My sme donedávna tiež bývali v 2i byte, kuchyňa s obývačkou spojená, takže tiež náročná misia, dat darčeky pod strom 😂 vymysleli sme to tak, že(keďže sú deti malé) k večeri ideme nie až tak slávnostne oblečení, aby sme sa nezaspinili. A po večeri sa jeden z nás ide s deťmi prezliecť do izby aby sme mohli privítať Ježiška a ten druhy zatiaľ da darčeky pod stromček s výhovorkou že ide cikat 😂 tento rok sme v dome a mame všetko úplne inak rozmiestnené,takže zase to bude riadna logistika 😂
Čo sa týka nejakých špeciálnych tradícií,zatiaľ nejaké nemáme. Ale pamätám si, že keď som bola malá, vždy pred večerou sme nalistovali v takej vreckovej biblii nahodnu stranu a prečítali sme si. To by som chcela zaviest# ale ešte nemáme bibliu do vrecka 😁 len takú veľkú a to už nie je ono 🙂
Deti si nemusia pamätať staci ze si rodicia zapamätaju tie vesele a prekvapene tvaricky 🙂 to je na nezaplatenie. :-*
U nas darceky už boli ked sme sli večerať... A vzdy ich tam dali dokým sme sa isli obliekať, takže u nas to bude tiez tak, a ked sa ide pod stromček tak sa zvoní na zvonček
@sendy1977 u nas to oco vzdy nechutne naťahoval, az to nebolo pekne, mala som obdobie mu aj polievku vyliať na hlavu nech si pohne. Ale ako sa vravi trpezlivost ruže prináša.
A u nas podmienka bola aby Ježiško doniesol darceky, ze v Mikulasskej topánke musi byt list Ježiškovi čo chceme na Vianoce...
Tak my máme tiež obývačku z kuchyňou a riešime to tak, že v noci pred štedrým dňom donesie ježiško stromček spolu z darčekmi a deti musia vydržať až po štedrej večeri 😉
@evalin88 my to robime tak, ze vecer z 23 na 24 dame darceky do sedačky... a po veceri sa ja idem s deťmi umyt a tatko umiestni darčeky
Ahoj 🙂 v našej rodine sme si zaviedli vlastný zvyk (tiež z dôvodu spojenej kuchyne s izbou)...Hneď po večeri sa všetci oblecieme a vyberieme na krátku prechádzku...Keď sme všetci pred dverami bytu vyhovorim sa ze surne potrebujem na wcko...nech ma pekne pockaju s ockom v brane...vsetko si pod stromcek poukladam a hotovo...prekvapenie je pri prichode domov....
Keď som bola dieťa , bývali sme v 1izbovom byte. Po večeri ma mamina vzala do kúpeľne umyť si tvár a upraviť sa a medzi tým Ježiško-tatino uložil darčkey pod stromček 🙂 :D .
Teraz bývame v dome a kým sestra verila na ježiška, sme ju vždy po večeri poslali s babkou na záhradu pozerať či už ide ježisko. (Dokonca raz videla ako soby ťahajú sane :D detska fantázia je úžasná).. Rýchlo sme nanosili darčeky (riadne sme sa zapotili) a išli von za nimi. tatino jemne zazvonil zvončekom a keď sme všetci vošli do domu, zrazu tam boli darčeky :D .... sestre tak bilo srdce od vzrušenia, že to bola pre nás najväčšia radosť :D
@orbitorbit76 hmmm. Mega prakticka sedacka. Nam ako deckam raz doniesol jezisko stolny footbal velky plastovy.. nechapali sme kam ho mama skocala
My jednoducho dáme malého do detskej auta ma sa pri zavretych dverách kým jeden dá darceky pod stromček.potom sa vymeníme a ja dám ma manžela. Zavrem dvere a už je tam zákaz vstupu a ideme hned jesť
@evalin88 klasická, s ulozným priestorom... vzdy tie deky a periny premiestnim, aby mal jezisko miesto... a ano ked sme dcerke kupovali bicykel, ten mal inú skrýšu a ruky sa umyvali dlhsie a aj vlasky bolo treba trocha lepsie očesať😂😂😂
Super tipy. My sme niekedy davno chodili do kostola na omsu detsku, takte nasi mali dost casu na to... teraz budeme u nas a mame obyvacko kuchynu a tiez sice pojdeme do kostola, ale neviem ci dat uz darceky vtedy alebo az po veceri... ale problem je, ze dostanem orbitrek a teda ten starsia videla, lebo muz ho raz doniesol dnu a potom vyberaval odrazadlo z pivnice... a na neho potrebujem 2 ludi aby ho prepravili... uvidim ako sa rozhodnem dovtedy, ako sa situacia vyvinie
Po večeri ideme pred bytovku zapáliť prskavky a zatiaľ pribudnú darčeky 😊
U nás sme sa na zdobení stromčeka podieľali aj my ako deti. K štedrovečernému stolu sme šli vždy slávnostne vyobliekaní. Stôl vyzdobený, poháre ozdobené cukrom. papierové obrúsky stáli pri tanieroch. Oblátky s medom, hubová pôstna polievka, šalátik, ryba, ovocie, príp. "bobaľky". Ešte pred samotnou večerou sme šli s ockom počúvať pred dom, či už zvonia zvony na kostole. Nestačilo pozrieť na hodiny, ktoré ukazovali 6 hodín - bolo potrebné počuť zvony, ktoré dávali signál k tomu, že sa môže začať štedrá večera (často sme sa stretli so susedmi, ktorí tiež striehli na zvonenie). Neskôr sa z toho stala chlapská povinnosť. Pred večerou sme sa pomodlili. Veľmi dlho som verila, že darčeky nosí Ježiško. V čase keď sa začali trúsiť podozrivé klebety, som striehla veľmi pocivo, či ich tam nedajú rodičia. Nedali. A darčeky sa pod stromčekom predsa len objavili 🙂 (klobúk dole pred tou logistikou). Potom som presvedčila pochybujúce deti v škole, nech nedajú na plané reči. A neskôr, keď som pozvoľna došla k tomu, že ich kupujú naši milujúci rodičia, som bola tichúčko a tvárila sa, že verím.
Žienky, keď si len spomeniem na to obdobie, keď som "verila", je to tak dobrý pocit. Takéto niečo nemôžeme zažiť ako dospelí, lebo nás nepustí racio. Nejde len o to, že sa dieťa v danú chvíľu poteší. Je to niečo, čo mu ostane aj do budúcna. Ako keď sa nadýchneš vône, ktorú si kedysi používala a na tú sekundu nanovo prežiješ tú situáciu, ktorú si v tom období zažívala. Ostane v tebe pocit tajomna a čara, ale aj pocit bezpečia,lásky, ktorou nás rodičia zahŕňali a toto všetko pre nás pripravovali. A super je to, že už nech akokoľvek ťažké situácie prídu do života, tak ten pocit, ktorý sa ti pri takýchto spomienkach objaví, ti nikto nevezme.
Nesnažme sa, aby deti silou mocou uvažovali, ako dospelí. Aj v rozprávkach dobro víťazí nad zlom a v reálnom živote to nie vždy platí. Lenže dieťa má nárok zažiť v detstve istotu, povoľkať si vo svojej fantázii v rámci nejakých mantinelov, ktoré držia/vytvárajú dospelí (môj názor).
A pekné a pokojné sviatky rodinám všetkých žien na koňovi (super, že môžeme byť ešte 2 dni pred štedrým dňom doma) 🙂
Ahojte, my dodržiavame takú klasiku asi ako každá rodina na slovensku. Sú spomenuté v tomto článku https://www.wellness.sk/vianocne-zvyky-a-tradicie/ aj keď o niečom ako je kúpanie sa v peniazoch som ešte nepočula. Ale možno vyskúšam tento rok.
@janka086 My sa umývame v peniazoch, ale nie na Vianoce, ale na Nový rok 😉
ja si z detstva pamatam ako sme s bratom nacvicovali beh ku vianocnemu stromceku, v tych hnedych puncochach co sa tak chodidla vytahavali.A dost dlho nasi stromcek zdobili v noci a to sme robili aj mi uz nasim detom ked boli drobce.A darceky sme davali tak, ze deti s muzon isli pozerat na okno ci uz ide Jezisko a ja som ich tam rychle supla.A poton isiel on na zachod a zazvonil a deti leteli.Teraz uz su velki, tak vedia ze to sme my.
@lenuska1lele 😄😁😃😀😆😅😂 aj ja muzovi kutran darceky, dakujem ti, uz viem, ze som normalna 😄😁😆😅😂

Trosku mi je ľúto detičiek, ktoré sú ukratene o to, že darčeky “nenosi” Jezisko, pretože pre mna z celých Vianoc bol najväčší zazitok to, ako sa tam tie Vianocne darčeky pod tým stromčekom objavili.. male dieťa podľa mna nevie oceniť to, že sú na stole pekne servitky, alebo rodina pokope. Ocení práve tu magickosť toho okamihu, že sa stal zázrak a darčeky sa pod stromčekom zjavili.. a čo sa týka Vianočných traum, pre mna bola trauma zistenie to, že kapor z vane neodplaval do dunaja(narodila som sa v Bratislave a to je najbližšia rieka), ale že ho ocino zakilloval. V tom čase bežal film zachráňte Williho, ja som sa o kaprika vzdy starala, 300x mu napustala studenú vodu, aby mal kyslík a keď som sa v 6tich dozvedela, že je vzdy zavraždený, prestala som ryby jest a nejem ich do dnešného dňa.