Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?
Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.
moja sestra ma jednu dceru a nie je pokrstena, neterka uz ma dve deturence a tiez nie su pokrstene a ani neplanuju
my sme nedali a ani nedame, lebo tiez chcem dat dietatu moznost nech si vyberie, ked bude tieto veci chapat
moj partner je okrem toho ateista, ja som veriaca, ale cirkev mi vadi
Taky isty názor mám aj ja, lenze mm rodina je velmi "katolistická" (neviem ako sa to nazyva 😅 ), a ked som povedala, ze malého nedám pokrstit........... 😨 😕 😨 😲 .
@pakin my sme sice dali emmku pokrstit..ale nemam nic proti tomu, ak sa dieta neda...zivot je o niecom inom, ako o krste..ide o to, ako clovek prezije svoj zivot, ake skutky kona..chodime sice do kostola, ale poznam tolko zlych ludi, co tam chodia s nami, sedia kazdu nedelu v prvych laviciach, ale podla mna budu na druhom svete stat v prvom rade do "pekla", ak take nieco existuje..za vsetko poviem priklad: mali sme knaza, ktory sa citil ako papez, najmudrejsi, najlepsi, bez viny...ten knaz uz nie je knazom, odisiel z cirkvy, ozenil sa a caka dieta...kolkym ludom pri spoviediach kazal, ponizoval, osocoval, aki su hriesni a pritom on sam bol zo vsetkych najhorsi...
@pakin my sme nedali, lebo chceme Sofi dať možnosť voľby a hlavne sme zo zmiešaného manželstva, tak aj svadba bola na úrade, lebo aj tak to by bolo len doťahovanie napravo alebo naľavo. Zaujímavé je, že aj ja som zo zmiešaného manželstva aj mm je zo zmiešaného. V rodine toto už ide 3 generácie a dávať krstiť, vždy len problémy z toho vznikali, lebo jedni sa tešili, druhí plakali.
mám dve deti a tiež som ich nedala pokrstiť, aj keď ja sama som a mám všetko, čo má "správne" dieťa mať - tým myslím prijímanie a birmovku - a tak isto aj môj manžel. To, že som ich nedala pokrstiť, tiež vyvolalo v rodine nevôlu, hlavne u rodičov, ale my to berieme jedným uchom dnu a druhým von, pretože o cirkvi si myslíme svoje, hlavne teraz, keď čo - raz viac vychádzajú na povrch informácie o zneužívaní detí kňazmi, atď.. Druhý dôvod bol, že až deti vyrastú a budú tomu rozumieť, nech sa samé rozhodnú, či sa chcú dať pokrstiť a u akej cirkvi.
starší su pokrstení aby,,mali babky radost,, -na naboženstvo nechodili,hoci som tiež ako ajka,aj svadbu som mala v kostole,ale od viery -tej katolíckej som už veľmi daleko-verím v Boha ,dodržujem desatoro....Marek som nedala nech si vyberie sam
my sme dali pokrstiť všetky tri deti, lebo mne osobne sa to veľmi páčilo, že sa zišla celá rodina v kostole, mali sme milého farára, ktorý s nami po krste debatoval ako rovný s rovným a celá tá atmosféra bola naozaj o tom, že sa všetci tešia z môjho dieťaťa 🙂 Najmladšieho sme dali pokrstiť keď mal 3 mesiace, lebo sme čakali na krstnú z Talianska, to boli reči na dedine, že prečo s ním chodím von, dokonca susedka sa na neho ani nepozrela, kým sme ho nepokrstili.
Ale čo sa týka prvého svätého prijímania a birmovky, to som už nechala na deti, aby sa rozhodli, najstarší syn má 17,5 roka a nič z toho neabsolvoval ale dcéra 12,5 ročná bola na 1.svätom prijímaní, lebo chcela. A najmladší sa tiež rozhodne, keď nato príde 🙂
ja osobne verím, že krst je správna volba. Pozrite sa na vec takto: ak je krst nepotrebný, dieťaťu sa neublíži, ak ho dáte pokrstiť. Ale ak je krst osožný, potom môže dieťa krstom vela získať.
Ak sú ľudia veriaci, tak každopádne svoje dieťatko zrejme pokrstiť dajú, pretože veria, že je to dobré. Ale nmá zmysel, aby neveriaci ludia dávali krstiť svoje dieťa "len" kvôli blbým rečiam okolia 🙂 🙂 🙂
@pakin - krst nepatri k povinnej vybave dietata, je to o presvedceni. Pokial rodicia v nieco take neveria, nevidia za tym hlbsi zmysel ako peknu oslavu - tak urcite nekrstit. A rovnako nekrstit len kvoli tomu urobit po voli rodine - ono to totiz bude hlupo vyzerat, ked sa ta raz dieta spyta - preco som pokrsteny, ked boh aj tak neexistuje? Ked ho v tomto duchu hodlate vychovavat, tak tato otazka skor ci neskor prijde.
Naše deti nie sú pokrstené, ale zato boli splodené z lásky. Pokrstiť sa ich chystáme. U nás je to skôr problém krstných rodičov. Tí čo by boli perfektný krstný rodičia, nemôžu byť lebo nespĺňajú sviatosti, ktoré cirkev káže. A ten čo má všetko, je v podstate len jeden človek. No čo už, budeme mať len jednu krstnú mamu.
Nedala som pokrstiť syna a ani druhého syna nedám. Som veriaca, ale o cirkvi si myslím svoje. Deti majú svoju vôľu a keď budú veľkí, nech sa sami rozhodnú, či chcú byť pokrsteni. Veď také bábätko ešte nevie či verí v Boha alebo nie. Čo ak z neho vyrastie ateista a bude mu proti srsti ,že je krstený.
moji rodicia spravili mnoho chyb pocas nasej vychovy s bratom a jednou z nich bolo nechanie rozhodnutia pokrstit sa na nas-deti. bez akehokolvek zakladu.Ako 13 rocna som sa rozhodla co bude dalej...ostanem nepokrstena ci sa dam pokrstit v tom alebo onakom kostole.Nakolko som nemala najmensi zaklad v rodine,tak som si vybrala podla mojej kamaratky a chodili sme spolu.Po mojom rozhodnuti som nadalej nemala absolutne ziadnu podporu v mojom vybere...ba dokonca by som nemala ani vtedy ak si vyberem inak.....nechat dieta v takej situacii je dost neferove.Nie vzdy sa totiz vase dieta rozhodne az v dospelosti...ono to moze prist aj v puberte...vplivom priatelov...u dievcat staci ak uvidi prvoprijmajuce saty a v tom momente chce byt ta najzboznejsia katolicka na svete....veci takto nefunguju a hlavne ak rodic je neveriaci tak neexistuje,ze v buducnosti bude adekvatnym pilierom pre svoje dieta,ktore sa naozaj chce vybrat tou duchovnou cestou.Ja sama som potom vo svojich 23 rokoch konvertovala a z velkeho '' samostatneho ''vyberu ostal len ''mastny flak spomienok'' evidentne som si zle vybrala v tych 13 rokoch.A moj vztah s rodicmi a rodinou celkovo sa cim viac vzdialoval...padli na mna slova,ze ma nespoznavaju a nedokazu pochopit niektore moje zivotne momenty.Samozrejme,ze nedokazu,lebo nie sme na jednej urovni...nemame rovnaku silnu vieru a uz vobec nezijeme a nesnazime sa v tom rovnako aj vydrzat.Svoje dieta ucim to v com sama verim a nedokazala by som svoje dieta ucit nic ine.Pre mna je dolezite vysvetlit dietatu v com verim ja a preco...dat svojmu dietatu nejaky zaklad...tak isto to moze spravit aj clovek ateista... a nenechat to iba na urovni''lebo neverim'' ...inak sa moze stat,ze ''stratite '' vase dieta ako mna'' stratili '' moji rodicia.Ked sa moje dieta opyta preco je pokrstene,tak urcite moja odpoved nebude,ze nemali sme co robit doma v nedelu,tak sme zasli ta pokrstit 😅 a som si ista,ze sa na mna kvoli tomu nebude hnevat 🙂
prveho pokrsteneho mame,ale z mojej strany len preto,ze sa to patri...ku spokojnosti babiek,vlastne skor prababiek :( lutujem to rozhodnutie,a druhe pokrstit nedame...
Ja som katolicka, ale beriem to skorej ako moju kulturu, odkial pochadzam ako moju vieru a manzel nie je nic.
Moje deti nekrstim , lebo vieru (hociaku) beriem vazne. Velmi vazne. Po prve, na co je krst? Zbavit dieta dedicneho hriechu, co ja totalne neverim, ze maju.
Po druhe sa clovek zavazuje, ze bude dieta vychovavat v tej viere a to ja viem, ze ja nebudem.
Po tretie, nemam nic proti tomu, aby babky malym rozpravali o viere, nemam problem sa s nimi o tom rozpravat, nemam problem ich zobrat do kostola, atd. Zijem v protestantskej krajine a ak sa raz rozhodnu byt katolici, protestanti, jehovisti, atd.- je to na nich.
Ja som veriaca, som aj pokrstená, ale podla mna netreba dat pokrstit dietata. Aj tak bude vediet vsetko o Boha co vsetko viem aj ja. Mi s manzelom sme veriaci ale inak. Podla neho som ateista 😒 😠 , podla mna nie 😉 . Len ze nechcem dietata nútit aby bol napr. katolik. 😠
Ja a aj moja sestra sme boli pokrstené ako malé deti. No rodičia nás k viere neviedli, nechodili sme do kostola a za totality náboženská výchova nebola. Ako 15 ročná som si šla aj so sestrou urobiť prvé sväté prijímanie a v 20tke som si urobila birmovku. Nikto ma nenútil a rodičia rešpektovali moje a aj sestrine rozhodnutie. Dcérku k viere vedieme, chodí aj na náboženskú východu, ale ako som hore už uviedla, ešte pokrstená nie je. Ale teší sa na túto udalosť. Začína tomu rozumieť a myslím si, že nič sme nestratili. Syn ešte tomu nerozumie, nakoľko má len 1 rok.
My sme pokrstený aj deti sme pokrstit dali, nijako nám to neublížilo a celá rodina je spokojna 🙂.
nemame pokrstene dieta, a to preto, ze:
1. zda sa mi chore po narodeni rozhodovat v tak dolezitej a citlivej otazke, ako je vierovyznanie dietata a tym mu zobrat pravo sa slobodne rozhodnut same...
2. nie sme stadove typy, ze vsetci krstia, aj my musime, alebo ze my sme pokrsteni, aj nase dieta bude...
3. muz je krsteny, ja nie a obaja sme bibliu ani podobnu literaturu ani nevideli....ak sa dieta da pokrstit, znamena to, ze ho budeme viest k tej viere, v ktorej je pokrstene...no a mne sa zda chore dieta krstit a nepoznat ani jednu stranku biblie.....
BTW, ani druhe dieta nebudeme mat pokrstene.....
deti pokrstené nemam...nebudem robiť zo seba to, čo nie som a prisahať a sľubovať to, čo nesplním...
v rodine najskor riešili, ale ked zistili, že o tom nediskutujem, tak sa stiahli... viera je každého osobná vec a druhý by to riešiť nemali
my sme nedali a ani nedame....som neveriaca a okrem toho nechcem dopredu rozhodovat za dieta v takejto veci....ked sa rozhodne niekedy, ze chce byt krsteny, nech sa da kludne, neskor......ale neurobim za neho rozhodnutie....svokra sa sice skoro "chytila oblaka", ale nebudem robit nieco len preto, ze sa to patri a s cim nie som stotoznena....
No ja by som v zivote nedala pokrstit dieta, len preto, ze to niekto z rodiny caka. Vidim, ze su to ludia, ktori tak urobili a je im to jedno a samozrejme, neodsudzujem to, ale je mi to predsalen trochu divne...krst je dost vazna vec, aby to bolo brane len ako dovod na oslavu a podobne.
Ak by mi niekto niekedy vycital, ze som nedala dieta pokrstit, zrusim ho na dve doby, taketo recicky ma absolutne netrapia - a to som teraz nechcela, aby to vyznelo silacky , ale co koho do takychto veci 🙂 Kazdy rodic ma svoje pravo volby. bodka.
ani ja nie som krstená, ani mm ani jedno dieťa nemáme krstené,
Ked malý vyrastie dám mu prečítať bibliu tak ako mne kedysi moja mama ...... a nech sa sám rozhodne.... chodí do skautu s veriacimi deťmi a nevidím v tom problém - nie som v princípe neverec, verím v existenciu Ježiša a myšlienka kresťanstva je pekná - bodaj by sa nou ludia riadili...... ale akosi sa neviem stotožniť s celou to interpretáciou a hlavne interpretmi - vatikánom a farármi....a celým tým pre mna nepochopiteným systémom
ani my nekrstime, ani jeden nie sme pokrsteni, nie sme ani veriaci, tak nevidim dovod... skor tato doba je divna a najma v mojom okoli krstia aj ti, ktori sami pokrsteni nie su, ba ani veriaci a to len preto, ze je to "in" alebo "aby mohol/mohla mat svadbu v kostole". to u mna nie je dovod! je to povrchne a krstit sa ma podla mna z presvedcenia!
S vacsinou z vas absolutne nesuhlasim...s tvrdenim, ze nechcete za svoje dieta rozhodovat a nechate ho sameho, aby si zvolil, co je pre neho najlepsie. Ale vsak denno denne sa rozhodujete za neho, pretoze ste jeho matkou a je to kvazi vasa povinnost - co mu date jest, do coho ho obleciete, na ktoru zakladnu skolu ho date - vsetko su to Vase rozhodnutia. Samozrejme je kazdeho vec, ci da dieta pokrstit - ale povedat, nech sa rozhodne samo a v buducnosti sa moze dat pokrstit - velmi dobre viete, ze ak ho k tomu nebudete viest, nikdy ho to sameho ani nenapadne - mozno len v tom pripade, ak sa bude chciet raz sobasit v kostole. A ak si to stary rodicia zelaju, pretoze boli k tomu vychovani - preco im neurobit radost? Nikomu este krstom korunka z hlavy nespadla, ani to nikomu neublizilo. Ja si svojich rodicov vazim natolko, aby som im v takychto malickostiach vyhovela - predsa mi dali zivot, vychovali ma, mozem sa na nich spolahnut - tak preco im to nesplnit ? Aj ked ja som nad nepokrstenim nikdy ani neuvazovala - beriem to ako samozrejmost.
@blondiee83 prave preto, ze si bola k tomu vedena, nebudem krstit dieta, ked nemam to presvedcenie.....pre mna by to bolo pokrytecke.....hlavne, ked som enveriaca....potom by ma trapila aj otazka, pokstit ho za katolika, evanjelika, zida....ci co?.....proste mu nebudem nanucovat vierovyznanie.....co ked bude chciet mat ine.....ja som napr. rada, ze som neni krstena.....a to mam nastudovane o nabozenstvach dost....a nechcem byt...a som rada, ze to moji rodicia za mna nespravili...
@usiko presne tak, tiez nechapem ludi, ktori krstia a o biblii, starom a novom zakone nemaju ani paru, dokonca si dovolim tvrdit, ze to ani v zivote nevideli, do kostola tiez nezajdu, s detmi vieru nepreberaju. podaktori krstia len preto, ze je to "in", co mi je uplne cudzie a pre mna nepochopitelne... 😖

my sme nedali, sme liberálni a dieťaťu dáme voľný priestor. Keď sa začal o veci zaujímať, tak som mu vysvetľovala, čo je náboženstvo a je na ňom, či si nejakú konkrétnu vieru vyberie. Ja verím v osud, že niečo naše životy riadi. Ale viera je každého osobná vec, aj dieťaťa.