icon

Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?

pakin
26. sep 2012

Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.

achesa
27. sep 2012

@stansn nikto tu nechce meniť názor toho druhého, cieľom bolo len poopraviť mylné a neúplné informácie 😉

pakin
autor
27. sep 2012

Ja by som mala este jednu otázku ale myslím si, ze to admini mozno by aj stopli 😅 . Dám to sem: Odkial vie niekto, ze ktorí je lepsí (katolistická, evanjelistická pod...........). My cítame Bibliu ale viem, ze viacerí (napr. katolíci) ani nepoznajú. To je ako? Inác dúfam, ze z tejto témy nebudeme nepriatelia 😅 😕

malapepka
27. sep 2012

@pakin Trošku sa zamiešam do debaty. Katolícku cirkev založil Ježiš ešte za svojho života. No riadili ju ľudia, čiže niekedy lepšie, niekedy horšie (to nič nemení na tom, že je založená Bohom). Raz sa M. Luther rozhodol, že s niečím nesúhlasí a vytvoril si vlastnú cirkev (evanj.) (ako naši politici zakladajú nové a nové strany). Táto cirkev je utvorená človekom s jeho pravidlami. Takže mne vychádza, že pravá cirkev je katolícka.
A prečo niektorí katolíci nepoznajú Bibliu alebo sa nesprávajú ako majú? No lebo na papieri sú kresťanmi, ale vnútorne nie. Prípadne ak aj chodia do kostola, robia to jedným uchom dnu, druhým von (niečo ako - idem k lekárovi, aby ma uzdravil, ale nebudem sa držať jeho pokynov a rád).
Inak, pokojne sa môžeme na túto debatu baviť, celkom ma baví 🙂

carodejnica
27. sep 2012

@stansn Veď to je jasné, že to vnímaš tak ako kresťanka, len som reagovala na poznámky, že "neveriaci" by nemali oslavovať Vianoce, ja tvrdím, že Vianoce majú pre každého svoj význam a ich pôvod nie je kresťanský.

abbey1
27. sep 2012

Môj syn pokrstený bol a čo z toho? Po skúsenostiach s "kresťanmi" , po tragických udalostiach v rodine, som cirkev a vieru ako takú odložila bokom. Moje dve dcéry už krstené nie sú. Majú slobodnú vôľu a myseľ a ak sa jedného dňa priklonia k nejakému náboženstvu, nebudem im brániť. V tom spočíva sloboda.
Aby som žila slušne a neubližovala nikomu naokolo, nemusím byť kresťan. Tak vychovávam i svoje deti.
Či niekto rieši otázku viery mojej rodiny, ja neriešim. Našťastie ani moja rodina nie a otec sa už zmieril. 😉

csina
27. sep 2012

@moe v žiadnom prípade ti to nehrozí.. tobôž, ak si z Ba... tu sa to až tak nesleduje ako v malých vidieckych školách, kto na čo chodí v škole... náboženstvo v škole je aj tak veľká slabota, takže by som sa nad tým vôbec netrápila..etika jej dá viac.... na duchovný rozvoj nie je náboženstvo predurčené, aj keby tak niektorí chceli..je to v prístupe rodiny, v zaužívaných tradíciách a ak sa hodnoty vštepujú prirodzene od malinka, netreba jej žiadne nábožko... my sa doma nemodlíme, nechodíme do kostola... náboženské sviatky nejako extra neriešime, okrem Vianoc a Veľkej noci..a aj to tak skôr po svojom.. Netvrdím, že v nič neverím..ale rozhodne mi to nebude diktovať skorupovaná cirkev a jej posluhovači... v prvom rade chcem, aby moje deti verili sami v seba....samozrejme v zdravých hraniciach, aby im nevyrástlo superego, nemám pocit, že by som ich musela strašiť, že ak budú zlé pôjdu do pekiel... načo... a toto by im podľa mňa vštepovali... Známa má syna na nábožku a sama sa priznala, že je to trochu proti jej presvedčeniu..povinne robiť to a to...bez ohľadu na to, či chceš, alebo ti to vyhovuje... prosto treba povinne absolvovať prípravu a všetky tie maškarády.. toto nie je o viere a presvedčení... inak by sa do toho ľudia nemuseli pod tlakom nútiť... A ak náhodou vynechá jedno sedenie, už je oheň na streche... No treba ti to??

zuzuj
27. sep 2012

@pakin no tak si podebaduj s ateistami. To ja zalozím tému o zmysle klanania sa 43 krat pred Alahom alebo inej sviatosti iného vierovyznania o ktorom neviem vobec nic.......a podme veselo diskutovat....asi tak mi to tu pripadá.....
A ja sa teda na urážaní Cirkvi a Boha a jeho prikázaní nebudem zúčastnovať.....

somi8
27. sep 2012

treba zit tak, aby sme neublizovali ostatnym, ci uz nam ako babatku niekto naleje vodu na celo a urobi krizik, alebo nie, lepsieho cloveka to z nas neurobi. Je to o vychove. Aj mafiani chodia do kostola, su pokrsteni, nosia retaze s krizmy a boh ich asi miluje, lebo ze vraj boh miluje vsetkych, ci ako to tam pisu...
Nevyznavam ziadnu cirkev, priliz vela krvy preliatej koli nej-v minulosti, aj teraz.
Pokrsti svoje dietatko, ak to citis, ze to chces, nie preto, ze ti to nietko kaze, alebo, ze sa krivo na teba pozera, ak ho nedas.

emily76
27. sep 2012

@malapepka ale Jezis ziadnu cirkev nezakladal, on bol predsa vychovavany vo viere svojho "otca".. a to bola viera zidovska. Neviem, ci som citala bibliu zle, alebo nie celu.. a mozno si len nepamatam vsetko, co som sa ako mala "ucila"...

@zuzuj dovolim si este posledny krat oponovat.. tato tema nebola zalozena na to, aby urazala cirkev a ani Boha.. viacere mamicky tu predsa napisali, ze je to vec osobneho presvedcenia kazdeho.. a tak ako je Tvoja vola dat si svoje dietatko pokrstit a viest ho vo viere v Boha, tak je rozhodnutie inych nedat ho pokrstit a tazko mozno ocakavat od rodicov, co v Boha neveria, ze k tejto viere svoje dietatko viest budu.. a na tom predsa ziaden krst nic nezmeni. Neznasanlivost na oboch stranach vedie iba k urazkam a hnevu. A na co je to dobre? Vsetky nas predsa spaja jedno.. ze milujeme svoje deticky a kazda koname najlepsie ako vieme, aby sme z nich vychovali dobrych ludi. 😉

malapepka
27. sep 2012

@emily76 A nepovedal Petrovi, že "ty si skala na tej skale postavím svoju cirkev"? Určil apoštolov ako jeho nasledovníkov, Petra ako ich "veliteľa" a chcel, aby to šírili ďalej. Tým úkonom ju predsa založil. Zhromaždil spoločenstvo podľa pravidiel svojho Otca a to je cirkev...
A pokiaľ ide o to židovstvo - áno, Ježiš bol žid, ale jeho učenie bolo iné, nové, podľa Otca, veď preto ho židia aj ukrižovali. On hlásal mnohé veci, ktoré židia nechápali. A tí, ktorí chápali, dali sa krstiť. A zase sme pri cirkvi. Tým krstom sa začlenili do Ježišovho spoločenstva.

somi8
27. sep 2012

ved toto je jasny dokaz toho, ze viera akakolvek vyvolava len rozpory. Hned ako sa ludia zacnu bavit o nabozenstvach, je zle. Ved predsa viera by mala sirit lasku a porozumenie, nie? Veriaci by mali respektovat neveriacich a nevieriacich by mali respektovat a veriacich a boli by sme vsetci happy. Bohuzial to tak nie je.

A prepacte, niekto tu napisal, ze dieta sa krsti aj preto, aby sa mu zmazal dedicny hriech...som sa nasmiala, nie su novorodeniatka neviniatka? Ci ako sa to tam zase pise? Videla som vselico, aj lastovicku dozadu letiat, ale aby dieta malo dedicny hriech 😀 . AAAAAAAACH jaj.
Priklad, prestahovali sme sa do dedinky, kazdy je tu veriaci, kukaju po nas, ked nejdeme do kostola v nedelu...no a? Ved nato maju oci.
Dnes som bola na poste , poviem, Dobry den! Chcela by som....Postarka mi skocila do reci, bu ani mu , chodte vedla do okienka....Kriz jak svina na krku a pozdravit sa nevie.... 🙂 to moje dvojrocne baby povedia dobre ranko, dovidenia a aj dobru noc, bez toho aby som im hovorila, ze co maju povedat.
Chcela som tym len povedat, je jedno v co verite, ci neverite, zi a nechaj zit. 🙂

blondiee83
27. sep 2012

@achesa
@carodejnica
@hradnapani http://sk.wikipedia.org/wiki/Štedrý_večer
http://sk.wikipedia.org/wiki/Vianoce
a tvrdit, ze vianoce nie su krestansky sviatok je maximalne odveci a trapne...Mozno povod siaha niekde - ale my zijeme momentalne tu, teraz, neriadime sa obdobim starych rimanov...cize aj ked sa vsetky potrhate, je Stedry vecer sviatkom krestanskym - ci sa vam to paci, alebo nie.
A mozete sa tu nejakym povodom ohanat kolko chcete, same viete, ze to tak nie je - nevola sa to oslava slnovratu, ani nijako inac - je to oslava narodenia Jezisa Krista...

ivanka.7
27. sep 2012

@malapepka Myslim, ze si si vybrala len daco 🙂 Ano, Jezis zalozil cirkev. Zalozil cirkev jednu, vseobecnu (a ano, slovo katolicky je z greckeho vseobecny, aspon co si ja pamatam, takze katolicka cirkev sa hra na tu jedinu univerzalnu). Lenze zrejme si zabudla na to, ze Jezis nezalozil cirkev ako ju pozname dnes, dokonca ani cirkev ako ju v 16. storoci poznal Martin Luther. Vtedajsia cirkev sa uz v mnohom na mile lisila od toho co zrejme zalozil Jezis - ak verime Biblii. Len katolici maju k Biblii este aj katechizmus a akysi univerzalny vyklad veci, ktore vsak v Biblii maju len chabu alebo nijaku oporu (za vsetky veci sa da spomenut celibat, ktory prvotna cirkev nepoznala a bol ustanoveny az x storoci po Kristovi..).
Takze Martin Luther a vacsina "reformatorov" po nom naopak hladali akysi navrat k tej povodnej cirkvi od ktorej sa katolici rokmi odklonili.
Ale o tomto sa veriaci hadaju uz roky 🙂 ale tvrdit ze Jezis zalozit katolicku cirkev a potom prisiel nejaky manik co zalozil inu a to je viera zalozena clovekom... je dost zjednodusene.

A k teme - nedali sme pokrstit, hoci sme obaja pokrsteni a nikto nam to nevycital napriek tomu, ze manzelova rodina je komplet veriaca (povacsine katolicka). Ja sama som sa nechala pokrstit az ako dospela a som vdacna vlastnym rodicom, ze ma nechali najst si svoju cestu.

ivanka.7
27. sep 2012

@somi8 lajk na poslednu vetu! Rozhodne 🙂

malapepka
27. sep 2012

@ivanka.7 ono by bolo najjednoduchšie, keby existovala jedna cirkev, do nej by patrili tí, ktorí chcú. Načo nútiť. Mala by svoje pravidlá a jej členovia by ich dodržiavali. Lenže každé zhromaždenie sa skladá z ľudí - jedni chcú moc, druhí si aj tak chcú robiť po svojom, aj keď pravidlá ovládajú, ďalší zas navrhujú ničo iné, lepšie....
A o tomto to je - žiaľ - aj v cirkvi, každej. Ja verím (nikoho nenútim do môjho názoru), že iba kat.cir. založil Ježiš. Ostatní sa odklonili, už zo známych dôvodov. Len si myslím, že pochybenia by sa skôr mali riešiť a nie kvôli nim zakladať dačo nové. Mne to príde ako v politike alebo teleshopingu - toto novšie je lepšie, so starým preč!
Beriem, že v histórii kat.cir. sa stalo veľa zlého, ale aj dobrého. Ale ja sa držím toho dobrého, čo vidím a počujem.

ivanka.7
27. sep 2012

@malapepka nuz, ja som ti to nevravela ako veriaca ale ako historik 🙂 nikoho nepresviedcam, len mi na take vyhlasenie neslo nezareagovat

malapepka
27. sep 2012

@ivanka.7 Poznám zopár historikov a aj tí sa nezhodnú na danú udalosť rovnako. Každý to poníma po svojom. Tak ako sa nezhodnú lekári (počula som 4 gynekológov úplne inak odpovedať na tvorbu spermíí, 4 názory a všetky iné. odbočila som 😀 ale to len pre vysvetlenie, že aj historici, lekári, učitelia, kuchári majú na veci rôzne pohľady). Čiže ty máš ako historičky nejaký pohľad, ale iný historik to vidí inak. Aj ja som mala na výške históriu a niečo málo viem. Podľa mňa je dôležité, ako sa ľudia správajú, uznávam, že aj neveriaci môžu byť milší ako veriaci.

ivanka.7
27. sep 2012

@malapepka nikde som nenapisala, ze mam nejaku univerzalnu pravdu 🙂 ale faktom je, ze Luther neprisiel a neziadal zmeny po cirkvi, ktora bola takou aku ju zalozil Jezis.

hradnapani
27. sep 2012

@blondiee83 tato tema o vianociach uplne odbieha od podstaty diskusie. Pre kazdu je trapne nieco ine. Pre mna je trapne zase zatvaranie oci pred pravdou, sme v 21. storoci, a nie v tmavom stredoveku. Tymto na tuto temu koncim, lebo diskusia chcela byt o niecom uplne inom. Peace 😎

ginger_fox
27. sep 2012

@blondiee83 Dnes o 14:30 Ty si taký modrokoníkovský prototyp kresťanského vyjadrovania sa a správania, že? 😉

irriss
27. sep 2012

@blondiee83 Ahoj!
Uz dlouha leta hledam odpoved na otazku:
Proc detem v Italii nosi Jezisek darky 25.12. a detem v CZ a SK (priklad) uz 24.12??

svetllana
27. sep 2012

@blondiee83 Absolútne nemáš pravdu. Neboj sa, my sa trhať nebudeme, nakoľko nemáme žiaden dôvod, keďže vieme, odkiaľ pochádza pôvod Vianoc. Ty - ako Kresťan -teda nasledovník Ježiša Krista sa snažíš ísť v jeho šľapajách? Pretože neviem si dosť dobre predstaviť, že by si Ježiš presadzoval svoju pravdu takým spôsobom, akým to robíš Ty 😉
Pekný deň sa praje.. 😵

zuzuj
27. sep 2012

@emily76 mas pravdu tato téma nebola založená na to, aby sa tu BOH a katolícka viera urážali, ved to som napísala aj ja.... ale v tejto téme sa uráža.
Tato tema bola zalozen na to aby si tu PAKIN dala potvrdiť že urobila dobre že nedala dieťa pokrstiť...už sa jej podobné ateistky ozvali a jej to potvrdili. TAk myslím že téma by mala byť aj skončená....

A na tvojom mieste by som sa dalej ku katolíckej viere, založeniu cirkvi vobec nevyjadrovala....ako máš na to právo....,,však máme všetci na všetko právo." ale preto sa nevyjadruj radšej, lebo sa strápňuješ a píšeš tú uplne historické blbosti a už nehovoriac o tom, že Nový zákon neovládaš. Vi´D tvoj posledný príspevok a založený katolíckej cirkvi a podobne.
Prepáč ale normálne sa tu už smejem nad niektorími...to ako by som sa tu ja bavila o rozbití atómu , alebo koráne...a podobne....však už nechápem.....napr. ksrt že je o osobnom presvedčení....a iné tláchaniny.....krst je sviatosť pre kresťanov podobne ako birmovanie, pomazanie chorých, svaté prímanie, manželstvo. KRST je zo všetkých vlastne najvyšší....to že sú okolo neho rôzne zvyky aj pohanské...ako napr. aj okolo manželstva...že tam majú holubičky a iné kraviny....vôbec nesúvisí s tým, čo je jeho podstata či už krstu alebo iných sviatostí. MAjú pre krestanov uplne iný rozmer , ktorí človek ktorí nedostal dar viery nikto racionálne nepochopí. A ja by som si nikdy nedovolila vyjadrovať svoju mienku o niečom o čom nemám ani páru.
To, že tu riešite babky, dedkov, školu a iné kraviny s krstom vôbec nesúvisí. A ešte by ste mohli rozobrať aj krst druhý, to je birmovanie je to krst duchom svätym...

zuzuj
27. sep 2012

JAJ a ešte tie reči typu...ty si krestan? a takéto rozprávaš....a tam chodia do kostola taký a taký....no ked idem na dedinu k babke....tak to ako by som sa tam ocitla....
VED prave v krestanstvo je o obrátení. A sám JEžiš práve prijímal aj zlých a chorých a prišiel vlastne kvoli tomu len na tento svet...ako ja verím
....tak je potom jasné , že dobrí chodia do kostola dakovat a tí zlí prosit.....ja som už sama zažila aj obrátenie aj tých s tými mafianskymi krížmi.....To tiež nie je z mojich úst ale ako ,,môžete vidieť smietku v oku iných ludí, ked nevidíte v svojom brvno"....
NO PROSTE PRE MNA POKRYTESCKA DEBATA toto tu u viacerých. ešte k tomu pridajte dane a podobne čo musíte platiť....a je to vybavené 😀

svetllana
27. sep 2012

@irriss Odpoviem Ti ja, ak dovolíš 🙂 Je to len o tradíciách, kto má ako zaužívané. Napríklad tu v UK sa darčeky rozdávajú až 26.teho 😉 Oficiálne sa dátum Ježišovho narodenia neudáva ani v jednom biblickom texte. N i k d e nie je napísané, že sa narodil práve 25.teho decembra. Už len z tohto logicky vyplýva, že nemožno považovať Vianoce za kresťanský sviatok, za oslavu Ježišovho narodenia, nakoľko nevieme (!) kedy presne sa narodil. Čo sa teda oslavuje? Tradícia.

irriss
27. sep 2012

@svetllana
Ahojky..zrejme trosku odbocim...
dam jen par prikladu..

Moje deti maji ve skole "cirkevnictvi"..jejich pani ucitelka nedavno sebrala detem svacinu, kterou dstavaji od kooperativy "zdrave vyzivy" s tim, ze pri hodine nebyli ukazneni a odnesla (pry) 😉 ovoce detem z chudych rodin..

Slavnostni vanocni besidka se nekonala..protoze do tridy prisly 2 nove holcicky - dvojcatka musllimky...

Fararovi jsem davala dobrovolnou castku za krest....mela byt zalepena obalka -tzv. tajna...
Jeptiska ji rozbalila pred obradem a podle castky pan farar rozhodl o case vykonu "Bohosluzby"..nekomu zkratil, nekomu prodouzil..

S panem fararem jsme se potkali po obradu nahodne v supermarketu..nebudu rikat cco..ale o zbozi v kosiku by se mohlo temer kazdemu z nas "jen zdat"...

katey
27. sep 2012

@pakin tak, my uz sme mali s muzom za to dve hadky, lebo ja som proti, on je za.. ale nakoniec som "vyhrala" aj ked svokra o tomto este nevie, ale mozno tusi, lebo ani svadbu sme nemali v kostole. ja nerada robim veci, len preto, ze sa to tak robi. manzel mi nevedel vysvetlit jeho dovody preco chce, aby sa dieta krstilo, okrem toho, ze aj on je a neuskodilo mu to..

svetllana
27. sep 2012

@irriss Drahá moja, ja Ti nemám k tomu čo povedať, resp. ani nechcem na tomto verejnom fóre, nakoľko toto je veľmi kontroverzná téma a ja mám najmenšiu chuť sa tu hádať s niekým. Každý má svoje presvedčenie..aj ja mám to svoje a nejdem ho nikomu tlačiť 😉
O Tvojom napísanom si myslím svoje.. 😉

irriss
27. sep 2012

@svetllana

Diky za odpoved...skoda , ze nemam odvahu ji "prinest" do skoly na vyucovani..kde pani ucitelka tvrdi PULNOC 24 na 25.12...

p.s. Nehlede na vse....neco na tom bude..ja delam Vanoce v cervenci, kdyz se sejdu po roce s prateliv CZ...
ozdobim stromecek,napecu cukrovi..pustime si koledy..AT ZIJI VANOCE..ale zrejme o tom Tema nebyla 😉

irriss
27. sep 2012

@svetllana

Se mnou se prosim nehadej..ja jsem prisla s bilym praporem.. 😀 😀 😀
v dobrem!!
To byl jen kousek ze zivota.. 😉