Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?
Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.
Este raz napísem, ze NIE SOM ATEISTKA. A nie za to som zalozila tému aby som potvrdila, ze som to urobila dobre, ze maly nie je pokrsteny. Niektorí tu nevedia cítat medzi riadkami, co som vlastne chcela. 😖
My sme ateisti, nepokrsteni a ani sme nedali pokrstit maleho. Ale ak sa rozhodne, ze bude v Boha verit, tak nech sa da pokrstit 🙂 ...Nastastie skoro cela nasa najblizsia rodina su ateisti. Takze skor by sa im zdalo cudne, ak by sme krstili 😝 .
@blondiee83 oslavujem Vianoce ako kazdy iny sviatok...a ze akym pravom, ked nie som veriaca?...no asi takym, ako oslavujem aj narodeniny niekoho cudzieho, alebo oslavujem vyrocie nasej skoly, tak asi takym pravom.....uz pochop, ze my Vianoce neoslavujeme z hladiska krestanskeho, ci veriacich a uz vonkoncom tym enchcem poukazat, ze jeeej....prave s tymto krestansky suhlasim...NIE!!!....nechodim na polnocnu, do kostola, nemodlim sa pri stole, nenutim seba ani rodinu hladovat cely den.....vlastne nerobim nic krestansky na Vianoce....Vianoce su pre mna len sviatok, jedine, preco sa mi pacia....ze som viac sos vjou rodinou a ze spominam na svojich blizkych, kt. uz nie su emdzi nami (ale to robim aj bez toho, aby som bola veriaca...) a darceky??.....si ma pobavila...odkedy je rozdavanie darcekov taka dolezita krestanska tradiacia? 😀 ...pokial viem, tie darceky su len novodoby vymysel a s podstatou tych "pravych" Vianoc nemaju nic, ci ano? 😎 asi tolko k tvojej otazke na neveriace mamicky, kt. nekrstia.....a nebudem krstit nadalej 😉 ani slavit vianocne sviatky po vasom...... 😉 prave preto, ze nie som stotoznena s krestanskou vychovou a citenim.....to je take tazke pochpit?
@ginger_fox @svetllana Nikdy som netvrdila, ani som nikde nenapisala, ze som prototyp krestansky zmyslajuceho a spravajuceho sa cloveka, ani ze chcem ist v slapajach Jezisa Krista, tak vas laskavo prosim, nevkladajte mi tieto veci do ust, ani sa nesnazte mi ich pripisovat, ked som sa o takom niecom nikdy nezmienila. Mate potrebu na vsetko reagovat, hoci ani same neviete, na co vlastne reagujete - taketo prototypy mam najradsej. Do vsetkeho najlepsie vidia, hned vsetko prekrutia a vytrhavaju veci z kontextu.
Ja som reagovala len na mamicky, ktore su neveriace, pohrdaju krestanstvom, no same dodrzuju niektore tradicie, ktore su krestanske a ku krestanstvu paria - nech uz maju povod akykolvek, predsa neoslavujete ani saturnalie, ani oslavy zimneho slnovratu - oslavujete vianoce a tie su krestanskym sviatkom. A taktiez sa mi nepacilo to, ze niekto tvrdi, ze nechce rozhodovat za svoje dieta v otazkach nabozenstva - no na druhej strane za neho denno denne rozhoduje v este dolezitejsich otazkach (napr. vyber skoly, jazykov) - pretoze aj to je ulohou matiek. Tak mi to pride pokrytecke...zato ma tu netreba zniest pod ciernu zem - lebo si dovolim mat na nieco nazor...a ohanat sa tu nejakym krestanskym prototypom
@blondiee83 Inak musím Ti dať za pravdu v tomto: "A taktiez sa mi nepacilo to, ze niekto tvrdi, ze nechce rozhodovat za svoje dieta v otazkach nabozenstva - no na druhej strane za neho denno denne rozhoduje v este dolezitejsich otazkach (napr. vyber skoly, jazykov)"
Ja/my tiež vedieme deti k viere...ale ak by sa v staršom veku, keď budú schopní rozumného úsudku rozhodli, že chcú ísť inou cestou, bude to ich slobodná voľba, ale ja budem vedieť, že som pre ne spravila z môjho pohľadu to najlepšie 🙂
@pakin pokial si spokojna s tym, ze si dostala odpovede na svoju otazku, odporucam aby si adminom dala uzavriet temu, lebo sa to tu zvrhava na urazanie nekrestanov a ludi s odlisnym svetonazorom aky hlasa krestanska vierouka a krestanske dogmy
Neviem prečo sa v poslednej dobe zvrháva každá otázka a ich odpovede na jednu hádku a dokazovanie si niečoho. Myslím si, že akokoľvek sa pakin rozhodneš, bude to tvoje a partnerovo rozhodnutie a či už bude ale nebude dieťatko pokrstené dôležité je, že budete dobrými rodičmi.
@blondiee83 😀 máš pravdu, wikipédia je určite plnohodnotný zdroj informácií... jeden link nefunguje, v druhom nie je nič, čo by som nevedela. Čo sa týka názvu Vianoce- ja v tom pomenovaní nevidím nič, príbuzné so slovom Kristus. Zo všetkých pomenovaní Vianoc sú ku Kristovi najbližšie americké Christmas🙂 Oslavuj narodenie Krista, na to ti nikto nič nehovorí, ale prečo by som nemohla ja ako ateista sláviť sviatky rodiny pokoja a mieru- lebo to sú pre mňa Vianoce, vieš?
Súčasné kresťantsvo tak, ako je prezentované podľa mňa nemá už takmer nič spoločné s prvotným učením- opiera sa o bibliu, ktorá bola x- krát prepisovaná a y- krát dopĺňaná kňazmi po celé stáročia- stratilo prvotnú ideu. Preto ho proste neuznávam v tejto podobe.
@pakin no nikto nie je lepší 🙂. Ani členstvo nie je rozhodujúce. Kto chce byť zachránený, musí prežiť obrátenie a znovuzrodenie, ked si čítaš Božie slovo, tak vieš, že v Jánovom ev. v 3kap. Pán Ježiš povedal: "Nečuduj sa, že som ti povedal: Musíte sa znova narodiť." To platí pre všetkých ľudí bez ohladu na to, kde sú registrovaní. Tieto zápisy Boha vôbec nezaujímajú. Ide o to, či je tvoje meno zapísané v jeho knihe života pozri Zj. Jána kap. 20/ verše 11-15. To znamená, že každý sám a len za seba sa má rozhodnúť pre Ježiša a prijať ho ako svojho Spasiteľa a Záchrancu. To je jedinou podmienkou spasenia (večnej záchrany). Clovek je hriešny, tak sa narodil a preto Pán Ježiš vraví, že sa musíme znova narodiť, to je narodiť sa z Ducha, dostat od neho nové srdce a tým spojenie s Ním, lebo On je živý Boh a to sa dá získat úprimnou modlitbou, lebo tá má obrovskú moc. Krst a ostatné veci sú len vonkajsím prejavom . Jednoducho povedané obal nestačí, hoc by sa menoval krestanským. 😉 🙂
Ja som ateista...muz je veriaci..dokonca v detstve ministroval...ale maleho sme nedali...a kym sa sam nerozhodne ani nedame pokrstit....muz s tym suhlasi...a na otazky typu "kedy date maleho pokrstit" odpovedam,ze ked si vyberie v co veri....
My obaja sme veriaci, viedli nás v katolíckej viere. Ale dcérku sme nedali pokrstiť, keďže vlastným uvažovaním, precítením sme našli mnohé chyby, omyly v cirkevnej náuke 🙂 Príbuzní boli veľmi prekvapení, ale už si zvykli. Povedali sme im, že keď bude dospelá, nech sa sama rozhodne. To je najlepšie riešenie. Človek nepotrebuje cirkev.
Ahojte, manzel aj jeho rodina su ateisti, moja rodina veriaca, ja som pokrstena do kostola nechodim ani sa nezvyknem modlit ale verim ze su veci medzi nebom a zemou nech uz sa volaju akokolvek. Baby sme nedali pokrstit ak budu chciet mozu sa dat, a darceky u nas nosi Jezisko 🙂 takze asi tak
@blondiee83 k tvojej otazke, ci ja, nekatolik slavim Vianoce.
ano slavim, pretoze Vianoce pred tym, ako si ich krestanstvo privlastnilo boli sviatkami POHANOV, ku ktorym sa hrdo hlasim 🙂 🙂 🙂
@ginger_fox áno máš pravdu táto téma sa má uzavrieť....práve som si všimla, že tu stále je....hoci mala byť uzavret dávno.....
Len vobec nesúhlasím, že tu niekto urazil nekresťana, práve naopak a velmi mi to vadí sa TU ....uráža katolícka cirkev, kresťania a ludi a čo chodia do kostola....že sú takí a takí....a pod....a to teda mne sa vobec nepáči...a hlavne ak sa uráža katolícka cirkev, tým pádom sa uráža aj BOH a hlavne meno či osoba Ježiša .
A ešte ku všetkým , ktoré tu uvádzate , že ste veriace katolíčky ....zároveň @pakin....pokial nie si resp. nepovažujete sa za ateistky...tak potom sa priradte k nejakému globálnemu nábožestvu typu new age alebo čomu chcete...lebo to je také vytrhnuté z kadečoho ....ale nadá sa TU vyhlasovať som katolík, ked vlastne nedodržujem prikázania a nesnažím sa žiť v duchu katolíckej viery a pokory. K tomu ten krst zákonite platí....a iné záležitosti.
Je lepšie povedať a vážim si to ked si človek vie uprimne priznať, že vieru stratil alebo ju nikdy nemal....ved je to normálny jav.....
Ale vyhlasovať sa tu za katolíka a potom si vyberať čo ja chcem.....To je ako byť ,,troška tehotný" bud som alebo nie som......resp. strašne vela sa zneužíva v tejto dobe kresťanstvo .
Ak by možno ste niektorá zažili komunizmus v tej naozajstnej forme kde kresťania a katolícka cirkev boli prenasledovaný a za vyjadrenie názoru a viery vaznení ako ludia čo ja ich poznám....tak by ste si vážili v čo veríte....a práve preto ma to štve....to je ako by niekto nadával na Vaše dieťa ...keby som to už mala pripodobniť.....AK neveríte neverte ale neurážajte cirkev, kresťanov a ich zvyky...dakujem.....
@zuzuj 1) pleties pojem krestan a katolik a ako vieme, to nie je ani nahodou to iste
2) da sa vyhlasovat "som katolik" a pritom nedodrziavat prikazania a nesnazit sa zit v duchu katolickej cirkvi, pretoze sama katolicka cirkev povazuje kazdeho cloveka s katolickym krstom za katolika bez ohladu na to, ci dodrziava prikazania etc. Ked je clovek raz pokrsteny ako katolik, moze sa aj na hlavu postavit a vzyvat konvicu z druhej strany Mesiaca a pre katolikov bude katolikom... neporiadnym, ale stale katolikom.
To len tak mimochodom.
@ivanka.7 priznám sa že vobec neviem čo mi chceš povedať tým čo si napísala....
a neviem čo pletiem, jasne píšem : že sa mi nepáči urážanie katolíckej cirkvi. Chytáš za slovíčka...je každému jasné, že ked niekde v texte spomínam kresťan myslím tým kresťan katolík....a pesne také spojenie existuje...ale nechce sa mi tu začínam nová téma o slovíčkárení. Samozrejme že kresťan je všeobecnejší pojem aj pre grekokatolíkov, evanjelikov a ešte iné cirkvy....ale stále neviem čo tým chceš povedať....stále sa mi to nebude páčiť aj ked sa budú urážať tie. iné...hoci aj budhizmus....
A nemáš až tak pravdu....cirkev ta môže aj vylúčiť z cirkvi...a najma za verejné šírenie nepravdy...v tom zmysle samozrejme katolíckej náuky.
A máš pravdu, dá sa vyhlasovať a presne sa tu práve v tejto téme aj vyhlasuje....a práve to tu kritizujem....že sa tu vyhlasuje niekto za katolíka a nedodržiava prikázania....dobre si to napísala...a preto si myslím, že nemá ani čo sa vyjadrovať k takej vážnej sviatosti ako je krst nejako zmysluplne......to nie je len nejaká púťová atrakcia...alebo rodinný sviatok aby sa tu to riešilo typu aký máš názor na tieto červené šaty? hodia sa mi na svokrin obed.
Znova sa opakujem, je to vážna vec a treba ku krstu pristupovať s úctou ...a nie to tu pretriasať, kto má čo aký názor....ja som už autorke témy napísala ak má záujem seriozne riešiť otázky pokrstenia dieťaťa / v zmysle katolíckej viery...môžem jej dať kontakt na kamráta knaza....ak nie, čo napísala, že nie...tak nech uzavrie téme.....Krst je sviatosť a nemá sa tu čo potom pretriasať a znižovať jeho význam.
nuz neda mi este raz sa nezapojit...
vydala som sa do katolickej rodiny. o sobas som nestala, no vydata som dodnes... rodina, kam som sa vydala, nastojila na sobasi v kostole, prislo mi to smiesne {ano, bola som tehotna a podla slov farara som si TO SPOSOBILA SAMA, vypocula som si, ako sudil mojich rodicov ako uplne zlych, lebo nie som katolik... na cirkev som mala svoj nazor, v tej chvili som si ho len doplnila} ... ked sa narodila nasa dcera, nechcela som ju dat krstit, nech sa dieta rozhodne same, ked na to bude mat dostatok rozumu... manzelova rodina to neprijala a zacalo sa krute vydieranie zo strany manzelovych rodicov, na co manzel reagoval ako mrtvy chrobak... pod tlakom a proti svojej voli som dceru nakoniec nechala pokrstit... je zatial katolicka... preco zatial? pretoze som ustretovy clovek a kedze ja katolik nie som, ocakavala som teda od mojho manzela, dcerinej krstnej mamy, ci od ostatnej manzelovej rodiny, ze teda maju maleho katolika, zacnu ho k svojej viere viest... nedockala som sa, tak som ju v prvom rocniku ZS automaticky prihlasila na nabozenstvo... dcera to vydrzala rok, v druhom rocniku sa prehlasila na etiku. ten jeden rok {podotykam, ze kaplan, ktory viedol nabozenstvo je vynikajuci clovek a velmi sa mi pacil hravy a kamaratsky styl, akym hodiny viedol} stacil mojej dcere na to, aby z poznaneho zistila, ze to, ze patri ku katolickej cirkvi je nieco, s cim sa vo svojich 10 rokoch zmierit nevie... jej snom je dnom dovrsenia 18 rokov tuto instituciu opustit... manzel to predychava, ale pre jej poznanie jeho viery nespravil nic...
syna sme i napriek tomu, ze som chcela, dodnes pokrstit nedali. manzelovi to sice nie je jedno, ale tentokrat sa ja, ako nekatolik angazovat nejdem, nech sa ukaze katolicka cast rodiny, ako velmi im zalezi na dalsej ovecke pre tuto nenazranu cirkev.
aby bolo jasne, nemam nic proti ziadnej viere. mam vyhrady proti cirkvi ako takej...
Viera ma byt o presvedceni a nie o tradicii, o ktorej mnohi nemame ani paru...proste sa to tak robi.
Ja som vyrastala 18 rokov na dedine a videla som tych pokrstenych "katolikov" , ktorym vieru vybrali rodicia, ktori spinaju rucky a memoruju slova, nad ktorymi sa ani nezamyslia....Vela som citala o nabozenstvach, ucila sa o krestanstve,.Mam par sviatosti, ktore som povinne podstupila, ale ani to ma nepresvedcilo, ze vydavat sa v kostole, pokrstit svoje deti a prisahat v kostole, ze ich budem viest ku viereje ,je to to, po com uprimne tuzim 😒 Ak by to tak bolo, tak su pokrstene.
@pakin ja nemám syna pokrsteneho, načo aj nech sa sám rozhodne ako bude chcieť ked bude dospelý (bud pre lásku aby mohol mať svadbu v kostole alebo z vlastneho presvedčenia si vyberie náboženstvo ktore mu bude vyhovovať) snažime sa ho viesť tak aby bol slušný dobrý milý pracovitý a dať mu základy z každeho náboženstva, ked bude vedieť čitať prečita si aj knižky.
Viera ma byt o presvedceni a nie o tradicii, o ktorej mnohi nemame ani paru...proste sa to tak robi.
Ja som vyrastala 18 rokov na dedine a videla som tych pokrstenych "katolikov" , ktorym vieru vybrali rodicia, ktori spinaju rucky a memoruju slova, nad ktorymi sa ani nezamyslia....Vela som citala o nabozenstvach, ucila sa o krestanstve,.Mam par sviatosti, ktore som povinne podstupila, ale ani to ma nepresvedcilo, ze vydavat sa v kostole, pokrstit svoje deti a prisahat v kostole, ze ich budem viest ku viereje, je to, po com uprimne tuzim 😒 Ak by to tak bolo, tak su pokrstene. Nemozem ich presviedcat o nejakej viere a viest ich k nej , ak o nej sama nie som presvedcena!
@zuzuj Prepac ale neviem kde ty beries odvahu urcovat o com sa tu kto smie bavit a akym sposobom. Tebe sa nepaci urazanie cirkvi, mne sa nepaci cirkev ako taka a to, ze si dovoli urazat mnoho veci, ktore mne pridu cenne. Pre teba ma krst vyznam, pre niekoho ineho nie, budes to proste musiet akceptovat ci sa ti to paci alebo nepaci, lebo tu vladne demokracia.
Moj NAZOR ktory si teda dovolim prezentovat je, ze nase dietatko pokrstene urcite nebude a ked vyrastie a zacne veciam rozumiet, nech si vyberie co citi a comu veri. Ja aj moj manzel budeme syna viest k sucitu, slusnosti a respektu voci inym zivym stvoreniam, a to nie len k ludom a co sa tyka viery v nieco vyssie, tradicia mu nebude vnucovat ziaden nazor, ten si vytvori sam ked pride cas...
Viera je dar, ktorý môžeš prijať ale nemusíš. To si každý dospelý musí zvážiť či to prijme alebo nie.
Krst je sviatosť bez ktorej nebude nikto spasený. Nechcem rozoberať vieru ale krst.
Je pekný názor nechať dieťatku slobodnú vôľu ale čo ak dieťa zomrie kým sa rozhodne? Tak by išlo do neba a bez krstu?
Ty si zodpovedná za svoje dieťa a aj za jeho dušu. Viem niekto povie ale aj tak nepraktizujeme vieru. Dobre ale ten krst mu neuškodí, môže mu len pomôcť. Ked Boh neexistuje nič sa nedeje ale ked áno?
@pakin Ahoj my sme našu malu pokrstit nedali a asi už ani nedáme,,ja som veriaca ale nemám sviatosti,,,moj drahy je veriaci,,a ma všetky sviatosti,,ale nehcodíme do kostola ,,,aj moji rodičia su zmiešany otec veriaci mamina nie,,,ale napriek tomu ked sme bolí s bratom deti čítaval nam z velkej obrazkovej biblie,,a nams a to velmi páčilo ešte teraz si ju niekedy pozriem,,, 🙂 ,,počula som aj take nazory že ked je dieta pokrstene ma bližšie k bohu,,ja si to nemyslím,,kto chce verit može a bdue verit aj bez sviatostí,,,niekot si velmi na tom zaklada,,,avšaknas do toho an 🙂bsolutne nikto nenutil,,,a aj keby nutil sprvíme si podla seba,,,ja chcema by sa naša mala sama rozhodla aku bude mat vieru,,,ked bude staršia a porozumie tomu,,,aj ked mi sme krestania,,nechám to na nej akosa rozhodne 😉

@irriss Vtipkárka 😀 😝