icon

Sú tu mamičky, ktoré nedali pokrstiť dieťa?

pakin
26. sep 2012

Chcela by som len vediet vase názory k tejto téme, lebo u nás bolo z toho " ej-ej", ze tak nebude patrit dieta medzi "Bozie Deti" nebude "pozehnany"😠.

simca06022011
1. nov 2012

My nemame malu pokrstenu, na cirkev ako taku mam svoj nazor, nakolko mna odmietli pokrstit ked som bola mala a tym padom sme s tou "bandou" skoncila... Do kostala sme chodili s babkou, teraz ju tam odsikujeme.. moja mama raz povedala, ze pred bohom sme si vsetci rovni a vsetci sme jeho ovecky... a teda nakoniec je jedno kto je pokrsteny a kto nie, ale dolezite je kto ako zije. Radsej budem nepokrsteny pohan, ako pokrsteny katolik, co cele dni ohovara, klame, kradne a potom sa ide predvadzat v nedelu do kostola... (bez urazky, jasne ze nie kazdy... )... o nebe a podobnych veciach nejdem ani polemizovat, nema to vyznam, lebo kolko ludi - tolko nazorov🙂))

simca06022011
1. nov 2012

@simca06022011 Juj a este ma napadlo, ze vacsina ludi okolo mna aj tak krsti dieta iba kvoli darcekom... sama som si vypocula "ved aspon dostane nejake darceky, peniaze, zlato...". Ocka mame pokrsteneho a do kostola nikdy nevkrocil a modlit sa nevie, takze z tej strany nejake natlaky odbijem, prave tymto... Mne to za to vobec nestoji... a este k tomu aby som si dieta pokrstila mam sa dat krstit aj ja... a potesili ma "vraj nas pokrstia aj obe naraz"... a "uz nemusite byt zosobaseni" je najlepsie... odkedy sa cirkevne zakony a biblia tak velmi menia??? Preco kazdu dekadu si vymyslia nove pravidla? No, asi preto, ze ludia uz na tradicie nedaju a teda im ubuda veriacich na ktorych dostavaju peniazky. 🙂

veronikasa
1. nov 2012

ani my sme malú nedali pokrstiť, ani ja nie som a nie som ani veriaca takže som to neriešila. ale absolvovali sme prijatie do života na matrike kvôli rodine aby sme sa pekne zyšli, dali si tortičku a prijali dalšie darčeky 😀

evka3231
Odpoveď bola odstránená
luciaq
9. nov 2012

ja mam dve deti, ani jedno nie je krstene. nemam pocit,ze ksrtom by sa z dietata mal stat lepsi clovek, alebo bozie dieta. je to vsetko o vychove, o vierovyznani rodicov o hodnotach. ja som neveriaca a nemam pocit,ze by som bola o nieco viac alebo menej ako ludia veriaci. kazdy ma zit tak,aby raz ked bude bilancovat svoj zivot sa za seba a svoje ciny nemusel hanbit. ak neveris nedaj krstit . ved ked decka vyrastu sami sa rozhodnu ci sa daju alebo nie. bud velkorysa a nechaj tu volbu na nich

katia7
10. dec 2012

ja som dala deti pokrstit az ked som sama prisla na tu podstatu ktoru krst podla mna ma, mali uz 2 a 4,5 roka 🙂 a nie je to ta ze by nas Boh delil na dve kopy alebo ze by pokrsteny clovek mal byt automaticky lepsi ako nepokrsteny 😉 myslim ze ak to niekto urobi bez presvedcenia je to dost cudne, mnoho ludi chce mat len tortu, zlatu retaz a atrakciu ale krst je velka zodpovednost a to si neuvedomuju takze podla mna bud krstit z presvedcenia alebo vobec 😎

gatmicka
10. dec 2012

Ja nemám deti pokrstené ani jedno... Ani ja sama nie som pokrstená, ono to už pramení od našich. Mama mi povedala, že každá sa rozhodneme sama keď budeme veľký. Takže tak to nejako to bude aj s mojimi deťmi. Nenavštevujem kostol a myslím že nie som ani veriaci. Deti v tom duchu veriacom ani nevediem. A tiež si myslím, že dať pokrstiť len kvôli torte, retiazke a tým okolnostiam okolo toho je blbosť. Keď človek nevedie svoje deti k tomu, tak načo. Myslím, že nie som o nič horší človek oproti tomu pokrstenému... Aj tak sme si všetci rovní a pod tú zem pôjdeme rovnako 🙂

amouramour
10. dec 2012

nie...a uprimne sa mi nepaci ak ludia davaju krstit len tak pausalne lebo sa ma, lebo chcu paradnu oslavu, detto svadby...pochybujem, ze aspon polovica z nich to robi z ozajstneho presvedcenia a viery

leamato
10. dec 2012

Ahoj, tak ja si myslím že je to úplne jedno... 😎 či dáš alebo nedáš pokrstiť, je to na Tebe-teda na Vás na rodičoch!!! Ja mám staršieho syna pokrsteného v evanjelickom kostole a dcéra mala len zápis do života na mestskom úrade a obidvaja sú ok. Ale keď to chce tvoja rodina, tak prečo im nevyhovieť, my do kostola nechodíme ale kebyže niekto chce strašne aby som mala aj druhú pokrstenú tak by som dala. Ono to je jedno, každý je iný, každý k tomu inak pristupuje, názory ako:,, krst bez presvedčenia by vôbec nemal byť", je podľa mňa pritiahnutý za vlasy (mám na cirkev vlastný názor 😒 ),je to len jedna z možností. Ak dáš pokrstiť neubudne z teba ale ak detičky pokrstené nebudú tak ani z nich neubudne. Vôbec by som to nebrala ako nejaké dôležité rozhodnutie. Ale zasa každá rodina je iná....Ale toto je len na vás.

chrumka
10. dec 2012

nas maly tiez nie je pokrsteny. Ja nie som veriaca, manzel je, ale nerobil s tym problem, sam povedal, ze ked maly vyrastie, tak sa sam rozhodne ci chcem byt pokrsteny alebo nie. Tiez som toho nazoru, ze niektory to robia len za to, ze sa musi alebo ma, a kvoli darcekom. Uplne najblizsi priklad na to mam priamo v rodine z manzelovej strany. Do kostola to nechodi, ale svadba MUSELA byt v kostole, lebo to si inak ani nevedia predstavit. Hlavna vec, ze dieta predmanzelske, a nie tak ako kostol kaze, a krstili ho az ked mal 9 mesiacov. No o com to cele je? Tak bud robim ako kostol kaze, alebo sa na to vykaslem a nerobim nic. Ale blbe poznamky mali ked sme my oznamili, ze svadba v kostole nebude. Ale my sme sli pekne po poriadku svadba - dieta. A myslite si, ze teraz chodia do kostola, alebo ten maly? Blbost. Boli iba raz na velku noc dat posvietit kosik, tiez nechapem naco ked tam inak nechodia. No ale co uz.

naninkahc
10. dec 2012

My sme takisto malého nedali pokrstiť, ani sa to nechystáme urobiť. Sme obaja ateisti. Malý mal uvítanie do života, my civilný sobáš. A poznám kopec ľudí, ktorí dali pokrstiť svoje deti, uzatvárali sobáše v kostole a vôbec sa podľa toho nesprávajú. Tak na čo je to celé? Nepotrebujem takéto obrady na to, aby sme žili slušne. Je to každého osobná vec, ale ako hovorím, myslím si o tom svoje...

petula8
7. júl 2013

ani moje deti nie sú pokrstené, neviem či je vôbec nejaký rozdiel medzi pokrstenými a nepokrstenými. Každý nech si svoje deti vychováva podľa toho ako mu to vyhovuje a krst nehrá žiadnu rolu

lvka
7. júl 2013

My sme nedali..

kaktusik007
7. júl 2013

ja sa svoje deti krstit chystam... ale mam iny, racionalny, dovod - mladsi ma jedno meno v rodnom liste a inym mu hovorim - a kedze som uz rozvedena, zapisat do rodneho listu sa to meno len tak neda (ex nedovoli, sud ani zatazovat nejdem). Takze toto je moj hlavny dovod na krst. A ked krstit mladsieho, musim aj starsieho - inak sa neda.

Ale suhlasim s tym, ze je to vec kazdeho jedneho a vysostne individualna... Niekoho moje dovody poburia, no pre mna su dostatocne dolezite.

No aj tak za najdolezitejsie povazujem vychovat z deti dobrych ludi - aby nekradli, neklamali, nepili, aby si vazili rodinu a jeden druheho.... Ci sa mi to podari, netusim. Ale som natolko racionalna, ze mi je jasne, ze to s krstom nema absolutne nic spolocne.

romanovic
10. júl 2013

Nedali sme. A moja babka-vydieracka mi zahlasila po narodeni starsej, ze ak ju nepokrstime, tak nic po nej nezdedime...keby som aj nemala ine dovody nekrstit, tak minimalne tento jeden by mi stal za to 😀 😀

bijan
10. júl 2013

môžem vám povedať moju najčerstvejšiu skúsenosť.v apríli sa mi narodila dcérka a až doteraz sa nenašiel kňaz,čo by nám ju chcel pokrstiť.Pýtate sa prečo,keď obaja rodičia sú pokrstený?Dôvod jednoduchý,no pre mňa nepochopiteľný.Za krstnú mamu sme si vybrali rozvedenú švagrinú.A to je akosi pre cirkev neprípustné.Našťastie sa našiel jeden normálny farár,cestujeme síce za ním dosť ďaleko,ale on sa vyjadril:"ja súdiť nemôžem,od toho je tu ten najvyšší,ja pokrstím každé dieťa".Normálne som začala pochybovať,v akej viere som to bola vychovávaná.Podľa nich môže byť asi krstný rodič,ktorý je síce grázel,ale nie je rozvedený,ale človek,ktorý už je rozvedený je odpad 😒 Keby sme nenašli tohto kňaza,ktorý nám od srdca vysvetlil isté veci a nedal si servítky pred ústa,asi by som to zabalila.V nedeľu krstíme a máme nami vybranú krstnú mamu. 🙂 Viete,čo je na tom najlepšie?Keby sme nespomenuli,že je rozvedená,nikto by nič nevedel,nakoľko do papierov sa nič také nepíše.

petula8
10. júl 2013

naše sú tiež neni pokrstené, a ani by som ich nikdy nedala. Nevidím v tom nijaký rozdiel 😀

marse
26. mar 2014

nemam pokrstene a ani neplanujem, same sa rozhodnu v dospelosti... do kostola nechodime, v skole ma starsia etiku, takze by to ani nemalo logiku.

klincek
26. mar 2014

moje deti pokrstene su, pretoze je to dolezite pre manzela (a pre mna to nie je zivotna otazka), dohodli sme sa na tom este pred svadbou.
ja ich vychovavat "vo viere" nebudem, manzel moze skusit-nebudem mu branit, ale ani ho v tom podporovat. chceme mat z deti dobrych a slusnych ludi, a to -ako vieme- nema s vierou a cirkvou nic spolocne 😉

exupery
26. mar 2014

Ani jedno,z mojich deti nie je pokrstene,my s mm sme krstni rodicia kamaratkinmu synovi,poziadali nas a ja som bola poctena,ale ja osobne svoje deti pokrstit nedam.Nechcem im vnucovat vieru pokial sa same nerozhodnu...

petinka18
26. mar 2014

tak tato tema je taka nekonecna ako ci ockovat alebo neockovat 🙂 ty sama ak nechces aby bolo tvoje dieta nepokrstene tak ho nekrsti... a teraz neries ci mas alebo nemas... tvoje dieta ked bude vacsie a bude chcet zenit v kostole tak sa da okrstit.ty si jeho matka a ty rozhodujes o tom co je prenho spravne,ty ho vedies k zivotu... no a bozie teda neni lebo neni pokrstene to je pravda...je vela mytov o tomto vsetkom

nienna
26. mar 2014

baby teraz úplne vážne sa pýtam, v čom pomôže deťom krst? je to nejaká duchovná ochrana alebo ako? nikto mi na to nevie presne odpovedať, všetci melú len o tom, že sa zaväzujem že ho budem vychovávať vo viere....ale to mi nestačí.....ja niesom pokrstená a zbožná švagriná mi povedala že pôjdem do pekla, kukala som na ňu jak puk či to myslí vážne, sa jej pýtam že či teda človek, ktorý koná samé dobro len nieje pokrstený pôjde do pekla a napr. vrah ktorý je pokrstený pôjde do neba? a ona mi s vážnou tvárou a s ľútosťou v očiach povedala : ,,bohužiaľ, je to tak´´............ to ako vážne?? 😠

slniecka
26. mar 2014

@nienna nie, nie je to tak. Krstom si človek nezabezpečuje teplučké miestečko v nebi. Krst by mal byť vonkajši prejav toho, že človek odovzdal svoj život do rúk Bohu, uveril v Ježiša Krista, ktorý zomrel za naše hriechy a je to akt, ktorým človek ukazuje verejnosti, že verí v Boha. Deťom krst nepomôže v ničom. Nasledovať alebo nenasledovať Ježiša sa dieťa rozhodne samo neskôr, nie ako malé bábätko. A teraz čakám slovné útoky od ľudí. Ale je mi to jedno.
PS Nevadí, že nie si pokrstená, si aspoň úprimná v tom, čomu veríš, alebo nie.
PS Ja som pokrstená ako malé bábo. Moje dve deti pokrstené nie sú. No modlím sa za ne, nech môžu jedného dňa spoznať Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa.

slniecka
26. mar 2014

@nienna nie, nie je to tak. Krstom si človek nezabezpečuje teplučké miestečko v nebi. Krst by mal byť vonkajši prejav toho, že človek odovzdal svoj život do rúk Bohu, uveril v Ježiša Krista, ktorý zomrel za naše hriechy a je to akt, ktorým človek ukazuje verejnosti, že verí v Boha. Deťom krst nepomôže v ničom. Nasledovať alebo nenasledovať Ježiša sa dieťa rozhodne samo neskôr, nie ako malé bábätko. A teraz čakám slovné útoky od ľudí. Ale je mi to jedno.
PS Nevadí, že nie si pokrstená, si aspoň úprimná v tom, čomu veríš, alebo nie.
PS Ja som pokrstená ako malé bábo. Moje dve deti pokrstené nie sú. No modlím sa za ne, nech môžu jedného dňa spoznať Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa.
PS Neexistuje žiaden človek, ktorý by konal iba dobro. Takže ak si niekto myslí, že sa môže sám spasiť, t.j. ísť do neba na základe svojich dobrých skutkov, má smolu.

nienna
26. mar 2014

@slniecka Ďakujem za odpoveď, toto som chcela vedieť hlavne z pohľadu veriacich ľudí. Dačo pravdy na tom bude

annazozelenehodomu1
28. mar 2014

@nienna Ja len ešte k tomu krstu. Keď bol pokrstený Ježiš Kristus Jánom Krstiteľom, z Neba sa ozval Boží hlas:" Toto je môj milovaný syn." Toto hovorí Boh pri krste každému človeku : "Ty si moja milovaná dcéra, ty si môj milovaný syn." Krstom sa človek stáva Božím dieťaťom.A ešte sa krstom z človeka zmýva dedičný hriech. Pre veriacich je to najdôležitejšia sviatosť. Ja takto chápem sviatosť krstu.

lencika
30. mar 2014

my sme tiez nedali nejak som to nepovazala za dolezoite ale priatel by strasne chcel takze mozno niekedy v buducnosti ale nie je to pre mna a moju rodinu poctatne

katkari
25. jan 2020

@blondiee83 rozhodovat denno denne o tom co moje dieta bude jest alebo co bude mat oblecene je doslova “existencna” vec...to ci bude krstene alebo nebude-prosto-zivot ide dalej s krstom aj bez, kdez to ak mu nedam najest tak vo velmi blizkej dobe to zrejme vyvrcholi niecim velmi neprijemnym, takze neporovnavala by som tieto dve veci.

takisto nevidim dovod na to, preco by som mala vyhoviet rodicom krstom svojho dietata len preto ze mi dali zivot. urcite by neboli spokojni, ze krstin len preto ze chcu oni a nie z vlastneho presvedcenia. aky zmysel ma krst, ak aj tak svoje deti nebudem viest cirkevnou cestou?

katkari
25. jan 2020

@slniecka ako moze novorodenec uverit v Jezisa Krista?

janage
25. jan 2020

Zaujimava tema. Poznam cloveka, ktory nedokazal rodicom odpustit ze ho dali pokrstit ako male dieta bez jeho vedomia. Jeho argument bol, ze krst uz nemozno nijako vziat spat. Uz ostavas navzdy pokrstenym ci ty s tym suhlasis alebo nie. A on s tym nesuhlasil, povedal, ze on by sa nikdy pokrstit nedal.
Ja osobne to beriem tak, ze kazdy rodic robi , co si mysli, ze je najlepsie pre dieta. Chapem aj, ze niektori, co to necitia ako spravne, tak urobia (daju pokrstit, vezmu sa v kostole) pre pokoj v rodine.
Lebo im na rodine zalezi.
Poznam aj ludi, ktori sa k viere dostali az ako dospeli a su uprimne veriaci
Poznam aj uprimne veriacich, ktory si zacali klast otazky ze ci ta ich viera je fakt ta jedina prava. A dosli k odpovedi, ze nevedia.
Tazka tema. Budem parafrazovat mojho oblubeneho autora. Ked sa jednotlive cikrkvi hadaju, ktora je ta jedina prava, je to, akoby sa blchy, ktore sa vezu na psovi, hadali, ktora z nich je majitelom psa😉