Svadba a spoločne bývanie

zuzka2610
5. dec 2021

Ahojte,
neviem či to mám nazvať dilemou ale som v koncoch. Priateľ má chce požiadať o ruku. Samozrejme ako v rozprávke to funguje tak prvé spoločné bývanie a tak svadba, deti . Lenže ak by sme chceli spolu bývať tak by nám trebalo hypotéku, postaviť dom a všetko okolo toho. Obaja sme mladý a neviem ako to zvládneme. On to všetko berie že nám všetko spadne z neba. Ale ja mam reálne oči. Chceme ísť z východu na sever Slovenska. Neviem ako to všetko psychicky zvládnuť. Či máme mať menšiu svadbu na úrade len pre spoločnú hypotéku alebo.... No neviem vôbec. Už len bude ťažké usadiť sa na novom mieste niež je východ. Mate s tým niekto skúsenosť? Za každú radu ďakujem.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina0078
5. dec 2021

Teraz nebyvate spolu? A musi to byvanie byt hned vase? Podla mna sa krasne da najst aj podnajom ci uz v byte alebo dome a tak usetrite aspon Stresy s hypotekou a ked si budete 100% isty ano, ideme do toho tak si zoberiete hypoteku 😊 kazdopadne pred svadbou alebo minimalne hypotekou ak nebyvate spolu by som skusila aby ste si to vyskusali ci sa viete zhodnut na fungovani spolocnej domacnosti

bolarazjedna
5. dec 2021

Však nemusíte mať hneď dom. Najlepšie ešte pred svadbou vyskúšať v podnájme (možno spolužitím zistíte, že neviete spolu žiť, alebo naopak, potvrdí vás v tom, že patríte k sebe), potom môžete ísť do bytu ktorý je lacnejší ako dom a neskôr podľa financií riešiť domček.

elizabet173
5. dec 2021

@zuzka2610 prečo hneď dom? Veď skúste ešte do svadby bývať spolu v prenajatom byte, vyskúšate si, ako vám to spolu bude klapať a potom by som zase išla do prenajatého bytu, kým sa na novom mieste porozhliadnete, ujasníte si, či sa tam skutočne chcete usadiť, lebo z východu na sever, no neviem, možno tam budete mať super pracovné príležitosti, ale obávam sa, že skôr nie, ako áno. A potom by som zobrala hypo, so svadbou nemusíte ponáhľať, ale ak sa máte radi a ste rozhodnutí spolu žiť, tak asi by som volila svadbu, až potom hypo.

kitycat
5. dec 2021

Na ten sever chcete ist na slepo alebo mate istu pracu a ubytovanie. Uz ste obaja zamestnani alebo este studujete? Uz len kvoli nerealnemu pohladu na svetvtvojho priatela, buduceho snubenca, by som volila najskor spolocne byvanie v podnajme. Maly bytik alebo zdielane byvanie s inym mladym parom nech viete, ci sa dokazete podporit. Ci ten tvoj vie vobec po sebe sklopit dosku na wc a splachnut, upratat si po sebe,oprat, vyvesat... Pretoze ty sa zase akoby drzis maminej sukne, ze sa nwchces stahovat daleko a ako by si to zvladla
Inak svadba aj byvanie, cena masaker. Jedno uz mame za sebou a svadba bude v lete 🤑

evica17
5. dec 2021

@zuzka2610 ak na to mate, tak by som sla do hypo, viete to potom pripadne predat, a vsetky nehnutelnosti idu hore. Len na zaciatok dom, a este k tomu stavat, tak to je dost tazke a na dlho a najprv ti treba mat istu pracu, ak sa chces za nou stahovat. Kde budete byvat kym.postavite dom ? Budete mat aj na hypo aj podnajom alebo ako.
Aj nam radili kupit pozemok a tavat, ale bolo by to na dlhu dobu a navyse financne by to nebolo pre nas vyhodne, podnajom a stavba,hypo ( a navyse ked do toho prislo babo) a zase u rodicov byvat kym postavis sme tiez nechceli. Ja by som.najprv riesila asi max kupu bytu, svadbu kvoli hypoteke nemusis mat,

solange7
5. dec 2021

@zuzka2610 mne pride zvlastne to, ze ta ziada o ruku ked spolu este ani nebyvate a ani nebudete mat kde po svadbe spolu byvat. Vlastne teraz ste stale akoby deti u rodicov, alebo ako tomu mam rozumiet?
My sme s mojim muzom spolu zili v podnajme, potom sme si vzali uver a postavili dom a zobrali sa. Medzi tym sa nam narodilo aj dieta. Vsetko to islo tak prirodzene. Neviem si predstavit, ze by sme spolu len chodili, kazdy zil inde a uz by sme riesili uver a stahovanie cez celu republiku. Treba mat nejaku spolocnu zakladnu, hoci aj docasnu(podnajom), od kial sa odrazite a zistite co obaja chcete.
Btw, kvoli uveru sa brat nemusite. Ak beriete uver spolu, ste jeden ziadatel a druhy spoludlznik. Nehnutelnosti je 50:50.
A este jedna vec, chcete vobec tu svadbu? Lebo tam v jednej vete spominas malu svadbu na urade kvoli hypoteke... to sa mi zda byt tiez take nepremyslene, len tak z hlavy. Ale kazdopadne svadba na urade len so svedkami je fajn. Ten kto nieje na velke veselky, preco nie.

diewcatqoo
5. dec 2021

Ze uz len bude tazke usadit sa niekde inde nez je vychod 🙂 prosim ta.. neviem, ako velmi si fixovana na prostredie, ale co sa tyka nejakych pracovnych moznosti, mozno aj moznosti osobneho rozvoja, tak na vychode teda nie je moc z coho vyberat. To ti hovorim ako clovek, ktory na vychode prezil 20 rokov. Zvyknut si na lepsie sa vsade da velmi rychlo. A zas slovensko nie je take velke.. ak sa ti bude cniet za vychodom, sadnes do auta/vlaku a zachvilu si tam.
Ostatne uz bolo povedane.. naco hned hypo na dom?

horalka1986
5. dec 2021

No, v prvom rade by,som riesila spolocne byvanie az potom svadbu. A nie rovno hypoteku ale podnajom. Je ine spolu chodit a ine spolu byvat. A ked bude vsetko klapat, potom sa vezmite a rieste hypoteku a deti. Hlavne nie v strese. Ved to je krasne ked si dvaja ludia spolu planuju a buduju,vlastnu,buducnust.

magdalenal
5. dec 2021

@zuzka2610 no, ja som z KE, manzel z oravy a zijeme na liptove 🙂 zasnubili sme sa zaciatkom roka, kazdy byval u rodicov este, na jar sme zacali hladat byt, v lete sme vzali hypoteku na mna, a na jesen sme sa brali. Rodinu mame jednu 1h cesty, druhu cez 2h, po svadbe sa nam narodila dcera, samy sme tu, kamosov akurat mame dobrych a zvladli sme vsetko. Je vsak pravde ze sme 3izbak kupovali za 40tis, co je dnes nonsens .... da sa zvladnut vsetko, ak ste v tom za jedno a jednotni. Drzim palce 🙂

dilino
5. dec 2021

Načo je hned dom.Najprv ako ostatne radia ísť na čas do prenájmu a skúsiť žiť len tak spolu dajme tomu rok .Ine je každý deň sa stretnuť a každý ísť do svojho a iné je bývať spolu.To znamena pôjdeš TY do práce ON pridete spolu do jedného bytu a riešite čo treba čo navarite,účty šeky, potraviny všetko stoji veľa.Koľko budete mať na mesiac penazi aby ste vyšli.Kam čo vybaviť zariadiť to sa pozná kto aký je či ti priateľ pomôže alebo všetko nechá na teba.Ako si podelite úlohy v domácnosti.Na akých problémoch pridu hádky.A veľa iných veci čo za normálnych okolnosti by si ani neriešila.Co ked zistiš že sa k sebe vôbec nehodite a mohol by prisť aj rozchod aj tu veľa žien na MK si to tak vyskušalo na nečisto a neli hned do manželstva a predišli mnohým problémom.Aj my s priateľom sme tak žili ine je žiť každý doma a ine ked sme išli spolu žiť každý s iného prostredia JA s KE ON zo Stredného Slovenska iná mentalita.Vedeli sme čo chceme každý mal za deň veľa povinnosti. Vydeli sme sa večer alebo poobede tam sme vydeli koľko penazi nám trebalo na mesiac čo sme kúpovali potraviny platby za byt za hyptéku, a rôzne iné veci vždy sa niečo vyskytlo.Preto ja sa tiež prikláňam k názoru chviľu žiť spolu v podnájme bez svatby a ked vám to pôjde tak neskôr sa vziať a riešiť hypotéku nemusite mať hned dom prikrité sa s takou perinou na akú mate.Co ak vám hypotéka na dom pri dnešných cenách nevyde na rozbeh vám stači byt ak budete na tom finánčne lepšie kúpite dom.Toto si treba premyslieť aby za krátko neprišiel rozvod ružové okuliare ti spadnu a ostanú oči pre plač. A ak by ste sa neskôr rozišli nič nemusiš ľutovať a ani neriešiť situáciu z hypotékou ak by ste boli obaja vlastnici znova kopec vybavovania a poplatky banke.Držim palce snád sa rozhodneš správne.Ale na ostro myslim hned svatbu by som do toho nešla aby som neľutovala my tak žijeme 17 rokov bez svatby a sme tu nič nám nechyba.

horalka1986
5. dec 2021

@dilino moj muz presne takto dopadol. Za mlada mal dlhe roky frajerku, strasne sa lubili a po 5tich rokoch sa rozhodli spolu byvat. Do pol roka boli rozideni. Moj muz je prava panna a baba bola bordelarka. Nedokazali spolu vôbec fungovat.

dilino
5. dec 2021

@horalka1986 no ved preto som jej tak napisala radu.Ked idú spolu žiť tam sa to pozná mali by ísť spolu žiť len tak.

horalka1986
5. dec 2021

@dilino ja mam na to rovnaky nazor. Az pri spolocnom byvani sa vsetko ukaze. Pridu ine, realne problemy a nie len drzanie za rucicky a dohadovanie sa o tom na co pojdu do kina. 😁

cacianka
5. dec 2021

Ja tak trochu nechápem, prečo drvivá väčšina mladých chce rovno dom, akoby nebol byt na začiatok dosť dobrý. Čo tu na koni čítam, tak dom dom dom.chapem že je to iné súkromie aj pohodlie, možno, ale málokto má bunky na stavanie a potom behanie okolo baraku. Najme keď sa ani poriadne nepoznajú pri vedení samostatnej domácnosti.
Ružová hmla ..

andreatytler
6. dec 2021

@zuzka2610 Tak nejak mam dojem ze ty nie si do neho a do toho spolocneho byvania velky blazon. Vacsina mladych zamilovanych neriesi ze ako a kde brat hypotku a ako zvladnu stahovanie a spolocne byvanie. Dolezite je ze budu spolu a je jedno kde to je... vychod, zapad, sever juh, garsonka alebo maringotka. Spolocne byvanie a stahovanie sa utrasie casom kedy budete vidiet co potrebujete a chcete a na co mate peniaze.

tomas115
6. dec 2021

Ak nemate peniaze na dom tak si kupte spolocne byt a ked zistite ze je vsetko OK co sa tyka suzitia, uistite sa kde presne chcete zit a kde mate zazemie, potom predate byt a dofinancujete len rozdiel medzi bytom a domom. Byt predas hned a omnoho lahsie ako dom.

silvia_pekna
6. dec 2021

kvoli hypoteke by som sa nebrala, nemal by to byt ten hlavny dovod. ako vies zvyknut sa da hocikde, len hlavne clovek mus byt presvedceny, ze take nieco chce, co som si teda v tvojom pripade nie celkom ista

janetinka27
6. dec 2021

ahoj, my sme to mali ciastocne podobne, ale boli sme starsi a mozno aj realistickejsi. manzel dostal pracu v nasom meste, na dalsi den sme isli zohnat byt (byt sme hladali vopred sucasne s hladanim prace pre manzela) a na dalsi den sme isli do kostola vybavit termin svadby. svadba bola o tri mesiace, medzitym sme prerobili byt a manzel tu nastupil do prace - vsetko naraz. vyhodou oproti vam bolo, ze ja som tu pracu v meste mala, ale presne vtedy som prechadzala z miesta na miesto, cakal ma pohovor, nic nebolo iste. chvala Bohu sme to zvladli.
my sme obaja tiez tuzili po dome, ale to by bolo ovela narocnejsie, isli sme do bytu, to vam pre zaciatok urcite staci, budete mat teraz ine starosti. my sme zacali spolu byvat az po svadbe a ziadne prekvapenie sa nekonalo.

enoula
6. dec 2021

Ved sa najprv prestahujte tam kam chcete ist, do podnajmu. Tam aspoň spoznate nové miesto a zistite co dalej. Na hypo netreba svadbu. Aj byt/dom sa vam bude lahsie hladat/riesit priamo z toho mesta.