icon

Svadba bez alkoholu

25. máj 2022

Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?

juliet86
26. máj 2022

ja by som s tym bola ok. ale ja som normalna ;)

deginko
26. máj 2022

Ale dokážeš ty pochopiť v tej hlave,že tí ľudia zato,že si chcú vypiť a zabaviť sa odreagovať na svadbe neznamená,že sú hneď alkoholici?väčšinou sa ľudia opijú do nálady ,bavia sa a alkohol vytancuju...aj keď vypijú viac to není žiadna veda...ja som není alkoholik,ale teda viem sa opiť do nálady pekne ..a som ten typ,že pokým si nedám aspoň pohárik tak tancovať nepôjdem ani za svet lebo by som sa hanbila....potrebujem sa trochu posmelit....a teda svadba je hlavne o tancovaní...ver tomu,že to takto má 90per svadobných hostí....a keď ti budú sedieť unudeni za stolom ...to bude fiasko....kdežto naopak na oslave/svadbe v reštaurácii iba ako posedenie,nepotrebujem ani kvapku alkoholu a viem sa baviť...ale tam sa netancuje

h2
26. máj 2022

@deginko Svadba je hlavne o tancovaní? Čo sa tu všetko nedozviem... 🤔

jana_eyre_2
26. máj 2022

@deginko ja som mala také fiasko bez tancovania 😅 svadba kde sa netancovalo, chcela som len posedenie v reštike, ale áno, bola som za divnu..

deginko
26. máj 2022

@h2 áno je,predstav si,že na svadbe po väčšinu hravhudba,DJ až do rána...asi nie zo srandy...ľudia tancujú celú noc pokiaľ je dobrá hudba

deginko
26. máj 2022

@jana_eyre_2 ale veď svadba v reštike je úplne ok bez tancovania..keď ide o vyložene posedenie,...ale keď sa robí veľká párty, sála,DJ ,tak sa tam asi nejde sedieť a očakáva sa,že sa ľudia idú zabávať,tancovať do rána...ja nevravím,že sa opijú ako dogy...mám na myslí to,že väčšina ozaj potrebuje k uvoľneniu ten dáky pohárik,aby to roztočil a začal vôbec tancovať

banderaska29
26. máj 2022

bola si arogantná a povýšenecká, to si bohužiaľ nenechám. nechápem načo takéto osoby ako ty chodia na koníka, zbytočne provokuješ slušných ľudí. načo sa pýtaš, keď sama máš odpoveď, načo Ťa zaujma niekoho názor keď cez ten tvoj to neprejde.
urobte si svadbu v detskom kútiku a bude pokoj a už tu neotravuj.

kepassa
26. máj 2022

Svadba je oslava specatenia Vasho vztahu, je to Vas den ale pokial ho chcete takto vygradovat tak nerozumiem dovod veľkej svadby. A to nepijem. Nie som abstinent, pohar vina alebo miešaný drink si sem - tam dam ale viem sa bavit aj bez neho. Svadba bez alkoholu je podla mna trapas. Vyslovene mi to pride trapne neponuknut nic alko svojim hostom, ktorych som pozvala aby so mnou oslavili...co je to detska party a moji hostia su všetci pod 18? Vsak snad oni zodpovedaju za seba, nie som ich rodic. Akoze fakt ked su taki neprisposobivi a nic im nie je svate tak fakt si zrieste malu svadbu s najblizsimi alebo o Vas a svedkoch, potom obed a vybavene. Naozaj si nemyslim, ze je na mieste ocakavat, ze si nikto nic neda. A ked bude bar aj tak si daju. Nezabranis tomu. Kto chce si vypit si urcite aj vypije aj ked za svoje..iba budes za tapu (i ked kto chce ta poohovara aj tak 🙈) ale ako si urobite tak budete mat....zdielam nazor co tu bol spomenuty vyssie, kebyze mam byt pozvana na svadbu s prikazmi ako v skolke, tak rovno odidem, resp.ani nejdem. Oni tiez tam nejdu len tak "vyzrierat" Vas. Kvety, dar (penazny prevazne) do redoveho cash...

natalienka12
26. máj 2022

Nečítala som celú diskusiu, pridám svoj názor. Ak pozývate toľko ľudí tak je slušné ich pohostiť a to aj vrátane alkoholu. Alkohol patrí ku zábave a svadobná veselica je o zábave. Tí ľudia prídu na Vašu svadbu, prinesú Vám dary, peniaze, musia sa obliecť (čo je tiež ich náklad) a vy ich neponúknete alkoholom? To je spoločenské faux pas, nehnevaj sa. A úplný vrchol arogancie nechať ich platiť si alkohol samy. Tak keď niekoho pozývam, platím všetko alebo ho nepozvem vôbec. Ak chcete ušetriť, tak si pozvite 10 ľudí a urobte po obrade len obed v reštaurácii bez hudby, bez alkoholu a dovi dopo. Ale ty si tam chceš napozývať ľudí, aby ti doniesli kopu peňazí a nedáš im ani vypiť. Dospelý človek je zodpovedný sám za seba a novomanželia nie sú učitelia, aby svadobným hosťom určovali, čo môžu a čo nemôžu ako malým deťom. Alebo vieš čo, kúp také detské šampanské Robby Bubble a to podávajte namiesto alkoholu a ver, že do konca života si Vašu svadbu budú pamätať všetci.

harmona
26. máj 2022

Ako tak poviem, kedze ja nepijem, tak mne by to nerobilo vobec ziadny problem. No je rozdiel, ked si da clovek za poharik alebo dva a na druhej strane je zas niekto, kto sa proste potrebuje dotelit

nelca84
26. máj 2022

ja teda nie som ziaden alkoholik a dokazem byt aj bez, ale zas svadba je taka prilezitost, ze aspon to prosecko na pripitok a potom pohar vinka... ano, zdalo by sa mi to cudne, ze si budem pripijat mineralkou alebo dzusom...

habibim
26. máj 2022

Nečítam celé... Ale na svk si neviem predstaviť, že by slovenský národ vedel vyjsť v ústrety niekomu bez toho, aby si musel niečo sebe odriect... Ja osobne som bola na koncerte s viac ako 77tis.ludmi, kde bol alkohol zakázaný (keďže hlavný hrdina koncertu nepije) a zábava bola aj tak neskutočná... Urob tak, ako ty myslíš ze je pre vás dobre... Najlepšie urobiť menšiu svadbu a pozvať tých, o ktorých vieš, že sa neurazia..

nevenka
26. máj 2022

@lilope presne tak,...tak ona si nemoze dovolit nepozvat alkoholikov na svoju svadbu, lebo sa urazi polka rodiny, ale ze oni svojimi excesmi pokazia jej svadbu, to moze byt. Alebo ide teda urazit druhu polku rodiny radsej, ze ani alkohol nebude a ked, tak si ho platia hostia sami. To uz co je za logika.
A ak je ten ozran svokrickin partner a ona cusi ako vos pod chrastou, tak bud je zalubena do neho a slepa a dobry sex ma s nim alebo ma mlady dost prachov na to, aby bola ochotna taketo spravanie tolerovat. Ja by som take ucho neslusne poslala do riti. No ktora inteligentna zrela zena, ktora vychovala uz deti a co-to odzila, potrebuje pri sebe ozrateho pajaca, co sa do koze nevie vmestit. Dobre by som si rozmyslela, do akej rodiny sa to idem vydat vlastne...🤔
Ale ked jej tu napiseme cokolvek, tak ona si pojde svoje a silou mocou ich tam vsetkych chce mat a aby posluchali a nedali si ani kvapku. No snivajte s nami. Podla mna, este raz to zopakujem, ked zistia, ze tam nie je alkohol, nadruzgaju sa inde a duplom pridu robit bordel a este ju aj ohovoria ti ostatni. A nech si autorka o mne mysli, ze som alkoholicka, kludne. Mne by bolo vrcholne trapne nechat hosti si platit alkohol. Ano, platili si sami pri bare, ked chceli nieco specialne. Mali sme viac druhov, vopred sme sa pytali, kto si co da. A ked chcel nieco ine niekto vynimocne, tak si dal sam za svoje.
Sesternica mala hosti aj z UK, aj Slovakov, vela sa pila whisky a sestra zasa z Moravy, tak tam slo vino a pivo.

rosavia
26. máj 2022

Ak niekto pride na svadbu len preto, ze tam bude alkohol, tak to moze ist aj niekde do baru hocikedy.
Je to Tvoja a tvojho nastavajuceho svadba. To, co zaobstaras na jedlo a pitie, je len na Tebe. Vzdy bude niekto, komu sa nieco nebude pacit. Co keby si nechcela slepaciu polievku? Ved je to tradicne. Alebo veterniky...
Alebo by si mala 10 druhov alkoholu, ale najde sa niekto, kto by si radsej dal nieco ine.
Ked niekto chce inu svadbu, tak si ju tak moze spravit. A ako povedal niekto vyssie, ak vies, ze niekto bude robit problemy, nemusis ich pozvat.

zuzliq
26. máj 2022

Brat mal nedávno podobnú svadbu. Voľne dostupné boli len víno a slabšie pivo. Tvrdé mali tuším len 2-3 fľaše na miešané drinky. Keď sa minulo, nebolo. Nikomu to nevadilo, nikto to neriešil. Ľudia sa bavili.

h2
26. máj 2022

@deginko Samozrejme, že na svadbe hráva hudba a ľudia tancujú. Ale napísať, že svadba je hlavne o tancovaní (a ešte, že väčšina ľudí k tomu tancovaniu potrebuje alkohol), to je snáď trochu prehnané.

mima1
26. máj 2022

Necitam cele ale mala som kolegu. Jeho brat ked sa zenil urobil to v takom podniku kde bol bar aj. Ak niekto chcel alkohol musel ist do baru a zaplatit si to sam. Cize tvoja svadba tvoje pravidla neries.

cacianka
26. máj 2022

Skús sa poradiť na stránke mojasvadba.sk, určite tam nenájdeš také hnusne odsudzujúce reakcie, keď nechceš aby sa nejaký jednotlivec pripeceny zdral ako prasa

mimka1402
26. máj 2022

Desí ma koľko ľudí berie alkohol ako automatickú vec. A to som typ človeka, ktorý si rád dá pri nejakej spoločnosti aj viac než víno. Ale určite by som v živote nevycitala nikomu keby idem na svadbu, že ma nepohostili lebo nebol alkohol. Ja pohostenie beriem ako jedlo, vodu, či koláče.😀
Ale nezavidim autorke, tiež poznám takýchto ľudí v rodine a úprimne neviem čo by som robila na jej mieste.
Za mňa je úplne normálne nemať žiaden alkohol na svadbe. A je podľa mňa čudné ako sa ho tu niektoré dožadujú.🤨 Zabaviť sa dá aj bez alkoholu a ten, kto to nevie by mal prehodnotiť nejaké veci...

rosavia
26. máj 2022

@mimka1402
Aj ja to tak vidim. Som prekvapena, ze sme s tym to nazorom v takej drvivej mensine, ale aspon vidime, ako to chodi.

anna_2
26. máj 2022

neobjednáš alkohol, tak si hostia donesú vlastné ploskačky 😂
win-win

bluka2
26. máj 2022

Ja som raz bola na svadbe na severe Anglicka (škótska polovica rodiny) s kopcom chľastu, ale skoro žiadnym jedlom. Tuším to bolo v nejakom veľmi nóbl hoteli. Samozrejme som sa predtým čo najmenej najedla. Sedíme pri stole a oni majú príhovory a pripitky tvrdým. Chápem, rodičia oboch strán, ale tu už asi 20 ľudí niečo rozprávalo (v takej angličtine, že každé druhé slovo som rozumela). Po čase sme si ukazovali pri stole obrázky jedál zo svadieb na Slovensku, v Portugalsku a všetkých krajinách, čo sa pri stole stretli. Jedna si odskočila zjesť rožok 😁. Nakoniec bol taký minimálny bufet, že sme všetci ostali hladní. Takže myslim, že lepšie dať vedieť, ak plánuješ niečo mimo mainstreamu. Ako sme sa mohli pred svadbou najesť, oni sa môžu ožrat niekde 😂

cacianka
26. máj 2022

@bluka2 a ožratí prísť na svadbu lebo veď nebude, narobiť galibu a potom blbé reči tak jej treba

h2
26. máj 2022

@bluka2 Ináč, dobrá pripomienka. Možno bude lepšie predsa len dať nejaký alkohol k dispozícii. Ináč hrozí, že poniektorí prídu ožratí už na obrad. 🥴😦

mapypotkancek
26. máj 2022

Autorka, nezávidím Ti túto situáciu. Ale ako som čítala diskusiu a Tvoje príspevky, mám pocit, že čokoľvek spravíte, každá jedna situácia bude v niečom problematická. Buď ich pozvete a oni dvaja teda na 99% urobia podobnú scénu ako na predchádzajúcej svadbe (keďže odmietajú nepiť a podľa Tvojich slov na každej rodinnej oslave sa strieskaju ako dogy) alebo ich nepozvete a rodina sa urazí. Ak by som bola na Tvojom mieste, vyberiem si možnosť číslo dva. Nepozvala by som ich.
Alebo ešte jedna verzia mi schádza nás um, nepozvat jedného z nich a narušiť ich partiu. Ak tam ten druhý bude sám, zmenší sa možno (MOŽNO) možnosť, že sa to zvrhne.
Budúcej svokre aj krstnej matke by mal Tvoj snúbenec vysvetlit, že ich obe chcete na svadbe, ale vzhľadom na to, že ich partneri nie sú ochotní urobiť žiadne ústupky, tak jedine bez partnerov. Ak by sa rozhodli neprísť na svadbu, úprimne, ani trochu by ma to nemrzelo. Ony si vybrali, že preferujú ozralov, za ktorých sa hanbia, pred Vami.
Držím Ti palce.... A prosím Ťa, nič si nerob z niektorých komentárov, niektoré ženy nemajú schopnosť čítať s porozumením a/alebo nie sú schopné empatie. Taká klasika na modrom koniku...

natalienka12
27. máj 2022

@mapypotkancek Nedá mi nereagovať. Pozri sa na to z opačnej strany, Autorka je už a tak dávno rozhodnutá, čo urobí, ale potrebuje si prečítať, že sa "dobre" rozhodla. Navyše, zaujala ma poznámka o peniazoch, koľko by ušetrili. Celé to smrdí lakomosťou a strach, že sa niektorí hostia spijú pod obraz boží, je len zámienka. Z opačnej strany, tiež je neslušné, keby príde hosť na svadbu a novomanželom donesie povedzme iba kyticu alebo aj vôbec nič. Je tradícia, že novomanželom sa dávajú svadobné dary a sú to na 99 % peniaze. Mne by bolo trápne prísť na svadbu a nedať obálku. Ak pozvanie prijmem, platia určité nepísané pravidlá slušnosti. Nikto tu nepodporuje svojimi peniazmi "alkoholizmus", ale ja hanba neponúknuť alkohol. A som človek, nie zviera, tak keď si vypijem, viem, koľko môžem a koľko nie. A ak to niekto nevie, jeho problém. Novomanželia nie sú zodpovední za správanie iného dospelého človeka. Autorke by sa páčilo, keby si napozýva 100 ľudí a nikto im nedá do obálky ani euro? To by nebola podľa nej "pokazená" svadba? Evidentne jej ide o to, napozývať veľa hostí, aby priniesli peniaze, ale nedať im alkohol, aby ušetrili. Nech si nepozve dotyčných "ožranov" , pretože to je iba výhovorka, že MUSÍ, lebo je to blízka rodina. Nie, nemusí. Je to ich svadba, môžu si NEPOZVAŤ koho chcú a z akýchkoľvek dôvodov. Alebo nepozvem nikoho a je pokoj. Ak už ale tých ľudí pozvem, ľudia prídu, tak som slušná a slušne ich pohostím. Bola som na veľa svadbách, žiadna sa nikdy neskončila takým fiaskom ako píše autorka. Vždy sa našiel jeden dvaja, ktorí sa opili pod obraz boží, ale tak je to na každej svadbe podľa mňa. Keď si zavoláš 100 ľudí, vždy sa nájde niekto, komu proste "chutí" a tečie dolu hrdlom rýchlejšie. Ale 99 % ľudí si väčšinou pripili, dali zo slušnosti nejaký ten pohárik do nálady a nikto sa neopil, aj keď na stole boli fľaše rôzneho alkoholu. Každý je zodpovedný sám za seba predsa. Autorka chce evidentne, aby jej doniesli veľa peňazí v daroch a hosťom alkohol nedá, lebo už má elegantnú výhovorku. Takáto svadba bude trápna kinder party, hostia budú zarazení, že čo sa deje a do konca života ich budú ohovárať pri každej možnej príležitosti.

cacianka
27. máj 2022

Ja som si prečítala všetky vyjadrenia,nielen zadanie, a evidentne nikde nečítam že chce iba prachy a iba preto pozývajú, ale výdavky bude maximálne škrtiť, nič neponúkne, prázdne stoly,
ale to asi ja mám hmlu a šedý zákal na celej hlave, keď som sa to nedocitala....
Že nikto nezažil také dve ozrate hlavy - no zažil, a veľa x, čítame totiž príbehy, počúvame okolie, aj zážitky policajtov či záchranárov

mapypotkancek
27. máj 2022

@natalienka12 no vidíš, ja som si prečítala diskusiu a autorka odpovedala na otázku, či jej nejde len o šetrenie a rázne to poprela. Vysvetlila, o čo jej ide. To, že v Tom Ty vidíš snahu o ušetrenie, je Tvoja interpretácia, ktorú samozrejme rešpektujem, máš na ňu právo. Ale je to Tvoje chapanie (možno na základe skúseností, neviem, neodvážim sa súdiť) a autorka píše niečo iné. A to, že Ty si bola na XY svadbách a nezažila si takú situáciu nijako autorke nepomôže, pretože ona na takej svadbe bola, tí istí aktéri s najväčšou pravdepodobnosťou prídu aj na jej svadbu a napriek snahe o komunikáciu s nimi má dôvodné obavy, že sa podobná situácia zopakuje. Má tu 7 strán nápadov a uhlov pohľadu, čo by iné ženy robili, žiaľ, vrátane niekoľkých urážok. Verím, že autorkyna svadba dobre dopadne.

lejusinka
27. máj 2022

Smutne kolko zien a matiek tu neviete stravit jeden vecer bez alkoholu 🤦🏻‍♀️

deginko
27. máj 2022

@mapypotkancek ale všetko sa dá pochopiť,aj jej strach zo zle dopadnutej svadby lebo,ti vyvolení urobia možno rosambo, a možno nie...keď tu nejde o ušetrenie peňazí..prečo teda autorke zrazu nevadí bar,kde si každý bude platiť to alko sám?veď dopad to bude mať ten istý,že ti alkaci urobia problém...hanbu.tak potom o čo tu ide ak nie o ušetrené peniaze...?keď si hostia donesú svoj alkohol alebo si ho sami kúpia vtedy je to v poriadku?vtedy neurobia hanbu?