Svadba - koľko eur dať ako dar?
Aká je minimálna suma peňazí ( dar) za ktorý sa netreba hanbiť? Nie sme na tom teraz najlepšie a svadbu majú naši príbuzní nie nejakí najbližší. 50eur a nejaký ten žreb je za dvojicu malo?
@muchotrafka298 ano. Fakt mi to bolo a aj je jedno. Z tvojich slov citit tolko chamtivosti, ze je mi az zle. Radsej nech pridu naprázdno, ale nech pridu. Nanešťastie poznam typy ako si ty a tvoj kolega. Ktorým je stale malo.
@mamamasama haha toto si ma pobavila, lebo ja VOBEC nepisem o sebe. Slovo chamtivost je mne uplne cudzie. Ale kazdy sme nejaky.Ja sama poznam dvojicu, ktora pozyvala hosti na zaklade ich financnej situacie,aby co najviac dostali.
Baby to fakt keď idete 5 členná rodina dávate 500 eur do obálky? Keď 100e za osobu
50e za dvoch je malo. Stovka do obalky + kvety pre nevestu. Na zreby sa vykasli, aj tak nic nevyhraju.
Osobne beriem svadby tak, ze dvojica pozyva bez nejakeho narokovania si na vratenie vo forme minimalnej financnej sumy. Osobne by som vobec neriesila, ci mi niekto da kyticu, 10€ alebo 500€, podstatne je, ze toho cloveka mam rada a chcem, aby tam bol. Ak pre niekoho existuje suma, za ktoru by sa darujuci mal “hanbit”, tak ma podla mna ale ze velmi pomylene hodnoty, navyse este ked viem, ze dotycny prave nema najlepsie financne obdobie. Nevesty urazajuce sa za nedostatocne dary su take to americke klise, skoda, ze uz to evidentne prenika aj na Slovensko,
co su to za zreby? este som nepocula, ze by niekto daval zreby ako svadobny dar 😀
@viky173 bezne zreby, niekde to ludia davaju trebars namiesto kytice alebo ako len taky maly darcek. Ja nikdy nemam stastie na vacsie vyhry a tiez tu pisali uz ludia, ze dostali zreby za stovky EUR a nemali ani tretinu z toho, co bola nakupna cena.
@muchotrafka298 to je fakt strata penazi, u nas sa to nezvykne davat, pocujem to tu prvykrat, ale radsej viac penazi do obalky, nech si za to kupia, co uznaju za vhodne, ako zreb co zotru a vyhodia
@viky173 ja mam ten isty nazor, ze o to viac mozes dat do obalky alebo kupit darcekovu poukazku alebo nieco take, co ten par urcite vyuzije.
Tak v tejto dobe je minimálne dať 50 eur na hlavu. alebo ak proste nemám, tak ani nejdem.
@lenka_matko pre mna je to tiez taka "minimalna" suma na osobu, ale samozrejme, kto ma ake financne moznosti. Lebo svadba nie je len o tom dare, aj cesta, oblecenie, pripadne prespanie. Takze to nie je uplne lacna zalezitost ist na svadbu za mna, hlavne ked je to niekde dalej.
@muchotrafka298 ja keby mám svadbu tak sa poteším darom hlavne financiám lebo naložili by sme s Nimi podľa potreby kdezto niečo iné by sme nemuseli využiť ale určite by som si pred svadbou nepočítala koľko asi dostaneme . Buď na svadbu mám a chcem pozvať svojich ľudí a počítam s tým že pominam alebo keď na to nemám nebudem robiť za každú cenu veľkú svadbu a spoliehať sa že sa mi to vráti. Ja som si platila sama oslavy aj po skončení štúdia pozvala som si ľudí zaplatila a ani mi nenapadlo že sa mi to má vrátiť. Peniaze som na hostinu minula a čo som dostala som si za to niečo kúpila . Podľa mna by sa to takto brat nemalo ta svadba je povedzme raz za život a keď sa ju niekto rozhodne mat ešte aj veľkú tak ke to ich voľba že tie peniaze chcú minút týmto smerom a nie trebárs na dráhu dovolenku. Neplánujeme sa tam ani dlho zdržať čiže nie sme určite nejakí svadobni využívaci čo vidía za tým ísť sa dobre zadarmo najesť. Momentálne sme na tom tak všelijak mame veľké nečakane výdavky a keby to bolo len o dare nepoviem nič ale musíme si zaobstarať aj oblečenie ja som sa chcela dať nalíčiť a uces ale asi len jedno z toho čiže momentálne to je celé nákladné. Chcela som dať 50 a k tomu zreby za tých 20-30 eur, isto by som nedala len 50€. Ale ešte teda zvážim či to urobím takto alebo celu stovku
@muchotrafka298 hej veď toto šaty sa mi podarilo nájsť lacné a pekne ale ďalšie veci okolo toho tiež niečo vyjdú a my teraz mame obdobie celkom nákladné ešte aj na dovolenku sa chystáme tak každé euro dobre ale odmietnuť sa pozvanie sa tu nepatrilo
@viky173 tie zreby sú zábava niekde som videla už aj vyslovene napísané že chcú len zreby a peniaze. Kvety sa tiež vyhodia a bude ich tam habadej.
@akiana aj ja mám tento názor. Keby robím svadbu zvážim či tam chcem len najbližších alebo širšiu rodinu ktorú ani dobre nepoznám a či by mi bolo alebo nebolo ľúto im niečo platiť a nie potom riešiť že sa mi to malo vrátiť . Ja by som ani veľkú svadbu nechcela viem si predstaviť využiť peniaze inak- a hovorím to práve preto lebo necakam že mi ju má niekto preplatiť
Ak to nie je nejaka blizka rodina, alebo niekto, komu ste nejakym sposobom zaviazani a nemozete zrusit pozvanie, tak by som ucast zvazila. Lebo ako pisem, nie je to len o tom dare, nikto nepride s prazdnymi rukami, ale aj o dalsich vydavkoch s tym spojenych. Nie je myslim hanba slusne odmietnut pozvanie, ak mi to nedovoluju financie /toto oni vediet nemusia, ze aky je dovod/ ako neskor potom stradat len preto, ze ma svadba stala 500 EUR trebars, ktore mi teraz chybaju.
Lenže ak dáš peniaze tak aspoň niečo z toho budú mať. Myslím 100e. Ak dáš 50e +žreby za 30 e tak budú na tebe stratovi.....keďže žreby budú na 90% zbytočne a nič nevyhraju😬
to daj radsej tych 20 eur v peniazoch, teda 70 eur. tie zreby su fakt vyhodene peniaze.
@kiwi3 nebude to suché len obalka s peniazmi ?
Pozri sa v predajniach s pohladnicami alebo darcekovym tovarom, tam predavaju aj pekne obalky na peniaze alebo mas rovno blahozelanie s takym predelom, kde sa davaju peniaze. Podla mna sa daju aj pekne vybrat a nemas to len tak "sucho v obalke".
Nerada sa zapajam do diskusii, kolko penazi treba dat, ale trochu zasnem, ake sumy tu padaju. 100e na osobu mi pride fakt vela, najmä, ked tu potom citam, ako vyplakavaju, ze je draho, kedy pride rodicak, atd. Svadbu som mala 10 rokov dozadu, pozyvali sme len najblizsiu rodinu a neriesila som, kto kolko dal do obalky. Vratila sa nam mozno tretina vydavkov. Co si ale navzdy zapamatam su postelne obliecky od tety, ktora nam ich dala s tym, ze ich dostala este ona ako dar od svojej mamy, ale nema peniaze, aby nam nieco kupovala a ona ich nepouzila. Tie obliecky su krasne, kvalitna bavlna a vzdy si na tetu spomeniem, ked ich vyberam zo skrine.
Asi som blba, ale ak by som od niekoho dostala len kyticu kvetov z jeho zahrady, tak ma to potesi, lebo som chcela ten den stravit s dotycnym clovekom, a nie s jeho penazenkou. Ak by mi na svadbu neprisiel blizky clovek, len kvoli tomu, ze si nemoze dovolit dat eura do obalky alebo drahy svadobny dar, tak by ma to dlho mrzelo, lebo na ucasti dotycneho mi zalezalo.
@bubinko1506 aj ja to takto vnímam akurát že dary v podobe obliecok a podobne- u teba sa teta trafila lebo sa ti pacia ale inde to tak byt nemusí a zostane im niečo čo im bude zavadziat a dotyčný kto daroval sa poteší ako to obišiel že niečo dal a nemusel platiť ( nehovorím že tvoja teta) . Ja nemám rada lakomcov ktorí sú vypočítaví že fakt chcú ísť najesť sa užiť si a najlepšie nedať nič alebo naopak aj by dať mohli ale hrajú sa na chúďatká ako nemajú.. je iné keď niekto naozaj nemá. Keby mám viac dám viac a opačne na mojej svadbe neočakávala by som to . Vidím to po komentároch na tu stovku už navyše tých pár desiatok eur naz na kolena nepoloží
Naozaj si myslím, že žreby sú zbytočné.. a to hovorím z vlastnej skúsenosti. Už párkrát sa stalo, že som na narodeniny alebo inú oslavu kúpila žreby a nikdy sa to neoplatilo..peniaze máš aspoň isté.. a obálka s peniazmi určite nie je nič “suché”, veď za tie peniaze si niečo hodnotné kúpia.. ešte som rozmýšľala, že ak fakt nechcete dať čisto len bankovky, tak zaujímavá môže byť ešte poukážka do nejakého obchodu so širokým sortimentom (Ikea, obi,…) čo sa im určite zíde
Mne pride 50 e dostatocny financny dar , ale asi som jedina ako tu citam, pravda je,ze svadbu som mala pred 5 rokmi ale ked niekto dal 20 e vazili sme si to rovnakoako ako ked dal inu sumu alebo ked dal niekto dar,ktory kupil a nie peniaze. Preco? Lebo ten clovek to daroval preto,ze chcel,zo srdca,uprimne a preto,ze chcel nam urobit radost ...nepozvali sme nikoho preto,aby nam zafinancoval svadbu,ale preto,ze ho mame radi a chceme ho tam mat v pre nas tak vnimocny den...,ale my sme v tomto asi ina rodina,lebo sme nazoru,ze dar ma byt zo srdca a je jedno aku ma fin.hodnotu.
Trosku som sa rozpisala 😊 ale k veci, za mna 50 e za dve osoby je jednoznacne postacujuci dar❤️
Moje nervy 🙂niektoré komentáre radšej nekomentujem
Áno stačí 50e 🙂mne by teda stačilo... Ja som na svojej svadbe od veľmi veľa ľudí ani peniaze ani dar nedostala a keby idem im na svadbu tak im dar dám 🙂všetko záleží na tom ako to každý berie 🙂 ja som si nepozyvala na to aby sa mi peniaze vrátili späť 😊
Ja som tu zostala sokovana, ked som raz citala v diskusii, ze niekde sa vedu tzv.svadobne zosity, kde je hned na svadbe (!!!!!) zapisovane, kto dal dar/peniaze a aka suma, ak to bol dar, tak presne co a v akej cene. .Toto som si myslela, ze je sranda nejaka alebo co. Ze 1.april, potom ma vyviedli tu z omylu, ze to je realita v niektorych regionoch...tak by som sa od hanby prepadla, keby som toto mala mat na svadbe!
dala by som 100€ do obalky bez zrebov a radsej usetrila na vizazi (tu si mozes urobit aj sama)

@irusa vydavala som sa v roku 2020. Ceny su velmi podobne.