Svadba - koľko eur dať ako dar?
Aká je minimálna suma peňazí ( dar) za ktorý sa netreba hanbiť? Nie sme na tom teraz najlepšie a svadbu majú naši príbuzní nie nejakí najbližší. 50eur a nejaký ten žreb je za dvojicu malo?
Na tvojom mieste ostanem sedieť doma na zadku a kopec peňazí ušetríš
@muchotrafka298 @autorka Ale to za zapisuje diskrétne po odchode návštevy. Aby som upresnila. Svadobné dary sa u nás nosia vopred pred svadobným dňom. A áno robí sa to aj teraz 🙂
@irusa 😃
@danusa63 potom ok lebo už som sa zľakla že je to niečo ako verejná vyveska😄ale aj tak neviem si predstaviť že po rokoch vytiahnem odniekiaľ zošit a pôjdem hľadať kto čo 😃ale dobre už nekomentujem iny kraj iny mrav
Vydávala som sa v Marci, boli hostia čo dali 50, 100, 200, 300... Každý podľa svojich možností. Veľmi blízka rodina, s nadpriemerným príjmom nám dala 70 eur a blahoželanie.
@kornelies také sumy plus tortu a zákusky (veď to je ďalších cca 150 a viac eur navyše) sme dostali ozaj len od najbližšej rodiny, zdá sa mi to extrémne veľa. Náklady má v podstate aj hosť, myslím ako šaty, topánky všetkým deťom, doplnky, účes, make-up.... Tak to sme na sume dajme tomu 1200 eur dokopy. Keď človek ide za rok na 3-4 svadby tak ďakujem pekne 😀
A naco by si im davala zreb? Mna by teda zreb nepotesil
Táto otázka sa tu opakuje pravidelne. Každý dá, koľko môže a koľko uzná za vhodné. Na to nie je žiadny predpis. Ak sa pýtaš, za aký dar sa netreba hanbiť, daj 100 eur. V dnešnej dobe je už 50 eur fakt že nič. Kašli na žreby, z tých budú mať na 99% figu, tá 100vka je viac hodná.
Akoze som dost prekvapena z komentarov. Takze mna niekto pozve na svadbu, ale ked nemam na dost vysoky financny dar, tak odmietnem prist na svadbu? To co je za kravinu. Kto nema na svadbu, nech sa zoberie na urade teda. A nie ze prepocitava, kto da kolko penazi. Ked niekoho pozvem na svadbu, tak ho pozvem preto, lebo chcem aby bol pri tom, ked uzavrieme manzelstvo. Ci ludia robia svadby preto, aby sa ukazovali pred druhymi, ze maju velku svadbu, ale pritom ocakavaju, ze tu velku svadbu im zaplatia hostia? To uz tento svet je ozaj na hlavu.
Autorka, daj tolko € kolko si mozes dovolit, ked su to normalny ludia, tak to nebudu riesit. A ked su vypocitavi, tak ti to moze byt jedno co si budu mysliet. A ked si mladomanzelia zelaju zreby, tak ich im pokojne daruj. Ved je to ich prianie, tak im ho spln. Ved vedia, ze mozno nic z toho nebude.
Ak máš do konca mesiaca potom byt na tesno s peniazmi, alebo musíš potom ďalší mesiac 2x obracia kazde euro, daj 50. Predpokladám ze vas pozvyju preto ze chcxu aby ste s nimi oslávili ich deň a nie preto aby mali zo svadby zisk.
A už vôbec nechápem napr to keď niekto zapisuje kto koľko komu dal, aby náhodou keď on pôjde nedal menej alebo viacej ale v podstate dar vratil
Ja si stale stojim za tym, ze kazdy nech da podla vlastneho uvazenia a toho, co neohrozi jeho fungovanie. Ked uz teda na tu svadbu chce ten clovek ist, nech da pre mna za mna aj 20 EUR do obalky a za dalsie desiatky EUR nakupi zreby. kazdy ako mu vyhovuje. Nikto nenuti autorku dat 100 EUR, ked si to nemoze dovolit. Niekto da 20, niekto 100. Dalsi si zbezne vyrata, kolko asi stoji ta jeho ucast a da tuto sumu a prihodi nieco navyse. Nie je ziadna povinnost davat peniaze, ked to tak clovek neciti. Tam kde maju zapisovaciu tradiciu, neda menej, ako dostal on od dotycnych pri vlastnej svadbe.
@mima1608 to bolo podla mna naschval, aby ste nemali stastie v hre, ale v laske 😉
Fuh, zapisovať, kto koľko dal, to je na mňa moc. Netušila by som za pár minút, čo bolo od koho. Ešte, že v našej rodine sa netoci všetko okolo svadieb a financií. To je trochu málo v živote.
Prepáč autorka, ale mne príde tvoj prístup trošku nevhodný/ sebecky. Uvazujes, že das 50e do obálky na svadbu a 30e na žreby lebo ste na tom finančne zle a ešte potrebuješ peniaze na make-up, účes a dovolenku 😅 30e na zreby sú do vzduchu vyhodené peniaze. Radšej by som túto hotovosť pripojila k tej 50tke. A make up , ak si na tom finančne zle vies urobiť aj sama doma alebo popros kamarátku ak tebe ličenie nejde. Vlasy staci vyžehliť/natočiť tiež doma, a už máš k tým 80e ďalších 40 e plus ak nie viac. Riadis sa princípom čo ušetrím na druhých, doprajem sebe. A veru, každý nech dá tak, ako mu dovoľuje situácia. No nepočula som o tom, aby ľudia, ktorý majú finančnú tieseň chodili na dovolenky.
@eternity24 čítala si všetky komentáre poriadne či len tak od brucha? Nie sme žiadni extra solventní jedinci ale uplna klasika to znamená že aj na tu dovolenku nemáme len tak z prebudenia sa z jedného dňa na druhý ale bola plánovaná a keďže sme dlho neboli tak nie je to chorvatsko s reznami v kufri. A je logické že keď peniaze odídu na dovolenku ( ktorá bola oveľa skôr zajednana) a nakúpila som si veci na ňu a x dalších veci keďže bolo treba aj niečo do domacnosti pokazil sa spotrebič a podobne všetko v jednom čase a potom prišla ešte svadba tak nemali sme k dispozícii účet kde by bolo našetrené za 10 rokov a odtiaľ čerpali 😃 za mna uplne normálna vec takých bežných párov kde sa striedajú lepšie aj horšie časy nehovorím že si vždy žijeme zle😃nikdy som nebola na svadbe, nikdy som nebola u kadernícky ani na spoločenské licenie a jedno z toho som chcela absolvovať. Šaty ma vyšli malo takze to nie je nič kde by som si povedala zr mohli stať stovku ale stali 20 eur tak aj tu 80 eur dám bokom. Tie zreby nie sú môj výmysel. Asi keby niekto mal rad gumené medvediky a želali by si aby im každý za kilo doniesol tiež tak urobím
My dávame 50 eur za celú našu rodinu. 100 eur súrodencovi.
My sme mali svadbu minuly rok v oktobri a mali sme jeden par aj s dietatom v pubertalnom veku, ktori nam tiez dokopy za vsetkych troch dali do obalky 50€, a este sme za nich uhradzali ucet na bare za nejaku drahu whisky do pili, pretoze si nevedeli vybrat z nasej dost sirokej ponuky alkoholu, a, ako o sebe tvrdia, potrpia si na kvalitny alkohol, a to podotykam nemali sme tam veru nicolausky, ale kvalitny alkohol a vino 😂
Ja by som sa osobne to asi hanbila spravit, ale tak kazdy podla svojich moznosti/svedomia.
Áno, čítala som všetky komentáre. Keď na to nemáš, licenie sj účes by som absolvovala inokedy, možno aj ked až na vlastnej svadbe a to viac by som dala do daru 😉 chceš míňať na to, čo nieje celkom nutne a tam, kde by si mala byt štedrejšia v rámci možnosti samozrejme , tam chceš šetriť.
@ness222 tak ale toto je už niečo iné a naozaj drzosť a neslušnosť. Ja nemám v pláne dať 50 eur a do kabelky si napchať potajomky koláče a podobne 😂 keď som pozvaná niekam dám si to čo to tam je aké že my chceme niečo iné a navyše .. viem že sú takí čo sú schopní si aj iné jedlo objednať lebo im nevyhovuje to čo sa podáva za mna to je drzé a vyuzivacne . Čiže toto určite nie ale riešili sa čisto peniaze
@ness222 ja len nepochopim jedno :D naco ste ich na tu svadbu pozyvali? Lebo z vety usudzujem, ze to nie je urcite velmi blizka rodina. Nemaju k vam ziaden blizky vztah, podla toho sa aj tak spravali. Pozvem len takych ludi, ktori su mi srdvu blizki a je mala pravdepodobnost, ze ostanem sklamany/zaskoceny. Tiez som bola na svadbe, lde bolo okolo 170 ludi a mladucha popozyvala kadekoho :D lebo dotycny bol pri peniazoch a viem, ze tsn chlap tam prisiel na kabriolete a poziciaval svoj mercedes mladomanzelom, ako ich auto a od neho teda nedostali nic :D a tiez mladucha ohrnala nos :D vela ludi si mysli, ked pozvali, tak asi ma tam chcu. Ale ako vidim, tu je ucel, napozyvat co najviac ludi a ocakavat od kazdeho clena mininalne 100€. A je jedno, ze dotycneho som nevidel aj 5 rokov :D
@eternity24 prepac, ale tebe moze byt srdecne jedno, ci dotycna ide na dovolenku alebo nie. A ci na nieco ma alebo nema. Presne som si ta predstavila, ako horlivo otvaras obalky a nad kazdou mas komentar. Iba 50€? Hlavne, ze boli na dovolenke :D mna, kebyze pozve niekto, s kym sa nevidim neviem kolke roky, tak tiez mi je jedno, kolko mu dam do obalky. Minuly rok sa mi vydavala kamoska a s nou mam teda velmi blizky vztah a podla toho aj dostala dar. Ale ked mam v rodine chamtive, ohovaracske zenske, tak take mozu byt radi, ze sa vobec na tej svadbe aj ukazem :D
Min 100€. Aj to je malo podla mna uz. Skor by som ozelela profi licenie a nove oblecko. Verim ze kazda zena ma dake schopne saty v satniku. A zas ze bude svadba, vieme par mesiacov dopredu. Je teda rozumnejsie kazdy mes odkladat ked viem ze je to pre nas polozka
@minutka to vedia samotna nevesta a ženích ale hostia nie vždy vedia 6 mesiacov popredu o tom že idu na svadbu . Za ten mesiac dva sa zase veľa vody nenamúti keď v tom čase sa riešilo aj niečo ine
@minutka šaty sú inak najmenej mne sa podarilo kúpiť si za 20 eur pekne dlhé ktoré na e-shope povodne stali 70 ale našla som ich raz oblečené na bazári 😃
@romi0310 pozvali sme ich pretoze to je kamarat z manzelovej strany, a v podstate sme nikoho nepozyvali kvoli tomu kolko penazi dostaneme ako dar, neboli sme na to odkazani. Ale tak treba povedat ze sme sa nad tym veru pozastavili lebo z 80 hosti co boli na svadbe kazdemu bolo dobre to, co sme ponukali, nikto si nepotreboval este kupovat exkluzivny alkohol na bare.
V podstate sme za nich este doplacali minimalne 40€ na bare.
Neviem, ja si myslim ze ked som pozvana na svadbu tak by som mala vratit to, co je do mna investovane.
V inom pripade keby nemam na to dat do obalky za mna a manzela dat 100€; kedze viem ze v dnesnej dobe len to menu na osobu stoji okolo 50€, by som sa asi zo svadby slusne vyhovorila.

@matkahelka
👍