Svadba pred narodením dieťaťa - Áno či Nie ?
Ahojte,
chcem len vidieť iný pohľad, možno názory nestranných ľudí.
Som dievča, ktoré od jakživa túži po veľkej svadbe nad 30 ľudí minimálne.
Partner by sa vzal aj len my 2ja + svedkovia a hotovo.
Čakáme spolu bábätko, termín vychádza na december. Ja 27 on 21r. Sme spolu 3 roky
Včera sme boli na návšteve u známej a ona hodila do plénu otázku, či sa pred narodením dieťaťa nechceme zobrať. Hovorím jej: ja chcem veľkú svadbu, on nie a teraz všetky peniaze idú aj tak na výbavičku.
Ďalej ani ma o ruku nepožiadal. Bývame v prenájme, v budúcnosti (tak za 5 rokov) by sme si chceli brať úver na dom.
No a k tej otázke, keďže mi známa dala chrobáka do hlavy.
Navrhnúť priateľovi sňatok z rodinných dôvodov a urobiť mini svadbičku na rýchlo len s najbližšími skôr než sa dieťa narodí, alebo si splniť sen a počkať? Lebo popravde keď sa mám vydávať raz v živote tak mi je až ľúto za tými princeznovskými čačkami čo k tomu patria, na druhej strane veľa ľudí hovorí že to sú zbytočné peniaze.
Ďalšia vec v septembri sa berú naši blízky priatelia, a nerada by som aby to vyzeralo, že sa opičíme. Ono v podstate som sním o tomto ešte neviedla debatu, možno zavrhne celý sňatok :D ale v rámci teórie ma zaujímajú názory.
Ďakujem
@kozova87 ako prepáč, ale prečo by mal byť dieťa? Môj manžel bude mať 22 a o tri a pol mesiaca máme druhé výročie svadby. To, že dnešní mladí potrebujú chodiť po krčmách, búriť sa a zabávať, to neznamená, že všetci musia byť takí. Normálne ma požiadal o ruku, mali sme svadbu a teraz budeme mať druhé dieťa.. A je to zodpovedný muž, ktorý poctivo pracuje, stará sa o syna, venuje sa nám vždy, keď sa dá. A podľa jeho slov mu takýto život vyhovuje..kedysi to bolo normálne, len táto doba je zvláštna v tom, že prevláda názor mladý = hlúpy.. Poznám 30 a vic ročných, majú rodiny a celé dni sú s kamarátmi, tak neviem, čo je lepšie..
@masha185 ja ti poviem, že pre mňa bolo nemysliteľné mať dieťa pred svadbou. Na tom sme sa zhodli aj s mojim teraz už manželom. Tiež som túžila po veľkej svadbe a aj som ju mala. Ale nebola som tehotná, takže neviem, či by som sa vydávala pred narodením dieťaťa alebo nie 🙂.. Ale chcem ti napísať, že svadba nemusí byť predražená. Nás vyšla okolo 5000€ so všetkým aj s popravkami. Pozvaných bolo 85 ľudí a bolo tam všetko, čo som chcela.. Celú svadbu sme si platili sami z našetrených peňazí, od nikoho sme si nič nepýtali, keď chceli vedieť, čo chceme ako dar, povedali sme, že to, aby prišli. Vyzbierali sme viac, ako sme do svadby vrazili 🙂 takže nie vždy je to tak, že prídeš o veľa peňazí.
Väčšinu diskusie som nečítal, ale veci sa majú tak, že ak máte spoločné dieťa, tak sa takých 15-20 rokov od seba dostatočne ďaleko aj tak veľmi pravdepodobne nebudete môcť dostať. Preto "necítiť sa na svadbu" mi príde ako prejav oportunizmu. Je dobré si v tom prípade napr. dobre dokumentovať, kto čo a koľko platí (napr. do bývania), lebo to bez BSM nie je de iure spoločné, každý má svoje peniaze.
Preco svadba iba raz za zivot? Pri rozvodovosti 40 percent je dost velka sanca aj na dalsiu svadbu 🙂
Viacero znamych to riesili tak, ze sa zobrali len rychlo na urade pred rodicmi a svedkami a o rok, ked uz bolo dieta vacsie, tak urobili normalnu velku svadbu
Nechce sa mi čítať všetky odpovede, len za mňa chcem podotknúť, že takmer všetky náklady na svadbu sa nám vrátili v podobe svadobných darov, čiže sme nešli do mínusu. Dnes je moderné hovoriť, že manželstvo je len papier - ja to tak nevnímam, pre mňa je to také "naozaj". Ak by som bola slobodná mamička, moje dieťa by malo rovnaké priezvisko ako ja, určite by som nedala priezvisko po otcovi. A neviem si predstaviť ako nevesta naháňať na hostine napr. ročné dieťa, to sa radšej vydávať s bruškom, aj tak sa dajú nájsť krásne saty. Ale každý to vníma inak. Ja som za svadbu.
@masha185 nečítam diskusiu, tak len k úvodu.... celkom tomu nerozumiem. pýtaš sa nás, či mu navrhnúť sobáš? veď sa porozprávaj predovšetkým s ním!!! vy dvaja sa dohodnite...
Veľká svadba a nevesta v bielych šatách,ak už za ňou cupitá jej dieťa mne príde trochu smiešna,akoby doháňala niečo,čo zmeškala,lebo všetko má svoj čas a teda svadba má byť najprv a dieťa až potom....a nemusíte mi hneď písať,že každý nech si robí ako chce...pýtala sa na názor a píšem ho....si v 1.trimestri,svadba môže byť aj do mesiaca,dieťa sa narodí do rodiny,kde obaja rodičia majú rovnaké priezvisko.....aha,len taká maličkosť,požiadanie o ruku nebolo...tak teraz nechápem načo sa pýtaš na možnosť rýchlej malej svadby teraz,to chceš toho chlapca donútiť,lebo ženy na MK to odhlasovali?...pri tom všetkom čo vás čaká,by príprava megasvadby po pôrode bolo to posledné,čo by som ja riešila na tvojom mieste,človek nemusí mať všetko....
takže ti ostáva len počkať na to požiadanie o ruku a ak raz príde,tak urobiť svadbu podľa momentálnych okolností,financií,stavu dieťaťa.....
Ja som sa tehotná vydávať nechcela, možno kvôli tomu, ako sa to niekedy robilo, že keď žena otehotnela, tak sa musela rýchlo vydať. Tým pádom som to s priateľom ani neriešila. On ma požiadal o ruku, keď mal malý 3m a brať sme sa mali pred 2 týždňami (malý má 15m), bohužiaľ kvôli korone sa to zrušilo 😭 tiež som premýšľala nad obradom len my a svedkovia, ale bolo by mi to ľúto, my chceme obrad s rodinou a potom posedenie v reštike, ale aj tak tam bude nad 20 ľudí, keďže my sme obaja zo štyroch detí 😃 veľa peňazí by som do toho nevrazila, ale to už ide podľa toho, ako veľmi ti na tom záleží, ja som nebola napr ani na stužkovej, lebo mi prišlo úplne debilné, aby za jednu noc dali moji rodičia 400€ 😂😂 Inak tiež sme v podnájme, nič zlé na tom nevidím 🤷 a ani na veku tvojho priateľa, záleží určite od typu človeka a aký životný štýl mu vyhovuje, ja som otehotnela v 21r a nejaké párty a chľastačky mi nikdy nechýbali 😄
@kozova87 to božíkanie že "len" 21 ročný chlapec je úplne mimo.
Neviem načo strašíte autorku,že sa jej chlap bude chcieť ešte 10rokov vybujačiť.
Vôbec to tak nemusí byť!
Koľký mladý oteckovia su zodpovednejší a lepšie sa postarajú o rodinu ako 40ročný "vyzretý" chlapi.
@masha185 Píšem z vlastnej skúsenosti.
Máme synčeka. Bol plánovaný (žiadna nehoda) iniciatíva prišla tiež ako u teba hlavne s mojej strany. Ale chceli sme dieťa obaja. Narodil sa nám keď sme mali obaja 22 rokov. Áno môj syn sa narodil 22 ročnému oteckovi.!!!!
A musím uznať som hrdá, že moje dieťa má najlepšieho otca pod slnkom. Fakt doslovne.
Nato, že je taký mladý postavil sa k roly otca fakt úžasne. Poctivo zarába, stará sa. Nefláka sa. Žiadny kamoši, diskotéky a podobne.
Len robota domov.
Keď mu aj poviem prečo nejdeš za kamarátom sa zabaviť.
Povie, že on má rodinu a zabáva je pre ňho byť pri nás..je pravda nie každý chlap je taký. Ale ty sama musiš vedieť či ma tiež takého po boku.
Čo sa týka svadby tiež este niesme zobratý.
Tiež koľko krát príde reč na svadbu. Povie, že si ma chce zobrať. A Dobre vie,že chcem "vyčačkanú" nezabudnutelnú svadbu. A vlastne on tiež čo sme sa bavili.
Takže viem načo čaká. Odkladá už nejaký čas peniažky aby sme si to splnili. 🙂
Vyčkaj času možno aj ten tvoj má také umysly. Nechaj tomu čas.
A držím palce nech vám všetko dobre dopadne a blbé podrypačné reči si nevšímaj 👍
@pepa1995 Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď a povzbudenie. Ak by som chcela mohla som to sem pridať anonymne. Ale ja sa predsa nehanbím za to, že mám mladšieho partnera. A tie čo rýpu asi majú starého zatrpknutého chruňa 😂 tak možno trošku závidia 😉 alebo pozerajú na svoje ratolesti v jeho veku ktoré vychovali tak, že by sa o rodinu asi nevedeli postarať a majú potrebu iba labzovať po šenkoch...kto vie, neodsudzujem ale ďakujem za pekné slová.
no a teraz a ma neukamenuj,, podla mna, ked sa ten tvoj po 3 rokoch vztahu dozvedel, ze cakas jeho dieta,, mal prist s kyticou a poziadat ta o ruku, ...nechapem,, na co cakal,,,, ved ste neboli tyzdnova znamost,,,,,,viem, ze teraz je bezne,, rodit deti priatelom,, mne by to vsak neskutocne vadilo,, ale zas vzhladom na akt. sit. ,, ze teraz ked si tehotna,, mozes mat rizikove,,,,,atd,, teda nejake tancovacky,, nehrozia,, ale myslim,ze do roka, by ste to mohli stihnut,, mne by teda status slobodnej matky s dietatom vadil,,,, ale chapem,, ze kazda sme ina
Porozpravat sa mozte a uvidis,co povie a podla toho sa zariad. Kludne aj pockajte a majte vysnivanu svadbu alebo ak by suhlasil,majte malu svadbu. Je to len na vas. Zname toho nakecaju. Keby sme sa mali zamyslat nad vsetkym,co kto skomentuje. My roky zijeme ako manzelia,ale nie sme zobrati. Jedinou nevyhodou je,ze ak by sa jednemu z nas nieco stalo,nedostaneme vdovsky dochodok.

@luccija reagovala som na zeny, ktore pisali, ze mali skromnu svadbu v uzkom kruhu rodiny so sviatocnym obedom/vecerou a nepotrebuju nic honosne. Je mi jasne, ze nie je len cierna a biela.