Výhody a nevýhody manželstva

2. máj 2023

Ahojte. Mohli by ste mi napísať výhody/nevýhody manželstva?
Lebo ľudia ma presviedčajú, že to má veľmi veľa výhod, ale vymenovať mi ich nevedia.
Ja som sa kedysi chcela krvopotne vydávať, za každú cenu. Roky však ubiehali a ja už jaksi nemám potrebu. S priateľom máme dcérku, sem tam naznačí svadbu, ale ihneď ho odbijem, že neexistuje. Ako si som si na to zvykla, že žijeme spolu "bez papierov". A nevadí mi to. A hlavne sa nechcem vydávať len pre to, že sa to "patrí" a hlavne, ako hovorí jeho otec: "Keď máte spolu dieťa, tak sa teraz MUSÍTE zobrať."
O to viac po tom netúžim, keď je to odo mňa očakávané...
Je tu niekto, kto sa vydal len kvôli "papierom", kvôli očakávaniu iných, kvôli "výhodám", kvôli kľudu v rodine a fungoval vzťah aj naďalej?
Ja sa totiž aj obávam, že ak by som na to pristúpila, že by nám to pokazilo vzťah. Bola som medzi kamarátkami svedkom toho, že nejedno manželstvo im pokazilo vzťah, dokázali spolu roky žiť v pohode a ako náhle sa vzali, do dvoch rokov šli od seba 🙈 nehovorím, že je to pravidlo, ale konečne mám "normálnu rodinu", s priateľom sa tešíme z niekoľko mesačnej dcérky a nerada by som to "pokazila" manželstvom.

ola101
2. máj 2023

Tak ale brať sa len kvôli nejakým výhodám? Najväčšia výhoda je asi tá, že si berieš človeka, ktorého ľúbiš, nie? Nemyslím si, že je to nutné. Aj sestra žije s partnerom bez svadby, majú dieťa a nikto im nekáže sa vziať. Keď sa budú chcieť zobrať, tak sa zoberú a hotovo. Je to čisto len ich vec.

rachel36a
2. máj 2023

Kym nie su deti, tak nevidim dovod...my sme sa brali kvoli papieru, lebo sme ziadali o osvojenie dietata...nakoniec sa nekonalo, lebo sa mi podarilo po rokoch donosit vlastne...vyhody su moznost poberat NCZD na manzrlku v case RD, evidencie na UP a pod...dedenie v pripade umrtia manzela, nasledne vyplacanie vdovskeho...nezobrat sa je zase jednoduchsie v pripade rozchodu partnerov...ja by som odobne nechcela byt slobodna ked mame spolu deti... Ale je to na kazdeho rozhodnuti...

sheila121
2. máj 2023

No tu bude zase náklad. Už to vidím, ako sa tu rozbehne diskusia, že deti len manželovi, priezvisko po matke, podľa zákona ste nič, nedostaneš vdovské a pod. Autorka urob ako uznas za vhodné. Každý nech robí tak, ako sa mu páči. Podľa mňa by sa dvaja ľudia mali brať z lásky a nie kvôli výhodám, lebo potom to tak aj vyzerá

taisu
2. máj 2023

Keby som bola muž, myslela by som si, že ma nemiluješ a neveríš mi, ak si ma nechceš vziať. Že čakáš na niekoho vhodnejšieho. Zožralo by ma to a zničilo by to vzťah.

lucylaw
2. máj 2023

Tak pokiaľ nie ste manželia, nebudeš nič dediť,nemáš nárok ani na to,aby ti v prípade napríklad nejakej nehody poskytli v nemocnici o mužovi informácie,nemáš nárok na vdovský dôchodok..To je zopár takých praktických vecí..Ak nič z tohto nepotrebuješ,tak sa neberte,resp.ak nechceš,tak sa neberte,ale potom sa nečuduj,že nič z týchto vecí nedostaneš..A potom sú tu také tie citové aspekty - spoločné priezvisko všetkých a podobne..Prípadne napadlo ti,ako sa asi musí tvoj chlap cítiť,keď on začne hovoriť o svadbe a ty ho úplne zrušíš? Keď o nej hovorí,tak by ju pravdepodobne chcel..Pomaly denne sú tu diskusie,kde ženy plačú,že si ich chlap nechce vziať,teba si aj chce a pošleš ho s tým niekde..Skús sa zamyslieť nad tým,ako to na neho asi tak môže pôsobiť..

melanta
2. máj 2023

Najpodstatnejšia vec pre mňa je, že človek, ktorého milujem a chcem s ním stráviť život, chcem aby bol môj manžel, nie priateľ. Priateľov môžem mať za život kopec, ale niekto, koho si naozaj vážim, milujem, to chcem aby bol môj manžel. A nie, manželstvo ako také vzťahy neničí. Čo sa týka výhod, tých praktických, tak vdovský dôchodok. Dedenie. Aj spoločný majetok dedíš inak ako manželka a inak ako priateľka. Ak sa dostane do nemocnice, kľudne sa môže stať, že ťa informovať o jeho stave nebudú. Pretože po právnej stránke si cudzia osoba. Ak bude potrebné rozhodovať o niečom v nemocnici (operácia, odpojenie), bude rozhodovať rodina (rodičia, ak nie sú tak súrodenci), nie ty. Ale praktické dôvody sú nepodstatné, ak nemáš k tomu človek taký vzťah, že chceš aby bol aj niečo viac ako len bežný priateľ.

maryetta
2. máj 2023

@taisu ono aj čo mam kamaratky ktore sa nevydali. Tak ich reakcia bola-takto nam to vyhovuje. Je lahsie sa rozist nez rozviest.
Tak neviem ci by som chcela byt vo vztahu kedy by som myslela iba na ten-koniec?! Ci rozvod alebo rozchod?
Ja na to nemyslim. Stat sa moze ale aby som vo vztahu pozerala na taketo “zadne dvierka” mi pride cudne vo vztahu.

kvetinka75
2. máj 2023

ja som si nikdy neporovnávala výhody a nevýhody. Chcela som mať rodinu, tak svadba bola pre mňa začiatkom a bodka. TAk som to cítila.

iv007
2. máj 2023

Sama nie som vydata, ale napisem ti moju nedavnu prihodu..Bola som na urade, kde mlada zena (mozno 30r.) plakala (doma 4 a 1.5 rocne deti), nahle a necakane jej zomrel partner, ona ostala s tak malymi detmi len s rodicakom plus teda sirotske ked jej schvalia a ktovie kedy a v akej vyske..Sama povedala, ze svadbu chcela ale stale boli nejake dovody a vyhovorky preco este nie.Zial to uz nestihli..

marisoul17
2. máj 2023

Výhody: máš pred zákonom status manželky, z čoho vyplývajú práva pre oboch ako čerpanie očr, dedenie, právo poznať zdravotný stav, výživné na manželku/manžela, v prípade výpadku jedného z príjmov máš právo na rovnakú životnu úroveň svojho partnera.
Nevýhody: ak si jeden z manželov narobí dlhy, dlh je spoločný. V prípade manželstva pri rozvode vás čakajú ťahanice na súdoch a ešte väčšie komplikácie, keď sa nedohodnete (na čomkoľvek).
Všetko má svoje pre a proti, manželstvo má byť uvážene, ale nevydávala by som sa, ak by mojou jedinou motiváciou boli výhody, ktoré plynú z inštitútu manželstva.

slniecko03
2. máj 2023

Ja nechápem, prečo by sa manželstvom malo niečo meniť. Veď keď bývate spolu, mate dieťa, ste zabehnútí v domácnosti atď., čo ten "papier" spraví, že by to malo byť horšie? Nepoviem, keby ste až po svadbe začali bývať spolu, tam je to výzva, ale takto? Veď by ste pokračovali v každodenných činnostiach ako doteraz... Tým ti ale nechcem hovoriť, že sa máš vydávať. To už ako každý uzná za vhodné 😉

melanta
2. máj 2023

@iv007 ja som mala veľmi dávno kolegu, mal ťažkú haváriu na motorke, s priateľkou spolu žili roky, spoločná hypotéka, 2 deti, ale bez manželstva. Keď došlo k najhoršiemu a bolo potrebné rozhodovať v nemocnici o ďalšom vývoji, nemala možnosť sa vyjadriť a rodičia rozhodovali úplne inak, akoby urobila ona.

diamondsspaces
2. máj 2023

@taisu veľmi citovo to prežívate , ja tiež svadbu nechcem a keby mi toto povie chlap, tak ho vysmejem , že je ako citlivka z telenovely xD

cocolino234
2. máj 2023

@autorka môj priateľ to okrem toho, že chce aby som nosila jeho priezvisko, berie aj zo strany zabezpečenia. Ak by sa niečo stalo, nie len, že ako manželka máš nárok na poskytnutie zdravotných informácií a môžeš robiť rozhodnutia, budeš tiež zabezpečená vdovským dôchodkom. A nededili by len tvoje deti, ako v prípade bez sobášu. Tieto informácie mi opakuje vždy pri téme svadba. 😃

Ja zas na ten právny aspekt až tak nehľadím, i keď je v živote podstatný. Ale nevidím absolútne žiadny dôvod prečo by som chcela byť slobodná matka. 😃 Taktiež chcem, aby bol manžel a nie priateľ. My sa vôbec nepozeráme na to, čo chcú ostatní. My vieme, že chceme byť spolu v oficiálnom zväzku, nosiť rovnaké priezvisko a tie výhody, ako si to ty nazvala sú len vedľajšie a týkajú sa právneho aspektu, uľahčia život do budúcnosti a obaja chceme robiť všetko preto, aby sme to v prípade hocijakého problému mali ako jedinci jednoduchšie. Takže ak sa nemáte brať z nejakého hlbšieho zmyslu, čo sa doteraz nestalo a nie je pre vás podstatné aspoň mierne zabezpečenie v prípade tragédie, tak neviem. Asi proste nemáte dôvod. 😃

pribinak
2. máj 2023

@diamondsspaces to je take nevyzreté, niekoho vysmiat. Dá sa aj slušne odmietnuť, aby sa ten druhy necítil ako debil

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diamondsspaces
2. máj 2023

@pribinak môj chlap ma pozná 10 rokov , vie kedy si robím srandu , kedy mám nervy , kedy som úprimná atď..... ;)

beronsche
2. máj 2023

Tak cisto z praktickeho (financneho) hladiska sluzi manzelstvo na ochranu toho partnera, co je v urcitej nevyhode, v drvivej vacsine je to zena (kvoli materskej). Vsetko, co je nadobudnute pocas manzelstva patri obom, ak nemaju upravene BSM...
Cize ano, ak si financne nezavisla, mas vlastnu nehnutelnosti (nebyvas v priatelovej), tak to prakticky nepotrebujes.
Tolko suche "cisla"..

Na druhej strane manzelstvo je urcity status, ze ste rodina, ze chcete byt spolu. Ze planujete spolocnu buducnost.
Ano, samozrejme, papier nic nezaruci, ani nie je pre stastny zivot potrebny, ale v nasej kulture tak nejako k rodine patri..

Nevyhody nevidim ziadne.
Naozaj, Ako rozmyslam, tak rozmyslam, neviem najst nic..

To, co pises, ze poznas pary, ktorym manzelstvo pokazilo vztah, je podla mna nezmysel..
To skor ich vztah uz mlel z posledneho, tak ho isli zachranovat manzelstvom a nevyslo to..
Ak mam napisat za seba - nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne, ja chcem deti vychovavat v manzelstve.
A keby ma moj muz posielal pri zmienke manzelstva docerta, mala by som pochybnosti o jeho rozhodnuti tvorit so mnou a nasimi detmi rodinu. Vyzeralo by to, ako ponechavanie si zadnych vratok...

maranco
2. máj 2023

@iv007 poznám jedného čo mal sobáš v nemocnici, ked mu priateľka zomierala na rakovinu. Deti mali už dospelé, samostatné. Ani som nevedel že bol slobodný.

martinkatinka
2. máj 2023

Okrem inych spomenutych pravnych vyhod je to aj o tom, ze ci uz muz alebo zena, ide o vyjadrenie lasky a dovery k partnerovi. Nenechat si "zadne vratka" a potvrdit to, ze je pre teba jediny/jedina.

matullienka
2. máj 2023

@marisoul17 tak pokiaľ nadobudnú spoločný majetok aj ako priatelia nezaručuje to, že pri rozchode aj tak neskončia na súde kvôli majetku, prípadne starostlivosti o dieťa

autor
2. máj 2023

@taisu nie nie, tak som to nemyslela...
Keď sme spolu začínali, hneď sme si vyjasnili čo očakávame od vzťahu. On sa k téme svadba vyjadril, že neexistuje, nakoľko už ženatý raz bol. Po roku vzťahu má odrazu požiadal o ruku. Ale nič sa nekonalo. Po pár rokoch som poriadne zatúžila sa vydávať, ale on zrazu odmietal, nechcel o tom počuť... No a tak som sa proste zmierila, prestala som túžiť a začal mi život bez "papiera" vyhovovať... Síce dieťa je oveľa väčší záväzok, než svadba (podľa mňa), ale už tú svadbu jaksi k životu nepotrebujem a on posledné týždne zrazu otočil. A ja mám proste strach aj z toho, čo ak si to zas rozmyslí, či nám to ten vzťah nepokazí, lebo už aj tá zamilovanosť vyprchala, ktorá býva prvé mesiace/roky a už "iba" žijeme, ľúbime sa, klape to, ale papier mi tam proste nechýba...
Ani neviem, čo som vlastne chcela zistiť založením tejto témy. Možno som dúfala, že ma "niečo" presvedčí? Ľúbim ho samozrejme a nechcem ho stratiť, len neviem či ho po svadbe nestratím tak či tak, alebo ho stratím tým, že tú svadbu budem odmietať....

beronsche
2. máj 2023

@maryetta mne to pride Ako znacne naivne tvrdenie, ze je lahsie sa rozist Ako rozviest..
Lahsie o co? O jednu navstevu rozvodoveho sudu a poplatok?
Lebo pri dlhorocnom partnerstve vznikaju zavazky tiez. Najma deti. A aj spolocny majetok (k tomu nijako pravne neosetreny, teda oficialne patriaci len jednemu). Toto su oblasti, kde vznikaju trenice, ak sa par nevie dohodnut.. nech uz su zobrati, alebo nie..

@marisoul17 vlastne mas pravdu, nevyhoda manzelstva - potencionalne dlhy tiez patria obom..

beronsche
2. máj 2023

Ak ho mas stratit, svadba na tom nic nemeni.. Ale myslim, ze to prilis analyzujes, takto nerozmyslaj..
Chcete sa vziat, nabehnite na urad a vezmite sa. Mate spolu dieta, vacsi zavazok uz aj tak neexistuje. Svadbou iba oficialne potvrdite, ze ste rodina.

autor
2. máj 2023

@lucylaw to máš pravdu, určite sa ho to dotýka...
Ale tie veci, ktoré opisuješ, ako vdovský, dedenie atď, nepotrebujem, to je fakt. Nikdy som sa nechcela vydávať kvôli tomu, že by som niečo mohla získať, chcela som to z lásky... Lenže... Neviem, aj u nás v rodine sa to stalo, aj kamoškám sa to stalo, čo som opisovala v príspevku, boli spolu okolo 10-14 rokov a rozhodli sa vziať a neprešli ani dva roky a bum, koniec, end, finito 🙈
A ja teraz neviem, či manželstvom pokazím vzťah alebo nie.... Viem, že mi to nikto nezaručí, no mne toto vyhovuje, že si rozumieme, je nám dobre, ľúbime sa, máme zdravú krásnu dcérku, pre mňa je toto to najdôležitejšie, než nejaký papier... 🙈 A nerada by som kvôli tomu o toto všetko prišla... A hlavne keď čítam tie diskusie veru, zdá sa mi, že v tom manželstve sa akokeby obaja zmenia, či je to očakávaním, alebo to berú obaja akože už sú samozrejmosťou jeden pre druhého, lebo majú "papier", neviem... Zle poväčšine po svadbe vždy príde zmena, niekedy k lepšiemu ale po väčšine k horšiemu... 🙈

veselo_neveselo
2. máj 2023

Manzelstvo ako ten samotny ukon nic nepokazi, takze tam nehladaj negativa.
Za mna ta pravna ochrana manzela/lky ako uz bolo spominane, pristup k informaciam, spolocny majetok, to su vsetko veci ktore ked potrebujes a nie ste manzelia, tak vedia skomplikovat zivot v tych zlych chvilach.

Aj take blbe veci ako zivotne poistky, procesy v pripade smrti ci tazkej choroby jedneho, ak mate dieta, tak asi stoji za to vstupit do manzelstva, ak proti tomu nemas ine vyhrady.

Ja si to predstavujem asi tak, ze keby som JA zomrela, moj partner vie, ake mam predstavy, co by sa malo diat, vie moje preferencie v zdravotnych rozhodnutiach, vo financnych - a teraz si predstav, ze o tom bude rozhodovat niekto iny, a on sa bude moct len prizerat, vediac, ze to ide mozno proti mojim prianiam. Ved to je hrozne.

h2
2. máj 2023

Ahoj autorka, ja som sa už viackrát zapojila do diskusií na túto tému, lebo tiež žijem roky (už bezmála 20 😃) so svojím mužom bez oficiálneho manželstva. Nenazývam ho priateľom, ani nič také, je to proste môj muž. Tiež som ešte neobjavila výhody manželstva. Veľa ľudí mi tu písalo o vdovskom dôchodku. Ale ja sa naozaj odmietam vydávať len kvôli tomu, aby som mala prospech z mužovej smrti. A ani si nemyslím, že vdovský dôchodok je nejaké brutálne terno. Aj som sa tu raz pýtala, koľko to teda je, ale odpoveď som nedostala. Ale pochybujem, že je to suma, z ktorej by som odpadávala (v pozitívnom zmysle, samozrejme. V tom negatívnom asi skôr. 😁). Čo sa dedenia týka, v prípade manželstva to platí, ale aj opačne, čiže keď umriem skôr, dedí po mne nielen syn, ale aj muž, čo môže byť výhoda, ale aj nevýhoda. Záleží od situácie. V mojom prípade nevýhoda. No a čo sa týka informácií v nemocnici, tak nikdy sme s týmto nemali problém, vždy mi poskytli informácie o ňom, aj jemu o mne. Ani som nikde nepočula, že by od niekoho pýtali občiansky, alebo sobášny list, aby si overili, či sú dotyční naozaj manželia.

cocolino234
2. máj 2023

@autorka Ak máš pocit, že ho môžeš stratiť, tak v tom svadba nehrá absolútne žiadnu rolu. Očividne pochybuješ o vašom vzťahu ako takom a nie o svadbe.

Ja by som zas naopak nevedela žiť v strachu, že sa niečo stane a mňa v nemocnici nebudú brať oficiálne a nebudem mať žiadne právo sa k veci vyjadriť.
Tam vôbec nejde o tie peniaze. Ale nerozumiem, ako niekomu na tomto nemôže záležať. :/

jamimo
2. máj 2023

pozri sa na to takto, nikto ťa nemusí presviedčať aby si sa vydala, lebo by sa patrilo, lebo, lebo.. Si svojprávna? Si. TY sa rozhodni tak, ako pokladáš za správne. Za svoje rozhodnutia si nesieme svoju zodpovednosť sami. Výhody, nevýhody? Základná poučka: Manželstvo je právny zväzok muža a ženy. Tak ako v pozitívnom, aj negatívnom zmysle. Pozitíva? Status manželka, spoločné priezvisko (nemusí byť, môžeš si ponechať svoje), sociálne zabezpečenie v prípadne úmrtia(vdovský, vdovecký, sirotský dôchodok) Negatíva: tiež spoločne nadobudnutý "majetok" dlžoby, exekúcie... Apropó: nadobudnutím statusu manželka sa vzťahy nerúcajú.

maryetta
2. máj 2023

@beronsche ja som si to nevymyslela. Mozno len tie osoby proste si neuvedomuju co vsetko aj samotny rozchod obnasa. Jasne ze ak su deti a nadobudnuty majetok- resp spolocna ci hypoteka(spoludlznik) tak ci tak opletacky budu.