icon

Svadba v kostole s rozvedeným

aniky0507
22. mar 2015

ahojte, chcela by som sa spytat.18.4 mame termin sobasa.Povodne sme planovali v kostole, ale pan farar vcera zistil, ze priatel aj jeho ex boli obaja nepokrsteni, takze aj napriek civilnemu sobasu su pred cirkvou stale manzelmi a nechce nas zosobasit:( stalo sa to prosim niekomu, alebo nepoznate farara bratislava a okolie, ktory by nas zosobasil? Dakujem pekne za odpovede!

gala79
1. jún 2016

@zuzanaete vies co, ked nam to uz treti RK knaz odmietol (v Bratislave) , tak som sa na to vy... ☹ Moj manzel mal ten prvy len civilny sobas vo Vegas ( takze horsi civilnejsi sobas uz asi nie je 🙂 No a prvy evanjelicky farar, ktoreho sme oslovili s tym nemal ziadny problem...

oldman50plus
1. jún 2016

@terezka1947 Nevidím dôvod prečo by neveriaci chceli svadbu v kostole ...

terezka1947
1. jún 2016

@oldman50plus no,nemaju dovod 😀 ...ide o to,ze keby jeden z nich chcel nasl.svadbu v RK...tak to nie je tak jednoduche,ale nie nemozne....

oldman50plus
1. jún 2016

@terezka1947 Teda pokiaľ veriaci mali len civilný sobáš, RK by sa na nich mala dívať ako na slobodných pretože uznáva civilný sobáš len u neveriacich ... Začína to byť komplikované 😀

zuzanaete
1. jún 2016

@oldman50plus Toto moze nastat v pripade, ze jeden je neveriaci a jeden veriaci a ten veriaci chce mat svadbu v kostole.

gennara
1. jún 2016

@oldman50plus Takže civilný sobáš môže byť u partnera pre ďalšiu svadbu v kostole prekážkou len v jedinom prípade. Ak ten dotyčný nebol pokrstený a zároveň si vzal nepokrstenú. V takom prípade cirkev uznáva tento zväzok nie za sviatostný, ale za právoplatný a teda nerozlučný. Ak jeden z nich bol aspoň pokrstený,tak v očiach cirkvi je ten sobáš neplatný.

terezka1947
1. jún 2016

@oldman50plus nie..porozmyslaj...ma to logiku

emarekova
1. jún 2016

Mne sa zdá,že keď mal niekto rozvedený cirkevný sobáš,ďalšíkrát už nemôže cirkevný. Jedine v prípade ovdovenia. Všetko ale asi záleží od kňaza. Napr. jeden kňaz nechcel bratovi pokrstiť malého lebo mali len civilný sobáš,tak narýchlo zbúchali ešte v kostole. Mne zas druhý pokrstil malú v pohode-my sme vtedy svoji neboli,len sa nás pýtal,či sa chceme v budúcnosti vziať. Po roku sme sa..,muž neveriaci,ale nemal s tým problém,urobil mu predtým krst a mali sme svadbu v rímsko-kat. kostole.

terezka1947
1. jún 2016

@gennara aj napr.ked si pokrsteny katolik zoebrie pokrsteneho evanjelika=pre katolika je sobas v RK platny iba ak je uzatrvoreny v rk kostole...pokial je iba v evanj.nie je platny...pretoze u katolikov je sobas sviatost,u evanjelikov nie
no....trosku je to take pomotane...ale tak...vsetko ma svoje zakonitosti
kamoska to riesila tak,ze mali svadbu aj u katolikov,aj u evanjelikov....a a pokoj 😀

gala79
1. jún 2016

@gennara eeehh a to info mas odkial ?a pre ktoru cirkev to plati ? lebo ako som uz skorej pisala, mam pocit ze to zavisi cisto od dotycneho farara.. brala som si rozvedeneho (civilny sobas/ pokrsteny), ja som bola slobodna / pokrstena, a RK knazi o nasom cirkevnom sobasi ani pocut nechceli... ☹

alenky
1. jún 2016

@aniky0507 Tazko radit v takejto situacii, ja si myslim, ze vsetko zavisi od farnosti a farara, kt.ma hlavne slovo. Osobne poznam osobu, ktora kracala pred oltar priamo pred Boha s dvoma roznymi chlapmi-ale to je uz aj o charaktere cloveka, netusim ci predchadzajuce skutocnosti boli zatajene...Pokial sa Vam to nepodari, nezufaj, manzelstvo nie je len o tom papieri, ale o niecom uplno inom. Prajem vsetko dobre a hlavne pevne nervy s knazmi, my sme si tiez s nimi zazili a prekazku sme nemali ziadnu.

mijo53
1. jún 2016

@alenky sčo ste zažili s kňazmi, že treba mať pri nich pevné nervy. To by ma zaujímalo, keďže ste nemali žiadnu prekážku

fra
1. jún 2016

@gala79 ale je to naozaj tak, @gennara má pravdu, platí to minimálne v RKC a myslím že asi aj v GKC:
.
ak hocikto, kto bol pokrstený má len civilný sobáš (s nepokrsteným alebp pokrsteným to je jedno), tento RKC neuznáva za platný, čiže keď sa aj taký človek civilne rozvedie, je to vlastne v očiach RKC akoby bol neustále slobodný a kedže sa podľa nich vlastne ani nezosobášil, pokojne môže mať svadbu v kostole
.
iná situácia nastáva, keď sa civilne zosobášia dvaja nepokrstení, vtedy síce z pohľadu RKC nejde o sviatostné manželstvo, ale tento zväzok je tiež nerozlučiteľný- avšak v prípade, že niektory z nich uverí a dá sa pokrstiť tak by toto manželstvo mohlo byť rozviazané v prospech nového sviatostného zvazku - napríklad tu, bod A
http://dcza.sk/sk/dokumenty/urady/diecezny-cirk...

gala79
1. jún 2016

@fra tak vsetci 3 RK knazi , u ktorych sme pred 14 rokmi boli sa mozu vrait spat do skol a lepsie si nastudovat, co a ako robit :- (

kristinka86
1. jún 2016

@lucinocka Birmovka nie je vôbec k sobášu povinná. Tá je povinná len pre toho, kto sa chystá byť birmovným rodičom. Ani krstný rodič nemusí mať birmovku, k sobášu stačí, aby jeden z partnerov bol pokrstený a žil kresťanským životom. Aj keď to druhé je už na vedomí a svedomí dotyčnej osoby, lebo to nik nepreveruje. Je mi ľúto, že máš takéto zlé skúsenosti. Aj kňazi sú omylní, sú len ľudia, ako my ostatní.

PS: Dieťa pokrstia často aj bez toho, aby boli rodičia manželmi. Ak teda prisľúbia, že ho budú viesť v kresťanskom duchu, lebo prečo inak krstiť v kostole, že? A ak to prisľúbia, no sami tak nežijú, tak to je už zas iná téma. Ale určite dieťa pokrstia. Aj keby jeden kňaz krútil nosom, nájdu sa takí, ktorí povedia, že dieťa za hriechy rodičov nemôže a nezoberú si na svedomie, že sa dieťaťu niečo stane a ostane bez krstu - teda, nezbavené dedičného hriechu. 😉

fra
1. jún 2016

@gala79 a vyjadrili sa určite, že dôvodom pre to odmietnutie sobáša je práve to partnerovo predchazdajúce civilne manželstvo? lebo tu možno mohli byť iné prekážky, pre ktoré vás nechceli zosobášiť, majú na tie prekážky dosť dlhý zoznam ... naposledy som začula, že nejakú kvázicelebritu nechceli v mieste bydliska cirkevne zosobášiť, ale tam bol asi dôvod skôr v jej verejne prezentovanom doterajšom sposobe života, ktorý sa nechystala zmeniť... inak my máme v rodine niekoľko takych prípadov (cirkevny sobaš po civilnom rozvode) a v ani jednom prípade nebol žiaden problém...

gala79
1. jún 2016

@fra nie, nie.. vsetci traja ako prekazku uvadzali manzelov civilny sobas / rozvod... ale uz je to jedno...

fra
1. jún 2016

@gala79 takže ste to potom nechali plávať? škoda ...

gala79
1. jún 2016

@fra nie, nie.. isli sme k evanjeikom (do Velkeho kostola na Panenskej ul.) a bolo ..(manzel je evanjelik).. mali sme obaja porebu mat svadbu aj v kostole..

alenky
1. jún 2016

@mijo53 Jasne objasnim-vybrali sme kostol v meste manzelovho bydliska-tam nas knaz odmietol, vraj sa sobasi v meste trvaleho bydliska nevesty. Oka-sobasili sme sa v meste kde byvam. Zo zaciatku si nas hadzali ako horuci zemiak, ved mozte aj tam aj tam. Ale kazdy vravel nieco ine. Potom si vsimli, ze ja som grekokatolicka, manzel je katolik-navrhli, aby sme sa sobasili v cerkvi. Odmietli sme chceli sme v kostole-vyhoveli vypisali ziadost, doniesli krstne listy-dohodli vsetko ostatne. Mlady kaplan, kt.sme odovzdavali papiere nam zapotrosil krstne listy, museli sme cakat kym sa za zopar dni v kancelarii najdu. Co sa tyka predmanzelskej nauky ziadna ochota, len sobota poobede. Nakolko sme v tom case obaja pracovali boli sme nuteni zabezpecit si pobyt, kde sa robi predmanzelska nauka, stalo nas to sice 120€ ale nelutujeme, ze sme tam boli. Len sa nam potvrdilo, ze to obaja chceme. Co nas najviac vtedy trapilo bolo to, ze sobas sme planovali rok. Nikto nas v danej farnosti s nicim neoboznamil, ze prave v tom case kedy planujeme sobas bude naplanovana aj rekonstrukcia kostola. Dozvedeli sme sa to asi 3mes.pred sobasom, kedy to vyhlasovali v kostole. Knaz bol dost neochotny a navrhol nam sobas mimo mesta-v dedine. Nesuhlasila som, pretoze pozvanky uz boli rozposlane. Tak sme sa sobasili v rozburanom kostole, pred vstupom do kostola postavene lesenia, lavice krizom krazom, len ich tam dovlacili aby si mali hostia kde sadnut. Aranzerka ked chcela nejake veci bielou latkou zakryt, pamiatkari jej to zakazali. Zachranovali sme kvetmi, vyzdoba nas stala nemale paniaze, aby bol aspon oltar bohato vyzdobeny. A dalsia vec co nas zaskocila, chceli sme sobas s omsou, ani v tom nam nevyhoveli, nemali zaujem, oni sobasia bez omse bodka. Asi tolko s nasou kat.cirkvou 😉

terezka1947
1. jún 2016

@alenky je to smutne...ale vies,co?ja mam taku skusenost,ze ked clovek ide po skutocnej podstate manzelstva,ten ma podobne problemy a tanceky okolo nauky,neochoty konkretneho farara,skratka nilion akoby pokuseni...a taki,co im na svadbe nezalezi,resp.idu po okazalosti,tym snad aj zvony pred svadbou umyvaju,aby zvonili lepsie 😀 😀
ale to vobec nevadi...my sme si tiez odkrutili s manzelom svoje...no,aspon mame na co spominat 😀

majinka273
1. jún 2016

@oldman50plus
kedze som nedavno riesila s mojim manzelom nie rovnake, ale bolo mi vela vysvetlene, pridam aj ja odpoved....
Cirkevne zosobaseni, ex zomrel - moze sa sobasit v kostole bez problemov
Civilne sobaseny - je potrebne vediet, ako to bolo s prvym sobasom. Ak obaja boli nekrsteni, neveriaci, berie sa to za uznavanu formu aj pre cirkev, pretoze uznavali rovnaky "stav" (je na to urcite vhodnejsie slovo, ktore mi teraz nenapadne), v tom pripade nebude mozny obrad v kostole, ak napr jeden bol veriaci, krsteny, ale aj napriek tomu sa zosobasil len civilne, za urcitych podmienok je mozny sobas v kostole, pretoze podla kat. cirkvi by nebola zachovana forma (co znamena forma - rovnako veriaci s rovnakym veriacim, prip obaja neveriaci, to je zachovana forma....ale napr katolik a evanjelik, katolik a neveriaci - nie je zachovana forma, vtedy ak chcu zachovat formu, ziada sa dispenz u biskupa - v podstate povolenie na sobas za tychto podmienok, ktore uzna aj kat. cirkev). Cize - ak bola zachovana forma, nepohnete s tym, ak nebola zachovana forma, treba ziadat o dispenz a obrad bude mozny aj v kostole. Verim, ze som to vysvetlila zrorumitelne a po lopate 🙂 vela stastia 🙂

terezka1947
2. jún 2016

@majinka273 uplne presne vysvetlene...

mijo53
2. jún 2016

@alenky tak to potom máš pravdu, poznám prípad, keď obaja sú z toho istého mesta a sobášili sa v Bratislave, ja som s manželom zmiešané manželstvo a chodili sme aj do kostola aj do cerkvi, dcéra je krstená greck. kadtolíčka, chcela sobáš v rímsko-kat., tak sobášila sa v rimsko - kat. a dokonca ju sobášil kňaz, ktorý bol dávno predtým kaplánom v našom meste, nesobášil ju ani farár ani kaplán, ktorý práve v tom čase pôsobil v tej farnosti. Chodili sme striedavo do rímsko a grécko.kat. , dcéry viac do rímsko a mladšia dcéra chcela sobáš v greck. /malo čo chodila do cerkvi, viac chodila do rímsk.kat. kostola/ a sobášila sa v grécko-kat. - tam bola aj krstená a žiaden problém. Na náuku chodili tam, kde pracovali.

cicka33
8. jan 2021

@ullala starsia tema, ale z toho vyplyva co? Ze ked je priatel neveriaci, ja veriaca a pokrstena a vezmeme sa na úrade, nase manzelstvo je akoze neplatne?? Chapem, ze nie sviatostne, ale preco neplatne? Takze sa mozeme rozviesť a nebude na tom nic zle?

lesanisko
8. jan 2021

Musí byť pokrstený, súdne to prehráte...to sú sviatosti, tam sa nepohnete, je lepšie sa dať pokrstiť...

lucia147852
8. jan 2021

@janinah pre nepokrstených je aj pred cirkvou civilný sobáš platný. Nám to hovoril dekan na sobášneho náuke.

lesanisko
8. jan 2021

@cicka33 pred bohom bude neplatné zoberiete sa na úrade, ale nie v kostole pred zrakom Pána, čiže pred Ním budete stále slobodní...rozviesť sa môžete aj pri civilnom ale rozvod sa nebude brať do úvahy v kresťanstve lebo ste sa v kostole nezobrali tak sa nemôžete ani rozviesť....skrátka v kostole keď sa zoberiete bude to uznané aj pred Bohom, na úrade len civilne len tak, tí ktorí mali svadbu prvú civilnú a rozvedú sa a znova vstúpia do manželstva v kostole katolíckom môžu lebo civilný sa neráta ako cirkevný lebo nebol pred Bohom..

cicka33
9. jan 2021

@lesanisko to mi pride take pokrytecke, pretoze zvazok manzelstva tam tak ci tak bol a slub v dobrom aj zlom sa dava predsa aj tam. Ale odhliadnuc od mojho nazoru. Cize cirkev berie civilne zosobasenych krestanov katolikov ako volny zvazok, ci ako? Cize ked sa civilne zosobaseny katolik rozvedie po civilnom sobasi, tvarime sa, ze vlastne zenaty nebol??

cicka33
9. jan 2021

@cicka33
@lesanisko ano, ale ked sa druha strana krstit nechce, alebo co ked pokrstena je z vole rodicov ale nie je veriaca? Tak zvazok s takym clovek ak je iba civilny, je akoze neplatny?