Tešíte sa na Vianoce alebo prežívate stres?
Buďte úprimní. Tešíte sa na Vianoce? Je to pre Vás naozaj oddych alebo iba totálny stres? Pred pár dňami sme to riešili s kamošmi - čo si a mužom dávame pod stromček. Vravíme si, že nič, že dary nás dvoch vôbec nezaujímajú (reálne, dary si dávame k narodeninám), ale že sa extrémne tešíme na oddych. Ideme za rodinou, vyložíme si nohy, dáme si koláčiky, úplný relax... raz do roka... a nejako sme sa dopracovali k tomu, že pre nich sú sviatky chaos. Vkuse niečo, vkuse niekto. Tak mi to príde zvláštne - ľudia nevedia zastaviť alebo v čom je problém? Oni zas nechápali, že toto je pre nás taky brutálny oddych :D ako to máte vy?
U nás aj chaos a vkuse niečo, aj oddych a relax. Mne to tak vyhovuje, keby som mala týždeň len relaxovať, zožerú ma mrle, ja rada zostávam v tempe 😄
Mame pohodu a oddych, pokoj a to mame male dieta. Vianoce su pre nas naozaj cas pokoja a nie nahanania darcekov, kuchynsky tiger s rozpalenym sporakom a kuchynou jak po vybuchu. Neabsolvujeme ani len sialene nakupy na poslednu chvilu, max chlieb a zakladne potraviny. Aj zdobenie stromceka berieme ako zabavu. S manzelom mame co treba cize si darujeme co pride pocas roka a nie v tento den. Jasne pred dcerkou po 1 darceku co zabalime ze akoze sme si kupili. Vianoce nemaju byt podla nas materialne.
Je to o mentalnom nastaveni a mozno vzitych naucenych vzorcoch...ked vidim moju mamku ktora pochadza z 5 deti...ta vyvara a vypeka uz od tohto vikendu 🤷♀️. Sice ma 2 samostatne byvajuce deti, kazdy rok sa so segrou pytame jedna druhej kto to vsetko zje 🙂. Takze ked sa dotrepeme na 1. Sviatok Vianocny, snazime sa mamku "uzemnit" a skrotit na gauci, aby si oddychla. Heslo kazdorocnych Vianoc u nej je otazka dokola: Das si? Daj si daj si! (Jest) 🥴😄😄😄
Pre mna najvacsi relax roka su Vianoce😊len doma s rodinou a priroda.nikam ma to netaha ani nikto nejde k nam,az okolo N.Roka.
@aliaray1 pozvite mamku k sebe....tým pádom si oddýchne.
Ja sa tešííím! Máme náročné obdobie za sebou, samé choroby, tak dúfam, že toto sme si teraz na dlho dopredu vyčerpali a bude dobre. A budeme mať aj návštevy cez sviatky, a s tým súvisiace veľa chystania, varenia a celkovo práce okolo toho, ale aj tak sa teším, ja to mám takto rada.
@terezka1947 ano kazdy rok sa snazime, ale zakazdym je vysledok: nie...asi preto, ze by to nezvladli uniest tolko jedla ani autom 🤦♀️🤷♀️. Su zlati, uz to berieme ako rodinny folklor.
@aliaray1 raz im to vrátite.....a keď nebudú vládať,budete hostiť vy ich. Pre kopu ľudí treba aj kopu jedenia,nedá sa byť pri jednom koláči.
keď sme zdraví tak je to paráda, my máme nosného hlavne Silvestra a 3 dni predtým sa všetci stretávame u rodičov, kde spolu varíme kapustnicu, nejaké slané veci pečieme, niečo sladké, je veľká sranda sme šťastní že sme spolu, pri plnom počte nás je 16, ja hlavne zdobím stôl
U nás je to momentálne len stres a nestíhačky, plány boli iné boli sme na dovolenke a chceli sme si vianoce užiť, výsledok obe deti choré dcéra má tretie antibiotiká otca mám v nemocnici a tento týždeň riešim každý deň 1 alebo 2 lekárov denne, darčeky mám ledva pre deti pre rodičov a muža nemám nič ... Najradšej by som tieto Vianoce zrušila 🙈
@terezka1947 nosievame k nim, vzdy sa so sestrou dohodneme. Len ked donesieme, k tej kope pribudne vacsia a mamka je zhrozena. Ano, urcite im to raz radi vratime, aj k starkej nosime.
Stedry den bude doma relax a pohoda,potom nas caka mnoho nastevvl na roznych mestach s dvomi detmi,to proste pohoda nebude,ani keby som ako chcela a nie,nic s tym nespravim,ani to nezrusim,lebo moji stari rodicia su takmer imobilny,ale nenavstivit ich na vianoce aby videli pravnucata?to sa neda.ale to balenie,presuny....stres stres stres
Milujem Vianoce (pre mňa to nie sú len 3 dni, ale celé to obdobie až do 3kráľov). Zamakám pred (pečenie, upratovanie) a potom si užívame, že sme spolu. Zbožňujem "hniť" na gauči, jedlo navarené, stačí si vziať z chladničky, koláčiky, plno ovocia, orieškov, pozerať dookola tie isté rozprávky, hrať sa s deťmi s novými darčekmi, nejaké stretnutia s rodinou a priateľmi. Prechádzky. Manžel je viac doma, v práci majú v tom čase kľudnejšie, takže aj keď ide medzi sviatkami do roboty, vracia sa veselší. Večer si pri zasvietenom stromčeku dáme vínko, zapálime v krbe. A plus aj ten náboženský rozmer, že kostol celý spieva, všetko je slávnostné.
Nie, je to katastrofa cista...
Aj ja si môžem v podstate hocikedy kúpiť čo chcem a potrebujem. Ale vždy si nechávam niečo na zozname, čo úplne nutne netreba a potom si to poprosím na Vianoce, narodky. Pred pol rokom vyšla nová kniha od mojej obľúbenej autorky. Mohla som si ju kúpit hneď, ale odložila som si ju na zoznam pre Ježiška a dostanem ju od svokry. Hrozne sa teším. Pokazila sa mi pred mesiacom čítačka kníh. Mohla som si hneď kúpiť novú, ale poprosila som manžela a dostanem ju pod stromčekom a po vyše mesiaci konečne dočítam rozčítanú detektívku. S deťmi sme si na december spravili taký zoznam s obrázkami, čo chceme zažiť v decembri a na každú splnenú aktivitu dáme nálepku (vianočné trhy, pečenie medovníkov, vianočný večierok, domáce kino...). V adventnom kalendári majú úlohy, hneď ráno ma bombardujú, že ideme otvoriť obálku. Tento rok som si to lepšie zmenežovala, niektoré veci urobila v predstihu a vôbec som sa nerúcam z toho, že sme aktuálne chorí a len ležíme.
Pre mňa je celé adventné obdobie o pohode a tešenie sa na sviatky.U nás nikdy nebol stres a chaos a vlastne nechápem prečo by mal byť...❤
oddych, nenaháňam sa.
Páči sa mi veta: ideme k rodine,vyložíme nohy a dáme si koláčiky!🤣 jasné,to je naozaj relax! Ale,keď sa pozriem s druhej strany: dotrepe sa ku mne návšteva,musím im prichystať koláčiky a venovať sa im,tak mi to ako relax neznie🤣
Vieme si ich užiť.
Prežívame to ako rodina a tento rok prvýkrát aj so širšiu rodinou, súrodencami, starými rodičmi. Máme konečne priestor na to. Medzi sviatkami prídu priatelia. Radi hostíme, odkedy sme v dome. Dostali sme toho od života veľa a je čas vracať spať. S prípravou sa nezblaznime, úlohy rozdelené, kazďy niečo donesie.
Teraz som na RD, takže je to pokojnejšie, keď som pracovala, bolo to všetko epodstatne náročnejšie stihnúť a zladiť.
Ako dieta som si Vianoce neuzivala, otec alkoholik a skoro 3 tyzdnova dovolenka znamenalo 3 tyzdne v liehu a jeho besnenie. Aj stromcek letel z balkona den pred Vianocami, ze ziadne Vianoce nebudu. A potom si s nim sadni ku stedrovecernemj stolu a bud stastni...
Odkedy som dospela a mam deti, manzela, Vianoce milujem. Vzdy ich travime so svokrou aj maminou- ta teraz prvykrat nebude s nami, ale so sestrou, z coho som trosku smutna, ale v januari ideme na Slovensko, tak si to vynahradime. U nas je pohoda, ziaden stres, zhon, tancujeme si na vianocne pesnicky, tvorime s detmi, vecer vzdy nejaka vianocna rozpravka, film, 24., 25. vzdy povinna jazda Popolusku, Perinbaby, Mrazika (vdaka ti youtube). A aj ked bude muz v praci cele sviatky, uzijeme si ich.
@hederamonstera a pre mna su vianoce s malymi detmi najkrajsie.. ked este veria na jeziska, je to take carovne.. aj ked unavnejsie, hej, ale stoji to za to 🙂
@reanda co su male deti? Mojmu 2 rocnemu je to suma fuk
@hederamonstera moj ma 2 a velmi sa tesi. Oproti minulemu roku to uplne inak vnima.
Jasne,nic nerobime,odbijeme navstevy jedny a druhe darcekky (detom amim) a mf,ideme si konecne uzit volno,s deťmi von,mozno nejaké dokoncovacky napr v kúpeľni alebo co treba nam dorobit este ale nic,nevypekam,nezdobim neriesim,my si darceky nedavame a mame normálne volno,kukneme co sa nam.paci
@mclissa ano, tvoj je o rok starsi ako moj
Jasne, mame prázdnu chladničku a neviem či strom ozdobíme, min rok sme ho síce ozdobili ale ozdobený bol až do augusta, kedy mi mama z neho zložila guličky 😀 jednoducho chill a relax je pre nás viac ako sa naháňať za stromčekom, žrádlom, darčekami či rodinou 😀 Keď sa nám chce, ideme pozrieť rodinu, keď sa nám nechce nejdeme.
@hederamonstera tak moje dvojrocne uz vnimali tu atmosferu.. dcera je oktobrova, na svoje druhe vianoce mala kusok cez rok a isla sa zblaznit za stromcekom so svetielkami, furt sme ju museli mat na rukach, aby ho mohla obdivovat a docahovat ozdoby.. aj s pecenim mi uz odmalinka 'pomahali' a uzivali sme si to spolu
@reanda no vsak to aj moj robil, aj teraz to robi. Ale asi je rozdiel v nasom postoji k tomu😂
@hederamonstera ano a presne o rok. Nabuduci rok to uz bude intenzivnejsie vnimat.

Mne chybaju vianoce pred tym nez sme mali deti. To bola pphoda, aj ked sme hostili celu rodinu u nas. Teraz je to otrava, nic nevychadza ako chcem. No snad, ked budu starsi, to zasa bude pohoda